Agresja nowego kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 28, 2010 10:06 Agresja nowego kota

Witajcie,

Od tygodnia mamy nowego, drugiego kota. Dokocenie nie jest łatwe, bo koty za sobą nie przepadają. Na początku Nowy był obserwowany, obwąchiwany i od czasu do czasu dochodziło do walk. Później były próby wylizywania i przytulania się do Nowego, ale ten reagował jedynie biciem łapą. Teraz to już jest istny horror, bo jak nie śpią, to się gonią. Nowy nawet zranił Starego pod okiem i wyrwał mu kawał sierści. Narazie uzbroiliśmy się w cierpliwość. Zamówiliśmy obydwóm kotom krople dr Bacha i mamy nadzieję, że będzie lepiej.

Obydwa koty to kastraty (2,5 i 1,5 roku). Staramy się, aby koty były równo traktowane, aby poświęcać im tyle samo czasu na głaskanie i zabawy. Tak naprawdę Nowy to bardzo miły i wesoły kotek, uwielbia być głaskany i mógłby godzinami wtulać się w człowieka.

Jeśli koty mocno się kotłują, to nie rozdzielamy ich na siłę, ale staramy się odwrócić ich uwagę, żeby przestały się bić. Wtedy Nowy reaguje agresywnie, zaczyna nas bić albo wgryza się ze złośći w poduszkę. Jest też zazdrosny, gdy głasakmy pierwszego kota. Wczoraj przed spaniem, wzięłam starego kota na ręce i zabrałam do pokoju. Nowy podleciał do mnie i zaatakował mi nogę. Wypuściłam kota i kładłam się do łóżka a Nowy rzucił mi się na twarz. Zdąrzyłam się zasłonić, więc mam podrapany tylko kark. Jest też parskanie i bicie nas łapą. Dochodzi do tego, że boję się spać z Nowym.

Zaczynam czuć się niekomfortowo we własnym domu. Mam wrażenie, że Nowy nie chce dzielić się nami z innym kotem. Jest też agresywny do niego. Gdy tylko ten znajdzie się w miejscu, gdzie np. nie może się odwrócić, od razu zaczyna go bić łapą, ale tak dosadnie. Jest to duży kocur i bardzo silny, więc boję się zarówno o kota jak i o siebie.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki bądź opsiy jak Wy sobie poradziłyście z agresją u swojego kota.

Pozdrawiam,
zielone_oczy

zielone_oczy

Od: Śro gru 22, 2010 8:28

Post » Wto gru 28, 2010 11:17 Re: Agresja nowego kota

Może z czasem im to minie...

Ostatnio edytowano Sob maja 07, 2011 6:19 przez dzikiwiesiek, łącznie edytowano 2 razy

dzikiwiesiek

Od: Pt gru 24, 2010 14:50

Post » Wto gru 28, 2010 11:52 Re: Agresja nowego kota

Jest taka karma do nabycia u weta nazywa się "royal-calm", jest taki preparat do kontaktu http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... way/180424, u weta też można kupić taki prepatat "calmaid". To są rzeczy, które mogą ci pomóc u mnie się sprawdziły nieraz. Na pewno jak się tak bardzo leją to nie mogą zostawać same. I ja bym nie dopuszczała do takich "kotłowań", bo to też może nakręcać agresję.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Wto gru 28, 2010 12:14 Re: Agresja nowego kota

U mnie dokocenie trwa od dwóch lat. Łapoczyny i warki są ale krew się nie leje i to jest bardzo dobry znak. Jeśli miałabym doradzić: terapia Bacha, izolacja. Dużo miłości, cierpliwości , zabawy , głaskania dla obu kotów . U mnie jak były kotłowaniny i lała się krew to rozdzielałam je i oba szły do innych pomieszczeń . Może skumały, że mi się to nie podoba bo z czasem zaczęły reagować na słowo SPOKÓJ i łapoczynów jest coraz mniej. Będzie dobrze, prędzej czy później. Musi być.
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Wto gru 28, 2010 12:42 Re: Agresja nowego kota

Dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że terapia kroplami dr Bacha pomoże. Najgorsze jest to, że ja totalnie straciłam zaufanie do kota i czuję się przy nim niepewnie.
Ostatnio edytowano Śro gru 29, 2010 13:12 przez zielone_oczy, łącznie edytowano 1 raz

zielone_oczy

Od: Śro gru 22, 2010 8:28

Post » Wto gru 28, 2010 12:49 Re: Agresja nowego kota

Dlatego ja na dokocenie wzięłam kotkę, bałam się takich akcji - choć wiem, ze to nie reguła
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Wto gru 28, 2010 13:04 Re: Agresja nowego kota

Nie dość, że nie ma reguły to jeszcze z mojego doświadczenia wynika, że lepiej się dogadują dwa kocury niż kotka z kotką.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03