Edisia kochana kruszynka...(*)(*)(*)..4 lata bez Edisi...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 26, 2010 10:52 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Sz.Kocie-Edi ma alergie pokarmowa i jest na RC antyalerg.drapie sie na karku i musi byc w kolnierzu.
Smarti-choc to trudne ale spokojniepodchodzcie do tego charczenia-mamnadz ze jak síe uspokoi to bedzie to sporadyczne. Lekarsko jest ok.

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie gru 26, 2010 12:38 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Edisonek wczoraj wyszedł do mnie się miziać i spacerował po całym pokoju!!

leżałam sobie u niego na podłodze a on się kręcił i nadstawiał do miziania.
Szkoda że ma tem kołnież-mizianie i dla niego i dla mnie jest utrudnione.
Dziś na przywitanie wykonał identyczny numer :D
oczywiście charczy przy tym ,chwilami bardziej,chwilami mniej ale duży(ok.20m.)pokoj już wcale go nie przeraża :)
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Nie gru 26, 2010 13:12 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Dzielny Edisonek :D :D :D :D :D :D :D

Rozmawiałam z wet. Małgosią, która uważa, że w czasie gdy jesteście z Edisonem możecie zdejmować kołnierz. Ułatwi to mizianie Ediego :ok: :wink:

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Nie gru 26, 2010 14:06 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Albo pomyslec nad tym golfikiem.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie gru 26, 2010 14:07 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

będziemy próbować ale najpierw chciałabym aby troszkę mniej charczał przy nas-bo manipulacja z kołnierzem pewnie go zdenerwuje jeszcze bardziej a nie chce go potem ganiać do załozenia bo to go może przerazić..
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Nie gru 26, 2010 14:10 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Marzenia, doradż mi-we własnym wątku jakie MUSZĄ być pierwsze posty?

bo ja myślałam wg.takiego planu-
1)tymczaski szukające domku
2)tymczaski które się przewinęły na DT i na TDT.
3)tymczaski już w domkach
4)rozliczenia dotyczące tymczaskow
5)rezydenci + moje kwiaty a najlepiej rezydenci w kwiatach
6)przychodzący
taka czy inna kolejność. i czy coś jeszcze?

i co się wtedy dzieje z wątkami samych kiciów tak jak np. Edisonka?-czy ja nadal mam się na nie wpisywać czy tylko na swój zbiorczy?

p.s. zajrzyj do Ernesta :D

smarti

Post » Nie gru 26, 2010 14:26 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Kolejnosc jest ok choc niektorzy zaczynaja od rezydentow. Pod opisem tymczasa wklejasz link do jego watku a w jego watku link do Twojego z info ze. Dalej bedźiesz pisac u siebie.

Marzenia11

Post » Nie gru 26, 2010 14:53 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Jeszcze jedno mi się przypomniało - dobrze byłoby nawilżać pomieszczenie, w którym mieszka Edison. Wilgotne powietrze zdecydowane ułatwia oddychanie.

Aleksandra59

Post » Nie gru 26, 2010 23:48 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

przekopałam się przez cały wątek i mam pyt.

pisałyście o grzybie a potem nie ma żadnych info co się z tym grzybem stało?

czy autoszczepionka jest na bakterie które siedzą w przewodzie oddechowym i czy charczenie może być spowodowane i bakterią(oprócz stresu)?

jakie leki uspokajające i kiedy sugerowała wetka i kiedy?

jak długo Edi ma brać steryd który dostałam?

czy Edi może jesć tylko tę jedyną karme antyalergiczną czy można mu mieszać różne dobre antyalergiczne karmy?Czy to co dostałam to jest RC? bo wcześniej piszecie inną nazwę.

póki co charczenie Ediego prawie ani na chwilę nie ustaje jak jestem z nim.Ale charczenie nie jest tylko z krtani czy tchawicy ale również z noska-czy Edi ma jakiegoś gluta?

jak jest sam w pokoju-charczenia nie ma..
jak słyszy że wchodzę pojawia się charczenie.

bardzo proszę o wyczerpującą odp na wszystkie pytania :)

smarti

Post » Pon gru 27, 2010 0:00 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Edi mial robiony wymaz z drog oddechowych w ktorymwyrzly szczepy bakterii oraz grzybek ale wewnetrzny. Na to wszystko dostawal leki. Autoszczepionka jest na bakterie ktorych byc moze w efekcie jej podawania juz nie ma lub ma ich malo-trzeba ja podac do konca. We wtorek prof Galanty nie znalazl nic w drogach oddechowych. Steryd jest na alergie-nic nie wiem jak dlugo ma byc podawany.
Jesli chodzi o karme antyalergiczna-na poczatku dostawal antyalergiczna Purine na ktora sie uczuli i zostala.zmieniona na RC. Ponieway po niej bylo ok nikt nie eksperymentowal z inna.

Marzenia11

Post » Pon gru 27, 2010 0:06 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Nic nie wiem aby wetka sugerowala jakies leki uspokajajace-hipoteza o wplywie stresu jest od niedawna kiedy wiadomo po konsultacjach z profesorami ze nie widza zadnych chorob i ze on nie powinienwcharczec.

