Moderator: Moderatorzy
dorobella pisze:Pcim Merlin miał robione ALT, ASPAT, kreatyninę i mocznik. Przed tym jak padł mi komp zdążyłam spisać normę mocznika 4,15 - 11,62 mmol/l . Wiem ,że laby mają swoje normy i odczynniki. 75,91 mmol/l martwi mnie. Nie wiem czy można mieszać Renal z Urinary , czy taki mocznik to wskazanie do Renala? Mogę go oklepywać i naświetlać lampą na podczerwień.
PcimOlki pisze:mokkunia - ile podajesz Alusalu i w jaki sposób? Alusal trzeba proszkowac i mieszać z jedzeniem, inaczej nie działa. Przy takich wynikach przestawił bym się na Ipakitine, bo mało wapnia w kocie.
W jakim wieku jest kicia? Czy ona zawsze miała tak wysokie leukocyty? Czy miała inne badania zrobione? Poziom leukocytów jest niepokojąco wysoki.
Chyba do kroplówek należało by już jej podawać B12 + kwas foliowy i ew. żelazo zależnie od wyniku.
adelka99 pisze:Czy Lespewet i Rubenal można dzielić?
PcimOlki pisze:Podawałem Okowi ludzką B12 - chyba 0.5ml do kroplówki co 2 dni. Nie jest dobrze podawać Catosal ponieważ zawiera znaczne ilości fosforu. Osobiście kwasu foliowego nie podawałem, więc nie wiem czy można w tabletkach, ale to łatwo znajdziesz albo wet ci powie. Jeśłi żelazo będzie nie ok - pixie ma sukcesy w suplementacji jakimś preparatem w tabletkach. Jego nazwa i dawkowanie jest kilka stron wcześniej.
adelka99 pisze:Czy Lespewet i Rubenal można dzielić?
Slonko_Łódź pisze:...
Oprócz caosalu jest jeszcze intravit- bez fosforuJest zawsze w lecznicy bo Yennefer go używa. A że my z Mokką w tej samej lecznicy to bez problemu dostanie
Podawany w iniekcji albo miks z kroplówką. Dawkę nasi weci znają
![]()
Żelazo- dawałam ChelaFerr- do kapsułki z innymi lekami (ja robię takie kapsuły ze wszystkim) podsypywałam 1/3 proszku z kapsułki ChelaFerru. Po miesiącu takiej suplementacji obniżony poziom żelaza Yenny zamienił się w dwukrotnie przekroczony i chwilowo w ogóle odstawiliśmy a potem musimy zmniejszyć dawkę![]()
Ponieważ żelazo podawane dopyszcznie co do zasady wchłania się gorzej polecam ChelaFerr- to chelat żelaza, reklamowany jako "lepiej przyswajalny"- jak widać na przykładzie Yennefer- nie kłamaliTylko proponuję zacząć od rozdzielenia proszku z 1 kapsułki na 6 porcji a nie na 3
rybcie pisze:Czy mocz na posiew nie musi być pobrany przez cewnikowanie? Tak słyszałam od weta.
Czy kwas foliowy może być szkodliwy?
Nie, kwas foliowy nie ma żadnych efektów ubocznych. W dawce nie większej niż 0,4 mg może być stosowany przez wiele lat. Ma również korzystne działanie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Duże dawki kwasu foliowego mogą maskować jeden z rodzajów niedokrwistości, dlatego osoby stosujące dawki większe niż 0,4 mg dziennie powinny być pod opieką lekarską.
pixie65 pisze:adelka99 pisze:Czy Lespewet i Rubenal można dzielić?
A po co dzielić lespewet?
rybcie pisze:Czy mocz na posiew nie musi być pobrany przez cewnikowanie? Tak słyszałam od weta.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości