Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 09, 2011 17:15 Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

Od słowa do słowa i postanowiłam utworzyć kącik porad zasierścionych.

Prosimy o opinie i rady jak walczycie z wszędobylską sierścią.
Ja normalnie najbardziej nie mogę sobie poradzić z suierścią na legowiskach.
Pralka nie wyrabia, szczoteczka nie zbiera, gąbka też nie.
Wszystko zasierścione i sierść fruwa wszędzie.
Co robicie i jak sobie z tym radzicie :?:

MartynaP pisze:
Dorota Wojciechowska pisze:A i wiecie co normalnie mam tak zasierściony dom że nie wyrabiam.
pomijam że sprzątanie nie jest moja mocna stroną i ulubionym zajęciem, ale..... normalnie nie da się sczyścić sierści.
Fakt że teraz jest centralne ogrzewanie i wszystko fruwa i się elektryzuje.
Ale macie może jakieś sposoby na czyszczenie poduch, legowisk, foteli itp.
W lato nawet dobrze się sprawdzają rękawiczki jednorazowe.
Zbierają aż miło a teraz nie bo zaraz się elektryzują.
A o podłodze panelowej nie wspomnę.
jak głaskam Biga i tarmoszę to aż iskry strzelają.
Biedny Bigunio on tylko na podłodze lubi tarmoski, bo na tapczan nie wskakuje :(
Zastanawiam się czy nie założyć wątku w tym temacie :evil:

na taki watek to i ja polece
bo ja niewyrabiam juz z sierscia mojego psa mysle czy by go nie ogolic i najwyzej bedzie nagi grzywacz śląski -jak mu oczywiscie grzywke zostawie :mrgreen:
jego siersc mam wszedzie dosłownie-nie omijajac kuchni :evil:

on ma taka ze jest jak piorko lekka wszedzie lata wszedzie włazi
i mimo ze go czesze non stop to i tak nic nie daje
podobno trymowanie w salonie czy jakos tak ale pewnie mnie nie stac jak znam zycie :(
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Nie sty 09, 2011 17:17 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

pierwsze podsumowania:
:arrow: rolki do czyszczenia
:arrow: rękawice gumowe (cieńsze i grubsze) (wg mojego doświadczenia w lato lepiej bo centralne elektryzuje powietrze)
:arrow: odkurzacz jest stałym elementem dekoracji mieszkania
:arrow: pokochać :?: to jest też sposób (ale jak dla mnie trudne to kochanie :ryk: )
:arrow: zbieranie sierści z paneli płaskim mopem :ok:
:arrow: Kłaki pięknie zbiera turboszczotka
:arrow:
seidhee pisze:Krzesła i drapak czyszczę wilgotną, odciśniętą szmatką.

Marea pisze:3. idealnie koty w jednym kolorze, i dobranie stosownej kolorystycznie garderoby :ryk:

noreczka pisze: polecam rozlozyc koc na kanapie jak wychodzicie z domu i go sciagac jak wracacie (

EdytaB_a pisze:Co do elektryzowania polecam posmaroanie delikatnie swoich rąk zwykłym olejem i przeciągnięcie po kocie - przenajmniej nie lata sierść w powietrzu.

Olat pisze:Natomiast na pokrycia kanap, foteli (w formie pokrowców), do kap na łóżkach, na zasłony również- genialna jest śliska tafta. Fajnie wygląda, kłaki zrzuca się strzepnięciem, łatwo się pierze i błyskawicznie wysycha.

Na elektryzującą się sierść mozna kupić taki spray do kociego futra. On zasadniczo jest przeznaczony do ułatwienia rozczesywania (mam mega-futrzastego sibka), ale przy okazji zapobiega elektryzowaniu się kota.
Ostatnio edytowano Pon mar 07, 2011 16:32 przez Dorota Wojciechowska, łącznie edytowano 11 razy
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Post » Nie sty 09, 2011 17:18 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

Smutne podsumowanie zasierścionych:
:arrow: sprzątanie :evil:
biamila pisze: tylko ortalion drodzy moi tylko ortalion nam został :mrgreen:
Ostatnio edytowano Pon mar 07, 2011 16:15 przez Dorota Wojciechowska, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek
Obrazek

Dorota Wojciechowska

Post » Nie sty 09, 2011 17:22 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

To ja pierwsza sie zamelduje, sierści Ci u mnie moc :wink:
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Nie sty 09, 2011 17:25 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

Sposobu nie mam. Bardzo by się przydał. Walka z futrem jak z wiatrakami...
Gdyby nie odkurzacz oszalałabym. Martwi mnie jednak to, że koty się stresują, tylko Kajtuś nie ucieka.
Obrazek**Obrazek**"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier

Petka

Od: Nie cze 22, 2008 23:31

Post » Nie sty 09, 2011 17:26 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

też oczywiscie musze tu byc ;)
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Nie sty 09, 2011 17:27 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

Ja jakoś od jednorazowych rękawiczek wolę takie z grubszej gumy, typowo do sprzątania.

