Podział ras na kategorie

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw sty 13, 2011 14:07 Re: Koty hodowlane Białoruś

MariaD pisze:Być to nie muszą, ale chyba powinny, bo inaczej z obojga rasowych rodziców rodzą się kociaki rasowe i "inne nieuznane". I to w rasie od dawna ustabilizowanej a nie na etapie tworzenia.
Akurat w BRI te "inne nieuznane" są tak śliczne, że IMHO szkoda byłoby ich stracić jako rasę.
Nie zrozumiałyśmy się ;)
Chodzi mi o to, żeby przestać się wygłupiać, że zwierzęta o innym umaszczeniu (vide IV i nevy) lub o innej dlugości włosa, to inna rasa.
Jakby nie wystarczyło dodać LH i SH, a w reszcie przypadków, jak ludzie, sie koda EMS posługiwać.
A tymczasem de facto mamy ras mniej, niz wynika to z nomenklatury.
No bo czym poza kolorem różni się osh od sia? Genetycznie to ta sama rasa.
Pamiętam, jakie na początku, jak zaczęłam się wgryzać w sprawy hodowlane, wydawało mi się bezsensowne, że po jednych rodzicach rodzą się 2 rasy.
Teraz, jak połączyć np. orienta z balijczykiem z białym to może nam się tych ras i 4 ( o ile dobrze liczę) urodzić, jak się geny odpowiednio zmieszją :twisted:
I po co to tak mieszać?
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Czw sty 13, 2011 14:37 Re: Koty hodowlane Białoruś

Olivia pisze:Jakby nie wystarczyło dodać LH i SH, a w reszcie przypadków, jak ludzie, sie koda EMS posługiwać.

Aaaaa. :D

Masz rację. :)

Olivia pisze:Teraz, jak połączyć np. orienta z balijczykiem z białym to może nam się tych ras i 4 ( o ile dobrze liczę) urodzić, jak się geny odpowiednio zmieszją

O ja przepraszam. :strach:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw sty 13, 2011 15:02 Re: Koty hodowlane Białoruś

A nie 6? Orienty, syjamy, balijczyki, jawajskie, seszele krótko i długowłose :twisted: (jeśli orient niesie długi włos i colourpointa).

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw sty 13, 2011 20:04 Re: Koty hodowlane Białoruś

a może podział alfabetyczny ?

kat I - do ''f'' nazwy ras
kat II - do ''l'' nazwy ras itd ...

wtedy p-ers by mógł być oceniany i porównywany z p-eterbaldem :ryk: :ryk: :ryk: o reksach wszelkich nie napomknę nawet .... :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

druga propozycja zmiany ''zarasowienia'' kategorii - to np.po 25 w każdej - wg daty - układ chronologiczny uznania przez federację ....
:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

może wtedy hodowcy dowiedzieli by się od kiedy jest prowadzona przez nich rasa i czemu po tylu latach jeszcze to ... nie takie, no i tam ciut brakuje ... lub jest w nadmiarze ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Czw sty 13, 2011 20:08 Re: Koty hodowlane Białoruś

Oberhexe pisze:A nie 6? Orienty, syjamy, balijczyki, jawajskie, seszele krótko i długowłose :twisted: (jeśli orient niesie długi włos i colourpointa).

Też w pierwszej chwili policzyłam do 3 i pomnożyłam to razy 2, ale orienty i balijczyki z białym nie są (w przeciwieństywie do syjmów) oddzielną rasą, tylko są normalnie cyferkami w systemie EMS oznaczane. Więc wychodzi 4: syjamy, seszele, orienty i balijczyki
Chyba, że coś się zmieniło?
Obrazek

Olivia

Post » Czw sty 13, 2011 20:54 Re: Koty hodowlane Białoruś

Category IV
    BAL = Balinese
    OLH = Oriental longhair
    OSH = Oriental shorthair
    SIA = Siamese
    SYL = Seychellois longhair
    SYS = Seychellois shorthair

http://fifeweb.org/wp/breeds/breeds_ems.php
Obrazek

majast

Od: Sob maja 05, 2007 22:06

Post » Czw sty 13, 2011 21:23 Re: Koty hodowlane Białoruś

Olivia pisze:
Oberhexe pisze:A nie 6? Orienty, syjamy, balijczyki, jawajskie, seszele krótko i długowłose :twisted: (jeśli orient niesie długi włos i colourpointa).

