Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii? Nie sika :/

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 09, 2011 7:14 Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii? Nie sika :/

Wczoraj się przeprowadziliśmy.
Prezes wpada w histerię, biega, wrzeszczy, szuka miejsca po szafach, wrzeszczy mocniej i zaczyna zipać.

Nie wiem jak mu pomóc :cry:
Na Feliway na pewno za późno, można jakoś inaczej pomóc kotu?
Nie wiem czy mam go zostawić w spokoju czy zajmować uwagę?
I tak w sumie nic nie skutkuje.

Co robić? Może są jakieś specyfiki, które można podać na już?
Ostatnio edytowano Śro sty 12, 2011 12:03 przez estre, łącznie edytowano 5 razy

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

Post » Nie sty 09, 2011 7:41 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii?

O kurczę :(
Pomogłyby też krople Bacha, na szybko takie do psikania w sprayu, na własne oczy widziałam ich działanie. Nie wiem, czy ma je ryśka, są tu: http://www.drbach.pl/product_info.php/c ... cts_id/220 . Tylko, że natychmiast ich nie ściągniecie :? .
Mnie się wydaje, że postarajcie się zachować spokój, niech kot poczuje, że nic się złego nie dzieje. Poza tym - zachowanie małych, codziennych rytuałów. Ja bardzo o to dbałam po przeprowadzce. U mnie odbyła się niemalże bezstresowo.
Jak zechce się schować, np. na półce w szafie - pozwólcie mu.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie sty 09, 2011 8:55 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii?

Drugi się trzęsie ze strachu. Wszedł na kolana i drży jak osika :(

Nie wiem jak im pomóc :(

estre

Post » Nie sty 09, 2011 9:00 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii?

Wydaje mi się, że w tej chwili jedyne, co możesz zrobić, to postarać się dla siebie o jak największy spokój. Koty czują Twoje zdenerwowanie ich zdenerwowaniem i koło się zamyka.
A jakie jest mieszkanie? Duże? Bo jeśli ma np. dwa czy trzy pokoje, to może zamknąć je na razie w jednym, niech zapoznają się na początek z częścią mieszkania, a potem stopniowo dalej. Tak sobie myślę. No i na prawdę, staraj się zachowywać jak najnaturalniej, jak gdyby nigdy nic.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie sty 09, 2011 9:07 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii?

Małe. 1 pokój.
Przeprowadzały się z większego.
Staram się okazywać spokój, ale nie mogę patrzeć jak się boją :(

estre

Post » Nie sty 09, 2011 9:15 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii?

A może takie tabletki jak się daje na transport czy na sylwestra ?

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Nie sty 09, 2011 9:37 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii?

Napisz w tytule pytanie, czy ktoś w Twojej okolicy ma odstąpić krople Rescue Remedy Bacha. To taka uniwersalna mieszanka na stres, nie trzeba robić na zamówienie.
Jeśli nie znajdziesz, to spróbuj jutro poszukać w aptekach - niektóre mają (najczęściej te, które prowadzą leki homeopatyczne - wiem, że w Katowicach jest taka apteka na Roździeńskiego 90; może jakaś taka apteka jest czynna w niedzielę, nie znam okolicy, więc nie podpowiem), ew. w sklepach zielarskich (w Krakowie krople RR ma sklep Herbapolu).
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Nie sty 09, 2011 9:40 Re: Katowice - pilnie potrzebne krople Bacha Rescue Remedy!

Tytuł zmieniłam, ta apteka dziś nieczynna :(

estre

Post » Nie sty 09, 2011 10:30 Re: Katowice - pilnie potrzebne krople Bacha Rescue Remedy!

Hop.
Myślę jeszcze nad feliwayem. Może ktoś ma pożyczyć np. dyfuzor, wkład sobie dokupię.

estre

Post » Nie sty 09, 2011 10:40 Re: Katowice - pilnie krople Bacha Rescue Remedy! lub feliway

Ja też przeprowadzałam się z większego mieszkania do mniejszego.
Na przeprowadzkę koty dostały jakiś żółty żel i miały odlot, tylko Buba płakała.
Potem były przez miesiąc dobry, jak nie dłużej zamknięte w pokoju, bo pokój był w miarę w porządku, a w kuchni był mega magazyn - koszmar!
Koty ogólnie się pochowały za kanapą i w sumie wszędzie, gdzie tylko mogły, nie widziałam ich cały dzień, siku w kuwecie, kupa w kuwecie, jedna sztuka kupkała obok...
Za to w nocy... przyłaziły potwory pod kołdrę, czułam jakie sztywne, wystraszone, pod kołdrą się układały i odprężały.
W tych pierwszych tygodniach każde z nich zachowywało się jakby było same, jakby innych kotów nie było, koty nie spały ze sobą, nie lizały się...
Ja psikałam początkowo Feliway w spray'u, ale efektów nie było...

Jak posprzątaliśmy kuchnię i otworzyliśmy drzwi od pokoju, to na początku nie chciały wyjść, miski od razu przeniosłam do kuchni, a kuwetę jak już zaczęły biegać po całym mieszkaniu...

Więc myślę, że potrzebują czasu, dużo czasu po prostu...

Ogólnie od czasu przeprowadzki reagują dużo mocniej na istotne zmiany w domu, jakieś nowości, gości, więc jeszcze tak do końca do siebie nie doszły...

Przeprowadzka była na początku października...

Mam nadzieję, że Twoje koty szybko dojdą do siebie.
najszczesliwsza

Post » Nie sty 09, 2011 10:58 Re: Katowice - pilnie krople Bacha Rescue Remedy! lub feliway

Zajrzałam do nich za kanapę, śpią, ale Czesio się cały trzęsie :(
Nie chcą wyjść wcale. Jedynie w nocy wychodzą, skaczą po meblach, wyglądają przez okna.
W dzień nawet nie wyjrzą.

estre

Post » Śro sty 12, 2011 12:05 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii? Nie sika :/

Feliway chodzi od wczoraj.
Ale od rana mamy inny problem.
Prezes lata do kuwety, nie sika normalnie tylko kapie po troszku.
Nie miauczy przy tym, ale ma problem ewidentnie.
Do weta dodzwonić się nie mogę :evil:

estre

Post » Śro sty 12, 2011 12:11 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii? Nie sika :/

Może dobrze byłoby podać mu relanium? Na całokształt...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro sty 12, 2011 12:13 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii? Nie sika :/

Kurcze, sama nie wiem co robić.
Dzwonię do weta wciąż, ale pełno pacjentów i nie połączą.
Musiałabym jechać popołudniu do innego, który nie zna kotów.

W domu mam Furaginum, ale nie wiem czy mogę podać :(

estre

Post » Śro sty 12, 2011 12:17 Re: Przeprowadzka - jak pomóc kotu w histerii? Nie sika :/

Zapewne sika po kropelce ze stresu, nie wydaje mi się, żeby infekcja się jakaś przyplątała, ale kto wie. Jeśli to nerwowe sikanie, to furagin nie pomoże.

pixie65 pisze:Może dobrze byłoby podać mu relanium? Na całokształt...

Też jestem za podaniem czegoś ogólnie na uspokojenie.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

[następna]