Moderator: Moderatorzy
pixie65 pisze:PcimOlki pisze:Pixie - może masz rację, ale dlaczego nie może? Probiotyki mają długą latencję działania. Renal zadziała szybciej, a przy tak wysokim moczniku ma to istotne znaczenie.
Dalej nie rozumiem skąd się bierze to twierdzenie.
I moim zdaniem renal nie zadziała szybciej bo renal sam w sobie nie ma działania obniżającego poziom mocznika. Ma obniżony poziom białka co jednak nie jest równoznaczne z tym, że białko zawarte w tej karmie ma wysoką biodostępność. A karmienie kota (u którego podwyższony poziom mocznika niekoniecznie związany jest z niewydolnością nerek) dietą niskobiałkową uważam za nieporozumienie.PcimOlki pisze:Przeciwwskazaniem jest zdolność Renala do podnoszenia pH, co jest tutaj mocno niepożądane. Nie wiem jaka decyzja jest słuszna, ale zdaje mi się, że probiotyk nie zdąży zadziałać lub gdy zadziała, obniżanie mocznika nie będzie miało tak dużego znaczenia jak teraz.
Moim zdaniem w przypadku tego kota trzeba dokładniej zdiagnozować a nie polegać na cudownych właściwościach diet weterynaryjnych.
Powiem szczerze, że dla mnie takie mieszanie renala z urinary świadczy tylko o tym, że (być może) wet nie bardzo ma pomysł co z tym fantem zrobić.
dorobella pisze:(...)
Urinary musi jeść, bo możliwe, że nerka jest przytkana kamieniem i dlatego zalega mocz i wzrasta mocznik. Dostaje Uropet na obniżenie pH, które renal może mu podnieść.
Probiotyki....Probiotyki przerabiam z moim dzieckiem, które ma m.in. tendencje do zakażeń candida albicans. Trzeba je często zmieniać, bo organizm się "przyzwyczaja" i podawanie tego samego probiotyku dłużej niż dwa tygodnie nie ma żadnego sensu. Trzeba porównywać skład. Ja dodatkowo podaje sok z aloesu. Przy antybiotykoterapii podaje probiotyki jeszcze po ok. 2-4 tygodniach po zakończeniu, zmieniając skład.
rybcie pisze: Czy sterylne pobranie moczu ze środkowego strumienia, jest realne przy pobraniu próbki w domu (wyparzona łyżka, jałowy pojemnik)? Trzeba by w ogóle nie dotknąć ani żwirku, ani kota
dorobella pisze:Ureaza jest czynnikiem, który mnie zaintrygował
http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1735
adelka99 pisze:...Sytuacja niby opanowana ale kreatynina ma tendencje wzrostowe. Wtorkowe badanie wskazało 159,12 umol/l (to jeśli dobrze przeliczyłam 1,8 mg/dl), mocznik 7,42 mmol. Ciągle walczymy też z leukocytozą. Wetka zaordynowała Lespewet, Rubenal i karmę nerkową. Ale ja nie mam do tej karmy przekonania na tym etapie. Kota ma też Fosfor n. na poziomie 1,35 mmol. Nie wiem co robić. A nie znam dobrego kociego nefrologa w Trójmieście. Czy ta karma nie namiesz w kocim zdrowiu ? Ma ją jeść 20 dni i ponowne badanie krwi.
wjwj1 pisze:rybcie pisze: Czy sterylne pobranie moczu ze środkowego strumienia, jest realne przy pobraniu próbki w domu (wyparzona łyżka, jałowy pojemnik)? Trzeba by w ogóle nie dotknąć ani żwirku, ani kota
Udało mi się pobierając mocz z mikcji uzyskać wynik "Brak wzrostu bakteryjnego". Tylko nie pamiętam czy pobierałem wtedy wprost do kubka (czyli ze środkowego strumienia) czy z wyparzonej, przeznaczonej do tego celu kuwety (bo mi kotka nauczyła się przerywać sikanie). Chyba to pierwsze. A z kuwety były wyniki wskazujące na zanieczyszczenie czyli 10^3 bakterii lub "flora mieszana".
