Pięknooka Wiki... Maleńka za metą

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 02, 2011 14:30 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

och, Wikuniu... :cry:

trzymam kciuki, zeby troskliwy domek sie znalazl - taka piekna jestes.... i kochana....

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Nie sty 02, 2011 14:45 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Już pisałam,że Wiki jest dobrze tolerowana przez naszą Pysię,która niestety jest agresywna i nie przebiera w środkach wyrazu.
Znęcała się nad naszymi kotami,gdy dołączyła jako ostatnia do stada,prowokowała niektóre tymczasy lub koty na przechowaniu.
Zostawiała w relatywnym spokoju tylko te,które dawały sobie wskakiwać na grzbiet i znosiły to z anielską cierpliwością.
Ale jak kot miał wiecej charakteru,to leciało pierze,przy wtórach dzikich wrzasków.
Niewiele brakowało,a byłaby oddana tam skąd przyszła...
A Wiki jakoś nie miala z nią tych problemów - Pysia nie reagowała na nią prawie wcale.Wikunia nie raz wykazywała olbrzymie zainteresowanie Pyśką, podbiegała za nią,gdy ta gdzieś szła,zamierając w bezruchu,gdy Pyśka się obejrzała za siebie...taka postawa "chciałabym,ale lekko się boję".
Noski nie raz były,ale z Pysią jest tak,że jej się wszystko musi zbilansować na zero,więc po nosku nierzadko następował symboliczny liść,żeby nie było,że tak łatwo z nią pójdzie ;) Wiki jakoś nie robiła wrażenia zniechęconej.

Pyśka zaczęła się nawet interesować jej zabawkami,jakby pozazdrościła dobrej zabawy,choć do prawdziwego rozigrania jej daleko...
I coś jakby w Pysi drgnęło - widziałam ją nawet prowokującą Wiki do gonienia jej,gdzieś podbiegała i sprawdzała,czy Wiki biegnie za nią.
Dość dobry wpływ ma mała na nią...aż dziwne uczucie.
Ostatnio edytowano Nie sty 02, 2011 18:56 przez passa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Nie sty 02, 2011 18:18 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Podrzucę pięknooką koteczkę.
Nic innego nie mogę zrobić.

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Nie sty 02, 2011 18:21 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

passa pisze:Już pisałam,że Wiki jest dobrze tolerowana przez naszą Pysię, (...)
I coś jakby w Pysi drgnęło - widziałam ją nawet prowokującą Wiki do gonienia jej,gdzieś podbiegała i sprawdzała,czy Wiki biegnie za nią.
Dość dobry wpływ ma mała na nią...aż dziwne uczucie.

To dobra i ważna informacja dla ewentualnego domu z innym kotem :ok:
Super :)
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Nie sty 02, 2011 18:58 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

violavi pisze:Podrzucę pięknooką koteczkę.
Nic innego nie mogę zrobić.

Dziękuję za obecność... :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Nie sty 02, 2011 21:30 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

A to drugi filmik,wybaczcie jakość...nie wiem,jak kotka mogła żyć bez zabawek na dworze...
http://jaycut.com/content/wikiland
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon sty 03, 2011 9:32 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Na filmikach widzę zdrową, zabawową koteczkę :)
Coś nie chce mi się wierzyć w ten pozytywny wynik.

violavi

Post » Pon sty 03, 2011 10:06 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Dlatego trzeba by ten test powtórzyć, tylko ciągle nie wiem, po jakim czasie (bo tak różne dane spotykam, że zgłupieć można). Ona może po prostu wirusa zwalczyć - zwłaszcza, że wsparcie ma doskonałe i dostała je w zasadzie przed wystąpieniem objawów.
Chyba jakbym ja miała powtarzać, to bym się zdecydowała na test PCR - wprawdzie jest sporo droższy, ale daje najbardziej wiarygodne wyniki.

Też ostatnio grzebię po forum w poszukiwaniu jakiegoś info i już mam kompletny mętlik w głowie :roll:

Kciuki za Wiki i oby jak najdłużej tak szalała, jak na filmiku :ok: :ok: :ok:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon sty 03, 2011 10:24 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

W tym wątku :arrow: viewtopic.php?f=1&t=118896

Blue pisze:Co do testów.
Fałszywe wyniki mogą wyjść z kilku powodów.
Po pierwsze - testy elisa nie są doskonale czułe i nawet gdy wszystko jest ok zrobione, może coś nie tak "zagrać" i wynik może być fałszywy. Acz bardzo rzadko wychodzi fałszywie ujemny gdy kot jest chory objawowo już.
Ale poza tym częste przyczyny fałszywych wyników: przeterminowane testy, niewłaściwe przechowywanie testów, niewłaściwe wykonywanie (w niektórych testach krew należy pobrać do próbówki z antykoagulantem a zdarza się że weci pobierają do strzykawki i z niej kapią krwią) itp.
Fałszywie ujemne testy mogą wyjść u kotów które miały kontakt wirusem ale są jeszcze w czasie "okienka serologicznego" - dlatego test należy wykonać conajmniej 40 dni od momentu potencjalnego kontaktu. Dlatego też testy są mało wiarygodne u małych kociaków.
Test nie mówi też w jakiej sytuacji jest kot.
Bo zdarza się że test wyjdzie dodatni ale kot właśnie zwalcza wirusa i za trzy tygodnie wyszedłby już ujemny.
Pozytywny wynik nie jest jednoznaczny z nosicielstwem czy chorobą.

