Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 08, 2011 21:21 Re: Wątek dla nerkowców - V

Witam.
Jakiś czas temu tu zaglądałam i dzięki Waszym podpowiedziom wyszło iż kota ma chory pęcherz. Ostatnio u kotki wystapiła leukocytoza i wet zaordyznował antybiotyki. Dziś badania pokazały, że morfologia ok ale wątroba znowu nam siadła ale bardziej zmartwiła mnie kreatynina ( do tej pory była w normie). Dziś keatynina 150,28 mikromol/l, niby wg labu norma do 159 ale po przeliczeniu to ok. 1,98 mg/dl. Mocznik 6,48 mmol/l. Czy ta kreatynina to powód do niepokoju ? Wet słowem się nie zająknał, a ja gapa nie spytałam :roll: Czy przy podwyższonym Aspat może być podwyższona kreatynina ? Help.

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Wto lut 08, 2011 21:39 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:W leczeniu nadciśnienia u kotów lekiem z wyboru jest amlodypina - benazepril jest mało skuteczny.
Dlatego nie chodzi mi o ciśnienie tylko o białkomocz.
"Inhibitory konwertazy angiotensyny stosuje się u kotów do walki z pnn.
Poprawa jakości życia oraz obniżenie proteinonurii (u zwierząt badanych) są dwoma elementami zauważonymi w badaniach klinicznych.
Zmniejszenie nadciśnienia wewnątrz kłębuszka nerkowego, efekt przeciwzwłóknieniowy (ograniczenie pojawiania się glomerusklerozy) oraz zmniejszenie utraty białka z moczem są mechanizmami, które uzasadniają ich stosowanie, jakkolwiek ocena ich zalet w stosowaniu długoterminowym pozostaje niejasna.
Inhibitory konwertazy angiotensyny przede wszystkim rozszerzają tętniczki odprowadzające.
Tak więc jeśli występują czynniki towarzyszące (odwodnienie, stosowanie innych leków, diuretyków, niesteroidowych przeciwzapalnych) niskiej wydajności kłębuszkowej, może pojawić się przewlekła niewydolność nerek. Dlatego więc inhibitory konwertazy angiotensyny nie są lekami pierwszego rzutu ale powinny być wprowadzone, kiedy zwierzę jest stabilne hemodynamicznie (brak odwodnienia, samoistne spożywanie pokarmów)."

Za: C. Maurey, C. Dufayet, Nefrologia i urologia psów i kotów, Wrocław 2007

Tutaj wybór abstraktów na temat stosowania inhibitorów ACE :
http://mysite.verizon.net/~vze2r6qt/ace ... s/ace2.htm

Tak - czytałem o Fortekorze bardzo przelotnie. Wciąż większą uwagę przykładam do przyczyny białkomoczu, niż do wyłączania skutków. Moim podejrzeniem jest obecnie zapalenie kłębuszkowe nerek o podłożu immunologicznym. (Podpowiedz proszę jak suplementowac tłuszcze omega 3.) Jednym z leków zalecanych w takim przypadku jest aspiryna. Wspomniane omega 3. Suplementacja cynku. (Nie wiem tylko w jaki sposób miałbym odmierzać 6mg aspiryny, gdy tabletka ma 500mg.) No i ew. ACE + sterydy. Jak wspomniałem, decyzja zapadnie za 2 tyg, ale omega 3 i Zn mogę zacząć już suplemetować.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto lut 08, 2011 21:45 Re: Wątek dla nerkowców - V

adelka99 pisze:Witam.
Jakiś czas temu tu zaglądałam i dzięki Waszym podpowiedziom wyszło iż kota ma chory pęcherz. Ostatnio u kotki wystapiła leukocytoza i wet zaordyznował antybiotyki. Dziś badania pokazały, że morfologia ok ale wątroba znowu nam siadła ale bardziej zmartwiła mnie kreatynina ( do tej pory była w normie). Dziś keatynina 150,28 mikromol/l, niby wg labu norma do 159 ale po przeliczeniu to ok. 1,98 mg/dl. Mocznik 6,48 mmol/l. Czy ta kreatynina to powód do niepokoju ?

Pomimo, że policzyłaś źle, bo 158,28 wychodzi równo 1.7 mg/dl, jest to powód do niepokoju.

adelka99 pisze: Wet słowem się nie zająknał, a ja gapa nie spytałam :roll: Czy przy podwyższonym Aspat może być podwyższona kreatynina ? Help.

