Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 16, 2011 14:52 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

O, fotka! Fajna niunia, ale spopielające spojrzenie już się w tych oczach tli... Ładna - potrzebuje "ręki" żeby odzyskać urodę, ale zapowiada się cukiereczek.
Oczy czyste, nochal dość długi - nie jest kiepsko, choć szkielecik faktycznie...
Jak pisze aams, zrób badania jeśli możesz - kota jest mocno wychudzona.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Śro lut 16, 2011 15:19 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Jaka piękna !. Podobna do mojej Satulci - słowo daję . Cudo.
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Czw lut 17, 2011 22:10 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Dziękuję wszystkim. Teraz wiem, że zawsze możemy liczyć na ludzi. Mańka ma się chyba lepiej, staje się ufna, daje się oglądać, choć widać, że boi się, kiedy biorę ją na ręce, ale dała sobie zajrzeć w uszy i mordkę. Coraz głośniej dopomina się jedzenia, już potrafi podejść i pacnąć łapą. Najdziwniejsze jest to, że wcale nie boi się mojej czteroletniej córeczki, tylko ona może ją we śnie pogłaskać i kotka się nie wzdrygnie, nie odsunie głowy.
Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale wczoraj zjadła ok 0,5 kg mokrej karmy i mięsa, pochrupała suchej, a ona sama waży ok kilograma, ale co miałem zrobić, jak stoi w kuchni i wciąż się domaga, a zjada to z wielkim apetytem.
Martwię się tylko, że wcale nie pije.

Agador

Od: Śro lut 16, 2011 12:16

Post » Pt lut 18, 2011 8:27 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Kurcze, to niedobrze, że nie pije . Niby w mokrej karmie jest woda ale jedząc suchą powinna dużo pić . Zadzwoniłabym do weta.
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Pt lut 18, 2011 11:38 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Dajesz do picia wodę, tak? Spróbuj dolać kociego mleka, rosołku lub czegoś w tym stylu - czegoś "na smak". Kotka powinna pić, to ważne.
Obrazek

kinga w.

Post » Pt lut 18, 2011 11:44 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

A jak wyszły badania?
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Pt lut 18, 2011 13:41 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Przepraszam - zdublowało się :oops:
Ostatnio edytowano Pt lut 18, 2011 13:45 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt lut 18, 2011 13:44 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Agador pisze:Już akcesoria kupione, tylko tu nie ma co czesać, dopiero porasta nowym futerkiem, na razie tylko puszkiem, ogon jeszcze jak u szczura, ale też się poprawia. Mam tylko jeden kłopot, jest bardzo chuda i nie wiem jak ją karmić, ona ciągle domaga się jedzenia. zostawiam jej w miseczce suchą karmę, ale ta cwaniara wie, że w lodówce jest puszka z jedzeniem i tam prowadzi. Nie wiem, czy powinna jeść tak dużo i ile razy dziennie mamy ją karmić. Myślę, że taki apetyt świadczy o zdrowiu, jest tylko wychudzona i łysa i to główny problem.

Zacznij ją czesać już teraz, kiedy ma rzadziutkie włoski. Codziennie o tej samej porze. Chodzi o to, żeby się przyzwyczaiła i zaakceptowała czesanie. Wtedy nie będzie problemów w przyszłości.

Karm ją często, ale niewielkimi porcyjkami. Wyraźnie jest niedożywiona. Warto dawać Convalescence Support, po którym ładnie przybywa ciałka. Ja bym dawała jedzonko dla rekonwalescentów, dopóki nie osiągnie przyzwoitszej wagi. Na pewno u weta można kupić taką karmę.

Robiłaś badania krwi? Co z nich wynika?

Może roztwór Convalescence Support, kociego mleka lub rosołek zachęci kotunię do picia?

Czy już była odrobaczona?

vega013

Post » Pt lut 18, 2011 14:21 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

vega013 pisze:Karm ją często, ale niewielkimi porcyjkami. Wyraźnie jest niedożywiona. Warto dawać Convalescence Support, po którym ładnie przybywa ciałka. Ja bym dawała jedzonko dla rekonwalescentów, dopóki nie osiągnie przyzwoitszej wagi. Na pewno u weta można kupić taką karmę.

Robiłaś badania krwi? Co z nich wynika?

Może roztwór Convalescence Support, kociego mleka lub rosołek zachęci kotunię do picia?

Czy już była odrobaczona?

się zacytuję..

aamms pisze:
AgaPap pisze:A to może tutaj przydałby się convalescent. To jest taki proszek w saszetkach, który rozrabia się z wodą i jest to bardzo energetyczny pokarm, a jak ona taka chuda to akurat dla niej pewnie.

