Gryzący kot

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 16, 2011 17:16 Gryzący kot

Proszę o rade, co zrobić, zeby wyciszyć swojego kota. Mam wykastrowanego, 9-miesiecznego kota. Jest b. fajny ale czesto niespodziewanie nas gryzie. Najbardziej wkurza to dzieci. Nie mam pomysłu jak go tego oduczyć. Pomóżcie, proszę.
:roll:

ziemniak

Od: Śro lut 16, 2011 17:03

Post » Śro lut 16, 2011 17:27 Re: Gryzący kot

drugi kot.
samotny kot nie ma wyjścia i wśród ludzi szuka towarzysza do zabaw.
widziałeś/aś dokument o lwach?w niektórych filmach są pokazane zabawy kociąt lwich.myślę że gdyby Twoje dzieci zaczęły się tak bawić między sobą,to pewnie byś zainterweniował/ała,ale dla kotowatych to normalne.
i teraz pomyśl-skoro kot,młody,pstro w głowie,nie ma kociego towarzysza do takich brutalnych przepychanek,to musi sobie ten brak zrekompensować,prawda?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lut 16, 2011 17:27 Re: Gryzący kot

ziemniak pisze:Proszę o rade, co zrobić, zeby wyciszyć swojego kota. Mam wykastrowanego, 9-miesiecznego kota. Jest b. fajny ale czesto niespodziewanie nas gryzie. Najbardziej wkurza to dzieci. Nie mam pomysłu jak go tego oduczyć. Pomóżcie, proszę.

Musisz trochę więcej napisać - czy on tak w zabawie gryzie, czy mocno, czy wszystkich, czy zawsze tak miał.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Śro lut 16, 2011 17:51 Re: Gryzący kot

mój kot też atakował dziecko znienacka ...czaił się , skakał i gryzł, drapał .....

wzięłam drugiego ....i mamy spokój :-) koty zajmują się sobą :ok:
Obrazek

#MAGDA#

Od: Śro cze 30, 2010 22:32

Post » Śro lut 16, 2011 17:55 Re: Gryzący kot

VVu pisze:
ziemniak pisze:Proszę o rade, co zrobić, zeby wyciszyć swojego kota. Mam wykastrowanego, 9-miesiecznego kota. Jest b. fajny ale czesto niespodziewanie nas gryzie. Najbardziej wkurza to dzieci. Nie mam pomysłu jak go tego oduczyć. Pomóżcie, proszę.

Musisz trochę więcej napisać - czy on tak w zabawie gryzie, czy mocno, czy wszystkich, czy zawsze tak miał.

najprawdopodobnie kotu sie nudzi,polecam dokocenie :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro lut 16, 2011 18:15 Re: Gryzący kot

Sprawdziłabym u weterynarza, czy kotu nic nie dolega
jeśli kota nic nie boli i jest zdrowy, to może faktycznie warto mu sprawić kociego partnera do zabaw :)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw lut 17, 2011 1:32 Re: Gryzący kot

Przenoszę na Koty

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Czw lut 17, 2011 8:06 Re: Gryzący kot

To jeszcze dzieciuch i jak wszystkie dzieciuchy - ma głupie pomysły. Z czasem będzie to robił coraz rzadziej.
Koty w jego wieku ćwiczą walkę i polowanie - stąd gryzienie.
Najłatwiej oduczyć gryzonia głosem (z kotkami łatwiej, kocury są bardziej zawzięte).
Pierwsza zasada - żeby puścił, zdobycz (atakowana ręka) musi być "martwa", bezwładna. Jakikolwiek opór będzie prowokował ataki. Tego trzeba dzieci nauczyć.
Po drugie - kot musi wiedzieć, ze robi źle. Na początku trzeba to skojarzyć z czymś nieprzyjemnym: ostrzegawczym głosem który wywoła instynktowną ucieczkę. Jesli głos nie działa - mozna dodać niespodziewane trzepnięcie gazetą OBOK kota. Dźwięk musi byc zawsze jednakowy, np "Nie" wypowiedziane twardym, stanowczym tonem przypominającym przeciągłe warczenie.
Nacisk po naszym burknięciu powinien zelżeć, kot powinien stracic pewność siebie.
Kiedy puści i odejdzie - chwalimy cicho, ale unikamy kontaktu.

Reasumując kolejność jest taka:
1. Zdobycz (ręka) "martwieje", ostrzegamy głosem.
2. Jesli nie ma reakcji - powtarzamy z naciskiem "NIE"
3. Jesli dalej nie ma reakcji - robimy numer z gazetą.

Kiedy widzimy, ze kot planuje "atak" (czai się) - mozna go zniechęcic głosem.
Warto to ćwiczyć.

Powodzenia!
Ostatnio edytowano Czw lut 17, 2011 8:47 przez nongie, łącznie edytowano 1 raz

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Czw lut 17, 2011 8:17 Re: Gryzący kot

ja bym dołożyła żeby kupić kilka pluszaków[w szmateksie,tanio],popsikać sprayem z kocimiętki[żeby zaznaczyć że to kocie] i trzymać zawsze przy sobie,podkładać jak kot zacznie się zaczajać,odwracać uwagę.
i wdrażać też to co radziła Nongie-jak już kot zacznie gryźć,a nie ma się zabawki pod ręką...
i pomyśleć o koledze.dwa koty to nie jest takie duże nadszarpnięcie dla budżetu,a kot dzięki temu jest szczęśliwszy :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17