Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lut 14, 2011 20:18 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Szejbal :ok:

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pon lut 14, 2011 23:26 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Prosze pana pewna kwoka..... :ryk:

grace28539

Od: Pt sie 22, 2008 1:18

Post » Wto lut 15, 2011 19:20 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Edit: cos mi sie zle wkleilo.
Ostatnio edytowano Wto lut 15, 2011 19:30 przez Patii, łącznie edytowano 1 raz

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Wto lut 15, 2011 19:30 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Witamy :)

A co tu jakis nalot niedowiarkow.
Tak w skrocie powiem ze mnie nigdy, nikt nie namawial bym rezygnowala ze swojego weta. No i moj wet jest madrym wetem i nie jest zwolennikiem podawania kotu po 10 jednostek insuliny, nawet bez znajomosci Tinki oraz WETOW metody.
Jednak sama bym zaryzykowala metode innych wetow gdyby moja wetka nie byla za metoda Tinki Wetow.

Tak sobie mysle ze nawet jako niezbyt wiedzowa kobieta to na logike jak slysze 10 jednostek to jest szok. Skoro kobieta wazaca 70-80 kg dostaje 30 jednostek. A nasze kociombry waza po kilka kg. To tak logicznie rzecz ujmujac dla mnie to bylo by nie halo podawac kotu 10 j.
Moja wetka jest zachwycona metoda wraz z innymi wetami i beda ja propagowac.

A teraz wracajac juz do tematu:)
ZoZo vel Zukierka remisyjka jest krucha poniewaz jest przeziebiony i nie obylo sie bez insulinki ale tez nie ma tragedii.
Od 7 lutego byl bez insuliny. Maly kryzys nastapil 13 lutego. O 24 dostal wloska przy wyniku 164. 14 i dzisiaj juz wyniki oscyluja w granicach 90-100 :)
Obstawiamy z Tinka ze jest to wlasnie wynik przeziebienia.
Pomiary nadal mam mozliwosc robienia co 4h i podawania mu wtedy jedzonka.

Ale ile stresuuuuuu mnie kosztowal ten 13 luty:) Mam nadzieje ze ta Zukierkowa potfora sie chociaz odplaci i poda kiedy jaka kafke do lozka :ryk:

Pozdrawiamy :)

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Śro lut 16, 2011 9:01 Re: Wątek cukrzycowy - IV

grace28539 pisze:Kilka stron temu Tinka wkleila watek kota z nieleczona cukrzyca. Liwia nie doczekala sie odpowiedzi, ale to nie jest jedyny przypadek.

Sprostuję - odpowiedź dostałam poza forum.
-----------------------------------------------------------------

A nam właśnie stuka trzy lata z cukrzycą. Jakoś we mnie tkwi przeczytana gdzieś informacja (nawet nie wiem, czy prawdziwa), że średnia życia cukrzyka to trzy lata. Czyli teraz - jedziemy na krechę 8) I oby jak najdłużej, choć nie mam złudzeń, że Czesiek pożyje długo :(
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro lut 16, 2011 12:21 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Witam serdecznie :)

Kot czy kotka? - Kotka
Jak się nazywa?- Geitti (dżiti, cziti, czita)
Ile ma lat? - 8
Ile waży?- 3,2
Za gruby /za chudy? - za chudy
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - pare miesiecy temu
Jak jest kontrolowana choroba? - nie kontroluje jej...
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak
Jeśli tak, to jakim? - optium xido
Jaką podajesz insulinę? - caninsulin
U 40 czy U 100? - u 40
Ile kresek (IE)? - 2,3
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 2
Aktualny poziom glukozy we krwi? - 300 - 400
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - Royal canin diabetes
Mniej więcej ile? - 25-30 g
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - po
Inne choroby? -
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.) nie
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - nie
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - nie
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? ciemny twardy
Opisz swój problem:

Ciezko bylo na poczatku utrzymac ja przy zyciu, po wielu kroplowkach jakos doszla do siebie. na poczatku podawalam jej insuline 4 razy dziennie o 6 rano 12 18 i 12 w nocy. po 0,5 jednostki. wtedy jej cukier nie przekraczal 200 (granica 70 - 200) w normie i swietnie sie czula. Po miesiacu weterynarz kazal zmienic jej dawki ,ze moze dostawac insuline tylko dwa razy dziennie no i wlasnie od tamtej pory mam problem. o 6.30 dostaje 3 jednostki i o 18.30, jej ckier nie spada po nizej 300 . Poradzilam sie innego weterynarza, kazal zwiekszyc dawke, podawalam jej 4j , cukier jeszcze bardziej wzrosl (470).na dodatek glukometr ciagle wskazuje ze kicia ma wysokie ketony :(

nie wiem co mam juz zrobic najlepiej bylo jak jej dawalam 4 razy dziennie, oczywiscie wygodniej dla mnie jest podawac jej 2, bo tylko ja sie nia zajmuje a na dodatek mam studia ;/ Chce eby zyla jak najdluzej, potrzebuje pomocy :(
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Od: Śro lut 16, 2011 12:07

Post » Śro lut 16, 2011 12:39 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Witaj, niestety.
Skąd jesteś?
Na moje oko musisz szybko zadziałać, w sensie - udać sie do dobrego weta, który poradzi sobie z tym bałaganem, który narobili poprzednicy. Najpoważniejszym kłopotem są w tej chwili ketony - to potencjalne zagrożenie życia.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro lut 16, 2011 17:08 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Z Wałbrzycha.

Nawet mnie nie strasz z tymi ketonami :(
Nie mam zielonego pojecia do kogo sie udac :/ Pierwszy wet kazal dawac 3 nie wiecej bo wystapi odbicie? i cukier zamiast spadac wzrosnie, drugi powiedzial ze to bzdura i dawac 4. podaje sie od 1 do 1,5 na 1kg , jednak po podaniu 4 cukier miala o wiele wyzszy.
Kogo sie poradzic? ;/ Co robie zle.
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 17:36 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska, witam Cię serdecznie.
Napisz proszę, jakie badania miała Twoja kotka robione? Zwłaszcza, jeśli chodzi o zdiagnozowanie cukrzycy.

Na szybko to, co mi się nasywa:
Nadiiska pisze:Jaką podajesz karmę? - Royal canin diabetes
Mniej więcej ile? - 25-30 g
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - po

Proponuję, abyś zrezygnowała z tej karmy. Sucha bardzo podnosi cukier u cukrzyka. Być może to jest główną przyczyną wyższych wyników. Jeśli natomiast chodzi o karmienie PO podaniu insuliny, to lepiej jednak karmić PRZED podaniem insuliny, bo pomyśł, że możesz mieć sytuację, gdy dasz insulinę, a kotka odmówi jedzenia...

Nadiiska pisze:Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak

Bardzo się cieszę, że monitorujesz cukier :ok:

Nadiiska pisze: Jaką podajesz insulinę? - caninsulin
U 40 czy U 100? - u 40
Ile kresek (IE)? - 2,3
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 2
Aktualny poziom glukozy we krwi? - 300 - 400

Myślę, że ta dawka insuliny może być za wysoka - w przeliczeniu na wagę Geitti. Jeśli kotka waży 3,2 kg, to spróbowałabym zmniejszyć dawkę do 1 jednostki 2 razy dziennie, czyli razem na cały dzień Geitti dostawałaby 2 j.

I jeszcze jedna rzecz.
Nadiiska pisze: na dodatek glukometr ciagle wskazuje ze kicia ma wysokie ketony

Glukometr? A nie paski? Chyba, że masz taki, co sprawdza także ketony? Zatem - czym sprawdzasz ketony i jaki jest ich wynik?

Pozdrawiam Cię i trzymaj się, damy razem radę :ok:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Śro lut 16, 2011 17:48 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Kotka była u mojej babci, dostalam telefon ze ma lupiez i cos na pazurach, pojechalam z nia do weta, powiedziala ze trzeba zbadac krew, jej glukometr pokazal HI, nawet po pobraniu krwi z zyly dalej pokazywal HI. musiala miec kolo 600 :(
odrazu dostala 3j insuliny i kroplowke, w ogole po niej nie bylo nic widac. Teraz wiem skad byly jej dziwne zachowania, zawsze byla plochliwa i wywracala wszystkie wazony z kwiatami (chciala po prostu wode).
od razu wzielam ja do siebie.

