SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 24, 2011 18:41 Re: SPIS KARM dla Kota

Przed chwilą nasypałam Molly WildCata i UWAGA!!! Szał! Rzuciła się na jedzenie, jakby nie jadła od tygodnia, a jak otwierałam paczkę nożyczkami to bym jej nos obcięła, bo zaczęła podwąchiwać :o . Pierwszy raz taka reakcja u mojej wybrednej. I teraz pytanie do Tamiski: ile jej tego dawać? 20-40g na dzień (ok 2 kg, 6 miesięcy)? I ile to mniej więcej jest? Garść/ dwie? Mam miarkę do Puriny Pro Plan ale to chyba inaczej wyjdzie. Dziękuję Ci bardzo za wspaniałą poradę, następny zakup to 4x1,5 kg :)

yvfi1 pisze:Kupiłam Applaws'a z kurakiem 7,5 kg paczkę, żeby podwójnie zaoszczędzić: raz, że duże opakowanie taniej wychodzi, dwa, że ma lepszej karmy mniej żreć! :evil: A ta najwyraźniej nie czai takich zależności :wink:

Widocznie bardzo jej smakuje :) moja Acany jadła mniej niż powinna, na Purinę musiała mieć dzień (jak np w jakiś dzień zjadła coś dobrego mokrego to przez dwa dni zjadała tylko kilka ziarenek w ramach protestu :) ). Więc do tej pory nie miałam problemu z przejedzeniem, ciekawe jak teraz będzie :)
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Czw lut 24, 2011 21:01 Re: SPIS KARM dla Kota

kasia90 pisze:Zastanawiam się jednak czemu tylko na czterech polskich stronach jest wspomniana karma wildcat. Tak mało osób ją kupuje? Próbowałam poszukać jakąś zagraniczną stronę, ale też bez powodzenia.

Dlatego iż jest w Polsce dostępna od ok. 2 miesięcy i dopiero zaczęła docierać do ludzi informacja iż ta karma w ogóle istnieje :) Na szczęście grono jej zwolenników kocich jak i ludzkich stale się powiększa :)

Strona producenta: http://www.healthfood24.com

Przed chwilą nasypałam Molly WildCata i UWAGA!!! Szał! Rzuciła się na jedzenie, jakby nie jadła od tygodnia, a jak otwierałam paczkę nożyczkami to bym jej nos obcięła, bo zaczęła podwąchiwać :o . Pierwszy raz taka reakcja u mojej wybrednej.

Strasznie się cieszę! Miałam nosa :D Mój kot ogólnie lubi każde jedzenie, ale z suchych WildCat zrobił największy szał. Wiadomo, że nie pobije surowego, bo jak otwieram zamrażarkę to już sucha istnieć nie musi hehe

Przed chwilą dałam mojej Blue Buffalo z indykiem, to pierwszy raz zjadła całą zawartość puszki w ciągu 5 minut 8O

Bardzo się cieszę! Puchy Blue Spa Select i Healthy Gourmet są właśnie przeznaczone dla wybrednych kociaków :)

ile jej tego dawać? 20-40g na dzień (ok 2 kg, 6 miesięcy)? I ile to mniej więcej jest? Garść/ dwie?

Zależy od jej aktywności :) Ja jak już daje to na mojego kastrowanego kocura 5,7 kg o niskiej aktywności daje dwie swoje garstki dziennie i wagę trzyma w normie i nie wydaje się być głodny.

Na oko też możesz jej tak dawać i obserwować, czy nie jest głodna i czy nie tyje i nie chudnie (moim zdaniem uczenie się kota to najlepszy sposób).

Jak masz wagę kuchenną lub ktoś kogo znasz ma. Weź kubek puriny, postaw na wagę, wytaruj, wsyp WildCat tak aby waga wskazała 20g (zrób tak aby chrupki ułożyły się równo) i zaznacz mazakiem na kubku miejsce do którego karma sięga. To samo zrób z 40g i już masz kubek wyskalowany pod WildCat :) Tak samo możesz zrobić ze zwykłym kubkiem plastikowym lub innym pojemniczkiem.

Zawstydzasz mnie podziękowaniami :oops: Bardzo mi miło, że mogłam pomóc :)

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Czw lut 24, 2011 21:18 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:O to mój ranking kilku wybranych karm bezzbożowych http://ekozwierzak.blogspot.com/2011/02 ... nanie.html wraz z tabelką porównawczą, wadami i zaletami.

Tamiska, bardzo ciekawy Twój ranking. Gdzie można kupić karmę Widl Cat Etosha, bo jeszcze się z nią nie spotkałam?...
Ja też staram się zwracać uwagę na karmy. Niestety, zaczełam dopiero po tym jak mój poprzedni kot zmarł na raka w wieku 10 lat. Do dziś nie wiem, dlaczego rozwinęła się u niego ta choroba, ale wetka powiedziała, że mogło do tego też się przyczynić kocie jedzenie pełne knserwantów.
Moim zbójom daję Almo Nature i holistyczną Feline Porta 21 (bez zbóż). Nie są idealne, ale mają wiele smaków i koty je lubią. Niestety zawierają m.in. yukkę, o której czytałam niepochlebne rzeczy na anglojęzycznych stronach. Acana i Orijen wchodzą z wielkim bólem, dlatego chciałabym spróbować innych karm.
A co z puszkami? Czy są jakieś w miarę dobre? Chodzi mi o duże, co najmniej 400 g.

