PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sty 19, 2011 8:53 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

Ze urlop latem to wiadomo :ok: Zaplanowałam w pierwszej połowie sierpnia :D Mam już nawet wniosek o tzw "wczasy pod gruszą" 8) zawsze to parę złociszów zwrócą :roll:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Śro sty 19, 2011 11:32 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

psiama pisze:Sol, moja miła, ja wiem, że Bytomia to najcudowniejsze dla Ciebie miejsce na świecie. Uczuć urazić nie chciałam :roll: . Mieszkam w jeszcze większej dziurze, w Katowicach. Większej, wszak nie mają nawet dworca, niemal jak przysiółek :mrgreen:

Jasdorku, oczyma duszy widze te Twoje chłepcące. To musiałą być akcja kiedy ksiądz wszedł :mrgreen:

Beciu, tak trzymać :ok:

Skwareeczku, dobrze Ci. Amsterdam .... :1luvu:

Psiamo, ja nie czuje sie bynajmniej urazona ;) Bytom po prostu kocham a co do cudownosci to sama wiesz... napisalam tylko w ramach tzw historycznej ciekawostki bo wszyscy utozsamiaja Katowice ze stolica Slaska a one nia nie sa. Historyczna stolica Gornego Slaska jest Opole, dolnego Wroclaw. Katowice to stolica sztucznego tworu jakim jest Gornoslaski Okreg Przemyslowy ;) I siedziba wladz wojewodztwa.
Sama o tym nie wiedzialam i bylam bardzo zaskoczona jak przeczytalam. Kupilam sobie ksiazke na taniej ksiazce w przejsciu na sp. Dworcu w Katowicach (widzialam zdjecia z rozwalania hali... serce mi pekalo :( ) i gdzies to tam bylo a potem wklepalam w google pare fraz i doczytalam reszte :)

No cos Ty Katowice fajne som, psiama, daj spokoj :) Konigshutte tyz fajne miejsce tylko strasznie tam pizdzi... gorzej jak w kieleckim :)
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Śro sty 19, 2011 11:42 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

AYO pisze:Podobne rzeczy ze starymi kamienicami dzieja sie niestety u nas a przecież każda oryginalna na wage złota :?
Sa całe dzielnice, które ocalały i zaraz po wojnie zasiedlano je byle kim i nie inwestowano - teraz to skanseny gdzie strach chodzic nawet w dzień. Jest wielki program rewitalizacji za unijną kase, może dożyję, że cos uratują ale serce krwawi jak sie na to patrzy :evil:

Sol - sama sie zacytuję bo pewnie Ci umknęło z tej dyskusjio miastach :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Śro sty 19, 2011 11:44 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

Przeczytalam i ja tekst Hołowni. Bardzo lubie jego teksty, bo ma fajny sposob pisania i potrafi bardzo realistycznie zestawic ze soba dwie czesto pozornie sprzeczne sprawy a nad wnioskami dlugo sie potem mysli i rozwaza co sie przeczytalo. Tez bym taka chciala pisac... :)

Co do wiary. Mysle, ze bardzo dobrze ze on to ujmuje w kontekscie wiary i teologii. ZYjemy w kraju katolickim (podobno). Wiele osob deklaruje sie jako wierzace i... co z tego wynika? Nic. Nie potrafimy byc dobrzy dla siebie nawzajem, nie szanujemy ani siebie, ani miejsc w ktorych zyjemy ani istot zywych pod nasza opieka. Wielu ksiezy ma dziwne poglady co do zwierzat, choc ja zawsze trafialam na takich ktorzy sami mieli zoo w domu i potrafili sie wzruszyc na widok katowanego psa. I to co piszecie jest prawda - czlowek nie moze traktowac dobrze innych ludzi skoro nie umie traktowac dobrze zwierzecia. To samo mozna przelozyc na chrzescijanstwo: chrzescijanin nie moze traktowac dobrze innych ludzi skoro nie umie dobrze traktowac zwierzat. zaznaczam ze pisze to dlatego bo sama jestem chrzescijanka, staram sie te zasady wiary ktorymi zyje przekladac na praktyke. to jest trudne ale nie jest niemozliwe. Sw. Franciszek z Asyzu wyraznie pokazal swiatu ze mozna byc czlowiekiem nawroconym (fajny mial zyciorys :twisted:), zalozycielem zakonu, mistykiem ktory mial objawienia, dobrym czlowiekiem i jednoczesnie szanowac zwierzeta bez popadania w skrajnosci.

10 miesiecy za urwanie glowy psu to jest zdecydowanie za malo. Ale wierze ze w wiezieniu znajda wrazliwszych od siebie ludzi, ktorzy im... wytlumacza, ze nie wolno krzywdzic nikogo. Tyle w tym temacie, nie chce napisac o slowo za duzo.

Programu na TVN nie ogladalam bo.. mam dosc jednostronnych programow typu Uwaga i calego tego durnego belkotu. Mam obecnie do przeczytania "Wampira z M-3" Pilipiuka, do tego ksiazke ktora wygralam na bazarku, oraz ksiazke fantasty ktora dostlamw prezencie. Nie liczac opracowan dotyczacych osob niewidomych, rynku pracy, zmian w kodeksach i POKL... Polsatu niestety nie posiadam w swoim TV bo moj sprzet odbiera inne stacje. Ale wole Polsat niz TVN zdecydowanie....

