kotka perska sika po kątach, co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 22, 2010 18:47 kotka perska sika po kątach, co robić?

witam,
mam problem z półtoraroczną kotką perską. jest wysterylizowana (prosto po pierwszej rui w marcu). sika po kątach. mam w domu jeszcze dwa psy. ojciec dopiero niedawno ją zaakceptował, ukrywamy z matką przed nim zasikane rzeczy, ale ostatnio oblała torby z nowymi ubraniami na sprzedaż. nie chcę zamykać jej w łazience razem z kuwetą na noc, lub gdy nikogo nie ma w domu bo potwornie miauczy. szukam jakiegoś sensownego sposobu, próbowaliśmy i poświęcać jej więcej uwagi, przytulać, bawić etc i, niestety, nie mogę powiedzieć, że jej się nigdy nie oberwało (potrafi narobić przy nas, nawet w łóżko, albo na skórzaną kanapę), zmuszałam ją również do tego, żeby wąchała, to co obsikała, żeby wiedziała, że mi również to się nie podoba. kuweta jest codziennie sprzątana. ostatnio coraz rzadziej nocuję w domu, ale nie mogę wziąć jej ze sobą, ponieważ mój chłopak się bezwzględnie nie zgadza. może i nawet by mi się udało postawić go przed faktem dokonanym (i udało by się przeżyć tą aferę), gdybym tylko miała pewność, że np. nie zasika mu dokumentów. powiedzcie mi, co robimy nie tak, bo przecież tyle ludzi ma koty i jakoś sobie radzą. a u nas nie dość że samica, nie dość że wysterylizowana, nie dość że kilka razy już zmienialiśmy i kuwetę i żwirek, nie dość że każdy w domu ją memła i daje jej jakieś kocie przysmaki to jeszcze leje gdzie jej się spodoba.

jess

Od: Śro gru 22, 2010 18:37

Post » Śro gru 22, 2010 18:57 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

Ona po prostu sygnalizuje, że coś złego sie dzieje. Zróbcie badanie moczu, może mieć chory pęcherz.
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Śro gru 22, 2010 19:07 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

zapomniałam dopisać, że to nie jest codziennie tylko co drugi trzeci dzień. kupa w kuwecie, a sików trzeba czasem szukać. nie jestem pewna czy to pęcherz bo z miesiąc temu dostawała antybiotyk (wieczorem wylazła na balkon tak po tajniacku, że nikt się nie zorientował i załatwiła sobie oskrzela), raczej by pęcherz też wyleczyło. a to już się trochę czasu ciągnie, są parodniowe poprawy, a potem znów to samo...

jess

Od: Śro gru 22, 2010 18:37

Post » Śro gru 22, 2010 19:31 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

Może mieć kryształy, to też wyjdzie w badaniu.
Koniecznie zbadajcie mocz.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Śro gru 22, 2010 19:39 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

Spróbuj dostawić drugą kuwetę - niektóre koty tak mają, ze chcą mieć dwie.

Po zbadaniu moczu i upewnieniu się, że kotka zdrowa spróbuj z kroplami Bacha, albo podpytaj weta o coś na uspokojenie, może ze stresu sika.

Ja mam też niestety takiego kota - u niego tylko psychotropy działają :(
Jego "ulubione" miejsca mam przykryte podkładami, staram się nie karcić, a wręcz przeciwnie - poświęcać dużo czasu. Jest dużo lepiej niż rok temu, ale jeszcze trochę pracy przed nami.

Powodzenia !
I koniecznie zbadaj kotkę !
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro gru 22, 2010 20:04 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

oprócz moczu proponuje zrobić poziom mocznika i kreatyniny - trzeba pobrać krew do tego badania oraz zrobić usg nerek tak na wszelki wypadek.
najpierw należny wykluczyć przyczyny zdrowotne a jak tu okaże się ze wszystko w porządku to wtedy zając się psychiką kotki
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Czw gru 23, 2010 0:40 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

koty nie są złośliwe.
nie mają jak inaczej dać nam znać że jest coś nie tak.
może kryształy ranią jej narządy,może ją boli przy siusianiu.
kotom ból przy siusianiu nie kojarzy się z chorobą.z tym że trzeba o siebie zadbać.
kotom ból przy siusianiu kojarzy się z kuwetą...boli w kuwecie,więc kuweta jest zła,trzeba szukać innego miejsca...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Czw gru 23, 2010 1:36 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

ja raczej wpierw zajęłabym się psychiką. PÓŁtoraroczna kotka dopiero niedawno zaakceptowana przez tatę? i dwa psy w domu? Tzn, że wcześniej była ukrywana ? Nie rozumiem tego wszystkiego. kot jest zwierzęciem terytorialnym, jeśli nie ma poczucia bezpieczeństwa, to właśnie tak się zachowuje. Długotrwały stres u kota może prowadzic do zapalenia pęcherza. Wydaje mi się, że nie dorosłaś do posiadania kota. Wyjście na balkon nie powoduje zapalenia oskrzeli , a antybiotyk na zapalenie oskrzeli nie musi zlikwidować zapalenia pęcherza. Piszesz do , tego, że kotce się oberwało, to już szczyt wszystkiego - kot pokazuje, że coś mu jest , a Ty go karzesz za to. Właściwie , to czyja to jest kotka ? bo Ty już jej nie chcesz, więc po co ją brałas? Ech , nie chcę po nocy się denerwowac

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw gru 23, 2010 11:58 Re: kotka perska sika po kątach, co robić?

Kot jest zestresowany. Nie oddaje moczu byle gdzie dlatego, że jest "wredny " tylko jest jakiś powód . Biciem i krzykiem niczego nie osiągniesz. Tylko miłość, cierpliwość , a najprzód badania lekarskie i pomoc kociej psychice coś zdziałają. Mam kotkę perską .Płochliwa i bojaźliwa . Bardzo przeżyła dokocenie, załamała się . Krople Bacha mogą pomóc , miłość, cierpliwość, głaskanie, przytulanie .
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56