Nie miala zadnych badan robionych.

Podawalam jej tez karme mokra integra protect diabetes, ciezko ja kupic i jest dosc droga ;/
nie zauwazylam zmiany w poziomie cukru, jaka karme polecasz? ona nie odmawia jedzienia :) nigdy:) łakomczuszka z niej:)
Znajoma ma cukrzyce, powiedziala mi ze bierze sobie insuline 30 min przed posilkiem, dlatego takjej podawalam.

1 j troche sie boje :( chociaz tak mysle jeden raz nie zdazylam wrocic do domu na 18.30, zmierzylam jej cukier przed podaniem isuliny o godzinie kolo 20 i miala nizszy niz zawsze, moze faktycznie ta dawka jest po prostu dla niej za wysoka?

Mam glukometr OPTIUM XIDO on odrazu pokazuje jak sa ketony, nie mam pojecia jaki jest ich wynik ;/

ona jest taka zywiołowa i wdzięczna, nic po niej nie widac, jeder raz okolo godziny 12 w nocy widzialam ze chodzi krzywo nie mogla wskoczyc na fotel, miala ponad 400 szybko dalam jej duzo wody po nosek i zabawialam ja zeby sie ruszala, pomogło.
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 18:04 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska pisze:Podawalam jej tez karme mokra integra protect diabetes, ciezko ja kupic i jest dosc droga ;/
nie zauwazylam zmiany w poziomie cukru, jaka karme polecasz? ona nie odmawia jedzienia :) nigdy:) łakomczuszka z niej:)
Znajoma ma cukrzyce, powiedziala mi ze bierze sobie insuline 30 min przed posilkiem, dlatego takjej podawalam.

Na 1. stronie wątku są podane informacje o karmach, które dobrze spisywały się u kotów cukrzycowych. U nas Animonda Carny spełniła swoje zadanie, cenowo na nic lepszego nie mogłam sobie pozwolić. Pewnym wyjściem jest też dieta BARF, czyli surowe mięso z suplementami. Ale na razie nie polecam, bo cukrzykowe koty różnie reagują cukrem na surowe. A teraz najważniejszym jest ustabilizować cukier bez większych "eksperymentów".
Natomiast jeśli chodzi o Twoją znajomą z cukrzycą, to są różne rodzaje insulin. I co ważne: cukrzyca ludzka różni się nieco zasadami od cukrzycy kociej. Sama mam cukrzycę i o mało co mnie to nie zaprowadziło w ślepy zaułek z moim (byłym) kocim cukrzykiem. :wink:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Śro lut 16, 2011 18:15 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Animonda carny - specjalistyczna dla kotow z cukrzyca? gdzie moge ja kupic? internet czy po prostu zoologiczny? :)

za 15 minut zmierze jej poziom i podam 1 jednostke.

A tak w ogole , zastanawialam sie co z wakacjami. Niestety nie mam nikogo kto moglby sie nia zając. Jak sobie radzicie? Jezdzicie gdzies?
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 18:23 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska, Animonda Carny to po prostu mokra karma, nie jakaś specjalistyczna. W zoologicznych też można dostać, ale polecam przez internet, bo o wiele taniej wychodzi :D
Jeśli potrzebujesz bardziej bezpośredniego kontaktu, to napisz mi swój nr gg na PW :ok:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Śro lut 16, 2011 18:24 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Stop!
Co nagle to po diable.
Ten kot ma dziką zawieruchę w sobie, jest kompletnie rozregulowany, ma ketony. Tu trzeba naprawdę porządnie pomyśleć, coby kota nie ubić.
Nadii, masz paski do badania moczu?
Masz pomysł na weta koło siebie, któremu mogłabyś zaufać czy wyczerpałas możliwości?
Obrazek

Liwia

Post » Śro lut 16, 2011 18:30 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Kazdy wet mowi cos innego, juz sama nei wiem co mam robic.

18:30 jej pora i co mam zrobic?
3,2 wazy teraz moze nawet troszke mniej, w tym momencie ma cukru 401 i ketony.
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

[poprzednia][następna]