Carlito szuka nerkowego puebla. Proszę ZAMKNĄĆ wątek...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 18, 2011 23:36 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

casica pisze:
Marzenia11 pisze:Wiesz casica, nie będę szukać w wątku dla nerkowców - ma kilka części, a to Twoje stanowisko, to Ty znasz wetów którzy nie golą łapy do wenflonu - pewnie to nawet Twoi weci, więc jaki masz problem z podaniem mi ich nazwisk? Ja podałam - możesz sprawdzić moją informację, a Ty mi każesz szukać w wątku dla nerkowców.

A chciałaś gdzieś, oczekiwałaś nazwisk moich wetów? 8O Nie zauważyłam.
Ja nie mam z tym problemów - moja Puti jest obecnie prowadzona w lecznicy As, przed dr Charmasa, oraz przez dr Annę Mrozek czyli CoolCaty. Coś jeszcze?
No i o ile to oczywiście możliwe, łapki moich kotów nie są golone, co bardzo cieszy moje koty.

A ja robiłam ( w cięzkich stanach) badania w trakcie podawania kroplówek.
I chyba się nie zrozumiałyśmy - uważasz, że kroplówką nie można "zalać" kota? Ciekawe.

Zdumiewasz mnie casica - ale pomogę Ci:

Marzenia11 pisze:
casica pisze:
smarti pisze:co to znaczy systematycznie?
czy uważasz że 8 dni kroplówek to mało i niesystematycznie? czy moja wet miała dawać mu kroplówki aż do zalania mu płuc?

To znaczy do momentu gdy parametry się obniżą. I czemu niby miały się zalać płuca?
Trzeba było robic kroplówki i skontrolować parametry w trakcie.

Oj mogą, mogą - weci prowadzący kacpra też na to zwracali baczna uwagę tym bardziej, ze po duzych kroplowkach miał lekkie problemy z oddychaniem

Marzenia11 pisze: Jesli faktycznie znacie wetów którzy nie golą łapy do wenflonu i długo trwającej kroplowki to ja poproszę o ich nazwiska - chętnie to sprawdzę.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt lut 18, 2011 23:39 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Sis - zbieraj, tylko rób to uwaznie.
1) Nikt nie podał tu nazwiska weta, więc nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, ze piszemy o CC.
2) PIsałam o swojej nadwrazliwości (po śmierci Franka i pnn u Kacpra) ktora jest na tyle wysoka, że nawet wącham swoje koty. Nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, że węchem diagnozuję je, a tym bardziej pnn 8O 8O 8O :ryk: :ryk: :ryk:
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Pt lut 18, 2011 23:41 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

PcimOlki pisze:
smarti pisze:....
napisałam jakie są wnioski mojej wet i uważam je za bardzo prawdopodobne.

Możę i są prawdopodobne w odniesieniu do obsługi kota w schronie. Tyle, że ta obsługa ma niewielki związek z dzisiejszym stanem kota. Z wyników otrzymanych w styczniu ze schronu wynikało, że w kocie trwa infekcja. Nie zostało podjęte jej leczenie, więc infekcja rozwija się w sposób niekontrolowany. Nie ma różnicy, czy kocurek miał w schronie 4 kroplówki, czy 7. Podobnie z innymi lekami.

PcimOlki - przypomnę, ze wetka stwierdziła, ze stan zapalny z ktorym przyjechał carlito to efekt fatalnego stanu pyska - tak załozyła. Stąd był na to antybiotyk. I jednocześnie kontynuowała leczenie kroplowkami mając informację o 2 dożylnych i o podskornych.
Można teraz mieć wątpliwości co do tych założeń, ale nie można stweirdzić, ze wetka nie zauważyła stanu zapalnego w organizmie. Połączyła to z paszczą.

Marzenia11

Post » Pt lut 18, 2011 23:45 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Casico, zgadłaś, bo CC Twoją kotkę załatwiła, ale Ty nawet w swoim oślepieniu tego nie zauważyłaś. Boję o każdego kota z problemami nerkowymi, które w swoje ręce dostanie CC i mam do tego zasadne podstawy. A teraz mnie możecie zbanować.

Dobranocka
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt lut 18, 2011 23:47 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Tinka07 pisze:Casico, zgadłaś, bo CC Twoją kotkę załatwiła, ale Ty nawet w swoim oślepieniu tego nie zauważyłaś. Boję o każdego kota z problemami nerkowymi, które w swoje ręce dostanie CC i mam do tego zasadne podstawy. A teraz mnie możecie zbanować.

Jasne, Ty przecież wszystko wiesz :roll:
No i niestety zamiast u Ciebie, leczę swoje kotu u CC, straszne :strach:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt lut 18, 2011 23:52 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Jest mowa o wetach schronowych i Carlito. Namierzyć, o kogo chodzi, nie jest trudno.
Podobnie jak zebrać screeny wpisów z podanym nickiem. Nie tylko w tym wątku.
Ostrożnie, dziecko.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Pt lut 18, 2011 23:54 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Tinka07 pisze:Casico, zgadłaś, bo CC Twoją kotkę załatwiła, ale Ty nawet w swoim oślepieniu tego nie zauważyłaś. Boję o każdego kota z problemami nerkowymi, które w swoje ręce dostanie CC i mam do tego zasadne podstawy. A teraz mnie możecie zbanować.

