nowy mod

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 04, 2011 9:01 Re: nowy mod

Ten wątek nie był jedynym, w którym kasowano lub edytowano posty :roll:
To faktycznie zaczyna się robić dziecinne.
Zwłaszcza, że nagonka (i będę to tak nazywać) przyniosła oczekiwany tutaj skutek.
Osoby pokrzywdzone podbudowały się, mod zrezygnował z funkcji :?
Mało? Czego jeszcze chcecie? :roll:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt mar 04, 2011 9:38 Re: nowy mod

mrr pisze:
wistra pisze:Mnie się marzy tylko, by w kociarni w końcu były koty do adopcji, a w kotach wszystkie inne wątki.

Tyle ode mnie

Podpisuję się pod tym.

Była niedawno próba uporządkowania (kolejna) Forum Miau
viewtopic.php?f=8&t=120669&start=0

Skończyło się protestem
viewtopic.php?f=5&t=120780&start=0

Erin pisze:Mało? Czego jeszcze chcecie? :roll:

Doprecyzowania zasad moderacji. (OT, wojenki osobiste , spam, up-owanie , brak moderacji na życzenie)
A potem konsekwencji w działaniu?

Mało realne - duże forum, użytkownicy, którzy lubią chodzić swoimi drogami i uznają tylko własne zasady.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt mar 04, 2011 10:48 Re: nowy mod

Dokładnie.

Precyzyjna, szczegółowa lista co jest, a co nie jest "obraźliwym postem", co wolno a czego nie wolno i konsekwentne stosowanie mogłoby pomóc. Mnie na przykład strasznie drażni ciągłe wbijanie sobie szpil na zasadzie "ja przecież nie użyłam brzydkiego słowa więc jestem w porządku, a to że pani X ma popsuty przeze mnie cały dzień, bo użyła nie tej szczotki do futra którą jej poleciłam, to ma za swoje".

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Pt mar 04, 2011 11:03 Re: nowy mod

asfodel pisze:Dokładnie.

Precyzyjna, szczegółowa lista co jest, a co nie jest "obraźliwym postem", co wolno a czego nie wolno i konsekwentne stosowanie mogłoby pomóc. Mnie na przykład strasznie drażni ciągłe wbijanie sobie szpil na zasadzie "ja przecież nie użyłam brzydkiego słowa więc jestem w porządku, a to że pani X ma popsuty przeze mnie cały dzień, bo użyła nie tej szczotki do futra którą jej poleciłam, to ma za swoje".

Usłużnie podsunę więc przykłady szczególnie złośliwych pytań psujących świetne samopoczucie oraz estetykę w układzie postów, te powinny byc zakazane:
- jak się czuje kot
- czy wet widział kota
- czy kot jest leczony
- dlaczego został uśpiony
Te i podobne pytania są widziane źle, fatalnie na sampoczucie wpływa też prośba o rozliczenie.

Można natomiast w dowolnej ilości postów wyrażać podziw, zachwyt, deklarować wpłaty oraz wklejać w dużej ilości :1luvu: :piwa: :aniolek: :king:

edit: zasady te w szczególności odnoszą się do wiadomego wątku
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt mar 04, 2011 11:36 Re: nowy mod

casica pisze:

Usłużnie podsunę więc przykłady szczególnie złośliwych pytań psujących świetne samopoczucie oraz estetykę w układzie postów, te powinny byc zakazane:
- jak się czuje kot
- czy wet widział kota
- czy kot jest leczony
Te i podobne pytania są widziane źle, fatalnie na sampoczucie wpływa też prośba o rozliczenie.

Można natomiast w dowolnej ilości postów wyrażać podziw, zachwyt, deklarować wpłaty oraz wklejać w dużej ilości :1luvu: :piwa: :aniolek: :king:

Usłużnie przypomnę, bo zapomniałaś dodać jeszcze te:
Jek pisze:Jak zdrowie Brzydzi? Ponieważ cisza w tym temacie więc rozszerzę zapytanie: czy ona jeszcze żyje?

casica pisze:Czy Brzydzia odwiedziła weta?
Czy Brzydzia żyje?
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt mar 04, 2011 11:57 Re: nowy mod

Amika6 pisze:
casica pisze:

- jak się czuje kot
- czy wet widział kota
- czy kot jest leczony

Usłużnie przypomnę, bo zapomniałaś dodać jeszcze te:
Jek pisze:Jak zdrowie Brzydzi? Ponieważ cisza w tym temacie więc rozszerzę zapytanie: czy ona jeszcze żyje?

casica pisze:Czy Brzydzia odwiedziła weta?
Czy Brzydzia żyje?

A co jest nie tak w tych pytaniach? Pokoloruj i wyjaśnij bo nie łapię.

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Pt mar 04, 2011 12:05 Re: nowy mod

Jek pisze: A co jest nie tak w tych pytaniach? Pokoloruj i wyjaśnij bo nie łapię.

