ja_ana pisze:
Mówię o dokumencie dotyczącym tego eksperymentu, w którym wypowiada się m.in Zimbardo, ale fakt Eksperyment został przerwany zdaje się po kilku dniach.
nie, mowi o niemieckim filmie pod tytulem Eksperyment
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
ja_ana pisze:
Mówię o dokumencie dotyczącym tego eksperymentu, w którym wypowiada się m.in Zimbardo, ale fakt Eksperyment został przerwany zdaje się po kilku dniach.
YennaM pisze:oczywiscie, naklanial starszy brat
natomiast zabieranie 3-latka od mamy i pisanie w tej sprawie listu jest nieludzkie
w sumie - umieszczenie dzieciaka w pogotowiu opiekunczym, gdzie dzieciaka beda lac, moze zgwalca, na pewno naucza kradziezy, dzieciak nabawi sie choroby sierocej to nie jest dobre rozwiazanie
jak napisalam - masa ludzi, ktorzy tutaj pisza, jakos nie wykazuje sie empatia. Jakos zafiksowaliscie sie tylko na jednym zdarzeniu a nie widzicie konsekwencji, jakie za soba to pociaga.
dla mnie skazywanie dziecka 3-letniego na rozlake z rodzina jest takim samym okrucienstwem jak lanie tego kota
i takie same uczyni spustoszenia w zdrowiu (jesli dzieciak zostanie wykorzystany seksualnie w bidulu czy pogotowiu opiekunczym) oraz psychice
i mowie to jako osoba, ktora kiedys tam jakies studia prawnicze skonczyla. I tez troszeczke liznela psychologii.
Edytka1984 pisze:CatAngel pisze:
To wtedy złapią do ci co powinni i mu spuszczą $%^$%^&%^*
ja bym mu sama manto spuściła...choć nigdy nikogo nie uderzyłam
CatAngel pisze:Bungo pisze:Wiadomości z krakowskiego schroniska.
Policja przekazała 4 koty i 2 psy. Trzy koty, to podrostki, jeden starszy. Jeden z młodych wygląda na obolałego, policja twierdziła, że to własnie ofiara z filmu. Psy ogromnie przerażone.
Filmu nie ogladałam, więc nie wiem, jakiej maści był kociak.
Na razie nie ma szans na zabranie ich ze schronu, bo najpierw musi być wystapienie do prezydenta o nakaz odebrania zwierząt. To jakiś czas potrwa. Na szczęście w naszym schronie warunki są niezłe, więc zwierzaki mają szansę.
YennaM pisze:ja_ana pisze:
nie, mowi o niemieckim filmie pod tytulem Eksperyment
ja_ana pisze:YennaM: a co do zabierania dzieciaka, to zgodzę się z Tobą. Malec wiedział co robi, nie zdawał sobie jednak sprawy z powagi czynu, jego konsekwencji i tego, że to po prostu złe. Zabieranie go pogorszy sytuację. Inną rzeczą jest to, że pozostanie w tej rodzinie może doprowadzić do poważnych zaburzeń i w gruncie rzeczy może wyrosnąć z niego osoba, delikatnie mówiąc, niebezpieczna dla otoczenia...
felin pisze:Nie znam się na psychologii i nawet nie mam ochoty się znać, ale mam pewien pomysl.
Ktoś, zdaje się, namierzyl IP komputera tego gówniarza. Jakiś haker móglby spróbować się do niego wlamać i sprawdzić co z tym drugim filmem, którym się chwalil (jakieś ślady musialy zostać). Byloby jak znalazl dla sądu.
Poza tym, nie ma jeszcze w tym kraju paragrafów na nękanie, więc można by mu podeslać trochę niegrzecznych maili; ale takich, żeby mu się po nich pelno w gaciach zrobilo i żeby myślal, że ktoś go stale obserwuje.
smarti pisze:
a Ty tak niezachwianie wierzysz w polskie sądy??
i w kompetencje biegłych??
moje doświadczenia nie pozwalają mi niestety być przekonanej tak w 100% o niezawisłości i działaniu zgodnie z prawem naszego wymiaru sprawiedliwości
ja_ana pisze:YennaM pisze:tego malego nikt nie nauczyl, ze tak sie nie robi - malo tego, zachecal i pokazywal, ze zachowanie jest akceptowalne spolecznie
pytanie, jak zachowal by sie Twoj siostrzeniec w podobnych warunkach
proponuje przeczytac o eksperymencie Zimbardo (wiezniowie i straznicy)
psychika ludzka jest niezbadana
poza tym to naprawde male dziecko. Ono nie bedzie za wiele pamietac. Pytanie: jak daleko siegaja Wasze indywidualne wspomnienia? Takie swiadome? Gdzies okolice przedszkola, prawda? Jesli wczesniej, to migawki. I przedszkole to tez bardziej migawki.
Eksperyment - polecam obejrzenie filmu. Skoro dorośli ludzie ze świadomością tego, że wcielili się w jakąś rolę potrafia być okrutni, to co dopiero dziecko trzyletnie, które nie było uczone co jest dobre, a co złe....
gerardbutler pisze:a powiedzcie dlaczego zostaly odebrane wszystkie zwierzeta? nie powinno byc to skonsultowane z rodzicami tych bachorow? czasami ludzie bardziej sie znecaja chocby zbieraczki a nikt im zwierzakow nie odbiera i umieraja zamarzajac na sniegu z zimna i glodu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Beanie, Blue, Google [Bot], kasiek1510, KotSib i 40 gości