Zastanawia mnie tylko czy bakterie z zanieczyszczeń mogą jakoś utrudnić wzrost ewentualnych "prawdziwych" bakterii?
wjwj1 pisze:.... On te kamory po prostu produkuje.... Mocz pobierany ze środkowego strumienia, na czczo, po ponad 6 godzinnej przerwie od jedzenia.
mokkunia pisze:Mam najnowsze wyniki mojej Patki, jeszcze nie konsultowałam z wetem prowadzącym ani z Doktor Neską, będę dopiero dzwonić i pisać. Ale będę wdzięczna za rady i opinie, bo nie ukrywam, że się podłamałam
Patka z pnn żyje od 2 lat, aktualnie dostaje lespewet, rubenal, alusal, famidynę i kroplówki co 2-3 dzień. Jest na suchym nerkowym Hill'sa co kilka dni spija sosik z wodą z pasztecików gourmeta. Wagę trzyma od 2 lat w granicach 3,90-4,00kg, w pyszczku zero pustoi czysto.
Wiem, że są braki w jonogramie w tych wynikach, mam nadzieję, że doślą te wyniki przy których jest brak danych.
edit: link nie działa, więc kopiuję:
morfologia
WBC 16.9 10^3/µl 5.5-19.0
RBC 4.84 mln/µl 6.5-10.0
HGB 8.3 g/dl 8 - 15
HCT 29.8 % 24 - 45
MCV 61.6 fl 39 - 55
MCH 17.1 pg 13 - 17
MCHC 27.9 g/dl 22 - 41
PLT 95 10^3/µl 200 - 600
kwasochłonne 9 % 2 - 12
granulocyty segmentowane 64 % 35 - 75
granulocyty pałeczkowate % 0 - 3
limfocyty 26 % 20 - 55
monocyty 1 % 1 - 4
Opis
nieznaczna anizocytoza erytrocytów
nieznaczna anizochromia erytrocytów
ASPAT 20,3 U/l 6 - 44
ALAT 44,3 U/l 20 - 107
AP 17,2 U/l 23 - 107
mocznik 139,5 mg/dl 25 - 70
kreatynina 5,90 mg/dl 1 - 1,8
białko całkowite 8,32 g/dl 6,0 - 8,0
cholesterol 161,0 mg/dl 77,4 - 201,2
GGTP 1.9 U/l 0 - 10
glukoza 86,7 mg/dl 100 - 130
albuminy 1,95 g/dl 2,7 - 3,9
fosfor 7,73 mg/dl 3,0 - 6,8
chlorki mmol/l 101,5 - 118,4
potas mmol/l 4,1 - 5,6
sód mmol/l 143,6 - 156,5
bilirubina całkowita 0,39 g/dl 0,5 - 1,2
wapń 7,95 mg/dl 8,0 - 11,1
magnez 1,49 mg/dl 2,1 - 3,2
Żelazo umol/l 12,2 - 38,5
edit2 usunęłam link, bo nie działał
dorobella pisze:Urinary musi jeść, bo możliwe, że nerka jest przytkana kamieniem i dlatego zalega mocz i wzrasta mocznik. Dostaje Uropet na obniżenie pH, które renal może mu podnieść
mokkunia pisze:...
mam brakujące wyniki:
chlorki 114.0 mmol/l 101,5 - 118,4
potas 5.5 mmol/l 4,1 - 5,6
sód 148.0 mmol/l 143,6 - 156,5
Żelazo 159.4 ug/dl norma obok jest ale w innej jednostce umol/l 12,2 - 38,5
PcimOlki pisze:Mi też się udało - wprost na zakrętkę sterylnego pojemnika trzymaną wyżarzonymi szczypcami. Obce bakterie zdecydowanie mogą wpływać na wzrost tych właściwych.
dorobella pisze:Do podania tabletek muszę mieć pomoc, która go mocno trzyma.
PcimOlki pisze:Słonko - witamina C w dużych ilościach może wytrącać krystalizacje.
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:Mi też się udało - wprost na zakrętkę sterylnego pojemnika trzymaną wyżarzonymi szczypcami. Obce bakterie zdecydowanie mogą wpływać na wzrost tych właściwych.
Czyli istnieje taka możliwość iż był to wynik fałszywie negatywny?
Ehhh, marzy mi się "zestaw młodego mikrobiologa"
dorobella pisze:Pcim -jeszcze nie miał, ale mu zrobię.....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości