DT Smarti2- Devi znalazła cudowny domek w Hamburgu.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 16, 2011 20:48 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Tinka - wet właściwie chyba nie powiedział dlaczego włączył antybiotyk, może ze względu na stan zapalny w pysiu? Nie wiem.
Badanie moczu będzie całościowe, wraz z osadem - jedynie nie zrobiono posiewu. Wynik chyba jutro.

Natomiast wieści smsowe z usg nie są najlepsze - sa zmiany w nerkach, śledzionie i wątrobie. jak się dowiem szczegółów dam znać.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lut 16, 2011 20:51 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Carlitko dołączył do grona nerkowców - dr Marciński powiedział, ze zmiany w nerkach są i się już nie cofną, więc kotemz drowym nie będzie, ale przy odpowiednim leczeniu i prowadzeniu bedzie żył.

Smarti jak wróci przepisze dokładnie wynik usg - teraz zaqjechała jeszcze na konsultację do Sfory do dr speca od nerek.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 23:46 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Z braku skanera przepisuję opis badania USG dra Marcińskiego

"Opis zmian:Wątroba nieznacznie powiększona,miąższ o miernym zapaleniu przewlekłym,bez uchwytnych zmian ogniskowych.
Pecherzyk żółciowy,układ żółciowy bez zmian,układ naczyniowy watroby bez zmian.
Śledziona nieznacznie powiększona, ok. 9-10 mm grubości,echogenność nieco nieregularna,obniżona,powierzchnia i ułozenie nieregularne,brak zmian ogniskowych,skrętu i ostrego odczynu wokół.
Nerki rozmiarów prawidłowych,lewa ok 3,7 x 2,7 cm,prawa ok 3,5 x 2,6 cm,miąższ obustronnie o znacznej przebudowie hiperechogennej,zapalnej,przewlekłej z zatarciem strukturalnym i pogrubieniem warstwy korkowej do ok 8-8,5 mm,zróżnicowanie korowo rdzeniowe zachowane.Brak złogów i cech zastojowych,nadnercza bez zmian.
Moczowody bez zmian,nieposzerzone.
Pęcherz moczowy bez zmian w budowie,brak złogów.
Cewka moczowa bez uchwytnych zmian.
Trzustka niepowiekszona,miązsz bez zmian.
Żoładek w widocznych obszarach bez uchwytnych zmian,znaczna ilośc treści i gazu.Widoczne odcinki jelit o wzmożonym zgazowaniu,bez uchwytnych zmian,perystaltyka prawidłowa.
W prostnicy uformowany kał.
Węzły chłonne bez uchwytnych zmian.
Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej.
Brak cech zastoju krążeniowego widocznych w łożysku naczyniowym jamy brzusznej."
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Śro lut 16, 2011 23:53 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

casica pisze:
Tinka07 pisze:Aha, muszę jeszcze zapytać, z jakiego powodu podano antybiotyk? Wyników badań krwi w momencie, kiedy podjęto decyzję o antybiotykoterapii, chyba jeszcze nie było?

O ile pamiętam w badaniach, jeszcze w schronisku, wyszedł znacznie podwyższony poziom leukocytów. Jakoś mi się tak kojarzy.

Antybiotyk w Łodzi był - Synolux. Wtedy leukocyty były 14.9 (6.0-17.0). Wynik 14,9 jest zawsze podejrzany, chyba że kot przy pobraniu krwi jest niesamowicie podniecony. Wtedy wyniki nawet do 18,00 mogą być fiziologiczne. Tego jednak nie wiemy.

Jeśli podano Betamox 4 dni temu, to nie ma to żadnego związku z łódżką antybiotykoterapią. W międzyczasie nie było ponownych badań krwi. Nawiązanie do poprzedniej antybiotykoterapii po ponad 3 tygodniach jest fałszywym tropem.

Dziś już, cholera, więcej nie napiszę. Mózg odmawia mi posłuszeństwa. Obiecuje więcej dywagacji na temat terapii jutro. Zresztą jutro będą nowe wyniki i pewnie nowa interpretacja dotychczasowych postów.

Smarti, kroplówki podskórne w takiej ilości jak 200-250 ml rozłożyłabym na 2 x dziennie. Nauczyłabym się ich robić na Twoim miejscu sama w domu. To nie trudne. Poproś weta, żeby Ci pokazał, jak należy to robić. Furosemidu bym nie podawała, chyba że są jednoznaczne wskazania: choroby serca lub odma płuc.

Resztę jutro
Paaaaaaaa
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lut 17, 2011 0:20 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

I napiszę jeszcze jakie dostałam zalecenia za sfory na przyszłość.

W leczeniu żadnych zmian.
Szkoda ze nie oznaczono fosforu ale na razie i tak to nic nie zmieni.
Od jutra mam podawac kroplówki naprzemienne po 150 ml.podzielone (ale niekoniecznie) na 2 podania poczynając od glukozy i NaCl jutro,na zmianę z płynem Ringera pojutrze itd..
do tego też naprzemiennie co drugi dzień po 1ml.Catosalu i Combivetu..
Betamox co drugi dzień tak jak było (wyjasnienie betamox nie zaczął się 4 dni temu, a przedwczoraj i była 1 dawka a dziś druga.),ale zminiejszając dawki.
(w niedzielę jest dr. a więc pewnie pojadę na pokazanie kota i wyników moczu-okaże się.)
tak postępowac mam do środy.
We czwartek mam zrobić przerwę a w piątek bad krwi ogólne + K + P.

