Nim będzie za późnoSchŁódź. Psysio- zły kot?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 19, 2011 13:07 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

ruru pisze:Pamiętajmy o SilVio....

ObrazekObrazek

SilVio :( słoneczko, zasługujesz na swoją szansę
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Śro sty 19, 2011 13:14 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

anka22 pisze:przychylam się do opinii na temat furosemidu, znacie pewno Tinkę07 , ona jak slyszy o tym leku przy nerkach , to nie powiem już co mówi. Mój wet także mówi ,że z tym lekiem trzeba bardzo ostrożnie. Smarti napisz do Tinki pw, jesli chodzi o nerki na pewno da wskazówki.

Ale też nie należy furosemidu demonizować. Niekiedy jest potrzebny, że naduzywany, zgoda.
Stanowczo jednak lepiej jest się konsultować z wetem zamiast konsultacji z forumowiczami :roll:
Ostatnio edytowano Czw sty 20, 2011 0:02 przez casica, łącznie edytowano 1 raz
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro sty 19, 2011 13:25 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

casica pisze:
anka22 pisze:przychylam się do opinii na temat furosemidu, znacie pewno Tinkę07 , ona jak slyszy o tym leku przy nerkach , to nie powiem już co mówi. Mój wet także mówi ,że z tym lekiem trzeba bardzo ostrożnie. Smarti napisz do Tinki pw, jesli chodzi o nerki na pewno da wskazówki.

Ale też nie należy furosemidu demonizować. Niekiedy jest potrzebny, że naduzywany, zgoda.
Stanowczo jednak lepiej jest się konsultować z wetem zamiast konsultacji z forumowiczami :roll:

Tak, bywa potrzebny. Niekiedy.
Przy nadciśnieniu i obrzękach będących objawem chorób układu krążenia, np. przy obrzęku płuc. Działa szybko i skutecznie.

Natomiast w pozostałych przypadkach, kiedy jest właśnie nadużywany może doprowadzić do rozmaitych komplikacji.

"Zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, obniżona objętość krwi z obniżeniem ciśnienia tętniczego, obniżony poziom sodu, obniżony poziom potasu, rzadko - nudności, zaburzenia żołądkowe, zwiększenie stężenia kwasu moczowego i nasilenie dny. Sporadycznie wysypka skórna, nadwrażliwość skóry na światło słoneczne, zapalenie trzustki.
Furosemid może powodować przemijające lub nieodwracalne zaburzenia słuchu.
Długotrwałe stosowanie furosemidu może powodować obniżenie poziom magnezu, bardzo rzadko tężyczkę.
Uwaga! W trakcie leczenia należy kontrolować poziom potasu, wapnia i magnezu, kreatyniny, mocznika, wskaźniki równowagi kwasowo-zasadowej oraz u pacjentów z cukrzycą stężenie glukozy we krwi i w moczu. "
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro sty 19, 2011 13:48 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

Uzywany jest też w przypadkach skąpomoczu i wstrzymania moczu, również u ludzi.

casica

Post » Śro sty 19, 2011 14:03 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

dziewczyny wiem jedno ,ze Tinka nie jest jakimś tam formuowiczem, który wchodzi tu sporadycznie tak jak ja, ja nie mam wiedzy medycznej prawie żadnej , tyle co z własnego doświadczenia , a doswiadczenie mam dopiero 3 lata i to raczej ze zdrowymi kotami, więc mogę trzymać tylko kciuki lub wesprzeć finansowo.Tinkę znam osobiscie bardzo dobrze od zawsze i wiem ile czasu, ile lat poswięciła , ile serca i nieprzespanych nocy w walce z chorobą cukrzycy i nerek swojej ukochanej kocicy Tinki, ile ksiażek przyczytala , ile rozpraw na ten temat napisala i ilu ludziom pomogla. Znajomi weci,którzy widzą coś opócz czubek wlasnego nosa, wielu wlascicieli kotów z tymi schorzeniami odsyła czesto do Tinki, wiem o tym i wiem także , że wiele z Was ma tu naprawdę ogromą wiedzę i wierzcie mi też ,że czasami wiekszą niż wet. Bo wet musi leczyć i chorą noge i zaszczepić i chore oko i serce i nie sposób ogarnąc wszystkiego. Owszem specjalizują się w danej dziedzinie mniej lub bardziej, ale jeszcze raz powtarzam ,że weci , którzy nie są prózni,widzący innych ludzi, i szanujących ich wiedzę mimo, że nie są wetami, czesto korzystają z ich pomocy i spostrzeżeń. Niektórzy tu na forum wiedzą o których wetach mówię. Mój wet , były wet zaczął leczyc moją kotkę na nerki a okazało się ,że nie nie zlecił podstawowych badań, leczył na oślep , nie miał konkretnego planu, zmieniał leki, zaczął też podawać furosemid, kazał zmienić karme na karme dla nerkowców i o zgrozo kazał kupować u siebie w gabinecie, bo to lekarstwo i w necie nie powinno się niby. Jednak jak zapytałam a co z drugim kotem , ktory jest zdorwy i jak on sie dorwie do tej karmy , to stwierdził ze mu nie zaszkodzi. Jakie było moje oburzenie, że jak to karma lecznicza zwana przez nigo lekarstwem nie zaszkodzi zdrowemu kotu?????. Zmieniłam weta, mój kot nie ma problemu z nerkami i okazało się,że nigdy nie miał, wszystkie wyniki w normie, a ten poprzedni wet po prostu leczył objawy rujki, które wziął za objawy chorych nerek, bo mu sie białko w moczu pokazało w badaniach paskowych. Teraz już nie dałabym sie tak omamić i wciskac sobie głupot , wiem dzięki Tince, gdyby nie ona moja kicia pewno od samych lekow juz byłaby albo chora, albo za TM. Wiem ,ze niektórych z Was może ona wkurza,że się wymądrza , ale w dziedzinie nerek i cukrzycy wie duzo wiecej niż niejeden wet. Amen
Ostatnio edytowano Śro sty 19, 2011 14:18 przez anka22, łącznie edytowano 1 raz

