Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 do zamknięcia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 25, 2011 10:28 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

Obrazek sky_fifi widać, że nie czytałaś wątku anulki jeśli zadajesz pytania w sprawie szczepień czy badań. Sądzę, że powinnaś jednak zająć się czymś innym niż sprawdzanie skanów z książeczek zdrowia Smakusi, Gucia i Rysia. Co do reszty nie wypowiem się, bo chyba by mnie poniosło Obrazek

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Pt lut 25, 2011 10:45 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

Przepraszam ale :ryk: :ryk: :ryk:
To w kontekście postu sky-fifi.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt lut 25, 2011 11:07 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

sky_fifi pisze:jednak kot to nie dziecko

Z tym się zgodzę. Kot wymaga dużo wiekszej uwagi, jeżeli chodzi o stan zdrowia niż dzicko. Dziecko chociaż placzem zwróci uwage rodzica na to, że się cos z nim dzieje. Kot cierpi w milczeniu i długi czas nieuważny/niedbały opiekun może sądzić, że kotu nic nie jest. Aż jest już czasami za późno na ratunek...

sky_fifi pisze:te kąpiele, pudrowanie, noszenie na rękach

Tak, kot też wymaga pielegnacji, zwłaszcza koty półdługowłose, by czuć się komfortowo i by nie pojawiły się problemy skórne. Pudrowanie to nie tylko "upiekszanie" - to higiena - zdjecie z futra nadmiaru tłuszczu i zanieczyszczeń, by skóra mogła oddychać.
Kąpiel też tak działa.
I kota trzeba brać na ręce - przyzwyczajać do noszenia - będzie spokojny i ufny w stosunku do człowieka. Nie będzie wyrywał się i panikował np. u weta.

Pewnie nie masz kotów półdlugowłosych lub długowłosych, że o tym nie wiesz.
Ale dziwi mnie, że nie wiesz o potrzebie kontaktu kota z człowiekiem i pilnej obserwacji pod kątem zdrowia kota.
Obrazek

MariaD

Post » Pt lut 25, 2011 11:08 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

sky-fifi !!! ŻAŁOSNE TO CO PISZESZ Obrazek

bunia102

Od: Sob paź 24, 2009 20:27

Post » Pt lut 25, 2011 13:35 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

MariaD pisze:
sky_fifi pisze:jednak kot to nie dziecko

Z tym się zgodzę. Kot wymaga dużo wiekszej uwagi, jeżeli chodzi o stan zdrowia niż dzicko. Dziecko chociaż placzem zwróci uwage rodzica na to, że się cos z nim dzieje. Kot cierpi w milczeniu i długi czas nieuważny/niedbały opiekun może sądzić, że kotu nic nie jest. Aż jest już czasami za późno na ratunek...

sky_fifi pisze:te kąpiele, pudrowanie, noszenie na rękach

Tak, kot też wymaga pielegnacji, zwłaszcza koty półdługowłose, by czuć się komfortowo i by nie pojawiły się problemy skórne. Pudrowanie to nie tylko "upiekszanie" - to higiena - zdjecie z futra nadmiaru tłuszczu i zanieczyszczeń, by skóra mogła oddychać.
Kąpiel też tak działa.
I kota trzeba brać na ręce - przyzwyczajać do noszenia - będzie spokojny i ufny w stosunku do człowieka. Nie będzie wyrywał się i panikował np. u weta.

Pewnie nie masz kotów półdlugowłosych lub długowłosych, że o tym nie wiesz.
Ale dziwi mnie, że nie wiesz o potrzebie kontaktu kota z człowiekiem i pilnej obserwacji pod kątem zdrowia kota.

MariaD, dziękuję za wyjaśnienia.
Mam dwa pytania.
Czy ta pielęgnacja służy dobru kota, czy też właścicielowi, żeby jego kot piękniej wyglądał i lepiej się prezentował (np. na wystawie)?
I pytanie drugie: na podstawie czego w mojej wypowiedzi wyciągnęłaś wniosek, że nie wiem o "potrzebie kontaktu kota z człowiekiem i pilnej obserwacji pod kątem zdrowia kota"?

sky_fifi

Od: Czw gru 09, 2010 10:19

Post » Pt lut 25, 2011 13:42 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

sky_fifi pisze:Czy ta pielęgnacja służy dobru kota, czy też właścicielowi, żeby jego kot piękniej wyglądał i lepiej się prezentował (np. na wystawie)?
:arrow:
MariaD pisze:Tak, kot też wymaga pielegnacji, zwłaszcza koty półdługowłose, by czuć się komfortowo i by nie pojawiły się problemy skórne. Pudrowanie to nie tylko "upiekszanie" - to higiena - zdjecie z futra nadmiaru tłuszczu i zanieczyszczeń, by skóra mogła oddychać.
Kąpiel też tak działa.
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt lut 25, 2011 13:52 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

bunia102 pisze:sky-fifi !!! ŻAŁOSNE TO CO PISZESZ Obrazek

Naprawdę? A dlaczego?

Co jest żałosnego w moim niepokoju o koty u anulka111 ?

