FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 12, 2011 9:50 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Dziękuję Wam, dziękuję Wam wszystkim!
Najgorsze jest teraz to, że musimy jeszcze poczekać na wyniki PCR - może w poniedziałek, może w środę, a ja już widzę że Fleszyk gorzej oddycha niż wczoraj, ale po prostu muszę mieć 100% pewności zanim...
Napiszę jeszcze, bo może komuś w podobnej sytuacji się przyda: kotek z OLBRZYMIM apetytem zajada najpodlejsze Whiskasy których nigdy (o ironio - dla zdrowia ) nie dostawał - pewnie polepszacze smaków i inne dziadostwa w nim zawarte mu smakują - teraz mu już nie zaszkodzi a przynajmniej coś zje...
Nie wiem jak zniosę TEN dzień...
:cry:

jascha

Od: Sob sie 16, 2008 11:10

Post » Sob lut 12, 2011 9:58 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Pilnuj - jeżeli zbiera się płyn i jest trudniej oddychać - trzeba pojechać do weta i płyn ściągnąć, bo jeżeli będzie go za dużo może doprowadzić do uduszenia. Musisz też wiedzieć, że jeżeli ściąga się płyn to on szybciej "wraca". Pamiętaj o p/bólowych. Niech kocina je, co mu tylko smakuje. Tul, całuj ile się da.
Przepraszam, że to napiszę, ale dowiedz się, gdzie jest wet całodobowy, żeby mieć plan B w tak smutnej sytuacji i uzgodnij nawet nocny przyjazd. Może wet mógłby przyjść do domu? Jest to niewyobrażalnie smutne, wiem, co przechodzisz... :( ale musisz dać radę, dla Fleszyka. Na tym polega nasza miłość do zwierząt. Niestety, również na pomocy odejścia bez bólu i strachu. Pamiętaj, zwracaj uwagę na samopoczucie kotka, nie pozwól, żeby cierpiał.
Trzymajcie się!!!!
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob lut 12, 2011 11:32 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Płyn z opłucnej był ściągany w środę około południa - na razie tylko widzę, że jest troszkę gorzej z oddechem, ale jeszcze nie ma nic złego - po prostu mam nadzieję że do poniedziałku ( wyniki PCR ) nie będzie trzeba go nakłuwać, bo ten Kotek tyle już się nacierpiał...
Wet dał numer komórki i powiedział że jakby co przyjedzie do domu więc naprawdę SZACUN dla niego!
Nikomu nie życzę tego co teraz dzieje się u nas w domu - nigdy nie podejrzewałem u siebie takich uczuć...
Nie przypuszczałem że aż TAK można KOCHAĆ zwierzę...

jascha

Post » Sob lut 12, 2011 13:46 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Ja też wczoraj dowiedziałam się że moj 5 miesieczny Feluś ma FIPa. Od miesiąca ma gorączkę a wczoraj pojawiło sie troche płynu w brzuszku. Kotek jest bardzo słaby, ale je i załatwia się normalnie, czasem nawet bawi. Może dlatego, że jedziemy na tolfedynie. W poniedziałek testy. Więc śmiało moge napisać - wiem co czujesz :-/ Pozdrawiam

Żmijka

Od: Pt lis 19, 2010 13:04

Post » Sob lut 12, 2011 14:00 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Żmijka pisze:Ja też wczoraj dowiedziałam się że moj 5 miesieczny Feluś ma FIPa

Skąd?

Żmijka pisze:...
W poniedziałek testy....

Jakie testy?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lut 12, 2011 16:24 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Nie ma w 100% wiarygodnego testu na stwierdzenie FIP. Tylko sekcja jest w 100% potwiedzic FIP.
Daltego tez w 2009 The European Advisory Board of Cat Disease (ABCD) przygotowalo dla wetow tabelke i wykres badan i interpetacji symptomow zanim postawi sie hipoteze, ze kot ma FIP
http://www.dr-addie.com/downloads/FIPdi ... wchart.pdf

Jezeli chodzi od test PCR to moze on byc pozywtwny nawet u zdrowych kotow lub kotow z innymi wirusumi tak wiec trzeba byc bardzo ostroznym w stawianiu diagnozy na jego postawie

To najlepsza stona poswiecona FIP z z osobnym dzialem tylko dla wetow

http://www.dr-addie.com/WhatIsFIP.htm

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob lut 12, 2011 16:34 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

czy kot byl badany pod katem anemii zakaznej?
czy byl robiony rozmaz z krwi czy na krwinkach nie ma pasozyta?
pytam bo zadziwia mnie ten brak goraczki i uwazam ze weci za bardzo szastaja okresleniem FIP.

