Bombilla i Xelmo - rosyjsko norweska przyjaźń :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 01, 2011 14:17 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Za to wczoraj jechałam w takim z wszystkimi szybami zamrożonymi i pomyliłam przystanki. Wysiadłam 1 wcześniej :evil:

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Wto lut 01, 2011 15:38 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

shalom pisze:Sliver a podrzuć ściage gdzie co i za ile z tych suplementów można kupić? :P jeśli masz ją na kompie np 8)

nie mam na kompie teraz, ale obiecuje, ze wieczorem ci to napisze na kompie.. ide sie uczyc. u nas na dodatek akcji rannej z busem- brak pradu i wody.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Wto lut 01, 2011 15:41 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Cóż, masz naprawdę makabryczny dzień :(

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Wto lut 01, 2011 16:19 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Ach, shalom napisze ci to juz teraz, bo potem nie wiem co mi sie przytrafi i czy laptop wytrzyma..
a więc tak.

ZOOPLUS:
Mączka kostna- 400g- 29 zl, 2x400g- 45 zl
Tran z wątroby dorsza- 250 ml- 20 zl
Tauryna- 100g- 40 zl, 200g, 80 zl
Fortain- 250 g- 56 zl, ale zamiast Fortainu można kupić żelazo w kroplach lub w tabletkach, polecane gdzieś było Biofer firmy Pharbio Medical (w 1 tabletce jest 9mg żelaza)- u mnie w aptece 40 tabletek ok 16 zł kosztuje, wiec sie na to chyba zdecyduje

ANIMALCARE:
Tauryna- 100g- 38zl (nie wiem czy tu kupie czy w zoo)
Węglan wapnia (dopóki skorupek nie nazbieram:P)- 100g- 8zl
Mączka z alg- 250 g- 15 zł

EKOZWIERZAK:
Olej z łososia- 500ml-41, nie wiem czy sa mniejsze...
Drożdże piwne- 5 kg (!!!!)- 45 zl - chętnie się nimi podziele :)

Potem jest jeszcze sprawa witaminy E- okazuje się, że u nas w aptekach jest na recepte, ale zamiast niej można olej z kiełków pszenicy wykorzystać, to w sklepie ze zdroą żywnościa, na necie 250 ml-33 zl, mniejsze też widziałam gdzieś, chyba 50 ml bylo za 13 zł, jakoś tak.
sól kamienna niejodowana z kłodawy, smalec wieprzowy warzywka, jajka mięso ryby to w spożywczakach i mięsnych u siebie już :D
Dużo to będzie kosztować. Ale jak się podzielić drożdzami, algami to mniej będzie :)
Aha, no i jeszcze przesyłka:/

Pozdraawiam.

P.s. Weihaiwej- jesli tu zaglądniesz, a będziesz wiedziała, że coś mozna kupić jeszcze taniej gdzies to daj znać :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Wto lut 01, 2011 19:53 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

sliver_87 pisze:Ach, shalom napisze ci to juz teraz, bo potem nie wiem co mi sie przytrafi i czy laptop wytrzyma..
a więc tak.

ZOOPLUS:
Mączka kostna- 400g- 29 zl, 2x400g- 45 zl
Tran z wątroby dorsza- 250 ml- 20 zl
Tauryna- 100g- 40 zl, 200g, 80 zl
Fortain- 250 g- 56 zl, ale zamiast Fortainu można kupić żelazo w kroplach lub w tabletkach, polecane gdzieś było Biofer firmy Pharbio Medical (w 1 tabletce jest 9mg żelaza)- u mnie w aptece 40 tabletek ok 16 zł kosztuje, wiec sie na to chyba zdecyduje

ANIMALCARE:
Tauryna- 100g- 38zl (nie wiem czy tu kupie czy w zoo)
Węglan wapnia (dopóki skorupek nie nazbieram:P)- 100g- 8zl
Mączka z alg- 250 g- 15 zł

EKOZWIERZAK:
Olej z łososia- 500ml-41, nie wiem czy sa mniejsze...
Drożdże piwne- 5 kg (!!!!)- 45 zl - chętnie się nimi podziele :)

Potem jest jeszcze sprawa witaminy E- okazuje się, że u nas w aptekach jest na recepte, ale zamiast niej można olej z kiełków pszenicy wykorzystać, to w sklepie ze zdroą żywnościa, na necie 250 ml-33 zl, mniejsze też widziałam gdzieś, chyba 50 ml bylo za 13 zł, jakoś tak.
sól kamienna niejodowana z kłodawy, smalec wieprzowy warzywka, jajka mięso ryby to w spożywczakach i mięsnych u siebie już :D
Dużo to będzie kosztować. Ale jak się podzielić drożdzami, algami to mniej będzie :)
Aha, no i jeszcze przesyłka:/

Pozdraawiam.

