Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.str.96 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 02, 2011 18:03 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Jak jeszcze jesteś to Cię jeszcze pomęczę :P jeśli masz w ogóle doświadczenia ze smalcem. Jak go dodać żeby się wymieszał z mięchem a nie zamieniał w wielkie grudy? dodawałaś w ogóle kiedyś?
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Śro mar 02, 2011 18:09 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Wybacz, ze tak Ci truję, ale właśnie zauważyłam że kalkulator nie podaje domyślnie ile dodac drozdży, olejów czy chociażby węglanu wapnia. Są jakieś normy, ile g na kg mięsa czy coś takiego?
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Śro mar 02, 2011 18:16 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Wybacz, ze tak Ci truję, ale właśnie zauważyłam że kalkulator nie podaje domyślnie ile dodac drozdży, olejów czy chociażby węglanu wapnia. Są jakieś normy, ile g na kg mięsa czy coś takiego?

O, to ciekawe 8O Mi nie podaje tylko ilości oleju z łososia, ale drożdże i resztę tak. Spróbuj jeszcze raz, bo to chyba jakiś błąd. Pewnie turkawka jak tu wejdzie wyjaśni co się dzieje :)

A smalcu używam, jak mi się chudsze mięso trafi. Robię to tak: podgrzewam aż do rozpuszczenia całej ilości i jak trochę przestygnie dolewam to do mieszanki suplementów z żółtkami i niewielką ilością wody. Wszystko razem mieszam - wygląda to jak bym robiła ciasto :) Potem dolewam więcej wody i wszystko wlewam do mięsa i mieszam.
Nie wiem, czy to idealny sposób, ale smalec jest dość równomiernie rozprowadzony po całym mięsie, choć i tak trochę zostaje na ściankach naczynia.

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Śro mar 02, 2011 18:19 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Dziękuję dziękuję bardzo.
No to dziwne. A olej z łososia na oko dodajesz? jeszcze ta zamiana ml na g :evil: a może mi się nie wyświetla bo nie potrzeba? :roll: albo za małą ilość mięsa ogólem mam :roll:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Śro mar 02, 2011 18:29 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Dziękuję dziękuję bardzo.
No to dziwne. A olej z łososia na oko dodajesz? jeszcze ta zamiana ml na g :evil: a może mi się nie wyświetla bo nie potrzeba? :roll: albo za małą ilość mięsa ogólem mam :roll:

Z olejem mam ten sam problem 8) Wpisuję zwykle do kalkultora 5g i potem najwyżej zmieniam ilość dopasowując tak, żeby ilości składników były prawidłowe. Ale te 5g mi na ogół wystarcza, chyba, że mam więcej mięs. Wyszłam z założenia, że jak kupiłam buteleczkę 50ml, to nie zużyję jej na jeden raz ;)
Gdzieśtam znalazłam, że 5g oleju to 5,8ml (muszę tylko sprawdzić czy dobrze pamiętam, chyba pytała o to kilka stron wcześniej Sliver).

Weihaiwej

Post » Śro mar 02, 2011 18:38 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Jak dobrze być domowym kotem!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Weihaiwej

Post » Śro mar 02, 2011 20:06 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Ej faktycznie fajna z niej kuleczka :1luvu: ładna kicia. A chętnie je BARFa? ja to się zastanawiam jak to robia w hodowlach jak karmią koty BARFem, a potem kot trafia do innego domu, gdzie przecież mogą inaczej karmić. Czy to nie zaszkodzi zwierzakowi? można niby szukać takiego domu żeby karmił tak samo, ale jak kot kosztuje sporo kasy to myślę że nie da się jeszcze tyle wymagać od potencjalnych nabywców.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Śro mar 02, 2011 20:23 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Ależ ta Mela wypiękniała :1luvu:

Nie dziwię się, że jest bardzo towarzyskim kotem. W końcu w sporym stadku się wychowała :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkie kociaki i ich Panią :)
Własność Nelli, Luny, Kłopotka i księcia Rudolfa :)
ObrazekObrazekObrazek

envy

Od: Pon kwi 26, 2010 15:51

Post » Śro mar 02, 2011 20:38 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Dziękujemy envy :) I też pozdrawiamy! Nie mogę się na nią napatrzeć - jest taka szczęśliwa! Chyba będę dla niej szukać domu z kotami, bo jest po protu zachwycona towarzystwem :)

Mela wcina barfa aż jej się uszy trzęsą. Do tej pory tylko jeden kot, który przewinął się przez moje ręce nie chciał jeść barfa - był to Asmi ['].
Z tego co czytałam na chatulu hodowcy-barferzy starają się przekonywać kupujących do barfa - i często się to udaje. Ale pewnie uczą też kocięta co to suche - na wszelki wypadek...

Weihaiwej

Post » Śro mar 02, 2011 23:00 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Jak dobre suche to jeszcze ok, ale jeśli nagle kot dostaje zbożową karmę i zaczyna reagować jak Twoje ostatnio? a koty które wyszły od Ciebie mają w nowych domach barfa?
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw mar 03, 2011 9:33 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom widze, ze u Ciebie pełną gębą robienie nowej mieszanki. ciekawa jestem jak ten strus, bo tez chce moim kupic :) tez Villasowa ze mnie :P:P

Mela śliczniotka,. w biegu jestem wiec tylko głaski dla kociarów i lece!!
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Czw mar 03, 2011 13:27 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

A no będę pichcić krwawą mięsną zupę :twisted: ale zapomniałam ze jeszcze nie mam tauryny i krwi, bo czekamy na chatulu na wszystkie wpłaty. No i zapomniałam kupić skrzydła a z domu narazie sie nie ruszę bo szanowny kurier po cichu przyjdzie i ucieknie. No i jeszcze ten Tokovit muszę kupić. Mam specjalne ładne pudełko na barfowe gadżety :P a to mięso ze strusia wygląda bardzo fajnie, takie grubo mielone, z tłuszczykiem i chrząstkami, i chyba też kości. Bardzo czerwone jest.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw mar 03, 2011 14:03 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Jak dobre suche to jeszcze ok, ale jeśli nagle kot dostaje zbożową karmę i zaczyna reagować jak Twoje ostatnio? a koty które wyszły od Ciebie mają w nowych domach barfa?

Niestety, tak idealnie nie jest. Ale wiem, że dostają różne mięsa, a nie są na samej suchej/puszkach i starałam się uświadomić różnice w karmach...

Mela dzisiaj plątała się razem z resztą kotów między nogami w oczekiwaniu na śniadanie, a potem sama do mnie podeszła, obwąchała rękę i dała się pogłaskać :)

Weihaiwej

Post » Czw mar 03, 2011 14:06 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

O widzę, ze zaczyna się opisywanie postępów :D :ok: :ok: :ok:

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Czw mar 03, 2011 14:11 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

sunshine pisze:O widzę, ze zaczyna się opisywanie postępów :D :ok: :ok: :ok:

Myślę, że będzie coraz lepiej! To też pokazuje, jak trzeba metodę dopasować do kota :) Ale Mela musiała być odizolowana ze względu na chorobę. Poza tym myślę, że dzięki temu oswoiła się z naszą obecnością, nie pierzcha w popłochu :)

Umieściłam na Kociej Kołysce filmik z dzieciństwa Kukiego :)

Weihaiwej

[poprzednia][następna]