http://www.sibcatclub.pl/index.php?site ... by_zakazne

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Sob lut 12, 2011 16:59 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Cóż, test FiP-screening określa czy kot miał styczność z wirusem. W wydruku testu jest cała "legenda" jak go odczytać - opisane jest które wskaźniki odbiegające od normy wskazują na FiP. Jednak jest w nim wyraźnie zaznaczone że diagnoza "obowiązuje" TYLKO w połączeniu z objawami klinicznymi. Nasz kot ma w teście praktycznie wszystkie wskaźniki zmienione. Jedynie nie ma anemii...
Natomiast test PCR to test płynu, nie krwi - wykrywa DNA tego konkretnego wirusa FiP. Dlatego w połączeniu z objawami i FiP - screening można mieć praktycznie 100% pewność, niestety...
Powyższe informacje przekazał mi nasz weterynarz.
Co do braku gorączki - grypę również można mieć bez gorączki... :(
Co do anemii zakaźnej - nasz kot był początkowo na nią leczony - Unidox, ale teraz już nawet nie ma po co faszerować go antybiotykiem.
:(

jascha

Post » Sob lut 12, 2011 17:03 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

jascha pisze:Niestety, przyszedł test FiP-Screening:
>1:800
Total Protein - 104++, Albumin - 27,40--, Gamma-Globulin - 47,9++,itd...
:cry:

Prosze mnie poprawic bo osiol jestem z matematyki, ale czy stosunek albuminy do globuliny jest o.57 ?? Policzylam 27.4 / 47.9.

jezeli dobrze to przy FIP stusnek albuminy do globuliny musi byc powyzej 0.8 aby mozna bylo podekrzewc FIP wedlug algorytmu na FIPa The European Advisory Board of Cat Disease (ABCD)

3. ANALYSE EFFUSION

NOT FIP > 0.8 Albumin:globulin ratio < 0.8 FIP POSSIBLE

AlkaM

Post » Sob lut 12, 2011 17:05 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

jascha pisze:Natomiast test PCR to test płynu, nie krwi - wykrywa DNA tego konkretnego wirusa FiP. Dlatego w połączeniu z objawami i FiP - screening można mieć praktycznie 100% pewność, niestety...
.
:(

Test PCR wykrywa tylo obecnosc antygenow koronawirozy nie wirsua FIPa dlatego jest dosc niemiarodajny w diganozowaniu FIPa

AlkaM

Post » Sob lut 12, 2011 17:22 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

Total protein in the effusion and albumin:globulin ratio (A:G)
The total protein concentration in the effusion of a cat with FIP is usually greater than 35 g/l and this usually consists of more globulin than albumin, pushing down the albumin to globulin (A:G) ratio. To calculate the A:G ratio, divide the albumin by the globulin values. An A:G of < 0.4 indicates FIP is quite likely; an A:G of >0.8 rules out FIP; A:G of between 0.4-0.8 is inconclusive - consider other parameters. The A:G of an effusion is one of the most useful tests to perform in practice for a quick indicator of whether or not a cat may have FIP and can be easily performed on an in-house biochemistry analyser machine.

Tak więc w naszym przypadku mieści się gdzieś pośrodku i trzeba ocenić inne parametry, a tu niestety słabo... :(

jascha

Post » Sob lut 12, 2011 17:32 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

jascha pisze:Total protein in the effusion and albumin:globulin ratio (A:G)
The total protein concentration in the effusion of a cat with FIP is usually greater than 35 g/l and this usually consists of more globulin than albumin, pushing down the albumin to globulin (A:G) ratio. To calculate the A:G ratio, divide the albumin by the globulin values. An A:G of < 0.4 indicates FIP is quite likely; an A:G of >0.8 rules out FIP; A:G of between 0.4-0.8 is inconclusive - consider other parameters. The A:G of an effusion is one of the most useful tests to perform in practice for a quick indicator of whether or not a cat may have FIP and can be easily performed on an in-house biochemistry analyser machine.

Tak więc w naszym przypadku mieści się gdzieś pośrodku i trzeba ocenić inne parametry, a tu niestety słabo... :(

A na podstwie jakich parametrow stwiedzono FIP? A:G jest najleszym wskaznikiem FIPa, w przypadku Twjego kota nie wskazyje FIP. Wedlug innych labow, przy 0.57 nawet wyklucza.

AlkaM

Post » Sob lut 12, 2011 18:37 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

>AlkaM
Doczytałem dokładnie wynik testu - jest pozycja A/G i wynik 0,4--... teraz już zupełnie jasne... :cry:

jascha

Post » Sob lut 12, 2011 18:46 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

jascha pisze:>AlkaM
Doczytałem dokładnie wynik testu - jest pozycja A/G i wynik 0,4--... teraz już zupełnie jasne... :cry:

w plynie? Upewnij sie, ze nie krwi, bo to dwie rozne rzeczy

AlkaM

Post » Sob lut 12, 2011 18:59 Re: FIP czy nie FIP - proszę o pomoc dla mojego kota!

>AlkaM
W wyniku badania podane jest: "Material: serum, EDTA, blood"
Z tego co zrozumiałem to FiP - screening jest z krwi, a dopiero PCR ( na który wciąż czekam ) jest z płynu.

jascha

[poprzednia][następna]