Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 02, 2011 19:52 Re: Wątek dla nerkowców - V

Pcim Merlin miał robione ALT, ASPAT, kreatyninę i mocznik. Przed tym jak padł mi komp zdążyłam spisać normę mocznika 4,15 - 11,62 mmol/l . Wiem ,że laby mają swoje normy i odczynniki. 75,91 mmol/l martwi mnie. Nie wiem czy można mieszać Renal z Urinary , czy taki mocznik to wskazanie do Renala? Mogę go oklepywać i naświetlać lampą na podczerwień.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Śro mar 02, 2011 20:02 Re: Wątek dla nerkowców - V

dorobella pisze:Pcim Merlin miał robione ALT, ASPAT, kreatyninę i mocznik. Przed tym jak padł mi komp zdążyłam spisać normę mocznika 4,15 - 11,62 mmol/l . Wiem ,że laby mają swoje normy i odczynniki. 75,91 mmol/l martwi mnie. Nie wiem czy można mieszać Renal z Urinary , czy taki mocznik to wskazanie do Renala? Mogę go oklepywać i naświetlać lampą na podczerwień.

Fatalnie. Olej Urinary i dawaj wyłącznie Renal. Koniecznie oklepuj - niech kot dużo skacze, jeśli może i ma ochotę. Naświetlac możesz dowolną żarówką nie oszczędną - więcej w niej podczerwieni niż światła. Tylko bez przesady. Ja ustawiałem żarówę, gdy Olek spał i tak regulowałem, żeby nie uciekał po 5 minutach.
Ewentualnie udrożnienie operacyjne, ale to chyba najbliżej we Wrocku można by zrobić. Jeśli się nie odetka nerkę trzeba będzie usunąć. Lepiej wcześniej udrożnić i uratowac, niż później usunąć i stracić.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw mar 03, 2011 16:11 Re: Wątek dla nerkowców - V

Mam najnowsze wyniki mojej Patki, jeszcze nie konsultowałam z wetem prowadzącym ani z Doktor Neską, będę dopiero dzwonić i pisać. Ale będę wdzięczna za rady i opinie, bo nie ukrywam, że się podłamałam :(
Patka z pnn żyje od 2 lat, aktualnie dostaje lespewet, rubenal, alusal, famidynę i kroplówki co 2-3 dzień. Jest na suchym nerkowym Hill'sa co kilka dni spija sosik z wodą z pasztecików gourmeta. Wagę trzyma od 2 lat w granicach 3,90-4,00kg, w pyszczku zero pusto ;) i czysto.
Wiem, że są braki w jonogramie w tych wynikach, mam nadzieję, że doślą te wyniki przy których jest brak danych.

edit: link nie działa, więc kopiuję:
morfologia
WBC 16.9 10^3/µl 5.5-19.0
RBC 4.84 mln/µl 6.5-10.0
HGB 8.3 g/dl 8 - 15
HCT 29.8 % 24 - 45
MCV 61.6 fl 39 - 55
MCH 17.1 pg 13 - 17
MCHC 27.9 g/dl 22 - 41
PLT 95 10^3/µl 200 - 600
kwasochłonne 9 % 2 - 12
granulocyty segmentowane 64 % 35 - 75
granulocyty pałeczkowate % 0 - 3
limfocyty 26 % 20 - 55
monocyty 1 % 1 - 4
Opis
nieznaczna anizocytoza erytrocytów
nieznaczna anizochromia erytrocytów
ASPAT 20,3 U/l 6 - 44
ALAT 44,3 U/l 20 - 107
AP 17,2 U/l 23 - 107
mocznik 139,5 mg/dl 25 - 70
kreatynina 5,90 mg/dl 1 - 1,8
białko całkowite 8,32 g/dl 6,0 - 8,0
cholesterol 161,0 mg/dl 77,4 - 201,2
GGTP 1.9 U/l 0 - 10
glukoza 86,7 mg/dl 100 - 130
albuminy 1,95 g/dl 2,7 - 3,9
fosfor 7,73 mg/dl 3,0 - 6,8
chlorki mmol/l 101,5 - 118,4
potas mmol/l 4,1 - 5,6
sód mmol/l 143,6 - 156,5
bilirubina całkowita 0,39 g/dl 0,5 - 1,2
wapń 7,95 mg/dl 8,0 - 11,1
magnez 1,49 mg/dl 2,1 - 3,2
Żelazo umol/l 12,2 - 38,5

edit2 usunęłam link, bo nie działał
Ostatnio edytowano Pt mar 04, 2011 10:13 przez mokkunia, łącznie edytowano 2 razy

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Czw mar 03, 2011 20:35 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dzięki Pcim. Będę mu mieszać karmy, podawać leki, naświetlać go i zobaczymy. Jest szansa, że się uda. Renal suchy i mokry mu podchodzi. Porównując wyniki morfo to wzrosła mu hemoglobina, hematokryt, PLT, erytrocyty. Kreatynina 1,79 umol/l (norma do 2), ale wtedy miał pobraną krew po xylavecie i bioketanie. Generalnie USG miał na pełnym pęcherzu, bez leków, żeby się nie zesikał. Potem dostał leki, bo nie chciał współpracować i nie dał obejrzeć prawej nerki. Po lekach było mu egal. Był "zdechły" przy pobieraniu krwi. Nie ruszał się. Wczoraj się wystraszyłam, bo po lekach się nie wysikał, mało tego....wysikał się dopiero o godz. 1.40.
Jest szansa, że nerka się "odetka". Będziemy walczyć. Mam nadzieję, że renal będzie tylko przejściowy.

Dopiszę tylko, że kot nie miał żadnych objawów "nerkowych". Sikał normalnie, zachowywał się normalnie. Jedyne co mnie niepokoiło, że jest po bardzo silnym zatruciu i wstrząsie anafilaktycznym po użądleniu osy. Drgawki Merlina, które były powodem kolejnej paniki - trwały około pół godziny. Jestem pewna, że gdyby nie było mnie w domu nawet bym nie zauważyła, że dzieje się coś niedobrego.
Wet zbadał go dokładnie i stwierdził powiększenie nerki (najprawdopodobniej w wyniku przytkania np. kryształem i drgawki w wyniku skoku mocznika), potem mocz i wyszły kryształy. Potem USG, krew i leczenie.
Mogłabym nie zauważyć, kot mógłby trafić do DS jako "zdrowy". Jakby pojawiły się objawy pnn byłoby za późno. Mam nadzieję, że nie jest i się uda.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Czw mar 03, 2011 23:15 Re: Wątek dla nerkowców - V

mokkunia - ile podajesz Alusalu i w jaki sposób? Alusal trzeba proszkowac i mieszać z jedzeniem, inaczej nie działa. Przy takich wynikach przestawił bym się na Ipakitine, bo mało wapnia w kocie.

W jakim wieku jest kicia? Czy ona zawsze miała tak wysokie leukocyty? Czy miała inne badania zrobione? Poziom leukocytów jest niepokojąco wysoki.

Chyba do kroplówek należało by już jej podawać B12 + kwas foliowy i ew. żelazo zależnie od wyniku.

dorobella - Merlin ma katastrofalnie wysoki mocznik. Dlatego powinno mu się podawać wyłącznie Renal. Z drugiej strony, jeśli zator jest spowodowany kamicą rozpuszczalną w niższych pH należało by mu podawać wyłącznie Urinary. Trzeba zdecydować się na coś, bo sądzę, że mieszanie karm jest rozwiązaniem najgorszym - nie zadziała w żadną stronę.

1,79 umol/l to jest 0.02 mg/dl, 179 umol/l to jest 2.025 mg/dl - zdecydowanie już nie w normie, ale nie tragicznie. Oby mu się odetkało tak szybko jak Olkowi.

PcimOlki

Post » Czw mar 03, 2011 23:36 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:mokkunia - ile podajesz Alusalu i w jaki sposób? Alusal trzeba proszkowac i mieszać z jedzeniem, inaczej nie działa. Przy takich wynikach przestawił bym się na Ipakitine, bo mało wapnia w kocie.

W jakim wieku jest kicia? Czy ona zawsze miała tak wysokie leukocyty? Czy miała inne badania zrobione? Poziom leukocytów jest niepokojąco wysoki.

Chyba do kroplówek należało by już jej podawać B12 + kwas foliowy i ew. żelazo zależnie od wyniku.

PcimOlki Patka dostaje 3/4 tabletki alusalu dziennie, po 1/4 do posiłku, niestety nie sproszkowane bo ona je praktycznie wyłącznie suche nerkowe Hill'sa więc dostaje Alusal do połknięcia. Ipakitine stosowaliśmy na początku, nie działał na Patkę. Z tego co pisała mi Doktor Neska ta dawka Alusalu jest maksymalna dla wagi Patki z drugiej strony znowu dziś czytałam wątek i wiem, że Bri (Edyty i Sebastiana) dostaje dawkę znacznie większą bo tylko taka u nich działa.