Nie wiem, ale wątpię.

PcimOlki

Post » Wto lut 08, 2011 21:51 Re: Wątek dla nerkowców - V

Pomimo, że policzyłaś źle, bo 158,28 wychodzi równo 1.7 mg/dl, jest to powód do niepokoju
ale ja nie pisałam, że 158,28 tylko 150,28. Nie ja liczyłam tylko skorzystałam z automatycznego przelicznika na miau.
Jaki wzór zastosować do przeliczenia?

adelka99

Post » Wto lut 08, 2011 21:59 Re: Wątek dla nerkowców - V

czyli wg Twojego przelicznika wychodzi 1,614. No niby to norma :roll:

adelka99

Post » Wto lut 08, 2011 22:02 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Tak - czytałem o Fortekorze bardzo przelotnie. Wciąż większą uwagę przykładam do przyczyny białkomoczu, niż do wyłączania skutków. Moim podejrzeniem jest obecnie zapalenie kłębuszkowe nerek o podłożu immunologicznym. (Podpowiedz proszę jak suplementowac tłuszcze omega 3.) Jednym z leków zalecanych w takim przypadku jest aspiryna. Wspomniane omega 3. Suplementacja cynku. (Nie wiem tylko w jaki sposób miałbym odmierzać 6mg aspiryny, gdy tabletka ma 500mg.) No i ew. ACE + sterydy. Jak wspomniałem, decyzja zapadnie za 2 tyg, ale omega 3 i Zn mogę zacząć już suplemetować.

PcimOlki - poczytaj o benazeprilu dokładniej, proszę.
Szukać przyczyny możesz jak najbardziej dalej ale zacznij też ograniczać skutki...
Co do suplementacji tłuszczy omega 3 i 6 to ja używałam oleju łososiowego firmy Hunter (mieli atrakcyjną cenę i znakomite, metalowe opakowanie).
Dawkowałam po około 2 -2,5ml dziennie.

Ale znalazłam jeszcze to:
gryka27 pisze:Ellu, zapomnialam dodac (wazne), ze olej lososiowy bardzo szybko sie utlenia, wiec trzymaj kapsulki w lodowce i otwieraj je tuz przed podaniem. U nas jest tez dostepny olej lososiowy w butelkach ale nawet przy moich 5 kotach obawiam sie ze po otwarciu za szybko sie zepsuje.

Jeszcze a propos dawkowania – powinnam byla napisac ze dodaje 3 kapsulki oleju dziennie (a nie do kazdego jedzenia). W jednej 1000 mg kapsulce oleju lososiowego znajduje sie ok. 160 mg polinienasyconych kwasow omega (EFA). Dawka dzienna EFA na ok. 10 funtowego (4,5 kg) zdrowego kota powinna byc ok. 300 mg EFA, czyli 2 kapsulki powinny wystarczyc. Moje koty sa troche wieksze, dlatego dodaje olej z 3 kapsulek.

Alternatywnie, zamiast oleju lososiowego mozna dodawac olej z dorsza (tran), ale ten zawiera duzo wiecej witaminy A – bardzo dobrej dla alergikow, ale nierozpuszczalnej w wodzie, wiec nalezy uwazac zeby nie przedawkowac (szczegolnie jesli dieta zawiera duzo wit. A).

Jesli kot nie cierpi ryb (sa i takie :? ), olej z siemienia lnianego (tloczony na zimno, wiec mielenie w elektrycznym mlynku nasion odpada) jest dobra alternatywa. Uwaga: relacja Omega 3 do Omega 6 jest w olejach roslinnych inna niz w zwierzecych dlatego koniecznie trzeba podniesc ilosc spozywanych mies – najlepiej na surowo – zeby skompensowac te roznice.

Może więc trzeba policzyć bo różne preparaty mają różną zawartość EFA.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto lut 08, 2011 22:09 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze: (Nie wiem tylko w jaki sposób miałbym odmierzać 6mg aspiryny, gdy tabletka ma 500mg.)