A meble tapicerowane itp nienajgorzej czysci też wilgotna (dobrze odciśnięta) gabka, z tych bardziej szorstkich. Aaaa jeszcze z dywanu to niektóre kapcie/cichobiegi na gumowych podeszwach nieźle zbierają sierść, przynajmniej malamucią :mrgreen: Łazisz, szurasz i zgrubnie doczyszczasz tym samym. Nie wiem czemu nie wypróbowałam jeszcze tego patentu na kociej sierści u siebie :roll: Tata tak w domu robi jak nasila się linienie u psa i tony kłaków się zbierają :wink:

ciekawa jestem innych sposobów :)
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Nie sty 09, 2011 17:30 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

tu również moje miejsce :twisted:

z wałkiem do odkłaczania się nie rozstaje ,pal licho w mieszkaniu ale jak pokazać się w miejscu publicznym :roll:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie sty 09, 2011 17:34 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

Ja się zbliżam wielkimi krokami do kupienia oczyszczacza powietrza. Bo moim zdaniem najwięcej tej sierści mam w płucach. Kaszlę, itp. Normalnie pylica :mrgreen:
Paluszek

Post » Nie sty 09, 2011 17:35 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

albo futrzyca :mrgreen:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Nie sty 09, 2011 17:43 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

dorcia44 pisze:tu również moje miejsce :twisted:

z wałkiem do odkłaczania się nie rozstaje ,pal licho w mieszkaniu ale jak pokazać się w miejscu publicznym :roll:

Ja z kolei nie rozstaje sie z rolkami do czyszczenia odziezy. Chodzi mi o te klejące,papierowe. odrywane . Mam wszędzie, w każdym pomieszczeniu, samochodzie, torebce i gdzie tylko mogę a i tak wiecznie mam kłaki na odziezy :?
Juz nie kupuje tych drogich tylko w sklepach po 2,50 zł. Bo przy droższych mozna zbankrutować :wink:
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Nie sty 09, 2011 18:00 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

A tu jeszcze sposób Filomena
Filomen pisze:polecam - brak dywanów i zasłon, tkaniny pościelowe i ubraniowe raczej śliskie, unikam czarnych sweterków :wink:
w Ikea sa takie rolki do czyszczenia ubrać z papierem powleczonym klejem, przejeżdża się po bluzce, papier do kosza i następna warstwa gotowa do walki z sierścią.
Obrazek
Obrazek

Dorota Wojciechowska

Post » Nie sty 09, 2011 18:05 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

No ale ruch. :D
czyli problem wielu :twisted:
Narazie na prowadzenie wysówają się :
:arrow: rolki do czyszczenia
:arrow: rękawice gumowe (cieńsze i grubsze) (wg mojego doświadczenia w lato lepiej bo centralne elektryzuje powietrze)

Rękawiczki gumowe jednorazowe sprawdziłam za namową Bona44 i były rewelacyjne ale w lato.
Zbierały aż miło. Nawet na tapicerce która wydawała się czysta było pełno "wałeczków"
Teraz przy kaloryferach - przestało działać, rękawiczki się na ręce elektryzują i nawet lekkie zwilżenie nie działa :roll:
Obrazek
Obrazek

Dorota Wojciechowska

Post » Nie sty 09, 2011 18:07 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

Dorota Wojciechowska pisze:A tu jeszcze sposób Filomena
Filomen pisze:polecam - brak dywanów i zasłon, tkaniny pościelowe i ubraniowe raczej śliskie, unikam czarnych sweterków :wink:
w Ikea sa takie rolki do czyszczenia ubrać z papierem powleczonym klejem, przejeżdża się po bluzce, papier do kosza i następna warstwa gotowa do walki z sierścią.

:ryk: no analogicznie to może brak mieszkania.
Czego nam i kociastym nie życzymy :ryk:
Obrazek
Obrazek

Dorota Wojciechowska

Post » Nie sty 09, 2011 18:10 Re: Kącik zasierścionych - pomysł na walkę z sierścią ;o))

zaznaczam

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

[następna]