Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lut 10, 2011 20:36 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

proequo pisze:Dobrze, że tylko na tym się skończyło. Inne koty z tego "raju" nie miały tyle szczęścia.
Gdyby tak odciąć babę od źródła darmowej karmy, to może by się zajęła czymś pożytecznym, zamiast kotami, którym szkodzi, zamiast pomagać... no nie wiem, szydełkowaniem? Kompletnie nie rozumiem pakowania żarcia w karmicielki, które nie sterylizują :x

Zgadzam się z Tobą, takich cudownych karmicielek zbieraczek robiących więcej złego niż dobrego, jest więcej. Oswojenie kota w takim strasznym miejscu, to dla niego śmierć - z ponad 20 kociąt, które się tam urodziły w zeszłym roku przeżyły 4 :!: :!:
Nie pomagają rozmowy, wyjaśnianie - my jesteśmy smarkate i co my tam wiemy. :roll:
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Czw lut 10, 2011 20:38 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

A tutaj kotka żyła do niedawna

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Pt lut 11, 2011 19:10 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Edi zwiedza właśnie salon :piwa:
Fundacja PRO EQUO Szczecin / Moryń kontakt 798 442 668 proequo@gmail.com

proequo

Od: Wto lut 02, 2010 13:52

Post » Pt lut 11, 2011 21:53 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Myślisz, że można ją już ogłaszać?
Udało Ci się zajrzeć jej do uszu?
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Pt lut 11, 2011 22:55 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Można ogłaszać.

Uszami nie trzepie, myślę że to nacięcie ją drażniło, ale jeszcze jutro zajrzę, czy w środku czysto.

Ona nadaje się do spokojnego domu, bez dzieci, wrzasków, gości - na początku oczywiście, bo z czasem pewnie ruch i zamieszanie przestaną na niej robić wrażenie. U mnie po 5 dniach odważyła się wejść do pokoju, ale raz spłoszyły ją bawiące się koty, a raz patrzący na nią, obudzony jej wskoczeniem na łóżko pies. Za każdym razem uciekała na swój parapet w łazience. Pół godziny temu przyniosłam ją na rękach. Na łóżku gdzie są psy nie chciała posiedzieć, ale nie uciekła z pokoju, zajęła miejscówkę na parapecie, teraz przysypia z lekką tendencją do obserwowania psów, kotów i mnie.

proequo

Post » Sob lut 12, 2011 10:35 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Jak się przekona, że poza liściem od Mefiego nic jej nie grozi ze strony tubylców to się z czasem bardziej ośmieli :wink:
Obrazek

Istna

Od: Sob sty 19, 2008 14:25

Post » Sob lut 12, 2011 13:53 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Sandra, napiszesz ogłoszenie? proszę
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Sob lut 12, 2011 15:07 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Ups... nie wiem, gdzie jest Edi :oops:

Wróciłam do domu, idę do łazienki... parapet pusty. Pod wanną pusto. W kuchni, ani na żadnym parapecie w pokoju jej nie ma. W szafkach, za klatkami, za piecem... też nie. Oznacza to prawdopodobnie, że siedzi w tapczanie, ale na razie nie otwieram, żeby jej niepotrzebnie nie stresować. Pytałam Ryśka i Mephista, ale obaj robią niewinne miny i bezradnie rozkładają łapki - oni nic nie widzieli, nic nie słyszeli, ale obiad to by już chętnie zjedli.

Istna pisze:Jak się przekona, że poza liściem od Mefiego nic jej nie grozi ze strony tubylców to się z czasem bardziej ośmieli

Mephi daje z liścia tylko, gdy ktoś zakłóca jego spokój i wypoczynek, a tak ogólnie to i obcych (nowe koty) i intruzów (szczeniaki) woli dla świętego spokoju omijać.

e-dita pisze:Sandra, napiszesz ogłoszenie? proszę

No jasne. Jak tylko kot się znajdzie ;)

proequo

Post » Nie lut 13, 2011 20:42 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Znalazła się, widziałam :)
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Pon lut 14, 2011 10:47 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

No znalazła się, znalazła, ale chciałam Was trochę potrzymać w niepewności i sprawdzić, kto tu w ogóle zagląda... 8)

Znalazł się też świeżb w uszach.

Z różowego pamiętnika Edytki:

"Chodzę sobie po kuchni i łazience i prawie wcale się nie boję. No może troszeczkę. Muszę być ostrożna, w końcu nie wiadomo, czy tu nie jeżdżą pociągi. Jeszcze żaden nie jechał, ale to o niczym nie świadczy, prawda? Czarny Mephisto jest wpożo. Omijamy się, ale bez stresu. Natomiast ten drugi, Rysiek, on jest jakiś dziwny. Strasznie się na mnie gapi. Ma pomalowane oczy. W tym domu wszyscy są trochę dziwni, ale żeby kocur robił makijaż? No więc patrzy się i patrzy, aż na niego nie nasyczę - wtedy idzie sobie obrażony. Nie wiem, o co może mu chodzić. A jak mnie dziś w nocy wystraszył! Chciałam wejść do salonu, jak już wszyscy poszli spać, bo przyznam się, że robię tak od kilku nocy. Oni śpią, a ja sobie chodzę tu i tam i nikt o tym nie wie! Też jestem bardzo ostrożna, bo na tak wielkiej przestrzeni może czychać wiele niebezpieczeństw. Więc skradam się, skradam cichutko, a ten!! ten łozbóz z pomalowanymi ślepiami wyskoczył na mnie z tapczanu!! O matko, jak się wystraszyłam!! Wydarłam się na niego i uciekłam do kuchni, po drodze zawadziłam wiadro z mopem, huk był straszny. Ależ mi serce waliło, nawet sobie nie wyobrażasz mój pamiętniczku! Na szczęście Duża nie zorientowała się, że to ja tak hałasuję i obrugała Ryśka. A jakich brzydkich słów używała... Że niby o 3 w nocy trzeba być cicho. Ha ha, niech to powie Ryśkowi. On jej ciągle zrzuca coś z szafek, albo szura zabawkami po podłodze. W nocy, oczywiście. Mephisto za to śpi z Dużą i przez to nie podpada. No nic, kończę pisać, bo dźwięku otwieranej konserwy z niczym nie da się pomylić, pa pa mój pamiętniczku!"

proequo

Post » Pon lut 14, 2011 11:54 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Brak paliwa nieco pokrzyżował moje plany na dzień dzisiejszy, więc już siadam do ogłoszenia Edi.

Estrella, pomożesz ogłaszać? :oops:

proequo

Post » Pon lut 14, 2011 12:05 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

TREŚĆ OGŁOSZENIA

Edi to 8-9 miesięczna szara, marmurkowa kotka z białymi znaczeniami. Jest średniej wielkości, ma drobne łapki i pięknie obrysowane oczy. Przyszła na świat w miejscu, gdzie nigdy nie powinny bytować żadne koty, a dzięki nieodpowiedzialnej dokarmiaczce, żyje tam populacja kotów. Rodzeństwo Edi nie przeżyło, trudno się zresztą dziwić - ciekawskie, nieporadne kocięta nie wiedzą, że zagraża im pociąg, lub poszczuty pies. Edi została odłowiona na sterylizację, ale nie zdecydowaliśmy się wypuścić jej z powrotrem, okazało się ponieważ, że jest oswojona. Obecnie przebywa w domu tymczasowym. Szukamy dla niej odpowiedzialnego opiekuna. Kotka jest wysterylizowana. Korzysta z kuwety. Jak na kota wolnożyjącego, bez problemu przystosowała się do życia w mieszkaniu, ale trzeba pamiętać, że potrzebuje więcej czasu na aklimatyzację, więc nowy opiekun musi być wyrozumiały i nie oczekiwać, że Edi w jego domu od razu poczuje się, jak u siebie. Mimo, że jest bardzo przytulaśna, muruczy, uwielbia się łasić i pokazywać brzuszek, większość czasu spędza w swoich kryjówkach (parapet za roletą, karton itd.) i może minąć kilka tygodni, zanim ośmieli się zamieszkać "na salonach". Warunkiem wydania kotki jest podpisanie umowy adopcyjnej. Kontakt 798 442 668 lub proequo@gmail.com

proequo

Post » Pon lut 14, 2011 12:12 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Sandra, a może w domu bez innych zwierzat, aklimatyzacja przebiegnie szybciej? Czy wg Ciebie jedno z drugim nie ma nic wspólnego?
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Pon lut 14, 2011 12:15 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

Jeżeli Estrella nie może, poproszę CatAngel o pakiet ogłoszeń.
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Pon lut 14, 2011 13:07 Re: Edi szara marmurka z "raju",ok 8 mies.,steryliz. prosi o DS

e-dita pisze:Sandra, a może w domu bez innych zwierzat, aklimatyzacja przebiegnie szybciej? Czy wg Ciebie jedno z drugim nie ma nic wspólnego?

Wydaje mi się, że szybciej, ale z drugiej strony nie przekreślałabym domu ze zwierzętami. Wszystko zależy od rodzaju tych zwierząt (zadziorne koty, czy ciekawski i ruchliwy pies - odpadają na pewno) i podejścia oraz doświadczenia nowego opiekuna. Jeśli dzieci, to ani bardzo małe, ani w dużej ilości, bo np. rozsądny 10 latek nie stanowiłby raczej problemu dla Edi.

Wg mnie najważniejsze jest podejście w nowym domu, chodzi o to, żeby ktoś nie poczuł się zawiedziony, bo kotek od pierwszego dnia nie kręci mu ósemek między nogami, tylko siedzi w jakimś zakamarku i obserwuje, co się dookoła dzieje. Z głupszych powodów koty wracają z adopcji :evil: a ja nie chciałabym serwować Edi podwójnego stresu adaptacyjnego.

proequo

[poprzednia][następna]