Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 31, 2010 12:46 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

marzy mi się, żeby powitanie Nowego Roku wyglądało na przykład tak:
pokazy laserowe:
http://www.youtube.com/watch?v=Z2ynvWrgbTk

bez wybuchów petard i fajerwerków

marzy mi się też, żeby Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy dołączyła do akcji
i zamiast fajerwerkowego światełka do nieba żeby były piękne pokazy laserowe
może macie kontakt do sztabu głównego WOŚP ?

pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pt gru 31, 2010 13:12 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

już znalazłam e-mail do WOŚP : wosp@wosp.org.pl

napisałam tak:

Dzień dobry :)
bardzo bym chciała, żeby Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
dołączyła do akcji Stowarzyszenia Empatia pt.Nie strzelam w Sylwestra!
jest to akcja sylwestrowa
ale jak przeczytacie na stronie Empatii chodzi o nie straszenie zwierząt
i ptaków niespodziewanym dla nich i przerażającym hukiem fajerwerków

http://empatia.pl/str.php?dz=3&id=901

Orkiestrowe Światełko do nieba to piękny efekt ale też wielominutowa kanonada
- dla zwierząt i ptaków to koszmar - dla nich to zagrożenie życia,
mogą ze strachu dostać padaczki a nawet zawału serca,
ptaki w panice rozbijają się o mury budynków.

Proszę pomyślcie jak inaczej można by uświetnić finał WOŚP
bez narażania zwierząt i ptaków na strach i cierpienie
- może dobrym pomysłem byłyby pokazy laserów ?
na pewno są specjaliści i artyści którzy chętnie pokazaliby swoje
umiejętności.
Proszę pokażcie że też jesteście wrażliwi na los ptaków i zwierząt.

jeśli chcecie poczytać dramatyczne historie związane z fajerwerkami
opisane przez opiekunów zwierząt (w tym bezdomnych kotów)to proszę
zajrzyjcie tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=105483&hilit=zrezygnuj+z+fajerwerk%C3%B3w

serdecznie pozdrawiam Was wszystkich
i życzę Wspaniałego Szczęśliwego Nowego 2011 Roku
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pt gru 31, 2010 13:30 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

ja rezygnuję z fajerwerków (szkoda zwierzaków i prawdę powiedziawszy trochę szkoda puszczać kasę w powietrze)

Tusinka

Od: Pon cze 04, 2007 15:43

Post » Pt gru 31, 2010 13:54 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Cześć! Mam prawie 18 lat :?, zawsze lubiłem fajerwerki, a w tym roku po raz pierwszy z nich zrezygnuje bo to dziecinada i głupota! Niestety jak mowie kolegom, że petardy są okropne dla psów i kotów to wielu z nich się ze mnie smieje :evil:

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Pt gru 31, 2010 13:59 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Cześć wojtek_z! Nie wiem, skąd jesteś, ale życzę Ci wszystkiego dobrego w życiu. Fajny człowiek z Ciebie :P pozdrowienia
Jedna z moich domowych kotek właśnie uciekła w panice od miski z suchym, bo za oknem łupnął pojedynczy wystrzał. A mieszkamy wysoko, okna zamknięte. To są chwile, kiedy nienawidzę niektórych ludzi.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt gru 31, 2010 21:45 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Nie wiem jak w ojczyznie, ale w naszym trzecim swiecie od kilku dni trabia w telewizji aby nie strzelac z fajerwerkow/wiatrowek lub max to ograniczyc bo zwierzeta sie stresuja. Inna sprawa, ze przy okazji jest reklama firmy produkujacej jakis srodek uspokajajacy dla psow, ale i tak wazne ze do ludzi mowi telewizor.

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Sob sty 01, 2011 5:46 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Chyba lepiej jest w "trzecim świecie" :( Trudno, że reklamują uspokajacz, ale może dzięki całości coś do kogoś dotarło. U nas też już trąbią w mediach, żeby nie używać. Ale np. wojewoda może zakazać używania środków wybuchowych przez osoby prywatne w ogóle - oprócz profesjonalnych imprez. Nie zrobił tego, taki zakaz obowiązuje we wszystkie dni poza 31 grudnia i 1 stycznia. Użytkownicy petard/fajerwerków to wyborcy, prawda? :evil: Inna sprawa: kto miałby pilnować przestrzegania zakazu? Straż Miejska, o której trudno powiedzieć, że daje sobie radę ze wszystkim???
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob sty 01, 2011 6:44 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

