Panleukopenia czy mega infekcja? Odeszła [!].

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 17, 2010 9:06 Panleukopenia czy mega infekcja? Odeszła [!].

Proszę o poradę osoby, które mają doswiadczenie z pnn.

Zabrałam małą kotkę spod karczmy w Ustroniu i mam ją od miesiąca u siebie. Nie wychodzi. Od poczatku miała wilczy apetyt i często luźne kupy. W zeszły czwartek miała straszną biegunkę z żółta kupą i śluzem. Dostała 3 zastrzyki co drugi dzień i do środy było dobrze. W środę zwymiotowała w południe, ale wieczorem miała dobry apetyt i zjadła 2 porządne posiłki. Od wczoraj nie je. U weta miała temp. 39,8 stopni. W domu zwymiotowała raz i po wizycie u weta drugi raz, kiedy podałam jej 3 ml żółtka. W nocy była rzadka kupa i żólte wymiociny. Po podaniu 1 ml convalescence natychmiast zwymiotowała.

Wetka dała zastrzyk amosycykliny. Dzisiaj jest jakby gorzej, bo nawet nie może pić. Wisiała nad miską z wodą i nic chyba nie piła. Do tego ma koszmarny stan zapalny w uszach, aż jej wycieka ropa z uszu. Dostała oridermyl.

Czy wymioty mogą być związane z ropnym zapaleniem uszu? Chyba nie.

Dzisiaj robimy prześwietlenie kota, morfologię i kroplówkę. jakie badania mam jeszcze zrobić? HELPPPPP!!!
Ostatnio edytowano Pon gru 20, 2010 17:38 przez Zakocona, łącznie edytowano 2 razy

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt gru 17, 2010 9:18 Re: Panleukopenia czy zwykła infekcja?Potrzebna rada!

Zrób test na parwo
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt gru 17, 2010 12:13 Re: Panleukopenia czy zwykła infekcja?Potrzebna rada!

Badania udały sie tak sobie. Krew źle kapała, wet zrobił tylko morfologię. Wyszła dobrze. Leukocyty 4,2, ale moje koty mają takie niskie. Testu wet nie ma. Zrobiliśmy rtg. Nie ma ciał obcych. Są za to zagazowane jelita i żołądek. Ona tak miała od poczatku, jak jest u mnie.

temperatura 39,2 - niższa niż wczoraj.

Dostała dodatkowy antybiotyk z witaminami i kroplówkę podskórną.

Zakocona

Post » Pt gru 17, 2010 12:50 Re: Panleukopenia czy zwykła infekcja?Potrzebna rada!

Julinka miała gorączkę, wymioty, biegunkę i ropę lejącą się z uszka - podejrzewałam panleukopenię, a okazało sie to stanem zapalnym ucha środkowego. Miała przekręconą głowkę, chodziła w kółko, przewracała się - tragedia. Antybiotyki+kroplówki+ steryd dały radę, choć kuracja trwała prawie tydzień. W wymazie z ucha była ropa i tkanka martwicza. Młoda żyje i ma się dobrze, tylko lekko przekręcona główka jej zostala ( i ADHD :twisted: ). Aha , test był z kału.
:ok: :ok: za kicię :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt gru 17, 2010 13:37 Re: Panleukopenia czy zwykła infekcja?Potrzebna rada!

Wymioty jak najbardziej mogą być spowodowane zapaleniem ucha. Niemowlęta ludzkie też często tak reagują.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie gru 19, 2010 22:14 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Kot umrze?!

Jestem załamana. Zrobiłam wszystko. Surowica przeciw pnn, cykloferon, antybiotyki. Biegunki nie ma, ale od dzisiaj także znowu wymioty. Dwa razy.Podawałam cały dzień po 2-3 ml co 2 godziny convelscence i wygląda na to, że przed chwilą zwróciła wszystko z całego dnia. Do tego ma silny ślinotok , cuchnie jej z pyszczka ropą i ma problem z przełykaniem.

Juz mi ręce opadają. Czy przeżyje? Jest już chudsza. :cry: Dzisiaj czwarty dzień choroby.

Zakocona

Post » Nie gru 19, 2010 22:44 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Kot umrze?!

czy to nie jest calicii?
...

CoToMa

Post » Nie gru 19, 2010 22:46 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Kot umrze?!

Trzustka?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie gru 19, 2010 22:57 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Kot umrze?!

jak wymiotuje to jej nie karm, tylko drażnisz.

kroplówka DOŻYLNA. często, w małych ilościach.

silny antybiotyk o szerokim spectrum (na te uszy JEŚLI to pp to osłonowo też ważny). Albo nawet jaki dwupak. np. gentamycyna dożylnie + cobactan podskórnie.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pon gru 20, 2010 16:59 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Odeszła [!].

Przegraliśmy.Plamka dzisiaj odeszła. :crying: :placz:

Siedzę i ryczę.

To była taka grzeczna, bezproblemowa koteczka. Taka "samoobsługowa". Mieliśmy ją zaledwie miesiąc. Nawet Mama ją polubiła za jej mądrość i samodzielność.

Nie wiemy co jej było. Nie szczepiłam jej, bo od początku miała problemy z przewodem pokarmowym. 4 tragiczne dni bezskutecznej walki. Dlaczego nie mam nigdy szczęścia? Dlaczego innym kotom udaje się wywinąć od śmierci, a moim nie? I to często umierają właśnie przed Bozym Narodzeniem. Dla mnie to często smutny okres, wręcz tragiczny. Pod znakiem chorób, szpitala.

Plamciowy epizod zapadnie nam w pamięci . To miały być jej pierwsze Święta w życiu. Tęsknię.... :crying: To już trzeci kot odszedł mi w tym roku.

Zakocona

Post » Pon gru 20, 2010 17:01 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Kot umrze?!

Zakocona, bardzo mi przykro.
Rozumiem Twój ból, u nas ostatnio też odchodzą koty z podobnymi objawami :(

(*)
...

CoToMa

Post » Pon gru 20, 2010 17:44 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Odeszła [!].

Obrazek

Obrazek

Plamcia 3 tygodnie temu. Jeszcze brudna, zaniedbana.
Ostatnio edytowano Śro gru 22, 2010 0:12 przez siliana, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zdjęcia zmniejszone przez graszka_gn do regulaminowej wielkości

Zakocona

Post » Pon gru 20, 2010 18:00 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Odeszła [!].

Zakocona, bardzo mi przykro. :(
Ech, wielu kotom się nie udaje, nie tylko Twoim...
[*] dla Plamki
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto gru 21, 2010 14:29 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Odeszła [!].

Edit: Bardzo mi przykro, że musiałam zwrócić uwagę w tak smutnych okolicznościach.
Widzę, że Mod już wkleił podesłane przeze mnie fotki zmniejszone.
Obrazek

Bardzo proszę o zamieszczanie fotek w dozwolonym na miau rozmiarze,
to znaczy maksymalnie 640 pikseli na dłuższym boku. Większe - w postaci miniaturek.
Za duże fotki będą zamieniane na linki i czekały na "poprawkę".
:idea: http://imageshack.us/ oferuje bardzo wygodne zmniejszanie podczas uploadu.

:arrow: Screen z podpowiedzią
:idea: Na samym dole strony ImageShacka jest pole wyboru języka - można mieć po polsku.
Ostatnio edytowano Śro gru 22, 2010 14:48 przez graszka-gn, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

graszka-gn

Od: Wto maja 29, 2007 19:04

Post » Wto gru 21, 2010 14:32 Re: Panleukopenia czy mega infekcja? Odeszła [!].

:cry:

[']
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

[następna]