Kot umazany olejem opalowym i terpenytna - pomocy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 27, 2010 10:49 Kot umazany olejem opalowym i terpenytna - pomocy!

Jak w temacie, nasz najmniejszy kot wlazl chyba w olej - czarna substancja, a jak probowalam go zlapac to jeszcze doprawil sie terpentyna ( przebiegl przez szafke z moimi akcesoriami malarskimi) - probowalam to z niego zmyc mydlem - nie schodzi, w desperacji probowalam szamponem do wlosow :oops: - tez nic,( futerko jest szarawe no i smierdzi) rozmawialam z wetem - mam wizyte na 17, jak moge mu jeszcze pomoc ?

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

Post » Pon gru 27, 2010 10:58 Re: Kot umazany olejem opalowym i terpenytna - pomocy!

Spróbuj zmyć to wszystko najpierw dokładnie olejem jadalnym, a dopiero potem mydłem. Metoda wyczytana w książce nt. pierwszej pomocy dla kotów - sprawdzona, wypróbowana na kocie, który się otarł o świeżą farbę olejną.
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Pon gru 27, 2010 11:09 Re: Kot umazany olejem opalowym i terpenytna - pomocy!

Spróbuj Białym Jeleniem w kostce, mojemu kotu pomogł domyć się z jakiegoś czarnego smaru

Jola_Gd

Od: Czw lis 04, 2010 8:19

Post » Pon gru 27, 2010 11:09 Re: Kot umazany olejem opalowym i terpenytna - pomocy!

Masło, margaryna, aż do skutku - nacierać sierść masłem, zmywać ciepłą wodą. I powtórka. Trzeba zmieniać często wodę, najlepiej zrobić to pod prysznicem. Dopiero na sam koniec szampon. Jeśli nie uda się doczyścić do końca, to trzeba zgolić sierść na łyso - kot nie może się najeść tego oleju, toksyny przedostają się także przez skórę, więc sprawa poważna. Powodzenia!
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon gru 27, 2010 12:36 Re: Kot umazany olejem opalowym i terpenytna - pomocy!

Dziekuje bardzo za rady - teraz ide sprzatnac ten bajzel - wszystko jest w czarnym masle - kociak w miare doczyszczony - biedny maluch :oops:

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22