P.s. Weihaiwej- jesli tu zaglądniesz, a będziesz wiedziała, że coś mozna kupić jeszcze taniej gdzies to daj znać :)

Ale jak będę mielić kości to chyba już tego węglanu wapnia czy mączki kostnej nie trzeba? poza tym wydaje mi się ze albo węglan wapnia albo mączka-ale mogę się mylić. Myślałam, że jedno i drugie to jako wapń.
Drożdże-ej no chyba gdzieś mniejsze paczki sprzedają, w aptece też są przecież drożdże piwne
No i chyba albo olej z łososia albo z dorsza, bo to się dubluje, tak kojarzę. Ale też mogę się mylić :wink:
Niech nasa wyrocznia Weihaiwej poprawi :D
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Wto lut 01, 2011 22:22 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

[quote="shalom
Ale jak będę mielić kości to chyba już tego węglanu wapnia czy mączki kostnej nie trzeba? poza tym wydaje mi się ze albo węglan wapnia albo mączka-ale mogę się mylić. Myślałam, że jedno i drugie to jako wapń.
Drożdże-ej no chyba gdzieś mniejsze paczki sprzedają, w aptece też są przecież drożdże piwne
No i chyba albo olej z łososia albo z dorsza, bo to się dubluje, tak kojarzę. Ale też mogę się mylić :wink:
Niech nasa wyrocznia Weihaiwej poprawi :D[/quote]
a więc tak :
co do skrzydełek to znalazłam np. przepis gdzie sa i skrzydelka i skorupki razem. wiec nie mam pojecia. a czy maczka i weglan to samo to hm... tez nie wiem :D zapytajmy naszą wyrocznię :D
aha, poszukałam lepiej i się wyjaśniło :D :

"Przepis podstawowy z suplementami naturalnymi(z forum Dubarfst)
1 kg mięsa bez kości (w tym może być 15% serc i 15% żołądków)
45 g wątroby
5-6 g mielonych skorupek z jajek (lub 5 g węglanu wapnia lub 10 g cytrynianu wapnia)
.....itd....."
więc racja albo skorupki albo węglan, ale nie wiem co z mączką, napisałam już na wątek Barfowy więc się dowiemy mam nadzieję :)
ale jeszcze znalazłam "....2 łyżeczki oleju z łososia
5,5 g skorupek z jajek oraz 2,5 g mączki kostnej (35,7/25,6 GAC firmy Grau)
(lub tylko 6 g skorupek - wersja gorsza) ...." więc może jednak oba peparaty ? :/
drożdże są mniejsze opakowania, nawet w animalcare chyba, ale czy to sie opłąca 8) nie wiem. może ktoś byłby jeszcze chętny na drożdzyki :P
O olej tez napisałam, bo wszędzie w przepisach olej z łososia bez tranu więc nie wiem. Ja się w sumie kierowałam listą dagnes, ale widac nie na wszystko zwróciłam uwagę:)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Wto lut 01, 2011 22:36 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Sama też poszukam i poczytam, ale dopiero po egzaminach. Ale tak pamiętam ze swoich analiz wcześniejszych :wink: zreszta jakby nie było myślę ze na początek starczy jeden odpowiednik. Ja mam teraz 1 kg zmielonych skrzydełek, więc zobaczę jak koty na to reagują i czy zjadają.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Wto lut 01, 2011 22:37 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

shalom pisze:Sama też poszukam i poczytam, ale dopiero po egzaminach. Ale tak pamiętam ze swoich analiz wcześniejszych :wink: zreszta jakby nie było myślę ze na początek starczy jeden odpowiednik. Ja mam teraz 1 kg zmielonych skrzydełek, więc zobaczę jak koty na to reagują i czy zjadają.

Weihaiwej ostatnim razem mi napisała tak "Ja zaczynałam z tauryną i mielonymi skorupkami - i to plus mączka kostna(albo mielone skrzydełka) wydaje mi się najważniejsze, bo ważny jest stosunek wapnia i fosforu. "
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro lut 02, 2011 13:28 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