anka22

Od: Wto wrz 09, 2008 11:47

Post » Śro sty 19, 2011 14:10 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

anka22 pisze:(...) Wiem ,ze niektórych z Was może ona wkurza,że się wymądrza , ale w dziedzinie nerek i cukrzycy wie duzo wiecej niż niejeden wet. Amen

Ja się z tym zgadzam - i że wkurza i że wie więcej niż niejeden wet.
Ale dla casica argumentem podstawowym jest posiadanie dyplomu :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro sty 19, 2011 14:17 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

anka22 pisze:dziewczyny wiem jedno ,
ciach

Jednak jest to watek nie o Tinka07, a o kocie.
Nie ze wszystkim co piszesz się zgadzam, ale to nie ten watek.
Btw, jesteś Izy siostrą, prawda?

Dla casica argumentem podstawowym były sugestie Tinka07, że CoolCaty (za moją zgodą) może uśpić Dracula tylko dlatego, że zapadł na cukrzycę. Co było podłe i wynikało wyłącznie z patologicznej nienawiści do CC.
Co do reszty tak, od leczenia zwierząt jest weterynarz a nie nawet najbardziej oczytany forumowicz. Fajnie, że ktoś ma większą wiedzę teoretyczną, fajnie, że się chce nią dzielić, jeszcze fajniej gdy robi to w innej formie niż Tinka07. Natomiast bez względu na wszystko nie może uzurpować sobie funkcji weta. To jest nieodpowiedzialność. Leczenie cudzych kotów przez internet, regulowanie dawkowania i stosowania leków. Przypominam też, że nie jest to zgodne z regulaminem forum.

casica

Post » Śro sty 19, 2011 14:23 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.Carlito w DT u smarti:))!

mokkunia pisze:ja bym skonsultowała z wetem czy na pewno podawać ten furosemid
osobiście jestem jego przeciwniczką i mój wet także (chyba że są ku temu wskazania)

Dyskusja o furosemidzie zaczęła się od tej wypowiedzi.
W jej dalszym toku nie widzę "uzurpowania sobie funkcji weta", regulowania dawkowania czy stosowania tego leku.
Lek jest podawany przez lekarza weterynarii w gabinecie a nie przez forumowiczów. My możemy jedynie dzielić się uwagami na ten temat.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro sty 19, 2011 14:25 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.Carlito w DT u smarti:))!

pixie65 pisze:
mokkunia pisze:ja bym skonsultowała z wetem czy na pewno podawać ten furosemid
osobiście jestem jego przeciwniczką i mój wet także (chyba że są ku temu wskazania)

Dyskusja o furosemidzie zaczęła się od tej wypowiedzi.
W jej dalszym toku nie widzę "uzurpowania sobie funkcji weta", regulowania dawkowania czy stosowania tego leku.
Lek jest podawany przez lekarza weterynarii w gabinecie a nie przez forumowiczów. My możemy jedynie dzielić się uwagami na ten temat.

no i niech tak zostanie :ok:

teraz szukamy domu choćby tymczasowego dla SylVio. To też bardzo potrzebujący kotek....
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Śro sty 19, 2011 14:32 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

oczywiscie zostawymy te prywatne potyczki , koty sa tu najwazniejsze.

anka22

Od: Wto wrz 09, 2008 11:47

Post » Śro sty 19, 2011 14:33 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

Czy Silvio miał badane nerki. Nie wiem ale mój nos mi mówi że może coś być na rzeczy... :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro sty 19, 2011 14:38 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

Dla Silvio :ok: :ok:

tamiss

Od: Śro lut 10, 2010 17:08

Post » Śro sty 19, 2011 14:44 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

w jakim sensie badane nerki?
tutaj opis z klatki i wszystko co wiem...
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Śro sty 19, 2011 14:45 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

kreatynina i mocznik - nie wiem ale ten wywalony język jakoś mi się z nerkami kojarzy :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro sty 19, 2011 15:35 Re: Nim będzie za późnoSchŁódź.SilVioMiednicaZłamana prosi o DT!

i jak?szykuje się jakiś tymczas dla Silvio?
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

[poprzednia][następna]