Też w pierwszej chwili policzyłam do 3 i pomnożyłam to razy 2, ale orienty i balijczyki z białym nie są (w przeciwieństywie do syjmów) oddzielną rasą, tylko są normalnie cyferkami w systemie EMS oznaczane. Więc wychodzi 4: syjamy, seszele, orienty i balijczyki
Chyba, że coś się zmieniło?

W ramach seszeli masz SYS i SYL, w ramiach orientów OSH i OLH, czyli jednakowoż 6 na moje :D

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw sty 13, 2011 21:42 Re: Koty hodowlane Białoruś

Dobiłyście mnie tymi 6 rasami z jednego połączenia. :roll:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw sty 13, 2011 21:54 Re: Koty hodowlane Białoruś

Oberhexe pisze:W ramach seszeli masz SYS i SYL, w ramiach orientów OSH i OLH, czyli jednakowoż 6 na moje :D
Racja :ok:
Aczkolwiek seszele i orienty są podzielone na LH i SH, czyli w miare logicznie.
Natomiast po co zrobiono z syjama seszela?
Obrazek

Olivia

Post » Pon sty 24, 2011 13:13 Re: Podział ras na kategorie

Olivia pisze:Natomiast po co zrobiono z syjama seszela?

U syjamów dodatek białego to wada dyskwalifikująca, z punktu widzenia regulaminu seszel nie spełnia standardu syjama.
Z drugiej strony jako, że uznano orienty z białym, a połączenie orienta z syjamem jest dozwolone to trzeba było zrobić coś w sprawie kociąt z takiego połączenia i pyk, mamy nową rasę - tam przynajmniej to sobie wykombinowałem :wink:

Według mnie dobrze byłoby mocniej rozdzielić poszczególne rasy w ramach czwórki. Standardy poszczególnych ras nie są całkiem takie same a kierunki rozwoju typu rozjeżdżają się coraz bardziej. Pewnie z czasem nastąpi albo całkowite rozdzielenie bez możliwości kryć pomiędzy rasami (oprócz połączeń SH/LH) albo całkowite połączenie jak u PER/EXO. Chyba i jedno i drugie byłoby lepsze niż obecny bałagan :wink:

Viridian

Od: Pt lis 18, 2005 23:24

Post » Pon sty 24, 2011 13:31 Re: Podział ras na kategorie

Viridian pisze:U syjamów dodatek białego to wada dyskwalifikująca,

Z tego co pamiętam u OSH to też była wada dyskwalifikująca, póki nie zmieniono standardu.
Tym dziwniejsze to, że OSH zmieniono standard, a z SIA zrobiono nowa rasę, nie sądzisz? :wink:
Obrazek

Olivia

Post » Pon sty 24, 2011 13:37 Re: Podział ras na kategorie

W obu standardach stało, że wadą dyskwalifikującą są 'spots of white in coloured areas'.
Może uznano, że u orientów dodatek białego dał bicolora znanego z innych ras a u syjamów to nadal 'tylko' spots of white.
Zresztą niewielki dodatek białego u orientów chyba nadal jest wadą.
Tak sobie zgaduję co poeta miał na myśli :wink:

EDIT: Pozostaje jeszcze kwestia srebra u syjamów - ciekawe czy czekają nas kolejne dwie rasy :wink:

Viridian

Post » Pon sty 24, 2011 13:50 Re: Podział ras na kategorie

Viridian pisze:
EDIT: Pozostaje jeszcze kwestia srebra u syjamów - ciekawe czy czekają nas kolejne dwie rasy :wink:

Kolejne 6, jeśli się dorobi po rasie ze srebrem u 6 istniejących :twisted:
I tym sposobem IV za chwilkę dogoni III w ilości ras :ryk:
Obrazek

Olivia

Post » Pon sty 24, 2011 13:54 Re: Podział ras na kategorie

Olivia pisze:
Viridian pisze:

Kolejne 6, jeśli się dorobi po rasie ze srebrem u 6 istniejących :twisted:
I tym sposobem IV za chwilkę dogoni III w ilości ras :ryk:

Tylko 4, srebro u orientów jest legalne :twisted:

FIFe ma opory przed srebrnymi pointami w ogólności :roll:
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Pon sty 24, 2011 13:55 Re: Podział ras na kategorie

U orientów srebro jest uznane, więc 'tylko' cztery. Do tego może wkrótce peterbaldy, a i tu można zaszaleć z nowymi podziałami :wink:

Viridian

[poprzednia][następna]