Karma dla kota - znowu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 17, 2011 22:21 Karma dla kota - znowu

Czołem
Jakis czas temu stracilem 13letnia kotke i przyjaciela.Byla ze mna od 8roku zycia i zmarla mi na rekach podczas zabiegu. Od ok roku zaczely sie problemy zdrowotne.. Wpierw zaczela slepnac,az oslepla calkowicie.Potem zaczela ciezko oddychac.Okazalo sie ze zalegal plyn w pluchach i brzuchu. Cale zycie Kotka byla karmiona whiskasami na zmiane z kitekatami. Jestem w pelni teraz przekonany ze to wina zlej karmy bo sadze ze to wlasnie zla karma wprawila kota w nadcisnienie. Duzo poczytalem na ten temat i wiem ze zle robilem i skrzywdzilem tym samym przyjaciela. Chociaz jaki przecietny czlowiek w 1998 roku zastanawial sie nad slusznoscia karmy dla kota... Kupowalo sie to co bylo w sklepie...

A teraz chcialbym sie zpytac osob ktore znaja ten temat lepiej niz ja. Jako ze bardzo sie przyzwyczailem do uwazania na kota podczas stawiania krokow to chce sobie sprawic nowego domownika (Ladnie prosze o nie zbesztanie mnie jaki to ze mnie kretyn ze karmilem kota gownem,wiem co to znaczy posiadac kota w domu i wiem z czym to sie je.Czesto tez specjalnie rezygnowalem z wyjazdow czy urywalem sie na 2h z sylwestra po to by od 23 do 1wszej posiedzec z nia w ciemnej lazience) Szukam odpowiedniej karmy. Przerabialiscie to pewnie 100tki razy.Szukam karmy oraz mokrego ktore nie zniszcza mojego portfela (srednia polka) a jednak beda o niebo lepsze od whiskasow.Szukalem zestawienia karm dla kotow ale to wszystko jest tak pomieszane ze az nieczytelne. Oczywiscie rozumiem tez ze to kotu ma smakowac a nie mojemu portfelowi wiec bede sprawdzac poszczegolne smaki. Natomiast prosilbym zebyscie mi polecili cos od siebie - jakies "przysmaki" tez mile widziane.

Ale sie rozpisalem.Mam nadzieje ze bedzie sie wam chcialo to czytac :)
Pozdrawiam

Edit: Rozumiem ze takowe kramy zamawiacie przez internet?Bo mam zamiar tak tez robic.Jezdzenie po warszawie w poszukiwaniu karmy mi sie nie widzi.

Sylwek89

Od: Pt sty 07, 2011 21:02

Post » Pon sty 17, 2011 22:32 Re: Karma dla kota - znowu

Bardzo dobrze, że pytasz :ok: jak wiadomo kto pyta nie błądzi ;)
Na początek polecam ten wątek viewtopic.php?f=10&t=117399 tu jest i o karmach i o BARFie (może akurat ten sposób żywienia kota, cenowo średnia półka, jakościowo na pewno super).
Jeśli nie BARF, to przyda Ci się nauczyć czytać etykiety i sam wybierzesz to, co Ci odpowiada dla Twojego podopiecznego. Informacje tu http://chatul.pl/viewtopic.php?t=475
Spis karm mokrych tu http://chatul.pl/viewtopic.php?t=581 a suchych tu http://chatul.pl/viewtopic.php?t=539
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Pon sty 17, 2011 23:11 Re: Karma dla kota - znowu

Jeszcze sie zapytam o cos :) Mianowicie:
DO jakiego wieku kota nalezy karmic karma "kitten" Zainteresowal mnie producent Applaws o ile dobrze pamietam.

Sylwek89

Post » Wto sty 18, 2011 0:30 Re: Karma dla kota - znowu

Przeważnie do roku.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto sty 18, 2011 9:25 Re: Karma dla kota - znowu

Applaws to dobre karmy. Musisz jednak pamiętać, że uzupełniające, co znaczy, że nie mogą stanowić podstawy pożywienia kota. Są bez dodatków - również witaminowych i tauryny. Musiałbyś dawać kotu coś innego jako podstawową karmę (coś z witaminami i tauryną) i Applawsa na deserek ;)
O suchym Applawsie są bardzo różne opinie viewtopic.php?f=10&t=121296
Obrazek

Wody — uczy pragnienie.
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Post » Wto sty 18, 2011 12:10 Re: Karma dla kota - znowu

A w jakiej kwocie chcesz się zamknąć, jeśli chodzi o suche?
Ja kupuję teraz Orijen, najtańszy nie jest, ale jeśli kot je głównie suche, to się nie pójdzie z torbami.
Z warszawskich sklepów masz: kuchniapupila, animalia, keko, zoozu. Tam można odebrać osobiście.
Z mokrych Animonda Carny, ale mój kot przestał ją lubić, pewnie na jedno wyjdzie jak się da trochę wołowiny czy kurczaka.

ankke

Od: Nie wrz 12, 2010 22:59

Post » Wto sty 18, 2011 16:03 Re: Karma dla kota - znowu

Jezeli chodzi o cene to szukam czegos pomiedzy tym co trzeba zaplacic za applaws.Tej samej firmy interesowalaby mnie "mokra" karma. Skoro suche applawsa nie jest pelnowartosciowe to co byscie polecili,przypomne ze chodzi o sucha karme na uzytek codzienny.

