Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 do zamknięcia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 01, 2011 13:48 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

Gosiak104 pisze:
sky_fifi pisze:Nie jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy "kupują kota o wybranym standardzie".

A ja jestem w stanie (z resztą chyba powinnam, bo sama kupiłam :mrgreen: ) Standard to nie tylko wygląd, ale i charakter. Wiedząc jak zachowuje się matka mojego kocurka, jak w hodowli podchodzi się do kociąt, ich wychowania, socjalizacji, wiedziałam jakiego kota mogę mieć. To, że akurat przytrafił się "wypadek przy pracy" w postaci mojego Czinka do tej pory uważam za dar od losu, bo o takim kocie marzyłam. Marzyłam i czekałam. Kiedy zobaczyłam zdjęcie kilkudniowego, hmmm. w zasadzie to tyłka Czinusia od razu pokochałam i tylko pytałam czy aby mogę się zakochać. Hodowca uprzedzał, że czarny solid może nie być ani tak duży, ani tak ofutrzony jak inne koty tej rasy. Mi było wsio ryba, bo wpadłam po uszy. A teraz mam dużego kota z piękną kryzą a jeszcze piękniejszym charakterem.
sky_fifi pisze:To dla mnie jak zakup telewizora czy pralki - kot jest traktowany jak przedmiot, ozdoba, maskotka.

Ani w pralce ani telewizorze się nie zakochałam. Wszystko mi jedno jakiej będą marki, byleby działały. Więc to co piszesz możesz sobie między bajki włożyć, bo najwyraźniej nie wiesz z jakich powodów normalni ludzie kupują koty. I szczęśliwie do mnie nie wyjedziesz z tekstem jakim chciałaś pojechać anulce, bo ma takie a nie inne koty, moje dwa z trzech są najzwyklejszymi dachowcami, najukochańszymi na świecie, trzeci jest rasowy = rodowodowy bo o nim marzyłam kilka ładnych lat i akurat w nim się zakochałam.

Gosiak104, jeżeli kupiłaś kota z miłości do niego, bo się z nim zakochałaś, to co innego. Jednak nie wszyscy ludzie mają taką motywację. Mogę Ci podać kilka przykładów, znanych mi osobiście, kiedy ludzie zakupili kota rasowego, bo chcieli mieć w domu śliczne i rasowe zwierzątko, które ma ładnie wyglądać. Potem przychodziło rozczarowanie, bo okazało się, że kot wymaga zachodu, pomimo tego, że jest rasowy i z hodowli. Trzeba go pielęgnować, żeby nadal był śliczny. Trzeba sprzątać kuwetę. Trzeba się nim zajmować, bo ku zaskoczeniu tych ludzi kot ma również potrzeby emocjonalne. Zaskoczeniem było, że kot miauczy. Dlaczego miauczy, skoro ma miskę i kuwetę? Albo zdenerwowanie mojej koleżanki z pracy (zakupiła kociczkę main coon, bo inna koleżanka kupiła i ją namówiła), bo kot biega i przewraca dziecku zabawki, a miał być niekłopotliwy. Inna koleżanka z kolei opowiadała, że jej brat kupił małego kotka angielskiego i na noc zamykał go w kuchni, bo przecież nie można spać z kotem. Kociaczek strasznie płakał i brat oddał go z powrotem z pretensjami, bo mu spać nie dawał.
Losy tych znanych mi kotów potoczyły się dalej raczej dobrze. Trafiły z powrotem do hodowli. Niestety, nie zawsze tak się dzieje i koty trafiają do schroniska albo po prostu na ulicę.

