Moje MPiki-strzał w 10-Wiosna wróciła*Sezon bajk-owy zaczęty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 08, 2011 7:26 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Obrazek
Obrazek z okazji ...
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Wto mar 08, 2011 7:49 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Cześć Słoneczka! :)
Tak, Party była biedniutka, bo ją to strasznie denerwowało.
Na szczęście to było ropomacicze otwarte i szybko dostała antybiotyk.
Ale po zabiegu wetka mi powiedziała, że miała gulę wielkości jajka.
Nawet fotkę zrobiła i potem mi pokazała - szok normalnie 8O 8O 8O
Partysia po sterylce ważyła 300g mniej niż przed - to była 1/10 masy ciała.
A musiałam poczekać z ciachaniem, bo Komputerki miały tasiemca :roll:

Kilka dni później ciachałam też Pyzę i obie panienki miały takie fajne niebieskie kubraczki :P

Obrazek

Obrazek

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto mar 08, 2011 7:51 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Najlepsze życzenia dla wszystkich Kobietek! :1luvu:

Obrazek Obrazek Obrazek

Erin

Post » Wto mar 08, 2011 7:52 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Erin, co to znaczy: ropomacicze otwarte? To wtedy widać bo wycieka? Czy jak? Biedna dziewczynka, dobrze, że szybko zadziałałaś, kubraczki twarzowe ale tylko po sterylce normalnej i bez komplikacji obyśmy je zakładały :ok:
Dziękujemy za kwiaty, piękne :1luvu:
Dla Ciebie też mamy:

Obrazek

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto mar 08, 2011 7:54 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

przyłączam się do pytania o to ropomacicze 8O
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde

EdytaB_a

Post » Wto mar 08, 2011 8:00 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Jakie piękne kwiatki, dziękuję :oops: :1luvu:

Co do ropomacicza, to otwarte jest zdecydowanie lepsze, bo wtedy ropa ma ujście przez drogi rodne.
Jeśli ujście jest zamknięte, zazwyczaj nie ma czego ratować, ponieważ to dziadostwo zaczyna dawać objawy po kilku dniach dopiero.
A wtedy organy wewnętrzne są już zniszczone przez ropę i kiszka :?
Dlatego przy otwartym daje się oksytocynę chyba, żeby nie dopuścić do zamknięcia ujścia dróg rodnych i antybiotyk.
No i ciacha się jak najszybciej, w miarę możliwości.

Tutaj to był pech, bo koteczka przecież bardzo młoda, dostała tylko kilka tabletek w związku z rują i zaraz po.
Ale wyobraźcie sobie jak coś takiego się zdarza rasowym kotkom lub suczkom :roll:
I jedni właściciele martwią się tylko tym, czy wszystko będzie OK, a inni (bo i tacy się zdarzają) wkurzeni, że ciachnąć trzeba i młodych już nie będzie :roll:
I potem w schroniskach lądują takie zwierzaczki - albo i na ulicy :(

Erin

Post » Wto mar 08, 2011 8:03 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Straszne, to gdy jest zamknięte to w zasadzie nic nie można zrobić? Nie rozpozna się tego? Biedne koteczki i suczki :-(

jozefina1970

Post » Wto mar 08, 2011 8:04 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Ja mam 2 suki niesterylizowane
Nurana - nie ma hodowlanki, więc i szczeniaków nigdy nie było i nie będzie (tym bardziej, ze ma 8 lat) ale w końcu musze ją ciachnąć.
Dolcia jest przed swoją pierwszą wystawą w kwietniu :D

Już niedługo będę dzieliła psy bo pewnie Nuśka zacieczkuje i Gajron "kota" dostanie :D :mrgreen:

EdytaB_a

Post » Wto mar 08, 2011 8:09 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Wiesz, najgorzej jak się tabletki podaje.
I u kotek niestety co tydzień, bo przecież mogą mieć ruję co kilka tygodni.
Załamała mnie wtedy baba u weta, która zaczęła ćwierkać, że ma 4 kotki na tabletkach.
Pokazałam jej Party i mówię, że tylko kilka dostała i jaki jest efekt, a ta idiotka słodka, z dzióbkiem wypiętym mówi, że każdy ma inne doświadczenia.
No żesz pi...a gupia :twisted:

Erin

Post » Wto mar 08, 2011 8:13 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Ale to od tabletek dostała ropomacicza? Nie, dlatego, ze nie była ciachnięta tak? Bo nam tez pani doktor kazała podawać tabletki przy pierwszej rujce a dopiero potem ciachać ale ja się uparłam, zeby przed.

jozefina1970

Post » Wto mar 08, 2011 8:22 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Nasi weci też stoją na stanowisku, żeby ciachąć po pierwszej rujce, bo inaczej kotki mogą mieć tendencje do tycia.
Ale ropomacicze niestety było od tabletek, bo to pod wpływem antykoncepcji zmienia się macica.
Kiedyś mi wet powiedział, że oni nawet po podaniu 1 :!: tabletki mogą stwierdzić, że była podana, bo to widać.

Erin

Post » Wto mar 08, 2011 8:24 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Erin pisze:żeby ciachąć po pierwszej rujce, bo inaczej kotki mogą mieć tendencje do tycia
a ja chciałam Rudą ciachnąć w marcu i nie czekać na rujkę 8) ona jest teoretycznie z sierpnia Obrazek

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto mar 08, 2011 8:25 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Cześć Patmolku! :)
Wiesz, ja też bym tak wolała.
W sumie co wet, to opinia.

Erin

Post » Wto mar 08, 2011 8:27 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Właśnie tak trochę czytałam i wydawało mi się, że te tabletu muszą strasznie rozwalać taki młody organizm, może jak jest juz rujka i przed sterylką chce się wyciszyć to co innego. Nasza nic nie mówiła o tyciu, mówiła tylko, że jak się za wcześnie wystrylizuje to kotka będzie miała małą głowę.

jozefina1970

Post » Wto mar 08, 2011 8:27 Re: Moje MPiki-strzał w 10 - wiosna idzie, ruszamy 4 litery ;-)

Patmol pisze:
Erin pisze:żeby ciachąć po pierwszej rujce, bo inaczej kotki mogą mieć tendencje do tycia
a ja chciałam Rudą ciachnąć w marcu i nie czekać na rujkę 8) ona jest teoretycznie z sierpnia Obrazek

Mru też miała osiem miesięcy.

jozefina1970

[poprzednia][następna]