Rudy dom, Chmurek na tymczasie, Protka i Chmurka w DS!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 15, 2011 21:15 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

joarkadia pisze:Cukierek obraził się na mnie :roll: :twisted:
Dostał swoją prywatną obróżkę z dzwoneczkiem i za każdym jego drgnięciem można usłyszeć dzwonienie :D Za każdą cenę i wszelkimi dostępnymi metodami próbuje się tego pozbyć, ale bez skutku :lol: Nie jest zachwycony, mina kota wściekła :mrgreen: :ryk:

Mój też tak miał :wink: Zdjęłam, no.... :oops:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob sty 15, 2011 21:19 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

albo kot albo ja - ktoś wygra....
A że znam siebie to wiem, że wygram ja - najwyżej będę jutro niewyspana.... :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

joarkadia

Od: Śro wrz 15, 2010 21:30

Post » Sob sty 15, 2011 21:24 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

No cóż.....
wygląda na to, że będzie nas szóstka 8O

joarkadia

Post » Sob sty 15, 2011 21:39 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Czytałam ... 8O .... dasz radę, ale będzie wesoło :twisted:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob sty 15, 2011 21:43 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Zdaje się, że ten kociak miał pisane trafić do mnie :mrgreen:
Czarny z białymi łapkami.... będzie dogadywał się z Cukierkiem pewnie :D , nauczy go skakania po firankach, dzwonienia dzwoneczkiem w nocy i rzucania myszek na żyrandol :ryk:
Imię prawdopodobnie Fuksik :D

joarkadia

Post » Sob sty 15, 2011 22:11 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Proszę Państwa - Cukierek sam przyszedł do mnie i wprosił się na kolana :!: :!: :!:
Leży - z dzwoneczkiem na szyi - i pochrapuje :mrgreen: :mrgreen:
Został już uświadomiony, że będzie pewnie miał nowego towarzysza zabaw i jego rolą będzie nauczenie małego wszystkiego :twisted: Spojrzał na mnie i wygodniej umościł się tylko na kolanach :1luvu: :1luvu:

joarkadia

Post » Nie sty 16, 2011 11:19 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Efekt dzwoneczka przeszedł moje oczekiwania :D
Kociak trzy czwarte nocy latał jak oszalały - zresztą może robił to każdej nocy, ale dopiero teraz go mogłam usłyszeć :wink:
efektem jego walki z dzwoneczkiem jest - zbite dwa kubki, wszystkie torebki foliowe fruwały po kuchni, wylizana patelnia po smażonej kiełbasce (niezdrowe, ale jak smaczne), wywrócona suszarka na pranie (z praniem), niedomknięta szuflada wypatroszona, rozwalone książki na półce i zerwany wieszak w mojej kurtce.... Nie wspomnę o tym co jest na codzień np. o całym piasku z kuwetki poza kuwetką czy o dywanach fruwających po całym meiszkaniu.... :ryk:

joarkadia

Post » Nie sty 16, 2011 11:28 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

po co mu ten dzwonek?
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Nie sty 16, 2011 11:36 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Każdy kociak ma czerwoną obróżkę z taką małą kuleczką, która dzwoni przy każdym ruchu.... Żeby nikt ich nie zauroczył :D
A tak na serio - jak się mały schowa to nie mam możliwości aby go znaleźć, a muszę mu zakraplać oczka. W ten sposób wiem gdzie cała szajka kocia się porusza i co broi :mrgreen:
A przy Cukierku moi rezydenci zdecydowanie odmłodnieli :ryk:

joarkadia

Post » Nie sty 16, 2011 11:39 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Ja jestem przeciwniczką dzwoneczków,obróżek.Nie zakładam im nawet wtedy kiedy spędzamy urlop na działce. :(
Obrazek

renatab

Od: Pt paź 08, 2010 19:58

Post » Nie sty 16, 2011 11:42 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Zrobiłam to tak na wszelki wypadek, bo czasami - coraz rzadziej - kociaki wyskakują przez okno i chciałam, aby miały jakiś adresownik na sobie.... A teraz rezydenci się przyzwyczaili, a Cukierek śpi z łapkami obejmującymi obróżkę

joarkadia

Post » Nie sty 16, 2011 11:43 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

mam wątpliwości do tej metody.

rozumiem zakładanie dzwonków kotom wychodzącym - by utrudniać im polowanie na ptaki.