Wiesz, widziałam już w życiu dosyć zachwytów na słodkim, ślicznym kotkiem, który był maskotką i oczkiem w głowie swojej "mamusi", a potem lądował w schronisku albo na ulicy, bo się "mamusi" zabawka znudziła, albo "sytuacja życiowa się zmieniła" (cokolwiek by to nie miało znaczyć), albo kot się rozchorował i już nie był "taki śliczny" (itd. itp. - tu możesz wstawić dowolny ważny powód pozbycia się kota).

Przeczytałam jej wątek oraz inne wypowiedzi, a wnioski wyciągnęłam na podstawie tego, co sama napisała.
Zobaczyłam osobę, która stworzyła sobie kolekcję ślicznych kotów rasowych i której wpisy dotyczą ich ślicznego wyglądu. Z wątku widać sielankowy obraz 3 kotów, których jedynym sensem jest ładnie wyglądać oraz swoim figlarnym zachowaniem sprawiać przyjemność właścicielce.

Mam nadzieję, że koty u anulka111 są regularnie badane i są/były szczepione.
Czy koty anulka111 są wysterylizowane, czy też są rozmażane?

sky_fifi

Od: Czw gru 09, 2010 10:19

Post » Pt lut 25, 2011 13:53 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

sky-fifi, nie czytasz, nawet bez zrozumienia ;)
sky_fifi pisze:Czy ta pielęgnacja służy dobru kota, czy też właścicielowi, żeby jego kot piękniej wyglądał i lepiej się prezentował (np. na wystawie)?

MariaD pisze:Tak, kot też wymaga pielegnacji, zwłaszcza koty półdługowłose, by czuć się komfortowo i by nie pojawiły się problemy skórne. Pudrowanie to nie tylko "upiekszanie" - to higiena - zdjecie z futra nadmiaru tłuszczu i zanieczyszczeń, by skóra mogła oddychać.
Kąpiel też tak działa.

sky_fifi pisze:I pytanie drugie: na podstawie czego w mojej wypowiedzi wyciągnęłaś wniosek, że nie wiem o "potrzebie kontaktu kota z człowiekiem i pilnej obserwacji pod kątem zdrowia kota"?

Bo dziwisz się noszeniu kota rękach i postrzegasz to jako nadopiekuńczość.
Noszenie na rękach to nie bawienie się w "mamusię i dziecko" z kotem a normalny proces socjalizacji kota i możliwość np. zajrzenia mu w ucho, oko, w zęby i pomacanie czy gdzieś coś się nie dzieje.
Wielu kotom sprawia to szczerą radość - mozliwośc bliskiego kontaktu z opiekunem i spojrzenie na dom "z innej perspektywy".
Obrazek

MariaD

Post » Pt lut 25, 2011 13:55 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

sky_fifi pisze:Mam nadzieję, że koty u anulka111 są regularnie badane i są/były szczepione.
Czy koty anulka111 są wysterylizowane, czy też są rozmażane?

Bawisz mnie niezmiernie. :ryk:
Zacytuję za mirka_t: "sky-fifi, piszesz bzdury".
Obrazek

MariaD

Post » Pt lut 25, 2011 13:58 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

No co się śmiejesz Mario :mrgreen:
Na pewno gdzieś tam Anulka ma pełno kociątek. :twisted: Anulka, ja też chcę. :roll:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt lut 25, 2011 14:05 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

kalair pisze:No co się śmiejesz Mario :mrgreen:
Na pewno gdzieś tam Anulka ma pełno kociątek. :twisted: Anulka, ja też chcę. :roll:

A czort ją wie, może z trzech kastratów da się wydusić jakiś śliczny miocik? Taki malutki cudzik narodzin? :ryk:

Rany gościa, i miałaby kociaki z białymi skarpetkami :strach:. anulka111!!!! Przyznaj się!!!
:ryk:
Obrazek

MariaD

Post » Pt lut 25, 2011 14:07 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

Anulka, do raportu! Co to się u Ciebie wyprawia, hę?? :twisted:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt lut 25, 2011 14:12 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

kalair pisze:Anulka, do raportu! Co to się u Ciebie wyprawia, hę?? :twisted:

Rysio romansuje z Gapusią, Gucio ze Smakusią w trójkącie zbereźnym z krewetkami w akwarium. :twisted:

anulka nas wydusi za OT-y
Obrazek

MariaD

Post » Pt lut 25, 2011 14:19 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

MariaD pisze:
kalair pisze:Anulka, do raportu! Co to się u Ciebie wyprawia, hę?? :twisted:

Rysio romansuje z Gapusią, Gucio ze Smakusią w trójkącie zbereźnym z krewetkami w akwarium. :twisted:

anulka nas wydusi za OT-y

A fe, co za rozpusta!!!! W dodatku bez wlaściwego sprzętu. :roll:
Anulka jesteśmy zdegustowani. :mrgreen:

Może przeżyjemy.. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt lut 25, 2011 14:30 Re: Gapusia,Smakusia,Gucio i Ryś cz. 5 foty nowe od str20

Mam plan hodowlany dla anulka111: ze skrzyżowania Gucia i Rysia będą wreszcie te upragnione białe skarpetki i bródka u kociakow. :P
Obrazek

MariaD

[poprzednia][następna]