Marzenia11

Post » Pon gru 27, 2010 0:08 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

czyli grzybek został wyleczony?
już go nie ma? skąd to wiemy?

jeśli autoszczepionka być może już wybiła lub kończy wybijać bakterie a charczenie nie ustaje to może znaczyć że charczenie w żadnym wypadku nie jest spowodowane bakteriami?
to w takim razie jakie objawy chorobowe dawały te bakterie?

jak się objawiało to uczulenie na zwykłą karmę a potem na purinę?

smarti

Post » Pon gru 27, 2010 0:15 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

Teraz przyczyna charczenia moze byc ten niedowlad krtani ktory sie nasila pod wplywem stresu-o tym mowil we wtorek prof.galanty. Wczesniej EDison mial wiele chorob m.in.zapalenie pluc i infekcje rozne w drogach oddech-szczegolowń napisze Aleksandra59. Nie reagowal na zadne leczenie-dopiero znaczna poprawa nastapila po rozpoczeciu kuracji autoszcz. Dusil sie byl odwodniony niejadl itp.

Marzenia11

Post » Pon gru 27, 2010 11:35 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

smarti pisze:pisałyście o grzybie a potem nie ma żadnych info co się z tym grzybem stało?

Pisane było o podejrzeniu grzyba skórnego - badania mykologiczne skórnego grzyba wykluczyły, co potwierdziło że drapanie się Ediego może być wywołane alergią pokarmową. Drapanie się Ediego może mieć również podłoże psychiczne - już dokładnie nie pamiętam, ale pojawiło się chyba po 2. miesiącach pobytu Edisona w lecznicy :?
Był również stwierdzony grzyb w wymazie gluta pobranego w trakcie rynoskopii. Edison dostał na tego grzyba serię antybiotyku, który miał badziajstwo ubić. Nie było robione powtórne badanie na obecność grzyba - będzie zrobione po zakończeniu autoszczepionki.

smarti pisze:czy autoszczepionka jest na bakterie które siedzą w przewodzie oddechowym i czy charczenie może być spowodowane i bakterią(oprócz stresu)?

Autoszczepionka jest na bakterie. Pomysł z autoszczepionką pojawił się kiedy kolejny antybiotyk nie zwalczył bakterii. Pomysł, że charczenie może wywoływać również stres pojawił się ostatnio kiedy autoszczepionka też nie przyniosła spektakularnych zmian :? Po prostu szukałyśmy innych przyczyn charczenia - i wyszło nam na stres ......
Ostatnia wizyta u prof. Galantego teorię ze stresem trochę potwierdziła. Jednak w opinii prof. Galantego charczenie Edisona może być związane ze schorzeniem krtani. Jeżeli charczenie Ediego po jakimś czasie - pomimo zmiany warunków na domowe - nie przejdzie będzie trzeba zrobić badania pod kierunkiem stwierdzenia tego schorzenia. Ale spokojnie, dajmy Ediemu czas, minimum miesiąc :ok:

smarti pisze: jakie leki uspokajające i kiedy sugerowała wetka i kiedy?

Pomysł z lekami uspokajającymi padł po wizycie u prof. Galantego, ale bez konkretnych sugestii. Teraz rozmawiałam z wet Małgosią i sugeruje oxazepam. Potrzebna jest jednak recepta - mogę załatwić.

smarti pisze:
jak długo Edi ma brać steryd który dostałam?

Steryd ma być podawany tak długo, jak Edison będzie się drapał 8) Dawka sterydu ma być zmniejszana, w miarę zmniejszania się chęci Edisona do drapania :roll: Ustaliłam z wet Małgosią, że mogę Ci podać Jej telefon komórkowy - to sobie bezpośrednio wszystko ustalicie :wink: Chcesz numer do wet Małgosi :?:

smarti pisze:czy Edi może jesć tylko tę jedyną karme antyalergiczną czy można mu mieszać różne dobre antyalergiczne karmy?Czy to co dostałam to jest RC? bo wcześniej piszecie inną nazwę.

To co dostałaś to jest RC Hypoallergenic. Wcześniej Edison jadł Hills'a i Purinę, ale nie polubił tych karm :roll: I dlatego padło na RC :wink:

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na wszystkie Twoje wątpliwości - jeżeli nie, to pytaj.

Aleksandra59

Post » Pon gru 27, 2010 15:16 Re: Edison..po prawie pół roku w klatce W DT SMARTI!!! Kciuki!!

dzięki bardzo :D

wiesz,ja chcę o nim wiedzieć jak najwięcej bo bardzo bym chciała pomóc mu jak tylko mogę najbardziej.

Ta karma mu smakuje-zjada też chętnie tę w saszetce co mu kupiłam do podawania sterydu-RC setnitivity,
Tak sobie myślę czy może zasmakowała by mu convalescent albo recovery?
Czy można sporobowac mu je podać czy nie?

Edi zamieszkał w kominku.
Wyłożyłam mu go pościelą i bardzo dobrze się tam czuje.
Jak wchodzimy do pokoju to po chwili wynurza się z kominka przecięgając się i dziś prawie wcale nie charczał!!

On charczy na pewno z emocji.
ze strachu ale też i z takiej chęci przytulenia się,kontaktu z człowiekiem..
..ale już sie z nami oswoil,wie że nic złego go nie czeka więc i nie charczy ja wchodzimy.

jak np.bardzo chce sie przytulić swoim pysiem do ręki człowieka, albo jak chce się umyć a nie moze ,to charczy.
..z moim męzem barankuje na środku pokoju.

próbowałam zdjąć mu kołnierz ale troszkę się zdenerwował-pomyślał może że szykuje się jakiś zabieg, wiec zrezygnowałam.

na którymś wątku jest taki puchaty kicio w grubej skarpecoe-próba skarpety się powiodla-kicio nie drapie się.
Myślę o spróbowaniu terapii skarpetkowej :)

no i piłeczka-interesuje go ,ale kołnierz uniemożliwia mu zabawę :(

smarti

[poprzednia][następna]