Eeee... to bardzo proste- składasz kartkę na pół, miażdżysz w środku tabletkę na proszek a potem elegancko nożem dzielisz- na pół, na 4, na 8, na 16, na 32..... A poważnie to po prostu odłupałabym ociupinkę- MNIEJ WIĘCEJ jedną osiemdziesiątą czwartą :ryk:

Yenna dostaje fortecor (prilben) właśnie ze względu na poprawę ukrwienia nerek- ciśnienia nie da się jej zmierzyć (chyba w narkozie). Właśnie sobie uświadomiłam, że o cokolwiek ktokolwiek zapyta- Yennefer to bierze :ryk: Lekomanka? :roll:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto lut 08, 2011 22:20 Re: Wątek dla nerkowców - V

adelka99 pisze:czyli wg Twojego przelicznika wychodzi 1,614. No niby to norma :roll:

Wychodzi 1.7, tylko mi się 8 klepnęło zamiast 0.
->
http://pcimol.eu/unit_conv/index.php

Ja ci mówię, że ta norma jest do kitu i możesz obudzić się z ręką w nocniku. Istnieją inne normy, a ponadto norma w ogóle jest wartością rozmytą. Możesz wierzyć lub nie, ale mi się już udowadniac i kolejny raz przytaczać źródeł nie chce - poszukaj sobie w niniejszym wątku.

Pixie, ale skąd masz ten olej - ze spożywczaka?

Słonko - 1/84? Nie mam mikroskopu? :cry:

P.S> Poszukuję mankietu kociego do pomiaru ciśnienia.

PcimOlki

Post » Wto lut 08, 2011 22:32 Re: Wątek dla nerkowców - V

Pcimolki, Acard ma 75 mg czystego kwasu acetylosalicylowego, czyli aspiryny. Łatwiej go będzie podzielić.
http://www.strefalekow.pl/product/detai ... letek.html

No i zawsze można trzymać w zanadrzu mieszanie z jakimś wypełniaczem, np. mlekiem w proszku dla kociąt.
Ja bym zrobiła tak: rozgniotła 2 acardy, wsypała je do suchej strzykawki o pojemności 20 cm3 (to byłby mój "cylinder" do odmierzania) i dopełniła suchym mlekiem w proszku dla kociąt. Całość przesypałabym do słoiczka i tam bardzo dokładnie wymieszała.
Z tego odmierzałabym sobie do małej, 1 lub 2 cm3 strzykaweczki porcje proszku o objętości ciut mniejszej niż 1 cm3, bo w każdym cm3 będzie około 7,5 mg aspiryny. I gotowe. :)

Zrozumiałe jest to, co napisałam?

PS. a tę aspiryne, to wet zalecił? bo generalnie kotom raczej się nie powinno. Ale to w przypadkach przeziębień, czy do zbijania temperatury, może w Waszym przypadku jest inaczej. Niemniej trzy razy bym się upewniła, czy aby na pewno dobrze usłyszałam.
Ostatnio edytowano Wto lut 08, 2011 22:38 przez ana, łącznie edytowano 1 raz
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto lut 08, 2011 22:37 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki - co do stosowania tłuszczów omega 3 i innych tłuszczów nienasyconych my stosowaliśmy kropelki EfaOlie, http://www.krakvet.pl/olie-preparat-wit ... -5089.html. Chyba w smaku całkiem niezłe, bo to jeden z niewielu leków, które Hermes przyjmował.

My fortecor mieliśmy wprowadzony po badaniu oporów naczyniowych w nerkach - wyszły b.wysokie. Aby je obniżyć wet zaordynował fortecor. Te opory badałam u asystentki Atamaniuka na UP.
Nasza kocia rodzinka:
Hermes [*] za TM od 7.02.2011, Niuńka i Szara

inkaa82

Od: Nie paź 03, 2010 14:44

Post » Wto lut 08, 2011 22:55 Re: Wątek dla nerkowców - V

Ja ci mówię, że ta norma jest do kitu i możesz obudzić się z ręką w nocniku. Istnieją inne normy, a ponadto norma w ogóle jest wartością rozmytą. Możesz wierzyć lub nie, ale mi się już udowadniac i kolejny raz przytaczać źródeł nie chce - poszukaj sobie w niniejszym wątku
Alez ja nie proszę o to abyś coś udowadniał. Pytam, bo są tu osoby kompetente. Właśnie poszukałam sobie w niniejszym wątku i czytam. U nas już było kolejno 1,8 -> 0,85 -> 1,32 -> 1,42 -> 1,27 -> no i teraz 1,7.
No nic jutro pomęczę weterynarza.

