KOT Z YT II. Sprawca będzie sądzony! s. 93 Linki post 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 11, 2011 18:34 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

Poker71 pisze:A ja mam kwestię do TOZów które są/powinny być oskarżycielami posiłowymi w tych sprawach.
Istnieją takie rzeczy jak dane statystyczne min.służące do wspomagania określania profili psychologicznych (najdłużej zbierane i analizowane w USA stąd sądzę że do tamtych organizacji można by uderzyć o udostępnienie/udokumentowanie przez ekspertów danego wycinka). Min wynika z nich bodaj np. że gwałciciele zaczynają najczęściej od podpaleń itd.

Zapewne są też informacje i analizy dotyczące osób które w dzieciństwie/młodości dręczyły zwierzęta, czy nie miałoby sensu wydobyć i poddać analizie eksperckiej takie dane? Żeby uniemożliwiać tą "niską szkodliwość społęczną"?

Oraz czy nie można by zdobyć kilu ekspertyz psychologów/psychiatrów/behawiorystów o zaburzeniach zachowania i konsekwencjach w przyszłości (brak penalizacji prowadzący do poczucia bezkarności, rozwijające się skłonności sadystyczne i aspołeczne mogące doprowadzić do "przerzucenia" się na innych słabszych i bezbronnych np. dzieci, chorych itd???)

Ze względu na koszty możnaby nadac taki temat mediom, śledztwo dziennikarskie zapewne dałoby radę wydobyć cenne wypowiedzi.... może przy okazji znalezli by się specjaliści którzy by takie ekspertyzy zrobili pro publico bono?
A jeśli nie, to zbiórka na ten cel?

Takie profile to świetny pomysł i faktycznie ktoś mógłby się tym zająć. Tylko kto....

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Wto sty 11, 2011 19:01 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

http://killer.radom.net/~sermord/zbrodn ... asseyJason

"Jednak profilerzy uznali, że nie powinno się skupiać na seksualnym tle tego morderstwa. Sugerowali by szukać kogoś kto w przeszłości znęcał się nad zwierzętami. Profilerzy FBI opisali mordercę jako zorganizowanego i aspołecznego."

czyli takie dane istnieją bo istnieją takie wnioski. może organizacje prozwierzęce w USA mogłyby się zwrócić do FBI o udostępnienie danych statystycznych i wniosków badaczy?

http://116123.edu.pl/index.php?option=c ... a&Itemid=6

"Według DSM-IV (1994) rozpoznanie antyspołecznego zaburzenia osobowości stawia się jedynie osobom pełnoletnim, jeśli spełniają następujące kryteria:

•przed piętnastym rokiem życia pojawiły się przynajmniej trzy przypadki dewiacyjnego zachowania: częste wagary, prowokowanie bójek, oszustwa, kradzieże, znęcanie się nad zwierzętami, częste kłamstwa, ucieczki z domu itp.;
•po piętnastym roku życia pojawiły się przynajmniej trzy z wymienionych zachowań: częste oszustwa, kłamstwa, impulsywność, nieumiejętność planowania, drażliwość, wybuchowość, agresja, brak wyrzutów sumienia, lekceważenie niebezpieczeństwa, brak odpowiedzialności, brak poczucia winy, liczne kolizje z prawem;
•zachowanie antyspołeczne nie jest objawem innego zaburzenia psychicznego, np. schizofrenii lub manii."

"Zachowania osób cierpiących na antyspołeczne zaburzenia osobowości można scharakteryzować jako nieodpowiednie i impulsywne. Przestępstwa popełniane przez te osoby są przypadkowe, dokonywane pod wpływem impulsu, bez żadnego racjonalnego celu, bez troski o konsekwencje. Swoje potrzeby zaspokajają w sposób impulsywny, nie licząc się z potrzebami innych ludzi. ... Charakteryzuje ich cynizm, egocentryzm, brak empatii oraz wyrzutów sumienia. Są niezdolni do przeżywania uczuć, nie potrafią odczuwać miłości, radości, żalu, rozpaczy. Mają niską tolerancję na frustrację, na jej pojawienie się reagują agresją. Często stosują przemoc wobec członków rodziny. Własną wolę narzucają innym siłą lub za pomocą gróźb i szantażu."

