FFA Łódź 812+542 - nowy wątek, zapraszamy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 20, 2011 11:18 Re: Łódź 2011 - biała z Bełchatowa, Szczecin - dzięki

Femka pisze:Kęsia mądra koteczka, wie kto dobry człowiek :lol:

K ą sia, p'sze Pani :D

A z nowinek

czarna kotka znaleziona przy Turoszowskiej - szukamy dobrego domku Obrazek

oryginalna psica znaleziona przez Bordo – jw. Obrazek

i koty zamknięte w piwnicy przy Rogozińskiego – tam gdzie niereformowalne karmicielki chyba Pisiokotków przepędziły. Doraźnie doradziłam policję, straż miejską i Straż dla Zwierząt, z informacją, że rozmawiać z administracją można pod warunkiem sterylizacji kotów.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Nie sty 23, 2011 2:17 Re: Łódź 2011 - biała z Bełchatowa, Szczecin - dzięki

wypadnie czlowiek na 2 tyg. z forum i juz watku znalesc nie mozna :)

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Nie sty 23, 2011 17:18 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

Okólna, letni dom, przy nim koty, karmione od przypadku do przypadku. Brak zgody właściciela na ustawienie styropianowej budki - nawet teraz, kiedy na działkę nie zagląda...
Wczoraj złapało się 5 - głodne były.
Dziś 3 - został jeden. Nie wiem, kiedy da się złapać. Pewnie kocica, one najostrożniejsze..
Na szczęście dzikie jak diabli i nie mam dylematu.
Zdjęcia jutro.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Nie sty 23, 2011 17:29 Re: Łódź 2011 - biała z Bełchatowa, Szczecin - dzięki

Miodalik pisze:wypadnie czlowiek na 2 tyg. z forum i juz watku znalesc nie mozna :)

Bo wątek nowy :D
Witaj po dłuuuuugiej przerwie :1luvu:

kalewala

Post » Pon sty 24, 2011 7:46 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

annskr pisze:Okólna, letni dom, przy nim koty, karmione od przypadku do przypadku. Brak zgody właściciela na ustawienie styropianowej budki - nawet teraz, kiedy na działkę nie zagląda...
Wczoraj złapało się 5 - głodne były.
Dziś 3 - został jeden. Nie wiem, kiedy da się złapać. Pewnie kocica, one najostrożniejsze..
Na szczęście dzikie jak diabli i nie mam dylematu.
Zdjęcia jutro.

Dziewczyny, Wy ustawiacie 5 pułapek? Czy jak łapiecie tak hurtowo? U nas to tak mozolnie idzie z jedna klatka pułapka, od dziś będa dwie, ale jest i tak problem, bo nie mamy dobrego miejsca na przetrzymywanie kotów po kastracji.
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Pon sty 24, 2011 12:35 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

e-dita pisze:Dziewczyny, Wy ustawiacie 5 pułapek? Czy jak łapiecie tak hurtowo? U nas to tak mozolnie idzie z jedna klatka pułapka, od dziś będa dwie, ale jest i tak problem, bo nie mamy dobrego miejsca na przetrzymywanie kotów po kastracji.

Latem z Mariją szalalayśmy nocami po Łodzi z 5-6 lapkami :D, w niecałe dwa tygodnie chyba z 50 kotów ciachnęłyśmy :D Rekordowa noc to chyba 12 sztuk bylo :mrgreen:.

A tak serio, z jedną łapką to mnie się nawet jechać nie chce :D, bo nawet na jednego kota lepiej kilka ustawiać. I złapane do kontenerów przepakowujemy, a klatki znów nastawiamy :D

Sobotnie koty były głodne, miałam dwie łapki i trzy transportery, żałowałam, że nie więcej, bo pewnie wszystkie 9 by się złapało.
No i koty znaly karmicieli, w niedzielę pan jedną kotkę wepchnął do transportera, jednego młodziaka złapał i włożył do kontenerka, kolejnego złapał, ale za ogon - i nie dało się go "opanować", a trzeci złapany za kark ale zbyt daleko paszczy urąbał pana w rękę i został wypuszczony.Trzy pozostałe weszły do klatek.
W niedzielę było trudniej - koty mniej głodne i pamiętające wczorajszą akcję, ostrożne. Złapały się trzy - oprócz tego od gryzienia - oczywiście przy wtórze ostrzeżeń pana, że się nie zlapią, że za mądre i takie tam, standardzik.

Ogólnie wolę łapać "hurtem" - mniej czasu to zajmuje, a ja z czasem mam kłopoty, no i koty nie znając klatek chętniej wchodzą. Z każdą następną "wizytą" jest trudniej, a po wypuszczeniu pierwszej partii wysterylizowanych na ogół robimy przerwę - naplotkują tym z wolności, i omijają nas łukiem, póki choć trochę nie zapomną.

