Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach, cz. 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 25, 2011 12:47 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- robaczycy cd :(

kciuki.
To dobrze,ze ona wymiotuje. Uważam,ze trutka działą i dlatego paskudy takie aktywne. Broszka wydala swństwa,dzięki temu rozkładające sie padłe robale nie zatruwają organizmu tosynami. Niestety jak się zapanoszą i wleza w jakiś organ to trudno wytępić. Ale powolutku, powolutku...Uda sie.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt lut 25, 2011 12:48 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- robaczycy cd :(

:ok: :ok: :ok: za bezawaryjne pozbycie się robali :ok: :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt lut 25, 2011 12:55 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- robaczycy cd :(

:( :cry:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Pon lut 28, 2011 8:24 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- badania konrolne

Jutro wybieramy się na badania kontrolne.

Muszę złapać poranny mocz Broszki i Inki do badania :roll:
seniorka jest przyzwyczajona do bezpośredniego podstawiania kubeczka, muszę tylko wstać przed świtem i przypilnować ją w kuwecie.

ale nadal nie wiem jak to zrobić z Broszką :|
Chyba będę musiała zamknąć ją samą z kuwetą ze żwirkiem do łapania moczu na całą noc - powinna kilka razy zrobić sioo i będzie wystarczająca ilość do badania, tylko mocz będzie z całej nocy...
ale takie zamknięcie będzie dla niej dużym stresem a potem rano od razu zabiorę ją do weta...
Ciekawe czy taki całonocny stres może zafałszować wyniki krwi?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon lut 28, 2011 12:08 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- badania konrolne

Mam nadzieję, ze nie. Trzymam kciuki, aby było wszystko dobrze :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Pon lut 28, 2011 12:24 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- badania konrolne

Broszka pisze:Jutro wybieramy się na badania kontrolne.

Muszę złapać poranny mocz Broszki i Inki do badania :roll:
ale nadal nie wiem jak to zrobić z Broszką :|

Jeśli mogłabym coś doradzić w kwestii łapania moczu (przy kocie z cukrzycą doszłam do mistrzostwa :wink: ), to proponuję: 1/zakupić jednorazową strzykawkę 20ml, 2/zakupić pojemniczek 'moczówkę', 3/wygotować spodeczek (ja używam dużej, płaskiej, szklanej szalki Petriego-którą po wyszorowaniu i wygotowaniu odwracam do góry dnem na papierowym ręczniku- żeby woda spłynęła i żeby nie osiadał na niej kurz do momentu użycia),
a w momencie gdy kicia idzie do kuwety (wiem, wiem, może to oznaczać bezsenną noc-jeśli kotka nie korzysta z kuwety o stałej porze -np.po posiłku lub po obudzeniu się) podstawić spodeczek/wsunąć/ jej pod ogon. Równocześnie jak kot sika można ściągać mocz strzykawką (jeśli jakiekolwiek manewry w okolicy ogona denerwują ją -to poczekać aż skończy, ale żeby nie zagrzebała żwirkiem!). Jeśli mocz uda sie złapać w nocy -to pojemniczek z zawartością wtawić do lodówki, żeby spowolnić namnażanie bakterii (istotne w sytuacji, gdy badamy czy nie toczy się jakiś stan zapalny dróg moczowych).
Wszystkim moim kotom tak łapię mocz i działa bezbłędnie! Nigdy nie zlewam moczu z kuwety (chociaż to pozwala na 'zgrubne' pomiary-np.czy nie ma krwiomoczu), bo nigdy nie będę miała sterylnej kuwety...

annafreesprit

Od: Wto lut 08, 2011 8:26

Post » Pon lut 28, 2011 12:51 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- badania konrolne

annafreesprit, dzięki za przepis :)

u seniorek bez problemu łapię mocz bezpośrednio do kubeczka w którym jedzie do labu.

a z Broszką jest taki problem że ona robi kilkanaście razy na dobę bardzo malutkie sioo...
po pierwsze jedno takie sioo będzie zbyt małe do badania a po drugie jej wizyta w kuwecie jest tak błyskawiczna że nie mam najmniejszych szans na zdążenie z podstawieniem czegokolwiek :|

dlatego kupiłam żwirek do pobierania moczu i za radą weta chcę ją zamknąć z wyparzoną kuwetą z tym żwirkiem na noc - żeby moczu zebrać odpowiednią ilość do badania ...
chciałam pobrać u weta punkcją z pęcherza - tylko problem jest taki że Broszka tak często sika że wciąż ma pusty lub prawie pusty pęcherz i punkcja będzie bezcelowa bo nie będzie moczu do pobrania :(
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Śro mar 02, 2011 14:34 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

No to jesteśmy po badaniach.