Patka ma ok 12 lat. Co do leukocytów to mnie też zdziwił taki wynik, bo miała o wiele niższe wyniki nawet mając stan zapalny w pyszczku i nieusunięte korzenie. Średnio zawsze leukocyty były na poziomie 6-9.
Z badań był dawniej pobrany mocz na posiew wyszedł jałowy mimo, iż był pobrany z kuwety wyparzonej a nie z pęcherza bezpośrednio. Teraz polujemy na mocz, wiem już że muszę oznaczyć poziom białka i kreatyniny, nie wiem czy posiew też powtórzyć? No i było usg nerek ale to na początku choroby.
Ciśnienie czy na fortekorze czy bez niego skurczowe 140 ale kot bardzo się denerwuje, tętno ostatnio miała ze 180 podczas badania.

Niestety resztka wyników jonogramu i żelazo nie doszła, mam nadzieję, że będą jutro.
Witaminę B12 i kwas foliowy to w jakiej formie się podaje?

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Czw mar 03, 2011 23:58 Re: Wątek dla nerkowców - V

Alusal proszkuje się tak fajnie, że ja normalnie wsypuję do kubeczka suchego, potrząsam i wymieszane. Proszek przylega do jedzonka - Olek też je głównie suche. W ten sposób działa bardzo skutecznie, a fosfor dobrze jest utrzymywać poniżej 4.5mg/dl. Powinnaś chyba tez delikatnie zacząć suplementować wapń - jeśłi tendencja od poprzedniego badania jest ujemna.

Może więc kocia się zestresowała mocno przy tym badaniu, ale jesli zauważysz jeszcze coś niepokojącego, to lepiej powtórz posiew. A może lepiej powtórz nawet jak nic nie zauważysz - i tak musisz złapać, a lepiej mieć wiekszą pewność, że nic złego się nie dzieje.

Podawałem Okowi ludzką B12 - chyba 0.5ml do kroplówki co 2 dni. Nie jest dobrze podawać Catosal ponieważ zawiera znaczne ilości fosforu. Osobiście kwasu foliowego nie podawałem, więc nie wiem czy można w tabletkach, ale to łatwo znajdziesz albo wet ci powie. Jeśłi żelazo będzie nie ok - pixie ma sukcesy w suplementacji jakimś preparatem w tabletkach. Jego nazwa i dawkowanie jest kilka stron wcześniej.

P.S> Aha, Alusal musi być zwykły, nie do ssania. Ten do ssania jest pancerny i ma jakiś smak chyba.

PcimOlki

Post » Pt mar 04, 2011 2:03 Re: Wątek dla nerkowców - V

Czy Lespewet i Rubenal można dzielić?

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Pt mar 04, 2011 6:55 Re: Wątek dla nerkowców - V

adelka99 pisze:Czy Lespewet i Rubenal można dzielić?

Tak- można.

PcimOlki pisze:Podawałem Okowi ludzką B12 - chyba 0.5ml do kroplówki co 2 dni. Nie jest dobrze podawać Catosal ponieważ zawiera znaczne ilości fosforu. Osobiście kwasu foliowego nie podawałem, więc nie wiem czy można w tabletkach, ale to łatwo znajdziesz albo wet ci powie. Jeśłi żelazo będzie nie ok - pixie ma sukcesy w suplementacji jakimś preparatem w tabletkach. Jego nazwa i dawkowanie jest kilka stron wcześniej.

Oprócz caosalu jest jeszcze intravit- bez fosforu ;) Jest zawsze w lecznicy bo Yennefer go używa. A że my z Mokką w tej samej lecznicy to bez problemu dostanie ;) Podawany w iniekcji albo miks z kroplówką. Dawkę nasi weci znają :wink:
Żelazo- dawałam ChelaFerr- do kapsułki z innymi lekami (ja robię takie kapsuły ze wszystkim) podsypywałam 1/3 proszku z kapsułki ChelaFerru. Po miesiącu takiej suplementacji obniżony poziom żelaza Yenny zamienił się w dwukrotnie przekroczony i chwilowo w ogóle odstawiliśmy a potem musimy zmniejszyć dawkę :ryk:

Ponieważ żelazo podawane dopyszcznie co do zasady wchłania się gorzej polecam ChelaFerr- to chelat żelaza, reklamowany jako "lepiej przyswajalny"- jak widać na przykładzie Yennefer- nie kłamali ;) Tylko proponuję zacząć od rozdzielenia proszku z 1 kapsułki na 6 porcji a nie na 3 ;)
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pt mar 04, 2011 7:30 Re: Wątek dla nerkowców - V

Rubenal, to nawet trzeba dzielić - mało który kot połknie cały na raz.
Lespewet dość trudno podzielić równo.

Slonko_Łódź pisze:...
Oprócz caosalu jest jeszcze intravit- bez fosforu ;) Jest zawsze w lecznicy bo Yennefer go używa. A że my z Mokką w tej samej lecznicy to bez problemu dostanie ;) Podawany w iniekcji albo miks z kroplówką. Dawkę nasi weci znają :wink:
Żelazo- dawałam ChelaFerr- do kapsułki z innymi lekami (ja robię takie kapsuły ze wszystkim) podsypywałam 1/3 proszku z kapsułki ChelaFerru. Po miesiącu takiej suplementacji obniżony poziom żelaza Yenny zamienił się w dwukrotnie przekroczony i chwilowo w ogóle odstawiliśmy a potem musimy zmniejszyć dawkę :ryk:

Ponieważ żelazo podawane dopyszcznie co do zasady wchłania się gorzej polecam ChelaFerr- to chelat żelaza, reklamowany jako "lepiej przyswajalny"- jak widać na przykładzie Yennefer- nie kłamali ;) Tylko proponuję zacząć od rozdzielenia proszku z 1 kapsułki na 6 porcji a nie na 3 ;)

No właśnie, mi się cały czas plątało po głowie "Ferrum od Heli". (Jakiej Heli? Goździkowej? :lol: )
Z B12 też nie nalezy przesadzać.

PcimOlki

Post » Pt mar 04, 2011 8:21 Re: Wątek dla nerkowców - V

A po co dzielić lespewet?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt mar 04, 2011 8:26 Re: Wątek dla nerkowców - V

Czy mocz na posiew nie musi być pobrany przez cewnikowanie? Tak słyszałam od weta.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Pt mar 04, 2011 8:36 Re: Wątek dla nerkowców - V

rybcie pisze:Czy mocz na posiew nie musi być pobrany przez cewnikowanie? Tak słyszałam od weta.

W zasadzie powinien być pobrany przez nakłucie pęcherza.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt mar 04, 2011 8:39 Re: Wątek dla nerkowców - V

Lespevet i inne tabletki bez problemu dzieli się nożykiem do tapet.
Dawka Lespevetu to najczęściej 1/2 tabletki 2x dziennie, więc się tnie :wink:

U poprzedniego kota kwas foliowy podawałam w tabletkach: 1/4 dziennie, czyli 0,1 mg/dobę -- kicek juz miał anemię, może przy prewencji dawka jest mniejsza.
Jeśli będziesz podawała ChelaFerr, to zwróć uwagę, że odrobinę (0,2 mg/kapsułkę) kwasu foliowego (a własc. nieco gorzej przyswajalnego folianu) tam jest, co być może warto wziąć pod uwagę. Zresztą B6, B12 też tam są. I wit. C.

Tu, w odniesieniu do ludzi, piszą:
Czy kwas foliowy może być szkodliwy?

Nie, kwas foliowy nie ma żadnych efektów ubocznych. W dawce nie większej niż 0,4 mg może być stosowany przez wiele lat. Ma również korzystne działanie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Duże dawki kwasu foliowego mogą maskować jeden z rodzajów niedokrwistości, dlatego osoby stosujące dawki większe niż 0,4 mg dziennie powinny być pod opieką lekarską.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pt mar 04, 2011 8:51 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:

A po co dzielić lespewet?

Wet zaordynował 2 razy dzienie 1/2 tabl. Problemu nie widzę.

rybcie pisze:Czy mocz na posiew nie musi być pobrany przez cewnikowanie? Tak słyszałam od weta.

Sądzę, że jest to najgorsza z możliwych opcji. Mało wiarygodna i obciążająca kota. Gdy priorytetem jest wiarygodność, robi się punkcję pęcherza. W przeciwnym wypadku, sterylne pobranie ze środkowego strumienia.

PcimOlki

[poprzednia][następna]