http://psychologia-kliniczna.cba.pl/749 ... ieletnich/

"Tak więc młodociany chuligan zaczepia i atakuje młodszych i słabszych, choć z ich strony nic mu nie zagraża, znęca się nad zwierzętami nie po to, by się przed nimi bronić, lecz dla przyjemności i satysfakcji, jaką mu daje wyładowanie napięcia. Jego działalność jest skierowana na cele destruktywne: chętnie niszczy przedmioty będące własnością społeczną, np. ławki szkolne, sprzęt w miejscach publicznych, podobnie jak łamie bez żadnej potrzeby gałęzie drzew i niszczy zieleńce i kwietniki. Świadczy to o silnym wypaczeniu sfery dążeń, które zostają podporządkowane prymitywnym popędom i emocjom."
tu już są KONKRETNE wnioski, wprawdzie artykuł dotyczy nieletnich, ale w końcu innym gatunkiem to oni nie są.

rany nie znam się, ale może ktoś obraca się w środowisku psychologów/psychiatrów/behawiorystów i mogłby "powęszyć" w temacie?

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Wto sty 11, 2011 19:42 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

A ja tak z innej beczki, czy wiadomo już coś o DT dla pozostałych kociaków i psiaków? Coś ruszyło w tej sprawie?

saggi

Od: Nie wrz 13, 2009 11:55

Post » Wto sty 11, 2011 19:49 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

saggi pisze:A ja tak z innej beczki, czy wiadomo już coś o DT dla pozostałych kociaków i psiaków? Coś ruszyło w tej sprawie?

Jedna z tych koteczek ma na szyi ślady duszenia lub wieszania. Wszystkie zwierzaki przeszły gehennę, nie tylko Marika.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Wto sty 11, 2011 22:47 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

vega013 pisze:
saggi pisze:A ja tak z innej beczki, czy wiadomo już coś o DT dla pozostałych kociaków i psiaków? Coś ruszyło w tej sprawie?

Jedna z tych koteczek ma na szyi ślady duszenia lub wieszania. Wszystkie zwierzaki przeszły gehennę, nie tylko Marika.

:crying: :crying: :crying: :crying: :crying:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Wto sty 11, 2011 23:02 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

Zofia&Sasza pisze:
KotkaWodna pisze:
vega013 pisze:Po ogłoszeniu wyroku również nie pokażą ich twarzy. :evil:

Mam tylko nadzieję, że paski będą na tyle wąskie, żeby środowisko mogło rozpoznać tych drani.

do licha z ryjem, pasek na oczach może dawać anonimowość tylko w filmach o superbohaterach - a dwa, że co za problem dla znajomych zorientować się po wyglądzie wnętrza ich barłogu?.

Po co? To oczywiście nie jest nawoływanie do linczu, tylko "wyrażanie emocji" :roll:

możesz ze mnie zejść???
ja już z 6 razy co najmniej kasowałam posty, jakie mi się cisnęły na klawiaturę na widok Twoich wypowiedzi i zawartego w nich koszmarnego tonu niezmiennej, niewzruszonej tolerancji dla każdego skurwy..ństwa na świecie, bo "przecież prawo" :evil: - zalecam to samo, bo do żadnych konstruktywnych wniosków nie dojdziemy w wymianie Twoich i moich poglądów.
KotkaWodna

Post » Wto sty 11, 2011 23:14 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

Felisaquatica, to nie tolerancja dla skurwysyństwa.
Ci ludzie nie mają ryjów, tylko twarze, mieszkają w mieszkaniu, a nie w barłogu. Jak my. O to zdaje się chodziło Zofia&Sasza.
To, że ktoś jest s*synem, nie znaczy, że przestał być człowiekiem.
To tylko moje zdanie; odmienne pewnie od Twojego.
Ostatnio edytowano Wto sty 11, 2011 23:17 przez mrr, łącznie edytowano 2 razy

mrr

Od: Czw gru 11, 2008 17:48

Post » Wto sty 11, 2011 23:14 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

mrr pisze:Dziś w Radio Kraków był krótki materiał o tej sprawie.
Mówili m.in. o psach. Oba to samce, jeden ma 5, a drugi 3 lata. Nadal są w schronisku. Jeden ma na imię Malczik, drugi - jeśli dobrze pamiętam - Oset.

Wszystko się zgadza. Z tej interwencji do schroniska trafiły cztery koty i dwa psy. Kociaki szczęśliwie znalazły nowe domy. Zostały warunkowo adoptowane.

W schronisku pozostały z tej interwencji dwa psy. Malczik i Oset - tak mają na imię. One także czekają na adopcję.