Może i by się przydał.. ale PO badaniach krwi..
Tak zaniedbany kot, zwłaszcza w typie persa, może mieć problem z nerkami.. to i w pierwszej kolejności należy sprawdzić, robiąc jej morfologię z profilem nerkowym i wątrobowym..
Jeśli nerki będą w porządku, można ją odzywiać karmą wysokobiałkową, jaką jest wspomniany convalescent..
Jeśli natomiast nerki są do leczenia, to nie wolno podawać karmy wysokobiałkowej, tylko specjalistyczną nerkową o niskiej zawartości białka.. bo inaczej tylko zaszkodzisz kotu zamiast mu pomóc..
Musisz to wiedzieć, stąd koniecznie zacznij od badań u weta..
Ja bym jeszcze dodatkowo zrobiła test na FelV i FIV..

I jeszcze dodam, że kotom nie powinno się wykonywać żadnych zabiegów pod narkozą, jeśli nie znamy stanu nerek, czyli poziomu mocznika i kreatyniny.. a zwłasza kotom w typie persa (które mają genetyczne skłonności do problemów z nerkami) o nieznanym pochodzeniu i tak skrajnie wyniszczonym.. narkoza przy chorych nerkach jest zagrożeniem dla zycia..

uwierzcie mi dziewczyny.. badania przede wszystkim..
a reszta w zalezności od tego co wyjdzie..

naprawdę, nie raz miałam na dt persie nieszczęścia.. i wiem co piszę.. słowo!
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Pt lut 18, 2011 14:28 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Aams ma rację i duże doświadczenie. To od niej między innymi uczyłam się co i jak, mając w perspektywie adopcję "persowłosej" Miyuki. Persy mają piekielnie delikatne nerki i przy kiepskim żywieniu lubia im padać. Jeśli kotka nie miała zrobionych podstawowych badań (profil nerkowy i wątrobowy), nie można jej podawać karm wysokobiałkowych - jeśli ma problem z nerkami to ją można nimi wykończyć. RC convalescence instant jest odżywką wysokobiałkową. Nie wprowadzałabym jej nie mając pewności co do stanu zdrowia kota. To że jest chudziutki to nic, ale może być wyniszczony.
Obrazek

kinga w.

Post » Pt lut 18, 2011 15:22 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

o najważniejszym napisała Aamms - badania krwi przede wszystkim, od nich zależy jaką dietę będzie mógł mieć kot.
o pielęgnacji futra też już porady były więc ja tylko napiszę ze jakość futra się poprawi za jakiś czas - jak kotka będzie miała wartościowe jedzenie.
poczytaj kocie abc w kwestii żywienia kota

jeśli chodzi o pielęgnację oczu i okolic polecam Optex - jest to jedyny specyfik, który jeśli dostanie się do oczu nie podrażni ich.
inne specyfiki w tym szczególnie borax o którym ktoś wspomniał służą do pielęgnacji okolic oczu i mogą być dla kota szkodliwe jeśli dostana się do oczu.
dla osób które nie mają wprawy w pielęgnacji ta różnica jest istotna

a kicia fajna, będzie piękna za chwilkę :wink:
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt lut 18, 2011 21:21 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Masz rację aamms, badania to podstawa. :piwa:
Testy na FIV i FeLV z reguły robię kotom na wejściu, to oczywista oczywistość.

vega013

Post » Sob lut 19, 2011 11:21 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

vega013 pisze:Masz rację aamms, badania to podstawa. :piwa:
Testy na FIV i FeLV z reguły robię kotom na wejściu, to oczywista oczywistość.

No, jak się wie. Niestety nie rodzimy się z tą wiedzą. :D Zanim weszłam na forum, nie wiedziałam nawet że takie coś istnieje, a miałam do czynienia z kotami od dziecka.
Obrazek

kinga w.

Post » Sob lut 19, 2011 11:29 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

i jeszcze odnośnie picia
koty chętnie piją z misek o dużej średnicy
ja kiedyś używałam do wody salaterki
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob lut 19, 2011 13:35 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

A ja mam takie pytanie - kotka byla ogolona czy wylysialo jej sie gdzie niegdzie ?
I czy jest ciachnieta ?
Bo moze komus zwiala ? ( moj kocur w typie persa caly czas wyglada jak mizerota i upasc go jakos nie moge chociaz wazy prawie 7 kilo :evil: )

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

[poprzednia][następna]