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Pt lut 25, 2011 0:24 Re: SPIS KARM dla Kota

Alex405 pisze:
tamiska pisze:O to mój ranking kilku wybranych karm bezzbożowych http://ekozwierzak.blogspot.com/2011/02 ... nanie.html wraz z tabelką porównawczą, wadami i zaletami.

Tamiska, bardzo ciekawy Twój ranking. Gdzie można kupić karmę Widl Cat Etosha, bo jeszcze się z nią nie spotkałam?...
Ja też staram się zwracać uwagę na karmy. Niestety, zaczełam dopiero po tym jak mój poprzedni kot zmarł na raka w wieku 10 lat. Do dziś nie wiem, dlaczego rozwinęła się u niego ta choroba, ale wetka powiedziała, że mogło do tego też się przyczynić kocie jedzenie pełne knserwantów.
Moim zbójom daję Almo Nature i holistyczną Feline Porta 21 (bez zbóż). Nie są idealne, ale mają wiele smaków i koty je lubią. Niestety zawierają m.in. yukkę, o której czytałam niepochlebne rzeczy na anglojęzycznych stronach. Acana i Orijen wchodzą z wielkim bólem, dlatego chciałabym spróbować innych karm.
A co z puszkami? Czy są jakieś w miarę dobre? Chodzi mi o duże, co najmniej 400 g.

Ja kupowałam WildCat Etosha na ekozwierzak.pl i jestem bardzo zadowolona. A puszki 400 g to niestety nie wiem, ja kupuję mniejsze, bo moja Molly wyznaje zasadę, że to co było dobre kilka godzin wcześniej, już dobre nie jest.

Tamiska jeszcze raz bardzo dziękuję :) wspaniałe gratisy :D
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Pt lut 25, 2011 16:23 Re: SPIS KARM dla Kota

dzięki za info :D . Tego sklepu jeszcze nie znam, więc spróbuję!

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Pt lut 25, 2011 17:17 Re: SPIS KARM dla Kota

A czy można przebiałkować kota? Teraz daję mojej WildCata i od czasu do czasu puszkę, ale zawsze z wysoką zawartością mięsa. Dodatkowo dostałam w gratisie przy zakupie karmy Fortain (suszoną hemoglobinę) to dodałam przed chwilą do mokrego. Dzwoniłam akurat do koleżanki, która ma psa i mówiła, że u psów jak jest za dużo białka to może wystąpić przebiałkowienie. I się zaczęłam martwić, bo żadnego BARFA nie stosuję (za mało wiedzy i czasu, żeby ją przyswoić), nie bilansuję specjalnie diety, nie wiem czy jej czegoś brakuje czy nie a jeszcze teraz trafiłam na taką wypowiedź na innym forum:
"Widzę,że macie już wielką wiedzę........ . Po to w suchych karmach są zboża - źródło błonnika i wielu witamin, których nie można uzyskać w czystej postaci..... . Np witamina b.
To prawda. Kot hodowlany mimo ,że jest mięsożercą potrzebuje pewnych innych składników pokarmowych...... .
Nawet lew z Tsavo czy z Serengeti zabijając impalę czy inną gazelę zaczyna od wnętrzności z strawionym pokarmem roślinożercy.
A mnie tu szerzą dietę Barf czy Basf......... .
Cały czas szukam suchych karm ubogich w białko zwierzęce. :ok: Tak do 30 procent z wysokim wskaźnikiem popiołu...... .
Czasem miłość do swoich kotów jest złym doradcą........ . Trzeba wiedzy."

Stwierdzam jednak, że chyba za mało wiem o kotach :(
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Pt lut 25, 2011 18:16 Re: SPIS KARM dla Kota

Nie sądzę, żeby zabita gazela albo mysz składała się w takim procencie ze zboża, jak suche karmy... A akurat witaminę B uzyskuje się w sposób naturalny z wątróbki i jaj, niektóre witaminy z tej grupy również z ryb i mięsa wołowego - więc to autorowi postu raczej zabrakło wiedzy...
Ja moje futra karmię surowym mięsem - mieszam kurczaka, wołowinę, serca, czasem cielęcinę i dodaję do tego Felini complete, bo bawienie się z kośćmi i dziesięcioma różnymi suplementami przekracza moje możliwości czasowe. Koty są szczęśliwe, aktywne, mają piękną sierść, utrzymują wagę (nawet kota, która na suchej karmie ciągle tyła, mimo zmniejszania dawki i wydzielania żarła), a zawartość kuwety przestała wreszcie cuchnąć. Takie karmienie nie wymaga dużego zaangażowania, a zadowolone są i zwierzaki i ja.
Obrazek Obrazek Obrazek

