Bombilla i Xelmo - rosyjsko norweska przyjaźń :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 28, 2010 14:31 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Ja też czytałam, że na czyszczenie zębów najlepsze jest mięcho i też to do mnie przemawia :) a chrupki ponoć nic nie dają. Tak więc zaczęłam im dawać skrzydełka i podudzia do ogryzienia, a oprócz tego raz w tygodniu aplikujemy fresh aid. Próbowałam im przemycić pastę do zębów, nawet kupiłam taką niby o zapachu mięsa, ale się tylko na mnie dziwnie patrzyły ;) Zresztą, jak powąchałam tą pastę, to wg mnie nawet nie leżała koło zapachu mięsa :P Za to jest wyczuwalna, znienawidzona przez koty, mięta...

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Wto gru 28, 2010 14:47 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

U mnie ogryzają tak co drugi dzień bo skrzydła itp tanie jak barszcz a i kot najedzony przy okazji :wink:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Wto gru 28, 2010 18:37 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Shalom, Twoje kociaki rzeczywiście wybitnie sobie radzą ze skrzydłami :ok: U mnie tylko Cookie lubi się tak wysilać, ale i tak nie daje rady zjeść całych kostek, głównie obgryza mięso i skórę. Ale ząbki na razie ładne. A co to jest Fresh aid?

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Śro gru 29, 2010 8:53 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Fresh Aid: http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=7386
Wetka mi go poleciła.

Co do ogryzania skrzydełek czy podudzi, to niestety tylko Migotka ma najwięcej zapału. Berka czasem skubnie, a Tigerek w ogóle :? Na szczęście chętnie je surowego fileta. Kroję mu go w grubą kostkę, to też musi pogryźć, więc mam nadzieję, że tym sposobem też coś tam czyści zęby.

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Śro gru 29, 2010 10:08 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

My stosujemy fresh aid codziennie Bombisi. będę dawac te skrzydła im.miejmy nadzieje, że się przekonaja.. tu na forum p[rzeczytałam też, że dobrze działa rozproszkowany i rozpuszcony w wodzie sebidin(tn do ssania, dla ludzi!) i spróbowalam wczoraj, no powiem wam, że costam się zmienilo i widac róznicę, niewielką ale widać, patyczkiem do uszu wyczyściłam zębuszki. Bombilcia siedziała na szczęście grzeczniutka :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Śro gru 29, 2010 10:15 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Jezu jaka cierpliwa ta Twoja Bombi. Nie było mnie to koty nic nie ogryzały, muszę sie nimi teraz porządnie zająć :D
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Śro gru 29, 2010 10:35 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

shalom pisze:Jezu jaka cierpliwa ta Twoja Bombi. Nie było mnie to koty nic nie ogryzały, muszę sie nimi teraz porządnie zająć :D

ona, wie, że to dal jej dobra jest wszystko.

P.s. fajny sklep, ciekawe zabawki i tanie( juz kupowałam u nich- dosyć trwałe, choc przy Xelmie róznie jest), nie wiem tylko dlaczego zdjęć nie ma, ale mnie to nie zraża. http://www.psiraj.pl
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro gru 29, 2010 18:31 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Rano pisałam jeszcze z zewnętrznej klawiatury na usb przy laptoku. a teraz dzięki wspaniałemu M.ojemu już klawiaturka laptoczka działa jak nowiutka i świeżutka. stóweńka zaoszczędzona :piwa: wydana będzie pewnie na kotuchy..

Poza tym, słyszałyście o tej sprawie z tym 3-letnim dzieciakiem co zrobił kotu??!! Rano opowiadała mi o tym mama, potem szwagierka, wreszcie trafiłam na onecie artykuł. masakra:( jak można być takim potworem w wieku 3-lat? linka nie wkleję, chyba że ktoś będzie chciał podeślę na pw, bo to nie jest nic fajnego :( biedny koteczek ile musiał się wycierpieć. a osoba kręcąca filmik(prawdopodobnie 15letni braciszek) jeszcze podjudzał młodego i głupiego do takich okrutnych zachowań. aż wyłam na tym... dosłownie...

i tak pod wpłwem tego, co pisała shalom o oczkach i choróbskach związanych z nimi, czy aby Xelmo też nie ma czegoś.. bo codziennie rano ma śpiochy i mu je wyciągam, ale w ciągu dnia tez mu się robi glutek taki- jasny kremowy, beżowy.. ale do teraz nie pomyślałam, że może to być coś chorobowego. a z drugiej strony, oczka ładne, nie przekrwione, spojówki i skóra wokół oczek różowiutka i ładna.. a może znów przesadzam..
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro gru 29, 2010 19:13 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Jakby co, to polecam roztwór betadine :ok:

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Śro gru 29, 2010 19:15 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

betadine?? to idzie w aptece kupic czy jak i jak sie to robi? wiecej info plissss :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro gru 29, 2010 19:19 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Betadine to bezalkoholowy roztwór jodyny. Działa odkażająco, bakterie się na to nie uodparniają. Dostępny w każdej aptece. Ja za 30ml zapłaciłam niecałe 20 zł. Roztwór robi się 0,2ml betadine na 10ml soli fizjologicznej. Podobnych kropli używa okulista weterynaryjny dr Garncarz.

sunshine

Post » Śro gru 29, 2010 19:23 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

ok, zapisuje sobie w kocim zeszycie i jak cos to tylko zakupie :):) ja już to musze zapisytwac, bo sie gubie w tym, a M.ój sie smieje, zebym zalozyla kocia apteke :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro gru 29, 2010 19:27 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

dobra, a jak to podawac? zakraplac oczy czy wacikiem przemywac czy jak?? i jak odmierzyc 0,2 ml??!!
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro gru 29, 2010 19:29 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Z innej beczki- wiedza do głowy wtłoczona? :ok:

sunshine

Post » Śro gru 29, 2010 19:30 Re: Bombi i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

sunshine pisze:Z innej beczki- wiedza do głowy wtłoczona? :ok:

nauczylam sie 2 zagadnenie i zasnełam, bo Bombisia mi tak rozkosznie mruczała :D

ponawiam pytanie- jak podawac to betadine?? i jak odmierzyc 0,2 ml ?:)
Obrazek Obrazek

sliver_87

[poprzednia][następna]