KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 30, 2010 13:36 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Gibutkowa pisze:Ja też nie przepadam za naszymi (już niedługo :twisted: ) organami państwowymi itp. jako że sama mam niefajne doświadczenia - jedyne jak na razie :roll:
Ale takie mamy prawo, tak sobie "wybraliśmy" i jak się nam nie podoba :twisted: to możemy sobie zmienić miejsce zamieszkania na taki np. Texas, gdzie można zastrzelić każdego kto wtargnie na naszą posesję :twisted:

przy czym generalnie prawo kazdego panstwa nie jest doskonale i wszedzie dochodzi do zaniedban, korupcji czy pomylek sądowych
ludzie wszedzie sa tacy sami, niestety
YennaM

Post » Czw gru 30, 2010 13:37 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Agn pisze:Natomiast podkreślam raz jeszcze - sięgając po nieprawne rozwiązania w celu zadośćuczynienia swojemu osobistemu poczuciu sprawiedliwości otwieracie drogę do takich samych rozwiązań w druga stronę; również Waszą. Tylko rozwiązania prawne, w ramach obowiązującego prawa dają szansę na to, że każdy następny przypadek będzie traktowany poważnie, z należytą starannością. Na ile starczy Wam sił i zapału, by przy każdej takiej sprawie robić taką nagonkę? Ile takich spraw w ten sposób jesteście w stanie załatwić? Każdą?
Przecież chodzi o to by system funkcjonował jak najsprawniej bez udziału osobistego 'tłumu sprawiedliwych'. Gdy utracicie wiarygodność - a przy takim postępowaniu szybko zostaniecie zaklasyfikowani jako banda oszołomów - nikt nie będzie chciał Was słuchać. I nie będziecie mieć wpływu na nic tak naprawdę. Raz, drugi rozpętacie 'wojenkę' o jednego, czy drugiego zwierzaka. A reszta? A realna zmiana zarówno prawa, jak i organów funkcjonujących w ramach tego prawa? Wasze postępowanie jest krótkowzroczne i zaślepia Was chęć odreagowania tej adrenaliny, która się Wam uzbierała przez ostatnie dwa dni.

a powiedz mi, ale konkretnie: zauważyłaś, żeby takie działanie "lege artis", o jakim piszesz, przyniosło jakikolwiek dobry efekt? zmniejszyła się liczba osób dręczących zwierzęta? mniej jest drani mordujących siekierą staruszki, bo nie chciały oddać emerytury na wódkę? mniej jest pijaków znęcających się nad rodzinami? mniej dzieci w szkołach wbijających pilnik w policzek nielubianej koleżanki?
NO POWIEDZ, MNIEJ?? czy to mądre, sprawiedliwe prawo w Polsce i niezawisłe sądy odnoszą taki realny skutek?
bo może ja jestem głupi małż, co siedzi w swojej niszy biologicznej i nie widzi, że wokół niego świat stał się miejscem przyjaznym i dobrym...
poczytaj sobie gazety, newsy w necie, posłuchaj i pooglądaj wiadomości. Znajdziesz jeden dzień bez info o morderstwie, pobiciu, gwałcie, męczeniu ludzi lub zwierząt?
pokaż mi - pokażcie mi, moje mądre prawie- i całkiem-prawniczki, humanistki, piewczynie sprawiedliwości, w jaki realny sposób prawo, o którym trąbicie, spowodowało spadek kryminalnych przypadków, resocjalizację młodocianych i dorosłych przestępców - proszę o dowody. Mówicie, że są takie przypadki, ale nienagłaśniane? no to do dzieła, nagłaśniajcie, niech społeczeństwo wie, że nie jest bezbronne wobec bandytów, że prawo zawsze ochroni skrzywdzonych, a sprawców surowo i sprawiedliwie osądzi i ukaże. I zresocjalizuje.
system, o którym piszecie, jest do bani. Nie wystarcza wobec eskalującej przestępczości, upadku wartości moralnych, zchamienia i zwulgaryzowania społeczeństwa.
Jestem ZA zaostrzeniem prawa. Nic więcej. A instytucja pręgierza czy publicznego piętnowania miała przynajmniej taki skutek, że bandyta wiedział, że ma w razie wu bat nad dupą, a nie, że sąd go pogłaszcze i wypuści, bo papuga wyniucha lukę w przepisach...

