Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
sliver_87 pisze:sunshine pisze:Jak widzę różowe poduszki łapek, wymiękam. U nas tylko Erwinek takowe posiada. Ale nawet jego są w czarne plamki. A szylkretka cudna
u nas Bombisia ma ciemnolawendowe, a Xelmo takie świnkowe różowe
ale musze Xelmiego wykąpać, bo jego biały to już nie biały na łapkach:) zastanawiam się jak Ciasteczko tak dba o te łapki
sunshine pisze:Dziękuje. Zachowam i wykorzystam![]()
A jak impreza się udała?
Weihaiwej pisze:Sunshine, już dawno obiecałam Ci przepis na pizzę. Tyle się działo, że dopiero teraz przypomniałam sobie o tymAle lepiej późno, niż wcale, więc oto on:
Składniki:
0,5 kg mąki (ja używam typu 450)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
ok.1 szklanki ciepłej wody
opakowanie drożdży instant lub pół kostki zwykłych drożdży
W dużej misce mieszam mąkę z solą, cukrem, oliwą i drożdżami (jeśli to zwykłe drożdże, to najpierw dosypuję cukier do nich i mieszam, aż zrobią się płynne). Dodaję wodę i wszystko mieszam drewnianą łyżką. Następnie wyjmuję ciasto na blat posypany mąką i zagniatam ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formuję kulę, wkładam do dużej miski, przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłym miejscu. Daję mu rosnąć conajmniej dwie godziny.
Potem wkracza TŻOdcina kawałek ciasta i rozwałkowuje na bardzo cienki(0,5 cm max) placek wielkości blachy. Blachę smarujemy oliwą, kładziemy ciasto. Jeśli chodzi o dodatki, są dowolne, ale liczy się kolejność:
1. sos pomidorowy
2. mozzarella (biała - żaden żółty ser)
3. szynka/salami
4. pieczarki
5. oliwki i inne
Sos pomidorowy robię sama z pomidorów z puszki: dodaję szczyptę soli, szczyptę cukru, wyciśnięty ząbek czosnku i zioła(oregano albo bazylię, albo zioła prowansalskie - to zależy od gustu). To wszystko podgrzewam, aż z pomidorów zrobi się papka, a nadmiar płynu wyparuje.
Jeśli dodaję surową szynkę(np. parmeńską)albo wędzonego łososia lub rukolę, to kładę na pizzy już po upieczeniu.
Kolejną ważną sprawą jest temperatura i czas pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 250 stopni (grzanie górne i dolne) i wkładam pizzę na 5 minut na środkową półkę. Po pięciu minutach zmieniam grzanie na dolne i pizzę przenoszę na sam dół na 6 minut.
I... gotowe!
Rok temu robiliśmy imprezę tematyczną:
Użytkownicy przeglądający ten dział: Kankan, MB&Ofelia i 44 gości