Sioo Broszki nie udało się złapać :(
Zupełnie zignorowała kuwetę z granulkami i obsikała różne kąty pokoju w którym ją zamknęłam na noc :evil:

wyniki badań:
- osłuchowo wetowi nie podoba się serduszko: słychać arytmię i szmery, ale na usg nic niepokojącego nie widział,
- widział za to że wątroba jest w gorszym stanie niż w styczniu i pęcherz również ma zmienioną strukturę, wielkość i grubość ścianek.
- osłuchowo oddech nieładny: płyciutki, szybki i "szmerowy"... rtg pokazało że jest gorzej niż w styczniu tzn więcej obszarów płuc niepowietrznych .
- wetowi nie podobała się sierść Broszki bo oprócz tego że kiepsko zarasta po goleniu do operacji (a minęły 2 miesiące) to sierść jest trochę matowa i nie taka w dotyku, poza tym wylizuje do łysa futro na dole brzucha między tylnymi nogami.
- ponieważ Broszka była odwodniona została nawodniona podskórnie.
- mimo płukanek i smarowania pysia dziąsła się nie poprawiły i nadal są nadżerki.
- wyniki krwi potwierdziły badanie usg: za wysokie parametry wątrobowe, stan zapalny i odwodnienie...

Musimy leczyć wątrobę i pęcherz i bezwzględnie wrócić do diety i na razie wyłącznie mokre - suche będę mogła wprowadzić dopiero kiedy Broszka przestanie wymiotować i się odwadniać..
Koniecznie muszę jak najszybciej złapać mocz do badania z posiewem.
No i kontynuacja odrobaczania...

Niestety, w takim stanie Broszka nie kwalifikuje się do szczepień ani na razie nie mogę planować sterylizacji :(

Rachunek za Broszkę wyniósł 255,- (po zniżkach)

Znacie jakieś tańsze mokre karmy wątrobowe?
na razie wzięłam od weta tylko kilka saszetek bo wyłącznie mokra dieta na miesiąc wyniesie ok 270,- :?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Śro mar 02, 2011 14:42 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... e/kattovit

tu masz gamę kattovit - wątrobowa też tam jest
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro mar 02, 2011 14:43 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

Obrazek

czarno-czarni

Post » Śro mar 02, 2011 14:44 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

napisz do Gibutkowej - ona ma doświadczenie ze srebrem koloidalnym, beta glukanem - może coś pomoże
Obrazek

czarno-czarni

Post » Śro mar 02, 2011 15:00 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

dzięki :)

Kattovita kupuję nerkowego dla Inki, zobaczymy czy Broszce będzie smakował wątrobowy bo cenowo chyba rzeczywiście wyjdzie taniej.
A najlepiej zamówię kilka różnych i zobaczymy jakie będą cenowo i smakowo.

Muszę doczytać o żurawinie i karmie urinary bo wet waha się na której diecie powinna być teraz Broszka - na razie stanęło na wątrobowej ale po badaniu moczu może okazać się że jednak urinary...
Mocz muszę złapać jak najszybciej bo do tej pory nie mogę podać antybiotyku - dziś się nie udało :evil:

Czy ktoś spotkał się może z karmą jednocześnie na drogi moczowe i wątrobę? szukałam, ale takiej nie znalazłam...
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Śro mar 02, 2011 15:13 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

Obrazek

czarno-czarni

Post » Śro mar 02, 2011 15:18 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

W zooplus jest mokra na nerki&wątrobę

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... okra/31329
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro mar 02, 2011 16:44 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr-wyniki

no to ja już nie wiem :roll:
Conchita pisze:W zooplus jest mokra na nerki&wątrobę

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... okra/31329

obie te karmy podaję seniorce Ince z przewlekłą niewydolnością nerek i Trovet RID jest również mokra:
http://animalia.pl/produkt,502,45,Trove ... alate_Diet).html

myślałam że to są karmy nerkowe a Broszka potrzebuje wątrobowo-pęcherzowej (urinary) :roll:
muszę się zapytać weta - choć z góry wiem co powie bo on poleca tylko jedną markę (RC) i najlepiej kupione u niego :wink:

nie macie wrażenia że firmy produkują zbyt wiele rodzajów karm :?:
normalnie można zwariować studiując te wszystkie opisy - są tak podobne że po chwili wszystko się miesza :strach:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]