edit:
i ok, mogę się już wyłączyć, albo podyskutować na priwie czy gg, bo najważniejsze jest, co dalej będzie ze zwierzakami, jak sprawić, żeby rodzinka zwyroli nie miała już więcej zwierząt, bądź jak uczynić cud i wytłuc młodemu gnojkowi ze łba patologię.
KotkaWodna

Post » Czw gru 30, 2010 13:40 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Edytka1984 pisze:wróćmy do opcji gdzie jeszcze możemy uzyskać poparcie ?

A może napisać do Kaczyńskiego (cokolwiek by o nim nie mówić...) - lubi koty itp... może by miał chęć powalczyć?

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Czw gru 30, 2010 13:42 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

YennaM pisze:felin, to moze trzeba zaczac monitowac, zeby zmienic prawo

widzialam przed chwila material w tvn24

biedny ten kotek...

wypowiadala sie pani psycholog, ktora zapytana, czy np wymierzenie starszemu dzieciakowi kary np w postaci wolontariatu w schronisku byloby dobra kara odpowiedziala, ze jak najbardziej. Pod warunkiem, ze malolat w tym schronie pracowalby wiecej godzin miesiecznie niz kilka - kilkanascie. Niech se popracuje z rok w schronie :evil: albo i dluzej :evil: moze myslenie mu sie wlaczy :evil:

no i ze dla takiego 3-latka brat to guru. Ze jakby kazal wyskoczyc z okna to taki 3-latek by wyskoczyl. Tyle w temacie.

no i ze generalnie rodzice tutaj ponosza spora wine, bo gdzie oni byli, gdy malolaty meczyly zwierzaki :evil:
mam nadzieje, ze zajma sie calosciowa ta rodzina

O, o to chodzi. Ale żeby do tego doszlo, trzeba wlaśnie więcej takich akcji, żeby tzw. "wladza ustawodawcza" zauważyla, że wyborcom nie podoba się to, które jest, a z którego ustawodawcy są tacy dumni.
Wlaśnie o to chodzi, żeby oprócz grzywny (rzadko wymierzanej), pozbawienia wolności (najczęściej "w zawiasach") czy poprawczaka albo psychologa, byly też takie prace przymusowe; pod nadzorem, oczywiście. I żeby nie umarzano z powodu znikomej szkodliwości, bo wcale nie jest taka znikoma.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw gru 30, 2010 13:44 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Agn pisze:Natomiast podkreślam raz jeszcze - sięgając po nieprawne rozwiązania w celu zadośćuczynienia swojemu osobistemu poczuciu sprawiedliwości otwieracie drogę do takich samych rozwiązań w druga stronę; również Waszą. Tylko rozwiązania prawne, w ramach obowiązującego prawa dają szansę na to, że każdy następny przypadek będzie traktowany poważnie, z należytą starannością. Na ile starczy Wam sił i zapału, by przy każdej takiej sprawie robić taką nagonkę? Ile takich spraw w ten sposób jesteście w stanie załatwić? Każdą?
Przecież chodzi o to by system funkcjonował jak najsprawniej bez udziału osobistego 'tłumu sprawiedliwych'. Gdy utracicie wiarygodność - a przy takim postępowaniu szybko zostaniecie zaklasyfikowani jako banda oszołomów - nikt nie będzie chciał Was słuchać. I nie będziecie mieć wpływu na nic tak naprawdę. Raz, drugi rozpętacie 'wojenkę' o jednego, czy drugiego zwierzaka. A reszta? A realna zmiana zarówno prawa, jak i organów funkcjonujących w ramach tego prawa? Wasze postępowanie jest krótkowzroczne i zaślepia Was chęć odreagowania tej adrenaliny, która się Wam uzbierała przez ostatnie dwa dni.

