Moderator: Moderatorzy
Dieselka pisze:.....
a w tym czasie:
2x dziennie kroplówa
codziennie/co 2dni CATOSAL (nie wiem jak to będzie bo ja mdleje na widok igły)
2xdziennie LESPEWET 2ml
wyniki:
CREA 6,78
UREA >300
.
.
.
więc jak widzicie tych kciuków baaaardzo mocno potrzebujemy ...
wjwj1 pisze:Może z tego powodu się gorzej czuje? W artykule pisze mi że zmiana o 0.2 daje objawy kliniczne
PcimOlki pisze:casica - dlaczego Putita ma takie straszne WBC?
Slonko_Łódź pisze:Tiaaa... To jaAle ja dawałam małe dawki- 1/4 albo 1/3 kapsułki ChelaFerru na dobę
Boniffacy- gdyby kot nadal wymiotował to ja bym poszła do weta po coś przeciwwymiotnego np cerenię. Żeby miał siłę walczyć musi jeść. Zapytaj też o coś osłonowego i zobojętniającego np wspomnianą famidynę (koszt około 8zł). I ten jonogram zrób- przynajmniej fosfor, potas, wapń i sód... I posiew z moczu...
A wiesz- porządna klinika i mądrzy weci nie oznacza, że mieli do czynienia akurat z nerkowcami... Najlepiej trafić do kliniki gdzie lekarze już prowadzili nerkowe koty i np wiedzą, że fosfor bardzo często jest poza normą u nerkowca i należy go oznaczyć i zbijać, że skoro wyniki w ciągu dwóch miesięcy pogorszyły się aż tak to trzeba szukać przyczyny szybko- zrobić posiew, usg i takie tam... Wiedzą, że przy wysokim moczniku koty czują się fatalnie i nie jedzą i trzeba podać coś przeciwwymiotnie, zobojętniającego, na poprawę apetytu. Chodzi o to żebyś NIE MUSIAŁ sam się dowiadywać co inni opiekunowie kotów robią i pytać o to, tylko żeby wszystko to powiedział Ci wet.... Z tego powodu dobrze by było, żeby ludzie z Katowic podpowiedzieli gdzie iść... Doświadczony lekarz to podstawa sukcesu.
Opowiedz coś jeszcze o swoim kocie- czy wychodzi na dwór, co się działo od stycznia- czy były jakieś niecodzienne wydarzenia- wymioty, zmiany w zachowaniu, szczepienia, zmiana karmy- czasami coś pozornie niezwiązanego może komuś podsunąć jakiś pomysł.... Bo Wasz przypadek nie jest typowy moim zdaniem, a za głupia jestem, żeby wymyślić co się mogło stać.... Mogę tylko o Was myśleć i trzymać kciuki. A tu może się bardzo liczyć czas.
Putita Słoneczko Winogronookie- nie strasz Dużej! Casica nie widziałam luzem kapsułek dojelitowych... Może leki wysypywać? Tylko badałam te kapsułki azodylowe i one wyglądają jak zalane na stałe- nie da się ich otworzyć- zobacz w wolnej chwili. Tak jakby były "zaklejone"...
casica pisze:Czy te wymioty z krwią mogą mieć wpływ na wynik morfologii?
pixie65 pisze:casica pisze:Czy te wymioty z krwią mogą mieć wpływ na wynik morfologii?
Twoja kotka ma jakieś krwawienie wewnętrzne i TO może być przyczyną kiepskiej morfologii, a nie niedobory Fe czy B12 bo MCV, MCH i MCHC ma w normie.
pixie65 pisze:Ale ocena wartości hematokrytu pod kątem odwodnienia zawsze musi być dokonywana w oparciu o pozostałe parametry morfologii: MCV,MCH i MCHC.
wjwj1 pisze:pixie65 pisze:Ale ocena wartości hematokrytu pod kątem odwodnienia zawsze musi być dokonywana w oparciu o pozostałe parametry morfologii: MCV,MCH i MCHC.
Pixie, wiesz może jak powyższe MCx wyglądają przy odwodnieniu?
I bardzo dobrze- ja jestem w lecznicy raz na tydzień, mój kot raz na miesiąc bo trzeba zrobić badania krwi.Boniffacy pisze: nie chciałbym znowu brać kota, gdyż żle znosi zabieranie go z domu.
Boniffacy pisze: Kupiłem mu do tego mięso wołowe i szynke, która zawsze lubiał. Podam mu to potem. Wiem, że szczególnie szynki powinien teraz unikać, ale chyba lepsze to niż nic i jak troche zje to aż tak mu nie zaszkodzi.
Boniffacy pisze: Co do kliniki to jest to chyba najwieksza placówka w Katowicach i mają doświadczenie z nerkowcami, gdyż nawet jedna lekarka leczyła swojego kotka pare lat.
Boniffacy pisze: Przeglądając karty wizyt oto leki jakies dostawał: Catosal, Dexafort, Betamox, Ringer lactate, Vit B1.
Boniffacy pisze:Już od dluższego czasu budzi mnie w nocy z 2-3 razy żęby iść z nim do kuchni i dać mu coś na miche mimo, że czasami ma pełno.
Od momenu jak zaczął mniej jeść często wywalam to co leży w misce i daje mu świeże, gdyż tylko wtedy coś tam poje.
wjwj1 pisze:dzięki![]()
Przeglądnąłem wyniki. MCHC kotka zawsze miała w normie, chociaż tak powyżej środka (33-35). A HCT na ogół "w kosmos". Rekordowo nisko - 47. Najwyżej 58 (i to zarówno jak jadła chrupki jak i całkiem na mokrym).
Slonko_Łódź pisze: Ringer- a jak próby wątrobowe- bo to przeciwwskazanie dla ringera z mleczanami...
wjwj1 pisze:erytrocyty w zakresie 10.28-11.9. Przy HCT 58 poza zakresem. Oznak odwodnienia brak.
pixie65 pisze:Czyli jakby "nadkrwistość"? Hmmm...palisz może przy niej ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości