Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 21, 2010 13:53 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

test Obrazek
Obrazek
Kicia i Łateńka - kosmitki

Kaja

Od: Nie maja 30, 2004 22:35

Post » Wto gru 21, 2010 14:41 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Kaja pisze:test Obrazek

Kaja skopiowalaś link do strony.

Powinnaś link "Zamieść ten obraz na forum."

Obrazek

Zdjęcie jest za duże na forum miau - ma 691x519 px.
Maksymalny dopuszczony rozmiar to 640 x 640

Bezpieczniej skopiowac link do miniaturki na forum
Obrazek
Po kliknięciu rozwinie się pełnowymiarowe zdjęcie. :ok:
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw gru 30, 2010 19:33 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Próbahttp://img543.imageshack.us/img543/9477/dsc01868ms.jpg
ObrazekObrazek

AniaNela

Od: Śro paź 04, 2006 22:55

Post » Wto sty 18, 2011 14:30 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

test
[img][URL=http://img808.imageshack.us/i/img67[/img]

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

ef25

Od: Śro gru 22, 2010 11:04

Post » Nie lut 13, 2011 9:43 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Zauważyłam, że instrukcja obrazkowa do ImageShacka z pierwszego postu jest trochę nieaktualna bo zmienił się wygląd strony tego serwera.
Robiłam nową na potrzeby forum krakvetu, więc wkleję i tutaj :D

Opisy krok po kroku zrobiłam na zdjęciach (zrzuty z ekranu), bo tak chyba jest czytelniej i jednocześnie łatwiej się nauczyć.

Adres serwera http://imageshack.us/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wyglądają efekty wklejania poszczególnych linków:

1. Link do dużego zdjęcia
http://img824.imageshack.us/img824/2930/dscn6640.jpg

2. Duże zdjęcie na forum

Obrazek

3. Miniatura na forum - po kliknięciu otwiera zdjęcie w pełnym wymiarze

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ja usuwam ten dolny dopisek w linku
Kod: Zaznacz cały
Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]

i miniatura wygląda tak

Obrazek

Dla przypomnienia dorzucę jeszcze parę uwag do tej historyjki obrazkowej :D

Duże zdjęcia oryginalne (te do oglądania bez powiększania) bezpiecznie jest robić w wymiarach 640x480, bo takie max. dozwolone są do zamieszczania na forum miau.
Jeśli to ma być miniaturka do powiększania można robić w wymiarach 600x800 lub większych.

I bardzo ważne - wklejając zdjęcia i miniaturki z tego serwera nie należy dodawać tych [img].[/img] na początku i na końcu wklejanego linka.
By sprawnie poszło kopiowanie, trzeba mieć otwarte jednocześnie forum i Imageshacka

Jeśli chcmy wkleić kilka miniaturek dobrze jest dawać spację między nimi - będą w poziomym rzędzie, a co się nie zmieści w jednej linii - automatycznie przesunie się do drugiego rzędu a stronka nie będzie sie rozjeżdżała.
Nie powinno się korzystać z ENTERa bo miniaturki będą jedna pod drugą i wtedy post będzie długi.

Natomiast przy wklejaniu większych zdjęć dobrze jest po każdym zdjęciu dawać albo spację albo ENTER by zdjęcia były jedno pod drugim, wklejone bez odstępów, jedno obok drugiego spowodują rozciągnięcie posta w poziomie (tak samo jak zdjęcie zbyt dużych rozmiarów).

Musimy o tym pamiętać, bo nie wszystkie przeglądarki automatycznie dopasowują takie informacje do ograniczeń okna danego forum.
I to co u nas wygląda prawidłowo, u innych może chować się daleko poza ekranem.

Ponieważ założycielka tego wątku do kilku miesięcy nie zagląda na forum, może któryś z modów wkleli to do pierwszego postu.

Wiem, że zdjęcia z opisami są trochę wieksze niż pozwala na ro regulamin forum, ale zrobiłam to celowo, bo są czytelniejsze. Mam nadzieję, że wyjątkowo z tego powodu mod je zaakceptuje :)
Ostatnio edytowano Nie lut 13, 2011 10:12 przez Amika6, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie lut 13, 2011 9:52 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Moim zdaniem korzystając z ImageShacka, warto zarejestrować się tam zarejestrować, bo wtedy ma się dostęp do wszystkich swoich wklejonych zdjęć.
Można je kopiować bez ponownego wgrywania, uzupełniać opisy, zmieniać status z publicznych na prywatne, usuwać w razie potrzeby.

I jeszcze jedna ważna informacja - zdjęcia nie oglądane są po jakimś okresie autoamatycznie usuwane z serwera (nie wiem jaki jest teraz ten okres ale kiedyś to było chyba 6 m-cy), no i potem mamy na forum taki wkurzajacy kwadracik z krzyżykiem zamiast zdjęcia.