Sylwek89

Post » Wto sty 18, 2011 16:46 Re: Karma dla kota - znowu

ankke pisze:A w jakiej kwocie chcesz się zamknąć, jeśli chodzi o suche?
Ja kupuję teraz Orijen, najtańszy nie jest, ale jeśli kot je głównie suche, to się nie pójdzie z torbami.
Z warszawskich sklepów masz: kuchniapupila, animalia, keko, zoozu. Tam można odebrać osobiście.
Z mokrych Animonda Carny, ale mój kot przestał ją lubić, pewnie na jedno wyjdzie jak się da trochę wołowiny czy kurczaka.

Ja również daję Orijena i Animondę Carny. Dobrej jakości, a korzystne dla portfela.

Jeżeli Twoje koty przestały lubić jakiś smak Animondy Carny, to może zastąpisz innym smakiem? Moje z bogatego wachlarza smaków wybrały tylko 2 mięsne (kurczak+kaczka, indyk+królik), a poza tym z apetytem jedzą 2 rybne.

Orijen jest bardzo treściwy, kot zaspokoi głód mniejszą ilością, niż innej karmy (sprawdziłam), więc naprawdę się opłaca. Nie mówiąc o wartości odżywczej, która jest najlepsza ze wszystkich karm na rynku (75% mięsa, 25% warzyw i owoców, brak zbóż).

O Animondzie Carny Adult http://animonda.pl/koty.php?id=28

Zakupy robię w animalii:
Animonda Carny - http://animalia.pl/szukaj.php?szukaj=An ... &c_o=&c_d=
Orijen - http://animalia.pl/szukaj.php?szukaj=or ... &c_o=&c_d=

Edit: O Animondzie Carny Kitten http://animonda.pl/koty.php?id=27
Warto popróbować, które smaki okażą się atrakcyjne dla kota.
Ostatnio edytowano Wto sty 18, 2011 17:08 przez vega013, łącznie edytowano 2 razy

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Wto sty 18, 2011 17:00 Re: Karma dla kota - znowu

Sylwek89 pisze:Jeszcze sie zapytam o cos :) Mianowicie:
DO jakiego wieku kota nalezy karmic karma "kitten" Zainteresowal mnie producent Applaws o ile dobrze pamietam.

Mnie również zainteresował Applaws, ale po przeczytaniu wątku viewtopic.php?f=10&t=121296 przestałam się nim interesować.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Wto sty 18, 2011 23:17 Re: Karma dla kota - znowu

Sylwek89 pisze:Tej samej firmy interesowalaby mnie "mokra" karma. Skoro suche applawsa nie jest pelnowartosciowe to co byscie polecili, przypomne ze chodzi o sucha karme na uzytek codzienny.

Moje uwagi o braku dodatków dotyczyły obu - suchego i puszek. Choć co do suchego nie jestem na 100% pewna braku witamin, a już opakowania nie mam. I raczej nie planuję, bo faktycznie w kuwecie nie za fajnie ;)
Ja kupuję puszki porta21, grau, dodatkowo applawsa i almo nature. Suche ostatnio porta21. Te karmy, które polecano Ci powyżej też są ok.
Obrazek

Wody — uczy pragnienie.
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Post » Wto sty 18, 2011 23:55 Re: Karma dla kota - znowu

A ja polecam (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych) zmiany karm.
Nie chodzi mi o zmiany codziennie czy co tydzień, ale jeśli masz jednego kota to powiedzmy że jak już przeje worek 2-3 kg (dobrą karmę o takiej wadze będzie jadł ok 1,5 miesiąca) zmienić na inną markę. Uważam, że nie ma karmy idealnej, każda ma swoje zalety, ale i wady.
Moje teraz kończą Taste Of The Wild i czeka już na nie RC Oral Sensitive (u mnie się sprawdza jako niezły "odkamieniacz" zębów i smakuje szalenie- jak wszystkie Royale. Wiem, że składem nie grzeszy, ale co zrobić :)

Aaa i surowe (przelane wrzątkiem) mięsko na śniadanko/kolację nie zaszkodzi:)

EwaG

Od: Sob gru 26, 2009 18:15

Post » Śro sty 19, 2011 0:19 Re: Karma dla kota - znowu

samo karmienie suchym może kotu nerki zniszczyć-koty nie mają takiego odruchu jak psy "zjadłem papu,to teraz sobie chlapnę","wróciłem ze spacerku,to się napiję."

do suchego konieczne jest mokre.czy to puszki,czy to surowe.koty przyswajają wodę lepiej z pokarmu.
dobre puszki to animonda carny,bozita.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob sty 22, 2011 17:00 Re: Karma dla kota - znowu

No i wystartowalem. Moj nowy domownik nie jest wybredny, mozna by powiedziec ze zje wszystko. Na testy dostal sucha karme Sch...(dawniej BOSCH) i puszki Animody Carny. Wszystko wcina az do pustej miski. Zamowilem juz miesieczna porcje Puriny ProPlan dla kittenow do tego troche tego BOSCHA i 20 puszek animody w roznych smakach. Dziekuje wam za porady.

Sylwek89