Kochane siostry dobrego dnia, lece autoryzowac dalej teksty. Trzymajcie kciuki prosze, ciezka moja praca na finiszu....

solangelica

Post » Śro sty 19, 2011 11:50 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

AYO pisze:
AYO pisze:Podobne rzeczy ze starymi kamienicami dzieja sie niestety u nas a przecież każda oryginalna na wage złota :?
Sa całe dzielnice, które ocalały i zaraz po wojnie zasiedlano je byle kim i nie inwestowano - teraz to skanseny gdzie strach chodzic nawet w dzień. Jest wielki program rewitalizacji za unijną kase, może dożyję, że cos uratują ale serce krwawi jak sie na to patrzy :evil:

Sol - sama sie zacytuję bo pewnie Ci umknęło z tej dyskusjio miastach :wink:

Dzieki! Wlasnie mialam sie do tego odniesc :)
Ja mysle ze to jest problem calej Polski. Moje rodzinne miasto - Walbrzych, to jedna wielka ruina. Najbrzydsze miasto w Polsce. A tam niszczeja tez przecudne zabytki, nie tylko mieszkalne, ale i przemyslowe. To jest jakas paranoja, ze zamiast ratowac budynki sie je burzy albo zostawia zeby zniszczaly totalnie. Budowanie plomb jest tansze... tylko co zostawimy nastepnym pokoleniom? Plomby i Galerie?? Pff.

Rozburzanie dworca w Katowicach doprowadzilo mnie do lez. Ja wiem ze to brzmi durnie, ale z tym miejscem mam mase pieknych wspomnien. Zreszta pal szesc wspomnienia, tam byly niepowtarzalne "kielichy" podtrzymujace dach. I co? Poszly w pizdu razem z kupa kabli, wylewek, szkla i betonu. I co z tego ze bedzie piekna przestrzen dookola, ze galeria, zakupy, nawet niech tam basen walna - rozwalili bezcenny zabytek, kawalek historii, a ze unikatowy element architektoniczny i cenny w skali swiatowej architektury to juz nie wspomne...
Masakra. Dobrze ze ludzie walcza lokalnie i doceniaja okoliczne skarby. Szkoda tylko ze wlodarze tego nie doceniaja...

Ayo, jakies ciekawe pozycje na temat zabytkow w Twoim miescie mozesz podac? Sa jakies opracowania do poczytania? Chetnie zglebie :)

solangelica

Post » Śro sty 19, 2011 11:58 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

Na poczatek obejrzyj sobie cykl albumów "Był sobie Gdańsk" - unikalne fotografie siegajace XIX w. z odniesieniami do dzisiejszych czasów a potem Kosycarzy [ojca i syna - ojciec to legenda gdańskiej fotografii prasowej] "Fot.Kosycarz - niezwykłe, zwykłe zdjęcia".
W tym pierwszym jest dużo odniesień do źródeł :ok:

A ja sie w tym miejscu wykażę ignorancją bo nie wiem o co chodzi z dworcem w Katowicach :oops:
Dasz jakiś link? :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Śro sty 19, 2011 13:44 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

Witajcie siostry drogie! Moje straszne dziecko sprzedało mi wirusa i musiałam iść na L4, co może spowodować nieprzedłużenie mi umowy, która za kilka dni wygasa :? Choć z drugiej strony wcale nie wiadomo, czy doczekam tego momentu, bo czuję się tak, że chyba mi przyjdzie wcześniej ten padół opuścić :roll: Pościel mam do przebrania, bo w nocy po ferveksie pociłam się straszliwie. Poza wysoką gorączką, koszmarnym suchym kaszlem, bólem głowy i wszystkich mięśni, i innymi atrakcjami związanymi z przeziębieniem, strzyknęło mi coś w plecach kiedy rozkaszlałam się w pozycji leżącej, i teraz ruszam się jak robocop :cry: Ponadto zaczęło mnie naparzać ucho :cry: Do niedzieli mam zostać w łóżeczku, a w poniedziałek przed pracą udać się do kontroli. Czy ktoś mógłby uprzejmie mnie dobić :? ?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Śro sty 19, 2011 13:46 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

pomponmama pisze:Witajcie siostry drogie! Moje straszne dziecko sprzedało mi wirusa i musiałam iść na L4, co może spowodować nieprzedłużenie mi umowy, która za kilka dni wygasa :? Choć z drugiej strony wcale nie wiadomo, czy doczekam tego momentu, bo czuję się tak, że chyba mi przyjdzie wcześniej ten padół opuścić :roll: Pościel mam do przebrania, bo w nocy po ferveksie pociłam się straszliwie. Poza wysoką gorączką, koszmarnym suchym kaszlem, bólem głowy i wszystkich mięśni, i innymi atrakcjami związanymi z przeziębieniem, strzyknęło mi coś w plecach kiedy rozkaszlałam się w pozycji leżącej, i teraz ruszam się jak robocop :cry: Ponadto zaczęło mnie naparzać ucho :cry: Do niedzieli mam zostać w łóżeczku, a w poniedziałek przed pracą udać się do kontroli. Czy ktoś mógłby uprzejmie mnie dobić :? ?