Dlatego każdy pozytywny wynik należy potwierdzić lub wykluczyć po miesiącu - chyba że kot wykazuje pełne objawy choroby.
Ale u potencjalnego zdrowego nosiciela powtórka jest konieczna.

Negatywny warto powtórzyć gdy np. wzięliśmy kota z dużego skupiska kotów - robi się test przed wprowadzeniem go do domowego stadka, dla całkowitej pewności warto go powtórzyć po miesiącu, dwóch.

violavi

Post » Pon sty 03, 2011 10:31 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

No właśnie, to też czytałam, pozytywny trzeba powtórzy po miesiącu, negatywny po miesiącu, dwóch, a w innych postach jeszcze inaczej znalazłam (tak mi się przynajmniej wydaje). Chyba muszę jeszcze parę razy to wszystko przeczytać i sobie poukładać na spokojnie, jak to wygląda :roll: Nie spieszy się - co najmniej miesiąc mam :lol:

OKI

Post » Pon sty 03, 2011 13:46 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Podrzucę, bo dom potrzebny!
I wszelkie rady mile widziane.

violavi

Post » Pon sty 03, 2011 14:16 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Ja po konsultacji tel z weterynarzem wiem tyle,że dobrze byłoby zrobić biopsję szpiku kostnego (ca 120 zł),która daje bardziej wiarygodne wyniki oraz że nie ma na co czekać z weryfikacją. Z drugiej strony w przypadku potwierdzenia niewiele nam to daje,bo i tak kotka będzie leczona jedynie pomocniczo interferonem.Taki kompromis,niestety.Co najwyżej przy wyniku ujemnym można całą tą kurację odpuścić,to byłaby jedyna różnica.
Z moich lektur białaczkowych wynika głównie to,że jest to dość dynamiczna sprawa,więc testy pewnie wypadają różnie w zależności od fazy.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon sty 03, 2011 14:29 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

passa pisze:Ja po konsultacji tel z weterynarzem wiem tyle,że dobrze byłoby zrobić biopsję szpiku kostnego (ca 120 zł),która daje bardziej wiarygodne wyniki oraz że nie ma na co czekać z weryfikacją. Z drugiej strony w przypadku potwierdzenia niewiele nam to daje,bo i tak kotka będzie leczona jedynie pomocniczo interferonem.Taki kompromis,niestety.Co najwyżej przy wyniku ujemnym można całą tą kurację odpuścić,to byłaby jedyna różnica.
Z moich lektur białaczkowych wynika głównie to,że jest to dość dynamiczna sprawa,więc testy pewnie wypadają różnie w zależności od fazy.

Właśnie dlatego się je powtarza po jakimś czasie.
I ja bym się jednak wstrzymała z tą biopsją, tzn. też już do tego doszłam, że biopsja najlepiej, ale odczekałabym przynajmniej ten miesiąc :roll: Bo jeśli wyjdzie (-) to super, ale jeśli wyjdzie (+) to i tak wypadałoby te testy powtórzyć za jakiś czas... a biopsja szpiku raczej do mało inwazyjnych badań nie należy :( Bo nawet koszty już pomijam
Zdarza się, że kot jednak zwalczy wirusa całkowicie. Jeśli ona jest rzeczywiście FelV+ (a jednak te testy mają jakąś tam sprawdzalność), to i tak nie wiadomo kiedy to cholerstwo złapała - być może całkiem niedawno i właśnie jej organizm z tym walczy? Ona ma na chyba spore szanse - jest w świetnej formie, ma dobre wspomaganie, dobrą opiekę.

OKI

Post » Pon sty 03, 2011 14:34 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

No formę ma bardzo dobrą,pozazdrościć...Na pewno nie jest kotem,który nie je,chudnie,lub ma jakiekolwiek inne bardzo niepokojące objawy.
Apetycik świetny,żywotność wysoka.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon sty 03, 2011 14:42 Re: Pięknooka Wiki(FeLV+) DT/DS od lutego lub schronisko![OPOLE]

Czyli w zasadzie nie ma jeszcze mowy o białaczce, a tylko o nosicielstwie - może jej się uda zabić tego wirusa? Zwłaszcza na tym interferonie? Poczekałabym z testem ze szpiku :roll: Bo zrobić to na pewno trzeba, pytanie tylko kiedy?

OKI

[poprzednia][następna]