:!: :!: :!:
Wyboldowałam najważniejsze wg mnie zdania. I bardzo, bardzo proszę te z Was, które będą miały możliwość wypowiedzenia się w mediach, o zrównoważone wypowiedzi. Zwłaszcza na temat tego małego dziecka.
Jeśli będą to słowa agresywne, zostaną z punktu odrzucone przez słuchaczy zamiast dać im do myślenia.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw gru 30, 2010 13:46 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Greta_2006 pisze:

Wyboldowałam najważniejsze wg mnie zdania. I bardzo, bardzo proszę te z Was, które będą miały możliwość wypowiedzenia się w mediach, o zrównoważone wypowiedzi. Zwłaszcza na temat tego małego dziecka.
Jeśli będą to słowa agresywne, zostaną z punktu odrzucone przez słuchaczy zamiast dać im do myślenia.

Przyłączam się do prośby!
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw gru 30, 2010 13:48 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

felisaquatica pisze:
Agn pisze:
a powiedz mi, ale konkretnie: zauważyłaś, żeby takie działanie "lege artis", o jakim piszesz, przyniosło jakikolwiek dobry efekt? zmniejszyła się liczba osób dręczących zwierzęta? mniej jest drani mordujących siekierą staruszki, bo nie chciały oddać emerytury na wódkę? mniej jest pijaków znęcających się nad rodzinami? mniej dzieci w szkołach wbijających pilnik w policzek nielubianej koleżanki?
NO POWIEDZ, MNIEJ?? czy to mądre, sprawiedliwe prawo w Polsce i niezawisłe sądy odnoszą taki realny skutek?
bo może ja jestem głupi małż, co siedzi w swojej niszy biologicznej i nie widzi, że wokół niego świat stał się miejscem przyjaznym i dobrym...

gdzies proces wychowawczy nawala
padaja autorytety
szkola, nauczyciel - zero autorytetu; kosciol - to samo; kryzys rodziny; kult pieniadza plus wszechobecna zgoda na przemoc wobec dzieci i innych ludzi

i idzie jak upadajace klocki domina - z pokolenia na pokolenie
YennaM

Post » Czw gru 30, 2010 13:48 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

felisaquatica pisze:system, o którym piszecie, jest do bani. Nie wystarcza wobec eskalującej przestępczości, upadku wartości moralnych, zchamienia i zwulgaryzowania społeczeństwa.

Ale jak na razie nie ma innego.

felisaquatica pisze:Jestem ZA zaostrzeniem prawa. Nic więcej. A instytucja pręgierza czy publicznego piętnowania miała przynajmniej taki skutek, że bandyta wiedział, że ma w razie wu bat nad dupą, a nie, że sąd go pogłaszcze i wypuści, bo papuga wyniucha lukę w przepisach...

Z doświadczenia różnych społeczeństw wynika, że najbardziej odstraszająca jest nieuchronność kary. Egzekwowalność prawa należy w tym kraju poprawić, to fakt.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw gru 30, 2010 13:49 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Zofia&Sasza pisze:
Greta_2006 pisze:

Przyłączam się do prośby!

