PcimOlki pisze:OKI pisze:No to już wiemy wszystko![]()
Zabieg w piątek o 11tej![]()
Jest spory stan zapalny, ale wszystko wskazuje właśnie na te zęby - innych objawów po prostu brak, a tam stan zapalny jest na pewno.
Odrobinę powyżej normy parametry wątrobowe lub jeden z parametrów - nie dosłyszałam co dokładnie, zasięg akurat postanowił zniknąć - ale na pewno bez paniki. Zresztą wet stwierdził coś w rodzaju, że ponieważ nie wiadomo, w jakim ona jest naprawdę wieku, to ciężko powiedzieć, czy to w ogóle powyżej normy. Dopytam dokładnie i doczytam w piątek.
Nereczki w najlepszym porządku (mocznik 50, kreatynina 1,7) - czyli problemów z narkozą nie będzie. W tej chwili to najważniejsze
Istotnie, bo problemy, jeśłi się zaczną, to później. Te wyniki aboslutnie nie wskazują na dobry stan nerek. Szczególnie w połączeniu z stanem zapalnym w pyszczu - może się okazać, że zęby są zagadnieniem wtórnym.
Gdyby to był mój kot, w życiu nie zgodził bym się na narkozę bez wykluczenia infekcji układu moczowego i zdiagnozowania przyczyny podwyższonej kreatyniny.
Przede wszystkim nie szkodzić - niestety ta zasada zwierzaków nie dotyczy jak widzę.
Hej, dzięki za info, ale jaka powinna być kreatynina w takim razie?
Wyniki wet mi podawał przez telefon i to bardziej ogólnie, na papierze ich jeszcze nie widziałam. Przyznam, że już jak pisałam, to nie byłam do końca pewna, czy powiedział 1,7 czy 1,6, ale chyba jednak 1,7.
Powiedział, że spokojnie może jej robić narkozę, a mam do niego zaufanie - przy innej kotce, której weci już od lat zalecali zdjęcie kamienia, odradził zabieg właśnie ze względu na większe ryzyko rozwalenia nerek niż zysk z czyszczenia paszczy. I to mimo przyzwoitych wyników, również wg niego. I również mimo tego, że to on by zarobił. Szelma ma ok. 10 lat, w pysku nie dzieje się żaden dramat - ale dopiero po obejrzeniu paru innych pysków to widzę.
W przypadku Mamyszki niestety jest odwrotnie - ona naprawdę ma coś strasznego w paszczy i jestem pewna, że jeśli się z tym szybko nie zrobi porządku, to za chwilę problemy będą ze wszystkimi narządami

Ale każda informacja jest cenna i do przedyskutowania z wetem. Powtórzę się, ale mam do niego zaufanie - to pasjonat, nie leczy kieszenią, nie leczy "z automatu antybiotyk", w przypadku jakichkolwiek wątpliwości konsultuje je, sprawdza, szuka. Choć zdaję sobie sprawę, że to tylko człowiek

Właśnie popatrzyłam na parametry nerkowe Poli...
Kreatynina 1,3 mg/dl (1,0 - 1,8) ............ 1,1 ..................... 1,62 mg/dl (1-1,8)
Mocznik 73,0 mg/dl (25 - 70) ................ 36 ..................... 89,9 mg/dl (25-70)
Hhmmm... im była zdrowsza, tym bardziej jej te wyniki leciały

Kurcze, no... zmartwiłam się