Więcej znajdziecie w linkach poniżej:

Oset - http://chwiladlapupila.pl/informacje/oset/

Malczik - http://chwiladlapupila.pl/informacje/malczik/

chwiladlapupila

Od: Sob lip 03, 2010 17:27

Post » Wto sty 11, 2011 23:33 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

chwiladlapupila pisze:
mrr pisze:Dziś w Radio Kraków był krótki materiał o tej sprawie.
Mówili m.in. o psach. Oba to samce, jeden ma 5, a drugi 3 lata. Nadal są w schronisku. Jeden ma na imię Malczik, drugi - jeśli dobrze pamiętam - Oset.

Wszystko się zgadza. Z tej interwencji do schroniska trafiły cztery koty i dwa psy. Kociaki szczęśliwie znalazły nowe domy. Zostały warunkowo adoptowane.

W schronisku pozostały z tej interwencji dwa psy. Malczik i Oset - tak mają na imię. One także czekają na adopcję.

Więcej znajdziecie w linkach poniżej:

Oset - http://chwiladlapupila.pl/informacje/oset/

Malczik - http://chwiladlapupila.pl/informacje/malczik/

To kociaki już w domkach? :dance2: :dance2: :dance2: :dance2: :flowerkitty: :flowerkitty: :flowerkitty: :flowerkitty:

edit: psiaki przepiękne! :1luvu: :1luvu: Niech szybko znajdą domek :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Ostatnio edytowano Wto sty 11, 2011 23:35 przez Catnaperka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Wto sty 11, 2011 23:34 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

mrr pisze:Felisaquatica, to nie tolerancja dla skurwysyństwa.
Ci ludzie nie mają ryjów, tylko twarze, mieszkają w mieszkaniu, a nie w barłogu. Jak my. O to zdaje się chodziło Zofia&Sasza.
To tylko moje zdanie; odmienne pewnie od Twojego.

odmienne, jak najbardziej. Jeśli ktoś robi takie rzeczy - świadomie, złośliwie, z premedytacją - to nie jest to człowiek. To jest odpad. A jeśli odpadu nie da się przerobić na coś użytecznego dla społeczeństwa, a choćby tylko niegroźnego dla tegoż społeczeństwa (i zwierząt), to powinno się coś takiego eliminować. W ramach istniejących prawnych rozwiązań, o ile ludzie wcześniej sami nie rozwiążą problemu - patrz sytuacja z linczem w jednej z polskich wsi.
dla mnie to są ryje, barłóg, degenera i malaria.
I dziękować bogu, że nie mieszkam po sąsiedzku, bo jak nic sprzedałabym kopa w tyłek szczylowi z kamerą w razie spotkania.
ALE - nie namawiam, żeby podzielać moje zdanie, czy nawet się z nim zgadzać. To jest tylko wyrażanie mojej opinii.
Nic więcej.
Zmykam rozsyłać info dalej.
znaczy, dla jasności - info o petycjach itp, nie zachętę do linczu.
(zresztą uwierz mi - wielu osób nie trzeba by było wcale zbyt usilnie namawiać..)
KotkaWodna

Post » Wto sty 11, 2011 23:49 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

Kotka Wodna napisała:
I dziękować bogu, że nie mieszkam po sąsiedzku, bo jak nic sprzedałabym kopa w tyłek szczylowi z kamerą w razie spotkania

a wcześniej w tym samym poście
Jeśli ktoś robi takie rzeczy - świadomie, złośliwie, z premedytacją - to nie jest to człowiek. To jest odpad.

Kotko Wodna!
Wiem, że targają Tobą emocje, ale .... uważaj co piszesz i nie obrażaj sama siebie.
A jeśli odpadu nie da się przerobić na coś użytecznego dla społeczeństwa, a choćby tylko niegroźnego dla tegoż społeczeństwa (i zwierząt), to powinno się coś takiego eliminować. W ramach istniejących prawnych rozwiązań, o ile ludzie wcześniej sami nie rozwiążą problemu - patrz sytuacja z linczem w jednej z polskich wsi.

Ta Twoja wypowiedź może być interpretowana jako podżeganie do zabójstwa. W swoim dobrze pojętym interesie ją usuń.
Ostatnio edytowano Wto sty 11, 2011 23:55 przez Krzysiekbolo, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiekbolo

Post » Wto sty 11, 2011 23:52 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

mrr pisze:Felisaquatica, to nie tolerancja dla skurwysyństwa.

