Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Conchita pisze:W zooplus jest mokra na nerki&wątrobę
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... okra/31329
dagmara-olga pisze:no właśnie! 100 % racji - seniorska!
Ogólnie - na takie problemy "za wszystkim" karmy senior są najlepsze ale..... Wet powinien powiedzieć, czy dla małej Broszki
megan72 pisze:Wiesz, trochę dziwne wydaje mi się postępowanie weta. Mocz na posiew pobiera się z pęcherza, taki wyciekający z kota, czy - co gorzej - stojący jakiś czas w kuwecie, może dać fałszywie dodatni wynik. I narazić kota (z problemami wątrobowymi w tym przypadku) na niepotrzebną antybiotykoterapię. Skoro Broszka była nawodniona kroplówką, to chyba można było odczekać parenaście minut i ten mocz ściągnąć. Może on po prostu nie ma wprawy w tego typu procedurach, jest mu niezręcznie się do tego przyznać - i zasugerować, żeby zrobił to ktoś bardziej wprawny w tej materii. Ja bym przegadała z nim to wprost i szczerze, bo oczywiście lepiej, że nie robi czegoś, w czym nie czuje się zbyt pewnie.
megan72 pisze:W kwestii częstego oddawania moczu w mikroskopijnych ilościach - to samo było z moją Melisą. Pokrótce: trafiła do mnie z wielomiesięcznym conajmniej, nieleczonym zapaleniem cewki i pęcherza. Antybiotykoterapia, posiew, antybiotyk znów, w końcu posiew jałowy, a kocica dalej dosłownie kropelkuje. Trwało dobrych kilka miesięcy, zanim pęcherz się zregenerował i 'nauczył' rozciągać i trzymać większe ilości moczu. Na szybszą regenerację cewki i pęcherza Melka jadła Cystaid przez kilka m-cy. Oprócz karmy Urinary, dawałam jej też na rozpuszczenie złogów Shilington - chiński preparat ziołowy, sprawdzony głownie na... ludziach. Od wyleczenia stanu zapalnego do momentu, aż Melka zaczęła normalnie sikać, minęło 5-6 miesięcy.
Wierzę w Was i trzymam kciuki, w końcu musi być dobrze.
katarzyna1207 pisze:W ubiegłym roku przerabiałam wariant wzajemnie wykluczających się karm- chore nerki plus "walnięta" wątroba z trzustką... i przejściowo najbezpieczniejsza wyszła karma dla seniorów...
katarzyna1207 pisze:dagmara-olga pisze:no właśnie! 100 % racji - seniorska!
Ogólnie - na takie problemy "za wszystkim" karmy senior są najlepsze ale..... Wet powinien powiedzieć, czy dla małej Broszki
Mój "senior"miał wówczas 13 miesięcy ... wątrobę ze stanu, w którym aparatura nie łapała skali (tak były przekroczone parametry) wyprowadziliśmy podając m.in. hepatil i heparegen ...
Conchita pisze:Piękniulec
Strasznie mnie zmartwiły te wieści po ostatniej wizycie u wetaAle ona ma taką ogromną wolę życia - no i ma Ciebie
A w temacie karm, ja bym się na twoim miejscu pokierowała własną wiedzą i wyczuciem. I grubością portfela. Ja mojego weta bardzo lubię i ufam mu, no ale on też na wszystko poleca RC, bo ma to u siebie
katarzyna1207 pisze:Robiłam mu mieszankę karmy: Biomill dla seniorów i RC Mature Indoor, teraz wsuwa RC Renal, żadnej innej nerkowej nie chce jeść, wywaliłam prawie 2 kg Hillsa k/dbo mu nie wchodził absolutnie ... I jak na razie trzyma się nieźle, a rokowania były paskudne .... Mam nadzieję, że Broszeczka tez się pozbiera ... Trzymajcie się obie ....
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: MB&Ofelia, pibon, puszatek i 25 gości