Cieszę się, że miałam tu okazję przeczytać wypowiedzi osób, które maja rasowe koty, wystawiają je, prowadzą hodowle, a z drugiej strony widać, że kochają te koty i bardzo o nie dbają. Zobaczyłam tutaj drugą, niekomercyjną stronę kociego wystawowo/hodowlanego biznesu. Super jest też to, że przy okazji wystaw kotów rasowych są akcje uświadamiające i wspierające np. schroniska. Albo pokazujące, to co napisała MariaD:
MariaD pisze:Z czym się przeciętnemu Kowalskiemu kojarzy dachowiec?
Z kotem latajacym po podwórku, często brudnym i zapchlonym, sikającym śmierdzaco na wszystko wokół. A jeżeli nawet go ma w domu to rzadko traktuje tak jak w dużym procencie miauowicze - jako towarzysza i przyjaciela. Raczej jako "sierściucha" uciążliwego czasami i zostawiajacego sierść wokół i po ktorym trzeba sprzątać.

I przeciętny Kowalski idąc na wystawę kotów i widząc pieknego dachowca wygrywajacego BIS może ciutek zmienić swój pogląd na dachowce.

Kolejna sprawa - stoiska z karmami i innymi duperelami kocimi. Nie uświadczysz tam Whiskasa czy Kitekata. Tam są karmy z średniej i wyższej półki. Promocja dobrego żywienia.

A co do anulka111, to cóż, zasłużyła sobie na taka opinię. Jeżeli jest mądrą osobą, to może sobie przemyśli temat i kolejne śliczne zabawki nie trafią na ulicę albo do schroniska.

sky_fifi

Od: Czw gru 09, 2010 10:19

Post » Wto mar 01, 2011 13:55 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

Kocurro pisze:
Gosiak104 pisze:Ani w pralce ani telewizorze się nie zakochałam.

Jak nie masz zmywarki, to nie wiesz co to jest prawdziwa miłość.

Nie mam zmywarki-nie ma miejsca....mam byc smutna :wink:

Bez odkurzacza zycia sobie nie wyobrazam :ryk:

Odnosnie kotów -to wszystko kwestia milosci do danego kota....psa...
Pierwsza psine mielismy Gapke1 -mieszanine wielu szlachetnych ras :wink: Kochałam jej wyłupiaste oczka i zakrecony ogonek,moje koty pokochalam z pyszczka....i juz.Gapkę 2 wybral brat z mama.....bo byla grzeczniejsza i przylepniejsza niz ten drugi szczeniaczek 8)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto mar 01, 2011 14:01 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

sky_fifi pisze:A co do anulka111, to cóż, zasłużyła sobie na taka opinię. Jeżeli jest mądrą osobą, to może sobie przemyśli temat i kolejne śliczne zabawki nie trafią na ulicę albo do schroniska.

anulka111 - jakbyś nie przemyślała, to ja biorę Rysia! Zawsze i o każdej porze. :mrgreen:

Kto w kolejce do Gucia i Smakusi? 8)

szpilę zawsze warto wetknąć...
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto mar 01, 2011 14:02 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

kothka pisze:Anulka, świetne zdjęcia :1luvu:

Mogę prosić o przesłanie Leska na maila? Podam Ci na pw :)
Swoją drogą w niedzielę Lesiek miał zdecydowanie lepszy humor :lol:

Wyślę Ci fotki,jak dotrę do domku :P daj mi @ na pw
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Wto mar 01, 2011 14:10 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

MariaD pisze:
sky_fifi pisze:A co do anulka111, to cóż, zasłużyła sobie na taka opinię. Jeżeli jest mądrą osobą, to może sobie przemyśli temat i kolejne śliczne zabawki nie trafią na ulicę albo do schroniska.

anulka111 - jakbyś nie przemyślała, to ja biorę Rysia! Zawsze i o każdej porze. :mrgreen:

Kto w kolejce do Gucia i Smakusi? 8)

szpilę zawsze warto wetknąć...