Wtedy dr. oceni mniej więcej,jak częstych kroplówek bedzie w przyszłości potrzebował Carlito aby zyć, bo to że potrzebował bedzie zakłada już teraz z b.dużą dozą prawdopodobieństwa.
Dziś jeszcze nie potafi mi powiedzieć jak długo bedę mu mogła tym płukaniem przedłużyć życie-każe się przygotowac że raczej o rok dwa niż o kilka lat :roll: .

Ogólnie nie jest wesoło chociaz nie tragicznie-ma jeszcze przed sobą trochę życia,nie wiem tylko na ile szczęśliwego..
Nerki podobno są zniszczone od dawna i bardzo.
i jest jeszcze niepokojąca anemia.

Co do kosztów:
dziesiejsza wizyta u moich wetów:
betamox 10zł
badanie moczu 30zł
płyn ringera 500ml. 7zł.
podanie kroplówki 10zł.

dzisiejsze USG .....95zł

dzisiejsza wizyta w Sforze:
wizyta 40zł
płyn NaCl 500ml. 30zł

dzisiejsze wydatki:
RAZEM...............222zł
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Czw lut 17, 2011 0:51 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Kocie,niestety nie było ale jak wiesz koleżanka Ozi o nim bardzo intensywnie myśli..

Zdjęcia Trisi w toku a ja chciałam Cię prosić abys zajrzała tu viewtopic.php?f=1&t=119536&start=555 Obrazek
to przecudowny kot po trudnych przejściach jest już super zdrowy,prawie nie kuleje ale niestety wrócił z adopcji..Ty masz magiczną siłę a jemu potrzeba spokoju juz na zawsze-za dużo już wycierpiał :oops:

smarti

Post » Czw lut 17, 2011 0:55 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

smarti pisze:Kocie,niestety nie było ale jak wiesz koleżanka Ozi o nim bardzo intensywnie myśli..

Zdjęcia Trisi w toku a ja chciałam Cię prosić abys zajrzała tu viewtopic.php?f=1&t=119536&start=555
to przecudowny kot po trudnych przejściach i wrócił z adopcji..Ty masz magiczną siłę a jemu potrzeba spokoju juz na zawsze-za dużo już wycierpiał :oops:

No to poszłam ;)

I skoro nikt nie dzwonił, to pewnie Bąbel jest już przeznaczony :>
I czekam na Trisię.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Czw lut 17, 2011 8:02 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Sz. Kocie - nie wiem, może się pogubiłam, ale czy Carlito ma FB? Warto żeby miał z prośba o odpowiedzialny dom, mogący zająć sie nerkowym kotkiem...
Chore koty też znajdują domy, a jednak Carlito ma u smarti dt a nie ds...

Marzenia11

Post » Czw lut 17, 2011 8:03 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Carlitku, trzymaj się! :ok: :ok: :ok:

Marzenia, cieszę się, że przelew doszedł :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw lut 17, 2011 11:14 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Wszystkim kociastym całuski z okazji ich święta bo dzisiaj mamy Światowy Dzień Kota :) Obrazek

Sunshine307

Od: Pon sty 24, 2011 13:44

Post » Czw lut 17, 2011 14:31 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

to nie jest tak że Carlito nie ma zleconej bakteriologii moczu i nie ma planu leczenia.
ma,jak najbardziej i jest, jak najbardziej.

..a z aktualnosci-dziś z Tż-tem podaliśmy pierwszą krolówkę Carlitkowi...oboje mamy uraz do zastrzyków,igieł itp :roll: ale nic to...jakoś daliśmy radę choć nie pamiętam żeby w ogole kidykolwiek rece mi się tak trzęsły ...czyli-"pierwsze koty za płoty"-z każdym dniem będzie nam łatwiej :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

..ale gdzie się podziały wszystkie dziewczyny :roll: wracajcie pliz-potrzeba mi Was tu :D

..mnie i moim kiciom potrzeba waszej obecności
:D :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :D :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :D

smarti

Post » Czw lut 17, 2011 14:40 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

Jesteśmy, jesteśmy :)

I kciuki mocno trzymamy Obrazek Obrazek

I mocno przytulamy Obrazek

:kotek: A kociastym wszystkiego najlepszego życzymy, dużo zdrówka przede wszystkim! :kotek:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw lut 17, 2011 14:45 Re: DT Smarti 2- CARLITOWI wraca apetyt..opis leczenia od str.42

smarti pisze:to nie jest tak że Carlito nie ma zleconej bakteriologii moczu i nie ma planu leczenia.
ma,jak najbardziej i jest, jak najbardziej.

..a z aktualnosci-dziś z Tż-tem podaliśmy pierwszą krolówkę Carlitkowi...oboje mamy uraz do zastrzyków,igieł itp :roll: ale nic to...jakoś daliśmy radę choć nie pamiętam żeby w ogole kidykolwiek rece mi się tak trzęsły ...czyli-"pierwsze koty za płoty"-z każdym dniem będzie nam łatwiej :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

..ale gdzie się podziały wszystkie dziewczyny :roll: wracajcie pliz-potrzeba mi Was tu :D

..mnie i moim kiciom potrzeba waszej obecności
:D :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :D :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek: :D

Noooo, grunt to dobry początek :ok: :ok: :ok:

Jestem i oczywiście wspieram mocno.

A FB już jest, a jak :mrgreen:
http://www.facebook.com/event.php?eid=146629248725025

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

[poprzednia][następna]