M.ój jakoś z Xelmem sobie nie radzi, pare dni temu kot X wskoczył mu na płyte kuchenną- gorącą. Sparzył jeden opuszek i miał ałka.
Dziś M.ój wynosi śmieci przed drzwi, kot X przeskoczył mu przez plecy i pognał z 4 piętra na samiutenki dół- do piwnicy. Całe szczęście, że drzwi od klatki były zamknięte. Mówię Wam- spełnią się kiedyś moje sny, że on nam ucieknie :(
Bombi za to tak mnie wymiętoliła w nocy, tak mi chodziła po głowie, że aż boli. Za to jak sie uczyłam wieczorem jeszcze wczoraj, to spała mi na rękach i tak rozkocznie mruczała, że myślałam, że ją zjem jak ciasteczko :)
Kot X robi się nocnym miziakiem. Spal ze mną, noskiem dzióbki dawał, lizał po czole, nosie rękach :1luvu: oby dalej takie postępy robił. A teraz gotuję rosól na kaczce i nie tylko i nauka. Nieodzwonie.
Pozdrawiam!
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro lut 02, 2011 15:12 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Hej :)
Mączka kostna zawiera i wapń, i fosfor - zastępuje prawdziwe kości, natomiast skorupki, węglan i cytrynian wapnia są koniecznym źródłem wapnia. Potrzebne jest jedno i drugie, chyba że mieli się kości(skrzydełka) - wtedy nie dajemy mączki kostnej.
Te drożdże z ekozwierzaka mam, kupiłam na spółkę z jedną forumowiczką i jeszcze podzieliłam się z mamą :) Starczą mi na dłuuuugo. Ich cena jest korzystna w porównaniu z tymi z animalcare: 500g - 29,47zł. W aptece mozna kupić drożdże piwne, ale nie wiem, czy w proszku - i na pewno wychodzą drożej - ale jest to oczywiście rozwiązanie.

Widzę, że teraz w animalcare jest mało suplementów. Wcześniej tam kupowałam mączkę kostną(jak zepsuła mi się maszynka), były również mielone skorupki jajek. Można by pewnie zapytać mailowo o te suplementy, zwłaszcza, że 900g mączki kostnej Grau kosztowało 59,90zł.

Mączka z alg schodzi mi bardzo powoli, kupiłam 100g w październiku i jeszcze mam.

Można by się jeszcze zastanowić, czy węglan czy cytrynian wapnia jest bardziej przyswajalny. Coś mi świta, że cytrynian, ale muszę poszukać informacji...

Jeszcze tak na szybko: tutaj dagnes wymienia wszystkie potrzebne suplementy z linkami i zamiennikami.

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Śro lut 02, 2011 15:54 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Czyli jak mielę skrzydłą to dodaję już tylko albo węglan albo cytrynian?
a z tymi olejami jak? jeden wystarczy?
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Śro lut 02, 2011 16:19 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

shalom pisze:Czyli jak mielę skrzydłą to dodaję już tylko albo węglan albo cytrynian?
a z tymi olejami jak? jeden wystarczy?

tak shalom, jak mielisz skrzydła to dodajesz do tego albo skorupki/weglan/cytrynian wapnia. a z olejami przypiomnialo mi sie ze w przepisie ktory zrobila mi weihaiwej zasteczo to bylo i to i to. wiec chyba jednak oba..
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro lut 02, 2011 16:25 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Tak czy siak ja zacznę od jednego wariantu. Inaczej nie dam rady, tym bardziej że chcę zainwestować w maszynkę, wagę...
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Śro lut 02, 2011 16:40 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

shalom pisze:Tak czy siak ja zacznę od jednego wariantu. Inaczej nie dam rady, tym bardziej że chcę zainwestować w maszynkę, wagę...

rozumiem Cie. ja akurat wage juz mam i duża i mała. ale potrzebuje maszynke do mielenia miesa i do skorupek młynek.
przed chwila cos na klatce schodowej spadło na schody i tak wystraszyło śpiącą Bombillke, że ta ze strachu z łóżka spadła i schowała się za kanapą :( bidulka.
ja póki nie uzbieram tych skorupek to węglan kupie, za te 8 zl, a skoro mączkę spokojnie skrzydłami zastąpię to kupię i będę mielić ręcznie skrzydełka i taniej znów wyjdzie..
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro lut 02, 2011 17:15 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Przeoczyłam kwestię tranu z wąroby dorsza i oleju z łososia :oops: Dodaje się i jedno, i drugie, bo inny jest cel podawania tranu i oleju z łososia; tran jest źródłem witaminy A i D, a olej kwasów omega 3: EPA i DHA.
Ale ja długo nie dodawałam tranu... I jednego, i drugiego daje się mało. Ryby, żółtka i olej z łososia równiez są źródłem wit. D, a witaminę A suplementujemy wątrobą. W kalkulatorze pilnuję właściwych ilości, a nie zawsze daję olej z łososia i nie zawsze daję tran. Wybrałabym raczej olej z łososia jako ważniejszy...

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

[poprzednia][następna]