Cholernie nie fajnie :evil:
Chyba trza kciuków i czarów :ok: :ok: :ok:
Puszeńko

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro sty 19, 2011 13:54 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Śro sty 19, 2011 14:11 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

Przyrządzimy miksturkę Obrazek

Troszku poczarujemy Obrazek

A dzisiaj pełnia jest Obrazek

Więc musi sie udać Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Śro sty 19, 2011 14:12 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

To dla Ciebie Matko Pompona, żebyś szybciej zdrowiała :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Śro sty 19, 2011 14:38 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

AYO pisze:Na poczatek obejrzyj sobie cykl albumów "Był sobie Gdańsk" - unikalne fotografie siegajace XIX w. z odniesieniami do dzisiejszych czasów a potem Kosycarzy [ojca i syna - ojciec to legenda gdańskiej fotografii prasowej] "Fot.Kosycarz - niezwykłe, zwykłe zdjęcia".
W tym pierwszym jest dużo odniesień do źródeł :ok:

A ja sie w tym miejscu wykażę ignorancją bo nie wiem o co chodzi z dworcem w Katowicach :oops:
Dasz jakiś link? :roll:

Dworzec w Katowicach jak każdy polski dworzec przedstawiał obraz nędzy i rozpaczy. I jak można zauważyć nasza PKP postanowiła że wyremontuje i jego... tylko że ten remont polega na wyburzeniu całego budynku i wybudowaniu tam wielkiej galerii z nowym budynkiem, coś podobnego do Krakowskiej GK tylko że u nas ostał się zabytkowy budynek dworca a w Katosach poszedł w pizdu.
Generalnie poszło nie tyle o budynek co o same kielichowe żelbetonowe słupy które w środku podtrzymywały całą konstrukcję dachu... to unikat na skalę światową, należący do kierunku/nurtu brutalistycznego. Ludzie pisali petycje, próbowali coś zrobić ale podejrzewam, że pieniądze jakie za tym stoją mają większą siłę przebicia.
PKP głupia nie jest, jeśli ktoś (inwestor) wejdzie w spółkę z nią budując wielki nowoczesny przeszklony obiekt handlowy połączony z dworcem, to czemu nie? Na co im jakieś tam kielichy, a to że to unikat - walić to, dosłownie i w przenośni: od 22 grudnia trwała regularna akcja wyburzeniowa budynku dworca. Kielichy poszły, jeden za drugim.

Linki:
profil dworca na fb, http://www.facebook.com/reqs.php#!/Brut ... wic?v=info
http://www.facebook.com/reqs.php#!/Brut ... c?v=photos a tutaj link do zdjec.

inne zdjecia ktore znalazlam w sieci:http://www.flickr.com/photos/dworzecpkpkatowice/

solangelica

Post » Śro sty 19, 2011 14:40 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

Dzięki :ok:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Śro sty 19, 2011 14:40 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

pomponmama pisze:Witajcie siostry drogie! Moje straszne dziecko sprzedało mi wirusa i musiałam iść na L4, co może spowodować nieprzedłużenie mi umowy, która za kilka dni wygasa :? Choć z drugiej strony wcale nie wiadomo, czy doczekam tego momentu, bo czuję się tak, że chyba mi przyjdzie wcześniej ten padół opuścić :roll: Pościel mam do przebrania, bo w nocy po ferveksie pociłam się straszliwie. Poza wysoką gorączką, koszmarnym suchym kaszlem, bólem głowy i wszystkich mięśni, i innymi atrakcjami związanymi z przeziębieniem, strzyknęło mi coś w plecach kiedy rozkaszlałam się w pozycji leżącej, i teraz ruszam się jak robocop :cry: Ponadto zaczęło mnie naparzać ucho :cry: Do niedzieli mam zostać w łóżeczku, a w poniedziałek przed pracą udać się do kontroli. Czy ktoś mógłby uprzejmie mnie dobić :? ?

matko Pompona... rany julek, kuruj sie... to typowe jakies francowate chorobsko o tej porze roku fuuuj......
kciuki mocne i kupa czarow, czarow kupa... huuuuu, huuuu, pozytywna energia zdrowotna!!!!

...jak ci nie przedluzy ten patafian to rzucimy urok na jego ptaszka, jak zacznie sikac petelkami albo ruchem wirnikowym to moze wreszcie oprzytomnieje :twisted:

solangelica

Post » Śro sty 19, 2011 14:42 Re: PAKT CZAROWNIC XXI - oczko ;) WITAMY!!

pomponmama pisze:http://www.rp.pl/artykul/596222_Dwanascie-gniewnych----kotow--.html
Bardzo dobry artykuł - polecam :lol:

:ryk: :ryk: :ryk: Takie rzeczy tylko w Ameryce...
Pomponmamo zdrowiej!! :ok:
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

[poprzednia][następna]