Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
sky_fifi pisze:jednak kot to nie dziecko
sky_fifi pisze:te kąpiele, pudrowanie, noszenie na rękach
MariaD pisze:sky_fifi pisze:jednak kot to nie dziecko
Z tym się zgodzę. Kot wymaga dużo wiekszej uwagi, jeżeli chodzi o stan zdrowia niż dzicko. Dziecko chociaż placzem zwróci uwage rodzica na to, że się cos z nim dzieje. Kot cierpi w milczeniu i długi czas nieuważny/niedbały opiekun może sądzić, że kotu nic nie jest. Aż jest już czasami za późno na ratunek...sky_fifi pisze:te kąpiele, pudrowanie, noszenie na rękach
Tak, kot też wymaga pielegnacji, zwłaszcza koty półdługowłose, by czuć się komfortowo i by nie pojawiły się problemy skórne. Pudrowanie to nie tylko "upiekszanie" - to higiena - zdjecie z futra nadmiaru tłuszczu i zanieczyszczeń, by skóra mogła oddychać.
Kąpiel też tak działa.
I kota trzeba brać na ręce - przyzwyczajać do noszenia - będzie spokojny i ufny w stosunku do człowieka. Nie będzie wyrywał się i panikował np. u weta.
Pewnie nie masz kotów półdlugowłosych lub długowłosych, że o tym nie wiesz.
Ale dziwi mnie, że nie wiesz o potrzebie kontaktu kota z człowiekiem i pilnej obserwacji pod kątem zdrowia kota.
sky_fifi pisze:Czy ta pielęgnacja służy dobru kota, czy też właścicielowi, żeby jego kot piękniej wyglądał i lepiej się prezentował (np. na wystawie)?
MariaD pisze:Tak, kot też wymaga pielegnacji, zwłaszcza koty półdługowłose, by czuć się komfortowo i by nie pojawiły się problemy skórne. Pudrowanie to nie tylko "upiekszanie" - to higiena - zdjecie z futra nadmiaru tłuszczu i zanieczyszczeń, by skóra mogła oddychać.
Kąpiel też tak działa.
sky_fifi pisze:Czy ta pielęgnacja służy dobru kota, czy też właścicielowi, żeby jego kot piękniej wyglądał i lepiej się prezentował (np. na wystawie)?
MariaD pisze:Tak, kot też wymaga pielegnacji, zwłaszcza koty półdługowłose, by czuć się komfortowo i by nie pojawiły się problemy skórne. Pudrowanie to nie tylko "upiekszanie" - to higiena - zdjecie z futra nadmiaru tłuszczu i zanieczyszczeń, by skóra mogła oddychać.
Kąpiel też tak działa.
sky_fifi pisze:I pytanie drugie: na podstawie czego w mojej wypowiedzi wyciągnęłaś wniosek, że nie wiem o "potrzebie kontaktu kota z człowiekiem i pilnej obserwacji pod kątem zdrowia kota"?
sky_fifi pisze:Mam nadzieję, że koty u anulka111 są regularnie badane i są/były szczepione.
Czy koty anulka111 są wysterylizowane, czy też są rozmażane?
kalair pisze:No co się śmiejesz Mario![]()
Na pewno gdzieś tam Anulka ma pełno kociątek.Anulka, ja też chcę.
kalair pisze:Anulka, do raportu! Co to się u Ciebie wyprawia, hę??
MariaD pisze:kalair pisze:Anulka, do raportu! Co to się u Ciebie wyprawia, hę??
Rysio romansuje z Gapusią, Gucio ze Smakusią w trójkącie zbereźnym z krewetkami w akwarium.![]()
anulka nas wydusi za OT-y
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter i 36 gości