alveaenerle

Od: Śro lis 10, 2010 19:20

Post » Nie lut 27, 2011 7:37 Re: SPIS KARM dla Kota

To jakies bzdury sa z tym co pisze ta osoba poniewaz i owszem zjada lew gazele z zawartoscia zoladka ale to stanowo maly jej procent a reszta to mieso kosci i inne wnetrznosci jak watroba serce nerki itp. Aby zapewnic kotu imitacje takich wnetrznisci daje sie do mieszanek maly procent gotowanych warzyw pelniacych role substancji balastowych lub mozna podawac gotowe zoladki mielone z trescia tak jak psu. Witamine b uzupelnia sie np przez dodatej drozdzy browarniczych. Lew w serengeti nigdy na oczy nie widzial i nie jadl kukurydzy soi pszenicy i ryzu ktore dodaje sie do karm gazela tak samo. Widac ze osoba ta kompletnie nie wie na czym polega BARF a strasznie madrosci swoje wypowiada. Polecilabym autorowi wypowiedzi najpierw dokladnie po
douczyc sie o tej diecie jej podstawach i zalozeniach a potem dopiero niech jakos konstrukywnie krytykuje

Jesli chodzi o bialko to tez nie jest to prawda kot jest typowym miesozerca i nawet cala specyfika jego metabolizmu np. Zapotrzebowanie na tauryne niemoznosc samodzielnego syntetyOwania kwasu arachidonowegi itp. Wskazuja jak strzalka w kierunku wysokobialkowej miesozernej diety. Pisalam o tym caly artykul.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Nie lut 27, 2011 20:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Tigerino dostał w nagrodę puszkę PON.
Wypiął się, nie zjadł prawie nic.
Według niego jest fuuuuuuuuuuuuu.
Za to Hermanns Bio jest OK, właśnie ciamka :mrgreen:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie lut 27, 2011 21:41 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:PON to karma z górnej półki tylko nie podoba mi się tam, że jest tylko 1 źródło białka w postaci kurczaka, a kot powinien dostawać białko z kilku źródeł, moim zdaniem nie fajnie też, że jest lucerna, która służy jako paszowy wypychacz, ale za to świetnie, że jest bardzo dużo tauryny i nie ma zbóż ani ziemniaków :)

Ależ w wersji Mix jest kilka źródeł białka i ja tę wersję kupuję (tylko nie zawsze jest dostępna).
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon lut 28, 2011 19:50 Re: SPIS KARM dla Kota

wistra pisze:Tigerino dostał w nagrodę puszkę PON.
Wypiął się, nie zjadł prawie nic.
Według niego jest fuuuuuuuuuuuuu.
Za to Hermanns Bio jest OK, właśnie ciamka :mrgreen:

A u mnie dokładnie odwrotnie :wink: - hermanns jest absolutnie niejadalny w żadnym ze smaków :? , za to PON jest niekwestionowanym hiciorem 8)

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pt mar 11, 2011 13:17 Re: SPIS KARM dla Kota

PoN Jagnięcina jest rewelacja!
Został szybko zjedzony.

Co myślicie o AMORA?
Tigerino uwielbia Fleisch Pur z królikiem.
W puszcze są całe kawałki mięsa - lepiej, niż w Carny.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon mar 14, 2011 12:54 Re: SPIS KARM dla Kota

moja kicia właśnie skończyła rok, do tej pory karmiłam ją biomillem, ale chciałam zmienić karmę, co możecie polecić, co jest najlepsze?
Obrazek

radioglowa

Od: Pt lip 18, 2008 8:41

Post » Pon mar 14, 2011 13:55 Re: SPIS KARM dla Kota

Puszki APplaws są u nas teraz na topie. Za to puszki Porta 21 koty uznały zgodnie za niejadalne.
Porta Holistic jedzą bez szału, za to bardzo polubiły Leonardo.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro mar 16, 2011 17:16 Re: SPIS KARM dla Kota

Conchita pisze:Puszki APplaws są u nas teraz na topie. Za to puszki Porta 21 koty uznały zgodnie za niejadalne.
Porta Holistic jedzą bez szału, za to bardzo polubiły Leonardo.

A moja bardzo lubi Bozitę w kartonikach. Wczoraj wciągnęła z łupaczem (cokolwiek to jest ;) ). Zresztą ona lubi większość puszek, może trochę mniej Animondę Carny, ale jak wymieszam z tą hemoglobiną w proszku to mruczy jak traktorek :)
A jest taka puszka z całą makrelą w środku, to wypiła sos, obgryzła trochę mięska i zostawiła. Ale jak ja jem niedozwoloną dla niej wędzoną makrelę to jest cała w skowronkach i najchętniej jeszcze by mi wyjęła z buzi i sama zjadła. Ogólnie przy niej nie można nic zjeść ani wypić, bo ona lubi wszystko co ja. Nawet ostatnio złapałam ją jak piła zieloną herbatę :?
Obrazek Obrazek

kasia90

[poprzednia][następna]