obróżka i adresownik - sprawa jasna, tylko trzeba pamiętać o możliwości zahaczenia się kota obrożą o krzaki itp.

ale - przepraszam za bezpośredniość i brutalność wypowiedzi, ale jestem z niej znana - wygoda człowieka (żeby było łatwiej znaleźć kota) nie jest w moim odczuciu powodem do męczenia go dzwonkiem. Koty mają dużo lepszy słuch niż my. i bardzo z niego korzystają. i taki dzwonek na szyi słyszą ZNACZNIE głośniej niż Ty go słyszysz, w dodatku mają go bardzo blisko uszu.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Nie sty 16, 2011 12:03 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

W czasie swoich podbojów podwórka Puszek przyniósł mi wróbelka, coś dziwnego i coś podobnego do jeża, Garfild szczura, wróble Rademenes około 10 gołębi, jednego wielkiego gawrona i nie wiem już ile wróbli.... A ponieważ Rademenes jest kotem mojego lokatora a drabinka była w moim pokoju więc miałam wątpliwą przyjemność pogrzebania złapanych ptaszków :? Rademenes, mimo że ma kłopoty nerkowe, nadal jest wypuszczany przez lokatora na dwór i czasami bywa tak, że znajduję go dopiero po paru ładnych godzinach, bo on wyjdzie, przyśnie albo coś :roll:
Puszek jest tak sprytnym kotem, że potrafi sobie sam otworzyć okno - miałam mieć wymieniane w zeszłym roku na plastiki, ale niestety nic z tego nie wyszło i czekam niecierpliwie na wiadomość kiedy się to w końcu stanie .... Muszę czekać na administrację, bo wydatek na okna z własnej kieszeni po prostu mnie nie stać... Z kolei za Puszkiem ucieka na dwór od razu Garfildos - one co prawda znają najbliższą okolicę, ale jakby skorzystał z okazji Ryś albo Cukierek, to podejrzewam, że tak prędko ich bym nie znalazła - o ile bym znalazła. Dzwoneczki są tak skonstuowane, że zaczynają brzęczeć dopiero przy gwałtowniejszym ruchu kociaka - nie jest to tak, że za każdym jego drgnięciem wyje syrena dzwoneczkowa. Obróżki nie są zapinane na sztywno, tylko przy zahaczeniu o coś zrywają połączenie (Puszek, Garfild) albo są na gumce (Ryś i Cukierek). Jedynie Rademenes ma ciasno zapinaną obrożkę, ale tu niestety nie mam praktycznie nic do gadania :evil: Rademenes zresztą coraz częściej wychodzi przez okno w swoim pokoju, a miauczy o otworzenie drzwi z mojej strony - obchodzi cały blok. Większość sąsiadów jest w porządku - otwierają drzwi kociakom, dzwonią do drzwi albo prowadzą kociaka do siebie na czas kiedy mnie nie ma (zwłaszcza dotyczy to Rademenesa). Zrezygnowałam z obróżki dla garfilda jak miał problemy z sierścią, ale dzięki maści (miał zapalenie skóry) został wyleczony.

joarkadia

Post » Nie sty 16, 2011 17:39 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Przyznam, że trochę ciarki mnie przechodzą, kiedy czytam o kotach wychodzących i polujących w środku miasta :( . Pasożyty, zatrute zwierzęta ... nie chciałabym, żeby któregoś z twoich kotów to spotkało ... zwłaszcza Rysia.
Kiedy przyjeżdża Fuksik?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon sty 17, 2011 7:39 Re: Puszek, Garfild, Ryś, Rademenes i Cukierek - rudo biały dom

Czekam na wiadomość od Jany kiedy maleństwo przyjedzie.... Czarny z białymi łapkami więc dogada się z Cukierkiem i Rademenesem - będzie równowaga czarno ruda w kotach w domu :mrgreen:
A co do ich polować - próbuje je właśnie jak najbardziej ukrucić, a obróżka z dzwoneczkiem znacznie mi to ułatwia.... Ryś chciał zeskoczyć kiedyś ale udało mi się go jeszcze złapać. Już widzę siebie latającą po całym podwórku za Rysiem i Cukierkiem 8O Ryś jeszcze by podszedł, ale Cukierek... mogłabym zapomnieć o kocie!

joarkadia

[poprzednia][następna]