» Nie lut 20, 2011 0:36
Re: Wątek dla nerkowców - V
Drgawki miał 3 razy, pomimo,że wyglądały jak objawy neurologiczne w 2 pierwszych przypadkach były wynikiem infekcji (zatrucie i zapalenie oskrzeli). To nie było drżenie, tylko drgawki całego ciała, gorączka, chyba nie za bardzo wiedział co się dzieje. Powiedzmy, że ludzie też mogą mieć drgawki przy gorączce, nie wiem jak zwierzęta. Za trzecim razem, nie było gorączki. Wet go badał. Miał nerkę wielkości śliwki, drugą miał normalną. Sprawdzałam w domu, była wyczuwalna jako "wybrzuszenie". Doczytałam. Wet sugerował, ze mógł mu wzrosnąć mocznik i to była reakcja na ten wzrost.
Kot ma erytrocyturię, ma erytrocyty świeże i wyługowane, oprócz tego jest po silnym zatruciu, długotrwałych infekcjach i ma kamicę moczową . Co wskazuje, że znajduje się w grupie ryzyka PNN. Stosunek A/G jest istotną informacją m.in. w chorobach nerek, w PNN też.
O co mi chodzi...o wykluczenie innych chorób nerek, poza kamicą - w taki sposób, żebym nie musiała go kłuć ileś tam razy, bo przy pobieraniu krwi są problemy.
Biochemia profil kontrolny (ogólny) – sód, potas, chlorki, mocznik, kreatynina, bilirubina, AST, ALT, fosfataza alkaliczna, gamma-glutamylotransferaza GGT, albumina, białko całkowite, wapń, fosfor, kwas moczowy;
Kroplówek nie dostaje.