Jedyne takie Dranie. Życie wariata to nie bułka z masłem ;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 16, 2010 19:52 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Behemotko, przede wszystkim dzięki za mądre rady dotyczące poskramiania złośnicy :wink:
Ano niestety, u mnie jedyna opcja względnej (bo bezwzględną nazwać ją trudno - przecież ten półgłówek Plusz przez pół dnia chodzi wokół klatki i warczy :roll: BTW: nie chciałabyś przypadkiem trzeciego uroczego debila do kompletu...? pokryję wszystkie koszty kawarantanny, wyrobienia paszportu, przelotu itp. - wzięłabyś :roll: ...? ) izolacji to gigantyczna klatka. Jakoś nie miałam dzisiaj rano sumienia i nastroju zołzy tam zamykać, została luzem, po powrocie z pracy na szczęście nie odnotowano żadnych strat w kotach.
Ponieważ Dranica zawsze przy jedzeniu tłukła Dorysia, nauczyłam ją, że najpierw je on (zamykam go samego w klatce, co by inne Dranie go nie okradały :twisted: ), a ją wpuszczam dopiero potem. Nie wiem, być może czuje się gorsza, może to ją powinnam zamykać na jedzenie pierwszą...? Ale pomyślałam sobie z kolei, że wtedy poczuje się jeszcze lepsza i bardziej bezkarna, sama nie wiem :( Rano któreś natłukła (nie pamiętam już, które tym razem - ale czy to nie wszystko jedno, skoro z całą pewnością podczas mojej nieobecności natłukła też wszystkie pozostałe :twisted: ...?), od mojego powrotu z roboty zachowuje się całkiem OK, tzn. najadła się 'po kokardy' i poszła spać w drapakowej budce.

O świeczki poprosimy też jutro wieczorem, bo to jutro mija dokładnie miesiąc...
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Czw gru 16, 2010 20:03 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Paluszek pisze:Wielbłądziu, Ty serio, że się nie używa żwirku 8O ? To - przepraszam - jak? Masz jakiś patent bezżwirkowy?

Serio. I to prawie od zawsze. Albo najtańszy papier toaletowy (taki szary, niecałe 2 zeta 8 rolek), albo drobno podarte gazety. Fakt, że trzeba czyścić całość po każdym (no, prawie każdym, bo papieru/papierków jest zawsze dużo) kocim użyciu, ale jest to dla mnie zdecydowanie mniej uciążliwe niż byłoby codzienne odkurzanie / posiadanie w domu Sahary :twisted: Saharę to ja mogłabym mieć ewentualnie taką prawdziwą (jakem W. :wink: ), ale za żwirkową uprzejmie dziękuję - nie zniosłabym, no nie. Stwierdziłam to już po pierwszych kilku tygodniach używania żwirku i nigdy jak dotąd nie zdecydowałam się z powrotem na tę opcję.
Inny, dodatkowy problem to ciężar żwirku. Sama nie dałabym rady nosić (wystarczy, że muszę targać ciężkie siaty z zakupami), musiałabym zdać się w 100% na firmy kurierskie. No i jeszcze jeden detal - kolejne koszty :roll: , które przy opcji gazetowej udaje się całkowicie wyeliminować ...

Aha. Widziałam też ostatnio w Realu (i to na samie! - w dziale zwierzęcym) takie specjalne, bezżwirkowe kuwety z wyjmowaną kratką. Nie były tanie (chyba prawie 35 zł sztuka), więc na razie jeszcze nie zdecydowałam się na wypróbowanie tego patentu, ale KIEDYŚ mam zamiar (owo KIEDYŚ nastąpiłoby zdecydowanie szybciej, gdybym nadal miała swoją robotę... a tak... :( ).
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Post » Czw gru 16, 2010 20:09 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Erin pisze:Przywitamy się w wąteczku i przytulimy mocno :( :1luvu:
A dla dziewczynek ['][']

Cześć Iza :P

Wielbłądzio

Post » Czw gru 16, 2010 20:13 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Witaj Kasiu z gromadką :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw gru 16, 2010 20:54 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Paluszek pisze:Wielbłądziu, Ty serio, że się nie używa żwirku 8O ? To - przepraszam - jak? Masz jakiś patent bezżwirkowy?
Wspomniany przed chwilą Felo również nie używał, najpierw bodaj próbowaliśmy z piaskiem, ale się ewidentnie brzydził zagrzebywania czegokolwiek, bo ziarenka przyklejone do łap wywoływały dziki pęd przez całe mieszkanie, jakby hrabiego goniła zgraja ogarów. Ostatecznie przystał na kawałek papieru toaletowego w kuwecie - co oczywiście miało tę konsekwencję, że każdy najmniejszy sik oznaczał wściekłe tłuczenie kuwetą aż do skutku, czyli wymiany wkładu.
Chlory, Potwory & Psy
ObrazekObrazek Obrazek