Dobranocka
Tinka

I jak zawsze, bez stosownego napisu "edit" zmieniasz swoje posty. To nie jest fair.
Ja już Ci proponowałam - nie bądź tchórzem, wpisz co masz do wpowiedzenia w wetach NIEpolecanych.
No ale to znacznie trudniejsze niż takie podsrywanie po cichu. Ale do czegoś takiego trzeba mieć odwagę cywilną, czy też kolokwialnie mówiąc jaja.
Nie zbanuję Cię, nie mam takiej mocy, ale uważam, że przesadzasz i to po wielokroć.

casica

Post » Pt lut 18, 2011 23:54 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Sis pisze:Jest mowa o wetach schronowych i Carlito. Namierzyć, o kogo chodzi, nie jest trudno.
Podobnie jak zebrać screeny wpisów z podanym nickiem. Nie tylko w tym wątku.
Ostrożnie, dziecko.

chciałabym, chciała... chciałabym.... :ryk: :ryk: :ryk:

to ze Ty domniewujesz (czy domniewasz) że o kimś piszemy nie znaczy że my poodajemy nazwiska - to są dwie rózne sprawy, staruszku. :D

Marzenia11

Post » Sob lut 19, 2011 0:01 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Marzenia11 pisze:...
I proszę też o konkretne przykłady kotów z pnn (wyniki badań przed i po), ktore po dostaniu 5 kroplówek podskornych i 2 dożylnych miały zmiany w poziomie kreatyniny z 2,2 na 4,2.
Proszę o konkrety.

Olek miał takie zmiany - jako efekt uboczny stosowanego leczenia.
Konkrety są takie, żę pomimo istnienia przesłanek nie podjęto próby leczenia kota. Wszystkie wyniki wskazują na bakteryjny stan zapalny w nerkach. Nie zrobiono z tym zupełnie nic, a to jest zasadnicza przyczyna problemu.
Konkretem jest, w związku z powyższym, brak zlecenia posiewu.
Konkretem jest, że nie wyznacza się poziomu fosforu, co uniemożliwia jego należyte korygowanie, a wysoki poziom fosforu intensywnie degraduje nerki. Wysoki fosfor w połączeniu z wysokim poziomem wapnia może powodować wewnętrzne krystalizacje narządów, co może mieć katastrofalne skutki dla kota.
Konkretem jest, że nie wiedzieć czemu włącza się furosemid - bo przecież nie wiadomo jaki jest poziom wapnia.
Konkretem jest, że kot nie był nawadniany codziennie, a powinien i bajki o zalewaniu płuc można wciskać dzieciom w przedszkolu.

Wniosek z tego jest taki, że lekarz prowadzący nie chce lub nie potrafi tego kota leczyć.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lut 19, 2011 0:06 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

PcimOlkii - byc moze masz rację. Ale czy za każdym razem, kiedy kreatynina jest 2,2 automatycznie to oznacza, że kot ma pnn i nalezy od razu zrobić mu komplet szczegółowych badań diagnostycznych i pobrać mocz na posiew?

Marzenia11

Post » Sob lut 19, 2011 0:10 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

nie wyobrażam sobie leczenia kota bez badań
szczególnie gdy podejrzenie pada na nerki

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Sob lut 19, 2011 0:12 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Marzenia11 pisze:PcimOlkii - byc moze masz rację. Ale czy za każdym razem, kiedy kreatynina jest 2,2 automatycznie to oznacza, że kot ma pnn i nalezy od razu zrobić mu komplet szczegółowych badań diagnostycznych i pobrać mocz na posiew?

Kot nie tylko miał kreatyninę 2,2 ale również znacznie podwyższony mocznik. I tak, pierwsze co się nasuwa - to wykluczenie pnn właśnie, czyli zrobienie szczegółowych badań w tym kierunku.

casica

Post » Sob lut 19, 2011 0:12 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

Pcimolki-mieszasz sytuacje i informacje.
Wet o którym mówisz nie dostał "kota nerkowego" co już wyjaśniłam.
Wet który teraz prowadzi kota-(od USG już kota nerkowego) zlecił wszystkie wymieniane przez Ciebie badania.

Sis-oczytaj sie zanim coś napiszesz,pliz

Sz.Kocie-gdzieześ Ty???
zakładaj migiem ten wątek Carlitka bo mi tu wszystkie przyjacółki z nudów zasną...
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Sob lut 19, 2011 0:14 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

smarti pisze:Pcimolki-mieszasz sytuacje i informacje.
Wet o którym mówisz nie dostał "kota nerkowego" co już wyjaśniłam.
Wet który teraz prowadzi kota-(od USG już kota nerkowego) zlecił wszystkie wymieniane przez Ciebie badania.

Mijasz się z prawdą i to dość znacząco. Kot ze schroniska w Łodzi wyjechał z podejrzeniem pnn, co można znaleźć w stosownym watku.
Ja osobiście miałam wówczas wątpliwości czy to pnn, nawet jeśli wtedy to jeszcze nie było to, to teraz już jest.

casica

Post » Sob lut 19, 2011 0:15 Re: DT Smarti 2- CARLITKO-bardzo ładnie reaguje na leczenie.

smarti pisze:(...)
zakładaj migiem ten wątek Carlitka bo mi tu wszystkie przyjacółki z nudów zasną...

Nie zasną :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

[poprzednia][następna]