Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 15, 2011 14:29 Re: Wątek dla nerkowców - V

Anno, to pytanie powinnaś zadać lekarzowi weterynarii, który prowadzi Twojego kota.
Zdecydowanie.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto lut 15, 2011 14:37 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dostałam paczkę z USA i ...:evil:

Zamówiłam renal k w żelu i w proszku. Ten w żelu jest w porządku, ale ten w proszku :evil: Jedno opakowanie ważne do czerwca 2011, drugie zamazane. Wydaje mi się, że zobaczyłam termin przydatności do spozycia 10.2010. :evil: Otworzyłam ten dobry i pachniał tak samo jak ten przeterminowany. Nie wiem czy podać go kotu.

Renal k to suplement potasu i witamin z grupy B. Tak sobie myślę, że kaminox chyba lepszy, bo zawiera oprócz tego co renal k, jeszcze aminokwasy, żelazo i inne składniki. Na razie więc to podaję kotu.

Może ktoś chce renal k w proszku z gwarancją do 06.2011 r.? zamówiłam tego trochę za dużo.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Wto lut 15, 2011 14:45 Re: Wątek dla nerkowców - V

anna41 pisze:Kolejne pytanko: czy przy nereczkach można podać Oridermyl do uszek? chyba się niewyleczone do końca drozdzaki odezwały :evil: może zakrapiać co drugi dzień?

Oridermyl, żeby tylko wytłuc drożdżaki? Ja bym nie dawała.
Zapytaj weta o borasol.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto lut 15, 2011 14:47 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona a ile by kosztował ten renal K ?

edit

I mam jeszcze pytanie: czy ktoś stosował Altramet na osłonę żołądka - moja wet nam proponuje ten preparat zamiast famidyny, staosowaliście? Mielibyśmy używać 1/8 3 razy dziennie przez jakiś czas, ze względu na to, że Bingowi zdarza się wymiotować.

Czy potas 4,3 (norma 4,1 - 5,3) powinien mnie martwić? Wetka mówi, żeby na razie dać spokój potasowi

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Wto lut 15, 2011 16:10 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona pisze:Dostałam paczkę z USA i ...:evil:

Zamówiłam renal k w żelu i w proszku. Ten w żelu jest w porządku, ale ten w proszku :evil: Jedno opakowanie ważne do czerwca 2011, drugie zamazane. Wydaje mi się, że zobaczyłam termin przydatności do spozycia 10.2010. :evil: Otworzyłam ten dobry i pachniał tak samo jak ten przeterminowany. Nie wiem czy podać go kotu.

Renal k to suplement potasu i witamin z grupy B. Tak sobie myślę, że kaminox chyba lepszy, bo zawiera oprócz tego co renal k, jeszcze aminokwasy, żelazo i inne składniki. Na razie więc to podaję kotu.

Może ktoś chce renal k w proszku z gwarancją do 06.2011 r.? zamówiłam tego trochę za dużo.

Ja, bardzo chętnie go przytulę :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto lut 15, 2011 19:42 Re: Wątek dla nerkowców - V

casica pisze:
Zakocona pisze:Może ktoś chce renal k w proszku z gwarancją do 06.2011 r.? zamówiłam tego trochę za dużo.

Jak tylko przeczytałam post Zakoconej to pomyślałam o Tobie i już, już miałam napisać ale czytam dalej wątek a tu już sama się zdążyłaś odmeldować :wink:

sibia pisze:Dziś mamy kontrolę gojenia rany, zabieg był w piątek. Kot ma apetyt ogromny, to pierwsza rzecz, która bardzo cieszy. W dodatku je nerkowe, co cieszy jeszcze bardziej.

Super wieści! Cały czas trzymamy kciuki i sześć ogonków zawiązanych w supełki ;) :ok:

malwina pisze: no i alusal który powinnam zwiększać, ale jak zwiększać skoro nie je. Co prawda pocieszam się, że w stosunku do przyjmowanego fosforu zjada proporcjonalną ilość tego alusalu, bo w każdej nawet najmniejszej porcji, no ale musi jeść więcej.

Alusal z tego co wiem wiąże fosfor z pokarmu- jak nie ma pokarmu to nie ma fosforu więc alusal nie jest potrzebny. Może Smolik nie je bo nie lubi smaku/zapachu Alusalu? Yennefer odmawiała spożywania jakiegokolwiek pożywienia z domieszkami- może Smolik też wyczuwa i to się dodatkowo przyczynia do gorszego apetytu? Dziąsła są pewnie na pierwszym miejscu w psuciu apetytu ale może to też się przyczynia?
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto lut 15, 2011 19:53 Re: Wątek dla nerkowców - V

Slonko_Łódź pisze:
casica pisze:
Zakocona pisze:Może ktoś chce renal k w proszku z gwarancją do 06.2011 r.? zamówiłam tego trochę za dużo.

Jak tylko przeczytałam post Zakoconej to pomyślałam o Tobie i już, już miałam napisać ale czytam dalej wątek a tu już sama się zdążyłaś odmeldować :wink:

Dzięki za pamięć :)

A my dzisiaj zaczynamy przygodę z ProbioLac plus, był do kupienia "od ręki" w aptece, więc kupiłam. Żeby nie było przerwy w podawaniu.
Ciekawa jestem jak to będzie. Będę sygnalizować.

casica

Post » Wto lut 15, 2011 20:06 Re: Wątek dla nerkowców - V

Ja natomiast kupiłam to:
http://www.doz.pl/apteka/p22087-Ambio_P ... ki_100_szt
i też już mam.
Zamawia się w ww. internetowej aptece, a odbiera w wybranej z listy aptece normalnej. Przysłali z dnia na dzień.
Mam problem -- żelowe kapsułki są duże i kot nie chce ich łykać.
Podałam probiotyk wymieszany z wodą, w strzykawce.
Na logikę powinno być ok, bo przecież np. lakcid podaje się w ten sposób, ale nie jestem do końca pewna...
Jak Wy podajecie probiotyki? W kapsułkach, czy bez?
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto lut 15, 2011 20:12 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:Ja natomiast kupiłam to:
http://www.doz.pl/apteka/p22087-Ambio_P ... ki_100_szt
i też już mam.
Zamawia się w ww. internetowej aptece, a odbiera w wybranej z listy aptece normalnej. Przysłali z dnia na dzień.
Mam problem -- żelowe kapsułki są duże i kot nie chce ich łykać.
Podałam probiotyk wymieszany z wodą, w strzykawce.
Na logikę powinno być ok, bo przecież np. lakcid podaje się w ten sposób, ale nie jestem do końca pewna...
Jak Wy podajecie probiotyki? W kapsułkach, czy bez?

W kapsułkach - ponoć warunek skuteczności to podawanie w całości, po to, żeby bakterie uwolniły się w jelitach.
Z Puti nie mam problemu, ale Draculowi niestety nie byłam w stanie tego podawać :(

casica

Post » Wto lut 15, 2011 21:59 Re: Wątek dla nerkowców - V

casica pisze:
ana pisze:Jak Wy podajecie probiotyki? W kapsułkach, czy bez?

W kapsułkach - ponoć warunek skuteczności to podawanie w całości, po to, żeby bakterie uwolniły się w jelitach.
Z Puti nie mam problemu, ale Draculowi niestety nie byłam w stanie tego podawać :(

Ja też w kapsułkach. Yenka pewnie sama też by nie chciała połknąć ale... wpycham jej do gardła. Najskuteczniejszy sposób to dorwać ją na podłodze, podnieść za skórę na karku tak żeby przednie łapki dyndały w powietrzu a buźka się otworzyła, potem drugą ręką szybko kapsułę głęboko do gardła i przygotowaną wcześniej strzykawką podlać całość. Operacja trwa 5 sekund i Yenna nieźle ją znosi- pogłaskana wybacza natychmiast ;) My dzisiaj wracamy do azodylu 8)

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Wto lut 15, 2011 22:01 Re: Wątek dla nerkowców - V

jaguarius pisze:...
Czy potas 4,3 (norma 4,1 - 5,3) powinien mnie martwić? Wetka mówi, żeby na razie dać spokój potasowi

Zależy jaki był wynik poprzedni i kiedy.

casica pisze:....

Wrzuć kapsułkę do wody, najlepiej ciepłej jak kot i nieco osolonej. Napisz po jakim czasie uwolniła zawartość. Musiały by być pancerne.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto lut 15, 2011 22:04 Re: Wątek dla nerkowców - V

I jeszcze co do podskórnego podawania PWE. Ostatnio zastosowałam u Puti po raz pierwszy i niewątpliwie ostatni.
Weci mają na ten temat różne zdania jak się okazało. I jeden stanowczo odradzał, drugi twierdził, że nic się nie powinno dziać i że to obojetne.
A jednak nie jest - na podskórnie podawane PWE Puti reagowała źle.

casica

Post » Wto lut 15, 2011 22:06 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:

Wrzuć kapsułkę do wody, najlepiej ciepłej jak kot i nieco osolonej. Napisz po jakim czasie uwolniła zawartość. Musiały by być pancerne.

Ale powiedz - po co mam eksperymentować i podawać niezgodnie z zaleceniami skoro moja kocica połyka kapsułkę bezproblemowo? W kupie nie ma kapsułek, co oznacza, że zostały przetrawione.

Swoją drogę nie jestem pewna czy zrozumiałam o co Ci chodziło.

casica

Post » Wto lut 15, 2011 22:30 Re: Wątek dla nerkowców - V

casica pisze:
PcimOlki pisze:

Swoją drogę nie jestem pewna czy zrozumiałam o co Ci chodziło.

Ja zrozumiałam, że chodziło o to, że nawet podane w całości do jelit całe nie dojadą- rozpuszczą się już wcześniej.

Slonko_Łódź

Post » Wto lut 15, 2011 22:40 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Zależy jaki był wynik poprzedni i kiedy.

wczoraj 4,3
6 tygodni wcześniej 4,5
listopad - również 4,5
chyba dosyć stabilnie.
Potas zawsze podobny
U nas najbardziej skacze fosfor:
7,5 - 4,0 - 7,2 - 3,5 (wczorajszy)
PcimOlki, a co sądzisz o morfologii mojego kota? Zwłaszcza o tych krwnkach czerwonych?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

[poprzednia][następna]