By tego uniknąć na wszelki wypadek samemu trzeba przejrzeć (otworzyć miniaturkę z albumu) własne zdjęcia, a to jest tylko możliwe jak ma sie własny album.
Więc chyba dobrze jest zarejestrować się przed zamieszczaniem tam zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że komuś przydadzą się te i powyższe opisy :D
Obrazek

Amika6

Post » Nie lut 13, 2011 14:47 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Dziękuję w imieniu użytkowników i swoim :1luvu:
Z przyjemnością wkleiłam cały instruktaż do pierwszego postu.
Obrazek

graszka-gn

Od: Wto maja 29, 2007 19:04

Post » Nie lut 13, 2011 16:22 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

graszka-gn pisze:Dziękuję w imieniu użytkowników i swoim :1luvu:
Z przyjemnością wkleiłam cały instruktaż do pierwszego postu.
Cieszę się, że mogłam troszkę pomóc.
Jak będę wolniejsza, to uzupełnię o podpowiedzi jak odświeżać starsze zdjęcia w albumie, by nie trwało to zbyt długo :D
Obrazek

Amika6

Post » Nie lut 13, 2011 18:36 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Temat odświeżania fotek na serwerze ImageShack bardzo mnie interesuje. Czekam z niecierpliwością :)
Obrazek

graszka-gn

Post » Nie lut 13, 2011 20:17 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Tobie to mogę bez rysunków, tak na szybko opisać :D

Jak już jesteś w albumie, to klikasz na drugi znaczek od góry "Image detalis" , potem klikasz na fotkę, która otworzy się w nowym oknie (niestety malutkie zdjęcia nie dają się otworzyć tą lupą pod zdjęcie, dlatego lepiej kliknąć na zdjęcie).
Na tak otwartym już pełnowymiarowym zdjęciu u góry na środku są ukryte znaczki przewijania < > (pokazują się jak najedziesz tam myszką). Taki sposób przeglądania jest szybszy niż otwieranie każdego z nich oddzielnie.
Tylko jest tu pewien myk, i trzeba o nim pamiętać - znaczki przewijają w inną stronę niż faktycznie pokazują :twisted: .

Zdarza się, że niektóre zdjęcia nie chcą się otworzyć i wtedy nie można dalej przewijać, a stronka gubi łączność i wyskakuje błąd.
Takie zdjęcia otwieram oddzielnie pierwszym górnym znaczkiem przy zdjęciu w katalogu (jest cały czas otwarty) "Share It" i klikam na miniaturę, która sie pokaże, by ją otworzyć.

Potem pomijam to, które się buntowało i przeglądanie zaczynam od następnego zdjęcia sposobem jak wyżej napisałam.

Nie wiem, czy jest inny szybszy/lepszy sposób, bo nie znam angielskiego, a jak się jest w katalogu to już nie można wybrać sobie języka.
Obrazek

Amika6

Post » Nie lut 13, 2011 20:43 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Dziękuję :)
Właśnie - w opisanych momentach byłam mocno zbita z tropu.
O ile wiem, większość użytkowników miau nie korzysta z tych bardziej zaawansowanych funkcji.
Wielu "miaukowiczów" w ogóle nie lubi ImageSkack-a. Przynajmniej takie miałam nieliczne sygnały.
Ja osobiście założyłam sobie konto, które obsługuję FTP-em. Dzięki temu mogę szybko podmieniać obrazki w banerkach na życzenie :)
Obrazek

graszka-gn

Post » Nie lut 13, 2011 21:12 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Ja zaczynałam od ImageShacka, do wszystkiego dochodziłam metodą prób i błędów (z albumem też tak było :D
Teraz mam też konto na Fotosiku, ale na początku nie moglam się do niego przekonać, zresztą przy pojedyńczych zdjęciach nadal wolę IS, mimo wykupionego abonamentu na Fotosiku.
Obrazek

Amika6

Post » Pon lut 14, 2011 8:13 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

IS jest bardzo dobry do szybkich "interwencji" - mam jego pasek narzędzi zainstalowany w przeglądarce:)
Obrazek

graszka-gn

Post » Czw lut 17, 2011 16:13 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

UWAGA: Poniższa instrukcja mówi nam, jak w ImageShacku można zrobić fajny pokaz slajdów.
Ponieważ jego wyświetlanie odbywa się "poza forum", rozmiar fotek może być większy niż 640x640 :D
graszka-gn

Powyższą instrukcję można uzupełnić jedną informacją.
W przedstawiony sposób można przesyłać do Imageshacka wiele zdjęć jednocześnie, nie trzeba każdego pojedynczo.

Na tym etapie:

Obrazek

można wybrać kilka zdjęć jednocześnie (trzeba posługiwać się klawiszami Shift i Ctrl):

Obrazek

Po zatwierdzeniu wybranych plików, pojawi się lista przesyłanych zdjęć:

Obrazek

Po przesłaniu wszystkich zdjęć pojawia się taki ekran:

Obrazek

Strzałka nr 2 pokazuje gdzie znajdują się różne wersje kodów do zdjęć (lista wyboru obejmuje m.in. bezpośrednie odsyłacze, kody HTML i BBcody (czyli na forum)).

Strzałka nr 1 pokazuje link do pokazu slajdów z przesłanymi zdjęciami. Trzeba kliknąć prawym klawiszem myszy na napisie i z "właściwości" odczytać adres odsyłacza. A działa to tak:

http://img545.imageshack.us/slideshow/w ... ra1024.jpg

graszka-gn: Oczywiście ten sposób można wykorzystać do szybkiego wklejenia wielu zdjęć na forum, ale wtedy należy wybrać opcję zmniejszania 640x480 :mrgreen:
Ostatnio edytowano Czw lut 17, 2011 19:41 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw lut 17, 2011 18:42 Re: Instrukcja wstawiania zdjęć na forum

Wojtek, dziękuję :D
Tego nie wiedziałam, jak tylko pojawi się graszka-gn to na pewno wklei do pierwszego posta :D
Obrazek

Amika6

[poprzednia][następna]