Pcimolki Masz jakieś sugeste, wskazówki co do leczenia kotki? Jeśli Ci się chce i masz ochotę napisz proszę.

adelka99

Post » Wto lut 08, 2011 22:58 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:....
Zrozumiałe jest to, co napisałam?

Tak, oczywiście. Ja się jeszcze zastanawiam, czy nie można rozpuścić w wodzie z wyliczeniem np 2mg/ml i zapodac kotu 3ml mieszanki.

PS. a tę aspiryne, to wet zalecił? bo generalnie kotom raczej się nie powinno. Ale to w przypadkach przeziębień, czy do zbijania temperatury, może w Waszym przypadku jest inaczej. Niemniej trzy razy bym się upewniła, czy aby na pewno dobrze usłyszałam.

Jeszcze nie, ale będe negocjował. Aspiryna w "ultra low dose" przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi chyba i przywieraniu kompleksów immunologicznych (?) do tkanek. (Mam dokładny opis na kompie w robocie.) Niebezpieczna jest w dawkach > 20mg/kg kota.

Z USG Olka: współczynnik oporu w obu nerkach niepodwyższony .
Pixie - ok, poczytam, tylko czemu miał bym w ogóle sie tym białkomoczem przejmować. Nie trafiłem na informację, że on jest szkodliwy. Lusiek raczej powinien zrzucać zapasy, a w opisie Fortekoru stoi, że wzmaga apetyt. W obecnej chwili jest to niepożądane.

PcimOlki

Post » Wto lut 08, 2011 23:08 Re: Wątek dla nerkowców - V

Tak, oczywiście. Ja się jeszcze zastanawiam, czy nie można rozpuścić w wodzie z wyliczeniem np 2mg/ml i zapodac kotu 3ml mieszanki.
Możesz, jasne, tylko pamiętaj, że kwas acetylosalicylowy w wodzie rozpuszcza się słabo, więc mowa raczej o zawiesinie,niż roztworze.
Musiałbyś poszukać formy specjalnie spreparowanej do rozpuszczania w wodzie, np:
http://www.domzdrowia.pl/28650,aspirin- ... acych.html
albo bardzo dokładnie rozgnieść taką, jaką masz i porządnie wstrząsnąć płyn przed odmierzeniem dawki.

BTW: pod ww linkiem piszą:
Należy zastosować szczególną ostrożność stosując lek Aspirin C z następującymi lekami gdyż kwas acetylosalicylowy osłabia działanie:
# leków przeciwdnawych, stosowanych w leczeniu dny moczanowej, zwiększających wydalanie kwasu moczowego z organizmu (np. benzbromaron, probenecyd), co może powodować nasilenie objawów dny moczanowej;
# leków moczopędnych;

A co chcesz tą aspiryną osiągnąć? Czemu ma służyć?
Może da się to samo uzyskać innymi środkami?
Ostatnio edytowano Wto lut 08, 2011 23:11 przez ana, łącznie edytowano 1 raz
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto lut 08, 2011 23:10 Re: Wątek dla nerkowców - V

adelka99 pisze:...
Pcimolki Masz jakieś sugeste, wskazówki co do leczenia kotki? Jeśli Ci się chce i masz ochotę napisz proszę.

Wiesz - ja myśłę, że ona jest w grupie podwyższonego ryzyka, bo o ile rozumiem jest infekcja pecherza. Stąd, moim zdaniem CREA=1.7 jest sygnałem alarmowym, bo prawdopodobieństwo wstąpienia infekcji z pęcherza do nerek jest znaczne. Najprawdopodobniej huśtawki CREA są tego wynikiem. Jakie bakterie wykryto? Jaki antybiotyk i jak długo stosowano? Ile razy? Jaki jest WBC? Jaki wapń i fosfor?
No i nie rozumiem jaki udział w tym wszystkim ma wątroba. Nic nie wiem o twoim kocie.

PcimOlki

Post » Wto lut 08, 2011 23:19 Re: Wątek dla nerkowców - V

A co chcesz tą aspiryną osiągnąć? Czemu ma służyć?
Może da się to samo uzyskać innymi środkami?

http://www.petplace.com/cats/glomerulon ... page1.aspx

PcimOlki

[poprzednia][następna]