poszłam dziś rano na karmienie dzikunów i o dziwo było nawet kilka.W tamtym roku przyszedł tylko jeden i to tak mocno wystraszony,ze bał sie do miski podejść.
Wszem i wobec mówię i prosze o nie strzelanie.
Wczoraj widziałam jak sikory wyleciały wystraszone bo gówniarstwo strzelało.A jak ich panika dodała im humoru.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob sty 01, 2011 14:45 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Bo spora czesc gowniarzy to niemyslace gnojki, a mam wrazenie, ze co rok to coraz gorsze te dzieciaki :roll:
Mam szczescie mieszkac na spokojnym osiedlu, w tym roku ani z jednej strony bloku ani z drugiej nikt nie odpalal fajerwerkow :piwa:
Bylo widac i slychac fajerwerki z centrum miasta, ale nie bylo tak glosno, kotka moja siadla na parapecie i obserwowala :) a kocurek siedzial obok mnie, ale nie byl przerazony :) Tak wiec Sylwester minal nam spokojnie.

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Sob sty 01, 2011 14:53 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

W jakim szczęśliwym mieście mieszkasz, Agor-io?
Bezmyślne dzieciaki mają przecież rodziców. I to raczej oni wydają pieniądze. Są równie bezmyślni :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob sty 01, 2011 15:13 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

U nas na szczęście spokojnie. Ze względu na drewniana zabudowę i generalnie brak myslenia w narodzie w Ira jest zakaz sprzedaży fajerwerków. Ewentualni strzelajacy są ścigani i stają przed sądem - a są to głownie nasi rodacy.
Jak przypomnę sobie Sylwestrowy koszmar w Polsce to aż mi się wierzyć nie chce ze mogą być tak barbarzynskie kraje. Zawsze w Sylwestra koło północy zamykalismy się z Kicusiem w łazience - bo środkowa, nakrywalismy się kocem i tulilismy Kicusia do siebie bo tak się bal ze baliśmy się ze nie przeżyje.
Wszystkim życzę Cichego Nowego Roku
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Sob sty 01, 2011 15:21 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Mieszkam w Gdyni :)

Wielu rodzicow jest bezmyslnych i ograniczonych, wine tez ponosza sprzedawcy, ktorzy nie zawsze przestrzegaja sprzedazy fajerwerkow wylacznie pelnoletnim... a wystarczy, ze jeden dzieciak rzuci "madra" propozycje, a reszta podchwytuje, jakby wlasnego rozumu nie miala...
A nie tylko fajerwerkow sie tyczy taka bezmyslnosc i durne zabawy,w te wakacje wyjrzalam przez okno i dwaj gowniarze (10 lat?) wzieli dlugiego kija i zaczeli dzgac kota w nos (to byl kot wyrzucony z domu, oswojony i miziasty...). Jak im wykrzyczalam przez okno co bedzie jak wyjde do nich, to o dziwo odmaszerowali bez slowa, wiec moze troche dyscypliny w domu by poskutkowalo.

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Sob sty 01, 2011 15:34 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Sprzedawca, a właściwie właściciel sklepu (przecież nie zawsze to jedna osoba) chce wyłącznie SPRZEDAĆ. I ma - nie powiem, gdzie - konsekwencje.
A one są i to jakie!:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... tard_.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... erki_.html
Wibrysko, super, że napisałaś do WOSP! :1luvu:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob sty 01, 2011 15:44 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Ciekawe, Irlandzka Myszko, co piszesz o Irlandii. Nie sprzedają, czyli nie dorabiają się na cudzej krzywdzie... 8O I podobno (wiesz, jak to jest?) od kiedy w knajpach wprowadzono zakaz palenia, jakoś nikomu to nie przeszkadza? Raj, czy co?
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob sty 01, 2011 15:54 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska pisze:- dla zwierząt i ptaków to koszmar

Czepiam się :evil: Ptaki to nie zwierzęta???

Ludzie nie dajmy się zwariować, a petycja do pogody napisana??? no oczywiście w sprawie by latem nie było burz z piorunami.

Miłam psa, który wystrzały miał absolutnie gdzieś - kwestia "odczulania" jak by malutki to za pazuchą nosiłam go na strzelnicę sportową.

Mam koty, które nagle zaczęły bać się gości (kotki 4 i 6 lat), zawsze ludzie do nas przychodzili i nie było problemu. To co mam przestać przyjmowć gości? Raz na 2-3 tyg.???

Pozwólmy zwierzętom być zwierzętami
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

[poprzednia][następna]