:ryk: :ryk: :ryk:

Myślę ,ze znalazłoby sie stadko chetnych :wink: z moim bratem na czele :ryk:

Sky_fifi probowała po prostu odciągnąć moja uwagę od mirki_t i jej watku. Niestety nie zna mnie w ogole,udowodnila tez ,ze kompletnie nie czytała tego watku :ryk: ku radości zagladajacych. Każdy sadzi po sobie -widocznie dla niej moje kotki to maskotki ,zabawki :roll:
Szpilę można wetknąć ,gdy trafi się na podatny grunt- sky_fifi trafia kulą w płot :wink:
Prowokacja tego typu może mnie ubawić ,ale nie zdenerwować. Proponuję przemyśleć swoją strategię i wymyślić cos nowego,bo ta jest kompletnie nieskuteczna :ryk:

anulka111

Post » Wto mar 01, 2011 14:12 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

MariaD pisze:Kto w kolejce do Gucia i Smakusi?

Pomogę im znaleźć nowe domy w razie czego.
Mogę też zaoferować DT, o ile mają badania i szczepienia.

sky_fifi

Od: Czw gru 09, 2010 10:19

Post » Wto mar 01, 2011 14:28 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

Rozrywkowo się robi. Pisz sky-fifi, pisz. :lol:

Edit: chcesz wziąc na DT rasowce? Nie boisz się podejrzenia o kolekcjonerstwo rasowych? Oj, nieładnie, nieładnie. :ryk:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto mar 01, 2011 14:31 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

MariaD pisze::ryk: :ryk: :ryk:
Rozrywkowo się robi. Pisz sky-fifi, pisz. :lol:

Edit: chcesz wziąc na DT rasowce? Nie boisz się podejrzenia o kolekcjonerstwo rasowych? Oj, nieładnie, nieładnie. :ryk:

:ryk: Ja jestem dosc zajeta, to przynajmniej bedzie mial kto zabawiac bywalcow :lol:
Ostatnio edytowano Wto mar 01, 2011 14:44 przez anulka111, łącznie edytowano 1 raz

anulka111

Post » Wto mar 01, 2011 14:38 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

anulka111 pisze:Nie mam zmywarki-nie ma miejsca....mam byc smutna :wink:

My też nie mamy miejsca w kuchni, dlatego kupiliśmy zmywarkę kompaktową, która stoi na szafce. Jestem z niej bardzo zadowolona - akurat dla nas dwojga i szóstki kociarstwa.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Wto mar 01, 2011 14:40 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

dzień dobry :P

Dooooczytałam,dooglądałam śliczne kotki :1luvu: Rysia Gamisie,Lesia i inne ślicznoty :1luvu: :1luvu:

Dyskusja także interesująca :idea:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Wto mar 01, 2011 14:40 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

Wesoło tu ostatnio :lol:
Uważaj Anulka bo zaraz zgłosi się tłum chętnych na DT i DS dla twoich kociaków :roll:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Wto mar 01, 2011 14:43 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

Biorę Gucia i Smakusię :mrgreen:

Tylko nie mam zmywarki!Czy to mnie dyskwalifikuje jak bycie DT lub DS dla kociaków Anulki :strach:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Wto mar 01, 2011 14:45 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

sky_fifi pisze:
MariaD pisze:Kto w kolejce do Gucia i Smakusi?

Pomogę im znaleźć nowe domy w razie czego.
Mogę też zaoferować DT, o ile mają badania i szczepienia.

Obrazek Obrazek

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Wto mar 01, 2011 14:46 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

kotka doroty pisze::ryk: :ryk: :ryk:

Tylko nie mam zmywarki!Czy to mnie dyskwalifikuje jak bycie DT lub DS dla kociaków Anulki :strach:

No to ja się nadaję, bo zmywarkę mam. Kompaktową, bo kompaktową, ale mam :ryk:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Wto mar 01, 2011 14:48 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 od str44 wystawowe foty

kotka doroty pisze::ryk: :ryk: :ryk:

:ryk: :ryk: :ryk: Hmmmmmmmm ja nie mam zmywarki-nie dyskwalifikuje wiec nikogo z gory :wink:

Zdyskwalifikować zas mozna się podejściem do zwierzaków-niektorym to bym nawet maskotki nie wyadoptowala :wink: przede wszystkim takim,co w zwierzaku widza rzecz :wink:

anulka111

[poprzednia][następna]