Po kastracji kocury wypuszczamy po 1-1,5 dobach, tyle, by się porządnie wybudziły.
Kotki z cięciem bocznym - trzymamy niewiele dlużej.
Kotki z cięciem przez brzuszek - jak wet zaleci, na ogół 3-4 dni.
Robimy tak już chyba ponad rok, nie mieliśmy żadnych problemów - za wyjątkem kocura, któremu po narkozie poszły nerki, ale tego się nie przewidzi, a z oczywistych względów nie robimy badań krwi przed zabiegiem. Że nie bylo problemów - wiemy, bo mamy kontakt z karmicielami sterylizowanych stadek.
Jeśli któryś przed sterylką jest chory - jest leczony a po zabiegu przetrzymywny odpowiedno dłużej.
Ostatnio edytowano Pon sty 24, 2011 15:50 przez kalewala, łącznie edytowano 3 razy

kalewala

Post » Pon sty 24, 2011 14:19 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

Gratuluję i zazdroszczę organizacji :)
Przekleję to co napisałaś na szczeciński watek, ok?
Trzeba zaczać brać z Was przykład. :mrgreen:
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Pon sty 24, 2011 14:21 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

e-dita pisze:Gratuluję i zazdroszczę organizacji :)
to były urlopowe szaleństwa - lato w mieście :)

e-dita pisze:Przekleję to co napisałaś na szczeciński watek, ok?
A bardzo proszę :kotek:

e-dita pisze:Trzeba zaczać brać z Was przykład. :mrgreen:
Raczej wymieniać doświadczenia :piwa:.
Wy macie lecznicę TOZowską, my śladowe ilości sterylek miejskich (może w marcu), i ogromne problemy z finansowaniem zabiegów. Możnaby zrobić więcej, gdyby było za co...

kalewala

Post » Pon sty 24, 2011 15:11 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

e-dita pisze:Gratuluję i zazdroszczę organizacji :)
Trzeba zaczać brać z Was przykład. :mrgreen:

O tak, Annskr to miszczunio jest :ok:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Pon sty 24, 2011 15:45 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

pisiokot pisze:O tak, Annskr to miszczunio jest :ok:
Że co 8O :?: :ryk: :ryk:
Stać koło klatki i czekać każdy potrafi :!:

kalewala

Post » Pon sty 24, 2011 23:22 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

annskr pisze:
pisiokot pisze:O tak, Annskr to miszczunio jest :ok:
Że co 8O :?: :ryk: :ryk:
Stać koło klatki i czekać każdy potrafi :!:

No pewnie, każdy. :twisted: Już ty nie bądź taka skromna :lol: Ja jak czasem złapałam 2 koty na raz to byłam dumna jak nie wiem co. :twisted:
A tak poważnie - Ania ma rację, najłatwiej jest, jak koty jeszcze nie znają klatki-łapki. No, ale do takiego masowego łapania trzeba mieć kilka klatek łapek, kilka transporterów i zręczność, odwagę oraz determinację Ani!!! :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw sty 27, 2011 15:14 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

Obrazek

montes

Od: Śro lut 22, 2006 20:45

Post » Czw sty 27, 2011 16:09 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

montes pisze:BAzarek viewtopic.php?f=20&t=123344
Wielkie dzięki :1luvu:

Zapraszamy na nasz wątek na kociarni - kolejne psiaki zabrane ulicy, kolejne koty... viewtopic.php?f=13&t=101652&start=795

I wątki psiaków

Bezik viewtopic.php?f=21&t=123341
Choco viewtopic.php?f=21&t=123346
Kleks viewtopic.php?f=21&t=121483
Russell viewtopic.php?f=21&t=121867&p=6908284#p6908284

kalewala

Post » Pon sty 31, 2011 19:14 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

Psiaków coraz więcej :cry:
Obrazek

montes

Od: Śro lut 22, 2006 20:45

Post » Śro lut 02, 2011 18:32 Re: Łódź 2011 - kolejne gniazdo - Okólna, 9 kotów :((

montes pisze:Psiaków coraz więcej :cry:

niestety..

powypadkowa mała Perełka

Obrazek

powypadkowy Adaś w wyrwanym ogonem i odbytem, z porozrywana skórą na boku.

Obrazek

Na szczęście oba czują się dobrze.

Wczoraj trafiła do lecznicy młoda kotka z urwanym ogonem, wychudzona i przeziębiona. Ogon amputowano, dostała leki, kroplówki... Dziś po pracy podjechałam ją odwiedzić - zżółkła,bez kontaktu, oprócz drżenia przy dotyku..
Trzeba było podjąć decyzję..
Nie wiemy nawet, czy była dzika, czy domowa...

Obrazek
Ostatnio edytowano Wto lut 08, 2011 13:25 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz

kalewala

[poprzednia][następna]