:ok:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw gru 30, 2010 13:50 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

felin pisze:
YennaM pisze:felin, to moze trzeba zaczac monitowac, zeby zmienic prawo

widzialam przed chwila material w tvn24

biedny ten kotek...

wypowiadala sie pani psycholog, ktora zapytana, czy np wymierzenie starszemu dzieciakowi kary np w postaci wolontariatu w schronisku byloby dobra kara odpowiedziala, ze jak najbardziej. Pod warunkiem, ze malolat w tym schronie pracowalby wiecej godzin miesiecznie niz kilka - kilkanascie. Niech se popracuje z rok w schronie :evil: albo i dluzej :evil: moze myslenie mu sie wlaczy :evil:

no i ze dla takiego 3-latka brat to guru. Ze jakby kazal wyskoczyc z okna to taki 3-latek by wyskoczyl. Tyle w temacie.

no i ze generalnie rodzice tutaj ponosza spora wine, bo gdzie oni byli, gdy malolaty meczyly zwierzaki :evil:
mam nadzieje, ze zajma sie calosciowa ta rodzina

O, o to chodzi. Ale żeby do tego doszlo, trzeba wlaśnie więcej takich akcji, żeby tzw. "wladza ustawodawcza" zauważyla, że wyborcom nie podoba się to, które jest, a z którego ustawodawcy są tacy dumni.
Wlaśnie o to chodzi, żeby oprócz grzywny (rzadko wymierzanej), pozbawienia wolności (najczęściej "w zawiasach") czy poprawczaka albo psychologa, byly też takie prace przymusowe; pod nadzorem, oczywiście. I żeby nie umarzano z powodu znikomej szkodliwości, bo wcale nie jest taka znikoma.

Ja tam w ogóle jestem za obozami pracy dla więźniów ;) Nie pracujesz to nie masz na fajeczki i na oglądanie TV - tylko chlebuś i woda na przeżycie, a co :twisted:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw gru 30, 2010 13:53 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Gibutkowa pisze:
felin pisze:Ja tam w ogóle jestem za obozami pracy dla więźniów ;) Nie pracujesz to nie masz na fajeczki i na oglądanie TV - tylko chlebuś i woda na przeżycie, a co :twisted:

Sorry, ale to nie ze mnie ten cytat. Choć nie powiem, popieram :twisted:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw gru 30, 2010 13:53 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

A ja jestem za tym żeby w końcu :!: wprowadzili kary w postaci wolontariatu w schronisku :!: niech się nauczą szacunku do zwierząt :!: może myślenie i szacunek wróci jak ktoś tu napisał :!:

Amen :)

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw gru 30, 2010 13:54 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

YennaM pisze:
felisaquatica pisze:
Agn pisze:

gdzies proces wychowawczy nawala
padaja autorytety
szkola, nauczyciel - zero autorytetu; kosciol - to samo; kryzys rodziny; kult pieniadza plus wszechobecna zgoda na przemoc wobec dzieci i innych ludzi

i idzie jak upadajace klocki domina - z pokolenia na pokolenie

Robili jakieś badania parę lat temu i wyjszło im że poziom agresji w społeczeństwie zwiększa się adekwatnie do złych wiadomości przekazywanych opinii publicznej. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale im więcej pokazywano zbrodni i procesów w TV tym więcej agresji budziło się w ludziach... w sumie... czy tutaj tez się nie obudziła agresja właśnie :roll:

Nie twierdze że nie wolno mówic o złych rzeczach jakie się na świecie dzieją, zastanawia mnie tylko ta zbieżność :roll:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw gru 30, 2010 13:55 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

felin pisze:
Gibutkowa pisze:
felin pisze:Ja tam w ogóle jestem za obozami pracy dla więźniów ;) Nie pracujesz to nie masz na fajeczki i na oglądanie TV - tylko chlebuś i woda na przeżycie, a co :twisted:

Sorry, ale to nie ze mnie ten cytat. Choć nie powiem, popieram :twisted:

Już poprawiłam ;) Chochlik w kompie ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw gru 30, 2010 13:56 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Edytka1984 pisze:wróćmy do opcji gdzie jeszcze możemy uzyskać poparcie ?

no wlasnie, zajmijmy sie ta sprawa, co mowisz o liscie do Kaczynskiego lub jakichs poslow ktorzy moga kierowac sie uczuciami?
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

[poprzednia][następna]