JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 27, 2011 10:55 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Gibutkowa pisze:
EdytaB_a pisze:
Prue pisze: A co do listwy to wiem że pan dr. "macał" :P

douczcie mnie proszę co to takiego 8O

Listwa mleczna - na której są sutki u kota. Julcia miała wycinaną chyba całą z powodu guzka.

8O nie wpadła bym na to.
Dzięki
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Czw sty 27, 2011 11:02 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Witam .Ja tu pierwszy raz,ale "namiętnie" czytam co u Julci :1luvu:
Otóż z Julcią moze być tak jak z moją kotką Myszką (nie pamiętam ile Julcia ma lat) ale wiem ,ze była sterylizowana na jesieni i to że nie może mieć już kociaków nie oznacza ,ze hormony "buzują"
Myszka miał tak z 2-3 lata po sterylizacji takie jazdy "urojone ruje",bo miała zabieg dopiero w 7 roku życia.......powinna ,ale nie musi dostać zastrzyku na wstrzymanie . (ale tutaj moja wiedza się kończy ,bo nie pamiętam co to był za specyfik :oops:
Nam sie wydaje ,ze koty się w marcu tz.marcują :wink: niestety często zaczyna sie to dosć wcześnie.......moja półdzika kotka (nigdy nie pozwoliła sie udomowić) dostawała przez 2 lata tabletki antykoncepcyjne ,a pewnego roku wykręciła mi numer ( myślałam,że jeszcze mam czas na podawanie tabletek) a ona pod koniec lutego była już w zaawansowanej ciąży ....nie było zmiłuj i odbyła sie sterylka aborcyjna :( tylko dlatego ze myślałam ,ze koniec lutego ,a początek marca to dobry moment na zapobieganie ciąży. :oops:
Majeczka Moja Kochana Gwiazdka* 05.05.2010[*]Spij Słoneczko.

MYSZKA 16-01-2013[*] ŻEGNAJ KOTECZKO

serum

Od: Nie lut 28, 2010 11:03

Post » Czw sty 27, 2011 11:47 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

A no faktycznie tak może być. Któryś z gruczołów - chyba przysadka przejmuje role jajników i produkuje hormony, początkowo może produkować w większej ilości. Na pewno Julcia nie ma tzw. "trzeciego jajnika", który tworzy się czasem z komórek macicy, po wycięciu jajników a to dlatego nie ma że miała pełną sterylkę - czyli nie ma macicy.
Z zastrzykami i lekami bym uważała w przypadku Julki - nie wiem na ile to prawda (w sensie jak to statystycznie wygląda) ale spotkałam się z opinią że te specyfiki są kancerogenne (szczególnie nowotwór sutka - kropkaXL coś wie na ten temat, miała taki przypadek ze swoją Pynią).

Sibel nie miała żadnych oznak "rujki urojonej" za to Miecio udaje, że znaczy teren - ogon mu lata ale nie psika. Gryzie tez czasem Sibelkę w kark.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw sty 27, 2011 16:03 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

ale u nas Julcia nic takiego nie miała.
u nas była "melancholijna" ale jej miauknięcia nie usłyszałam ani razu.
jak coś jej się nie podobało,zwłaszcza na początku to mnie kąsała lub pacała łapą i potem przez dłuższy czas tak patrzyła z wyrzutem.
ale do pokazania jakichkolwiek emocji się nigdy nie posunęła a o wywałce na boczek a co dopiero kółkami do góry 8O to nawet mowy nie było...
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Czw sty 27, 2011 16:14 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Ja też myślę że Julcia się po prostu coraz bardziej otwiera na ludzi :)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw sty 27, 2011 19:43 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Też mam nadzieję, że to po prostu oznaka "wchodzenia do rodziny" :)

A jeżeli to nie jest objaw choroby, to o żadnych zastrzykach czy czymś takim nie może być mowy, nam wogóle to miauczenie nie przeszkadza, więc dopóki nie jest to konieczne, nie ma sensu męczyć Julci ani truć jej medykamentami. Po prostu taka nagła zmiana charakteru troszkę mnie zaniepokoiła.
Dokształciłem się też w kierunku tej sterylizacji i dużo źródeł podaje, że może u kotki wystąpić "faza przejściowa", gdy poziom hormonów się nie ustabilizował (czyli tycie i właśnie urojone ruje). W tej chwili wydaje się to prawdopodobne. Zwłaszcza że jak mówiłem jest zdrowa i chętna do zabawy.