Wg Was nic niestosownego ....
Ale pewnie od tego czekania w gotowości świeczki parzą Was w paluszki i dlatego tak popędzacie Brzydzię za TM
Obrazek

Amika6

Post » Pt mar 04, 2011 12:13 Re: nowy mod

Amika6 pisze:
Jek pisze: A co jest nie tak w tych pytaniach? Pokoloruj i wyjaśnij bo nie łapię.

Wg Was nic niestosownego ....
Ale pewnie od tego czekania w gotowości świeczki parzą Was w paluszki i dlatego tak popędzacie Brzydzię za TM

Nie uwierzysz, ale ja naprawdę jestem ciekawa czy z kotką jest wszystko w porządku. Za inne osoby nie piszę, bo nie jestem w ich głowach, ale mogę się domyślać, że mają podobne założenie. Od kilku dni nie ma odpowiedzi na to zadawane pytanie - pewnie stąd są obawy i konkretne pytania.

Ale to chyba OT w tym wątku, nieprawdaż?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt mar 04, 2011 13:03 Re: nowy mod

Czy wasz podpis po rezygancji graszki zmodyfikowaliście sami? Bo mój zmodyfikował się sam od wczoraj - i to już jest dla mnie zwykłe chamstwo, a nie moderacja

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pt mar 04, 2011 13:05 Re: nowy mod

Dla mnie jest zasadnicza różnica między pytaniem o zdrowie, a pytaniem czy jeszcze żyje.
Tym bardziej, że to takie pytanie padło już kilka razy (nawet spod paluszków tej samej osoby).

Marcelibu, nie uważam, że to jest OT, bo wcześniej były rozważania o tym co można moderować. A przykładem posłużyłam się by nie było potem uwag, że sobie gdybam na zaś i wymyślam niestworzone historie.
Obrazek

Amika6

Post » Pt mar 04, 2011 13:30 Re: nowy mod

casica pisze:Usłużnie podsunę więc przykłady szczególnie złośliwych pytań psujących świetne samopoczucie oraz estetykę w układzie postów, te powinny byc zakazane:
- jak się czuje kot
- czy wet widział kota
- czy kot jest leczony

To akurat daje się łatwo zakwalifikować do tradycyjnie pojętej definicji spamu:
http://nadzieja.pl/inne/spam.html
"Co to jest spam? Spam to ten sam list wiele, wiele razy."

asfodel

Post » Pt mar 04, 2011 13:35 Re: nowy mod

no nie, pytanie o leczenie kota jest spamem? 8O
No, to całe miau to jeden wielki spam.
niektóre wątki właśnie w celu takich dyskusji powstały.
w nich zadawanie takich pytań jest przejawem zainteresowania kotem
założycielki tych wątków często wyrażają radość, że dużo osób dopytuje się o sposób leczenia i stan kota
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt mar 04, 2011 14:08 Re: nowy mod

Femka pisze:no nie, pytanie o leczenie kota jest spamem? 8O

Jeśli jest zadane wielokrotnie na kilku kolejnych stronach jednego wątku to owszem - podchodzi pod spam, podobnie jak zamieszczanie długich cytatów z jednozdaniowym dopiskiem albo wklejanie jakichkolwiek cytatów bez żadnego komentarza. Jest to wielokrotne wysyłanie tej samej treści, czyli spam i łamanie netykiety.

Owszem bywa tak, że na jakieś pytania nie pojawia się odpowiedź, wtedy można założyć, że adresat pytania nie chce odpowiedzieć lub ma nadawcę na czarnej liście, ale to nie zmienia faktu, że zadawanie pytania po raz trzeci, piąty i dziesiąty jest z definicji spamem.

Jeśliby pytanie pojawiło się jeden raz wszystko byłoby ok.

asfodel

Post » Pt mar 04, 2011 14:24 Re: nowy mod

...a użytkowników należy umundurować i poddać stosownej musztrze :ryk:
Może się zdziwisz, ale ja też bywałam na forach obiektem BARDZO ostrych ataków, a mimo to do głowy by mi nie przyszło zaprowadzanie takiego "porządku pod linijkę" jaki proponujesz. Nota bene zapewniam Cię, że potrafię (i nie ja jedna :twisted: ) ad hoc wymyślać "obraźliwe" posty szybciej niż zdążysz aktualizować swoją czarną listę :wink:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt mar 04, 2011 14:51 Re: nowy mod

Zofia&Sasza pisze: Nota bene zapewniam Cię, że potrafię (i nie ja jedna :twisted: ) ad hoc wymyślać "obraźliwe" posty szybciej niż zdążysz aktualizować swoją czarną listę :wink:

Bez przesady, da się napisać taką listę.
Większość złośliwostek da się zakwalifikować do spamu, OT, lub "wycieczek personalnych".
W układaniu regulaminów pomaga też znajomość zasad praktycznej asertywności.

Notoryczni złośliwcy powinni dostawać bany, jako jednostki mające problem ze stosowaniem się do norm społecznych. Dobre są np. bany tymczasowe - tymczasowość bana ogranicza skłonność do maskowania IP i zakładania nowych kont, ale delikwent wie, że coś było nie tak.

asfodel

[poprzednia][następna]