Jesteś tego pewna? Byłabym Ci bardzo wdzięczna za uzasadnienie takiej opinii. Co to znaczy, Twoim zdaniem, człowieczeństwo?
Zawsze wydawało mi się, że wyznacznikiem człowieczeństwa jest stosunek do istot słabszych, bezbronnych. Czy uważasz, że się mylę? Jeżeli tak, to dlaczego?
Czy ktoś, kto postępuje nieludzko, nadal jest człowiekiem?
Ostatnio edytowano Wto sty 11, 2011 23:56 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Post » Wto sty 11, 2011 23:56 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

KotkaWodna pisze:
odmienne, jak najbardziej. Jeśli ktoś robi takie rzeczy - świadomie, złośliwie, z premedytacją - to nie jest to człowiek. To jest odpad. A jeśli odpadu nie da się przerobić na coś użytecznego dla społeczeństwa, a choćby tylko niegroźnego dla tegoż społeczeństwa (i zwierząt), to powinno się coś takiego eliminować. W ramach istniejących prawnych rozwiązań, o ile ludzie wcześniej sami nie rozwiążą problemu - patrz sytuacja z linczem w jednej z polskich wsi.
I dziękować bogu, że nie mieszkam po sąsiedzku, bo jak nic sprzedałabym kopa w tyłek szczylowi z kamerą w razie spotkania.
ALE - nie namawiam, żeby podzielać moje zdanie, czy nawet się z nim zgadzać. To jest tylko wyrażanie mojej opinii.

:strach: i to pisze opiekunka dzieci, wychowawczyni, nauczycielka, pedagog ??? :strach:
bez komentarza

baltagor

Od: Wto sty 11, 2011 23:46

Post » Wto sty 11, 2011 23:59 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

baltagor pisze:
KotkaWodna pisze:

:strach: i to pisze opiekunka dzieci, wychowawczyni, nauczycielka, pedagog ??? :strach:
bez komentarza

1. Witaj na forum, baltagor.
2. Czy w ogóle wiesz, o co w tym wątku chodzi?
3. KotkaWodna jest pedagogiem? Ty popatrz, nie wiedziałam.
4. Pedagog również ma prawo do swoich opinii i do wyrażania ich publicznie.
5. Dlaczego swoją wizytę na forum zacząłeś akurat od tego wątku?
6. Specjalnie po to się zarejestrowałeś tutaj, żeby bronić zwyrodnialców?

vega013

Post » Śro sty 12, 2011 0:08 Re: KOT Z YT II. Linki post 1

Krzysiekbolo pisze:Kotka Wodna napisała:
I dziękować bogu, że nie mieszkam po sąsiedzku, bo jak nic sprzedałabym kopa w tyłek szczylowi z kamerą w razie spotkania

a wcześniej w tym samym poście
Jeśli ktoś robi takie rzeczy - świadomie, złośliwie, z premedytacją - to nie jest to człowiek. To jest odpad.

Kotko Wodna!
Wiem, że targają Tobą emocje, ale .... uważaj co piszesz i nie obrażaj sama siebie.
A jeśli odpadu nie da się przerobić na coś użytecznego dla społeczeństwa, a choćby tylko niegroźnego dla tegoż społeczeństwa (i zwierząt), to powinno się coś takiego eliminować. W ramach istniejących prawnych rozwiązań, o ile ludzie wcześniej sami nie rozwiążą problemu - patrz sytuacja z linczem w jednej z polskich wsi.

Ta Twoja wypowiedź może być interpretowana jako podżeganie do zabójstwa. W swoim dobrze pojętym interesie ją usuń.

rozumiem, że Ty na widok tego młodego bandyty powiedziałbyś mu przyjazne "dzień dobry, sąsiedzie!"?
nie obrażam samej siebie - ja nie morduję bezbronnych istot, tylko daję jasno do zrozumienia, że nie dziwię się aż tak drastycznym reakcjom ludzi, skoro na pomoc prawa/policji nie mogą liczyć. Akcja=reakcja, w końcu komuś naprawdę puszczą nerwy.
A podżeganiem można nazwać też pisanie np w tablicy "co nas wnerwia?", że "wkurzyła mnie moja niegrzeczna klasa 3c, chętnie bym ich wytargała za uszy" - i co, zerwie się na to banda złego ch...ja i poleci targać za uszy nieznośnych uczniaków?
nie odpowiadam za idiotów i ich interpretację moich wypowiedzi.
Ostatnio edytowano Śro sty 12, 2011 0:10 przez KotkaWodna, łącznie edytowano 1 raz
KotkaWodna

[poprzednia][następna]