A napady melancholii nadal ma. Potrafi czasem, bez żadnego ostrzeżenia, przejść od szaleństwa za sznurkiem i prób rozszarpania pompona do położenia się na podłodze z łebkiem płasko na łapkach i patrzeniem się w ścianę. No ale cóż, miała trudne chwile i jeszcze za wcześnie na niektóre rzeczy.

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi :)
Obrazek
Dziękujemy Smarti :)

Maciek&Julcia

Od: Pt lis 05, 2010 18:05

Post » Czw sty 27, 2011 22:07 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Najważniejsze, że Julcia trafiła do takiego wspaniałego i odpowiedzialnego domku :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Pt sty 28, 2011 0:27 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

bulba pisze:Najważniejsze, że Julcia trafiła do takiego wspaniałego i odpowiedzialnego domku :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Prawda? :)
Ja zawsze twierdziłam że informatycy to super kociarze :mrgreen: 8)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pt sty 28, 2011 19:42 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Maciuś "super Kociarz" robił Juli wczoraj miesne rarytasy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 40 min mielił rózne mieska plus troszkę podrobów plus żólteczka plus jakieś prazone skorupki jajek czy coś ,marcheweczka i buraczek i porcjował i mrozi teraz :mrgreen: :mrgreen: Tak kocha tą Julinkę Księzniczkę Swoją :1luvu:
Simonku [*]
TOBINIU[*]

Prue

Od: Śro lis 03, 2010 19:49

Post » Pt sty 28, 2011 19:56 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Prue pisze:Maciuś "super Kociarz" robił Juli wczoraj miesne rarytasy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 40 min mielił rózne mieska plus troszkę podrobów plus żólteczka plus jakieś prazone skorupki jajek czy coś ,marcheweczka i buraczek i porcjował i mrozi teraz :mrgreen: :mrgreen: Tak kocha tą Julinkę Księzniczkę Swoją :1luvu:

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
:D :D
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Pt sty 28, 2011 22:12 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

to nam Julcia na BARFa przechodzi-bardzo zdrowo dla kotuni :D
ciekawe czy jej zasmakuje :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Pt sty 28, 2011 22:23 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Też mam nadzieję, że jej zasmakuje :ok:
Moje jak się przekonały do BARFa, to wtryniają dwa razy więcej niż powinny, ale nie tyją (za to energii też mają dwa razy więcej :twisted: )
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Pt sty 28, 2011 22:28 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Właśnie mnie Gibutkowa napisała, żem werbunku dokonała :D :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Pt sty 28, 2011 22:30 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

ja bym chętnie przeszła ale muszę mieć troszkę(w sensie chyba dużo) czasu żeby się wdrożyć,bo wydaje mi się to bardzo skomplikowane. no i na tyle zwierza to ile to mielenia-musiałabym kupić mikser :roll:

smarti

Post » Pt sty 28, 2011 22:33 Re: JULKA ze schroniska -wróciła od smarti do WRO, już w DS! :)

Bianka 4 pisze:Też mam nadzieję, że jej zasmakuje :ok:
Moje jak się przekonały do BARFa, to wtryniają dwa razy więcej niż powinny, ale nie tyją (za to energii też mają dwa razy więcej :twisted: )

Bianka a daj "przepis" - czyli instrukcję co i jak i w jakich ilościach miksujesz i barfujesz, please :D
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

[poprzednia][następna]