Zofia&Sasza pisze:
Gibutkowa - kara za nieszczepienie psa przeciwko wściekliźnie wynika z przepisów san-epid (nie znam dokładnie paragrafów). Obowiązek leczenia wynika z Ustawy o Ochronie Zwierząt. Co do rejestracji - przepisy lokalne.
Czyli:
1. czipowanie + wścieklizna (nie ma szczepienia bez czipu z tego co wiem, bo tu musi być identyfikacja zwierzaka) to jest działka karna administracyjna (Sanepid pod administrację podpada, dobrze kojarzę?),
2. obowiązek leczenia - Ustawa o Ochronie Zwierząt - nie wiem jakie sankcje i czy w ogóle (chyba "zabranie" zwierza ale pewna nie jestem)
3. Rejestracja do celów podatkowych - zależnie od przepisów lokalnych
4. Znęcanie się ze szczególnym okrucieństwem co reguluje ustawa - tutaj "sprawcami" są nieletni, wszystko powyżej to opiekunowie, więc z racji że nieletni nie podlegają karze - ale ogólnie jest grzywna w wys. 2000zł i kara pozbawienia wolności do lat 2 (nie wiem jak z odpowiedzialnością rodziców itp - tu by trzeba było pociągnąć dwie rzeczy równocześnie - ustawę i prawo karne/rodzinne - z ustawy jest przestępstwo a z KK podżeganie, nie wiem - coś w co można opiekunów wciągnąć jako odpowiedzialnych).