"A house is not a home without a cat"

behemotka

Od: Sob maja 10, 2008 20:58

Post » Czw gru 16, 2010 21:02 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Wielbłądzio pisze:Behemotko, przede wszystkim dzięki za mądre rady dotyczące poskramiania złośnicy :wink:
Ano niestety, u mnie jedyna opcja względnej (bo bezwzględną nazwać ją trudno - przecież ten półgłówek Plusz przez pół dnia chodzi wokół klatki i warczy :roll: BTW: nie chciałabyś przypadkiem trzeciego uroczego debila do kompletu...? pokryję wszystkie koszty kawarantanny, wyrobienia paszportu, przelotu itp. - wzięłabyś :roll: ...? ) izolacji to gigantyczna klatka. Jakoś nie miałam dzisiaj rano sumienia i nastroju zołzy tam zamykać, została luzem, po powrocie z pracy na szczęście nie odnotowano żadnych strat w kotach.
Ponieważ Dranica zawsze przy jedzeniu tłukła Dorysia, nauczyłam ją, że najpierw je on (zamykam go samego w klatce, co by inne Dranie go nie okradały :twisted: ), a ją wpuszczam dopiero potem. Nie wiem, być może czuje się gorsza, może to ją powinnam zamykać na jedzenie pierwszą...? Ale pomyślałam sobie z kolei, że wtedy poczuje się jeszcze lepsza i bardziej bezkarna, sama nie wiem :( Rano któreś natłukła (nie pamiętam już, które tym razem - ale czy to nie wszystko jedno, skoro z całą pewnością podczas mojej nieobecności natłukła też wszystkie pozostałe :twisted: ...?), od mojego powrotu z roboty zachowuje się całkiem OK, tzn. najadła się 'po kokardy' i poszła spać w drapakowej budce.
No właśnie bez izolacji również wizualnej zadanie jest mocno utrudnione. Ale sporo rzeczy można zrobić, zwłaszcza że jedno przemawia stanowczo na plus: żarcie.

Szczerze mówiąc wskutek pracy z Kazanem, któremu trzeba było długo - i pewnie trzeba będzie przez całe życie, po tym, co przeszedł :( - odkręcać psychikę, więcej wiem o terapii zachowań psów niż kotów. No a psy, nie ukrywajmy, o wiele łatwiej zmanipulować niż kociaste. Ale to jest akurat zasada uniwersalna: jeżeli zwierz lubi jeść, na pewno można to wykorzystać.

Nie sądzę, by kwestia kolejności odgrywała znaczenie w sensie pozycji danego futra, bo koty mają hierarchię zdecydowanie bardziej poziomą niż pionową. Na zdrowy rozum wydaje mi się za to, że skoro ona jest głodna, a jedzenie dostaje inny kot (Doryś), w tej sytuacji postrzega go jako rywala do michy, co nie buduje przyjacielskich relacji. Myślę, że nie zaszkodziłoby karmienie najpierw jej (nawet przed Draniami, jeżeli u nich to nie spowoduje jakiejś frustracji), tylko: za głaski. Żeby budować kontakt z człowiekiem, skojarzyć ręce z czymś miłym.

Tak myślę, myślę i wymyśliłam, że coś jeszcze może pomóc na koty. Czy ona zjadłaby coś dobrego z ręki? Jeśli tak, mogłabyś głasknąć któregoś Drania, a potem dłonią pachnącą delikatnie kotem dać ścierwu (skoro już ją tak pieszczotliwie nazywasz :twisted:) żarcie. Wszystko na zasadzie budowania pozytywnych skojarzeń :). To wymaga czasu i cierpliwości, małych kroków naprzód (żeby nie wywołać stresu, który jak widać u Klary jest równoznaczny z agresją), ale jako długofalowa strategia sprawdza się dużo lepiej niż rzucanie na głęboką wodę.
Może też warto dawać jej co jakiś czas malutkie smakołyki - zawsze wtedy, gdy sobie właśnie gdzieś leży od jakiegoś czasu i nikomu nie robi krzywdy.

I, jak już wspominałam: NIE. Nie chcę kotka. Zresztą pewnie i tak zamiast Plusza przysłałabyś mi Licho :twisted:

A z pracą już wiesz na pewno? Rozmawiałaś z Królową Zwierząt?

A wiesz, że mi tydzień został? :mrgreen:
Chlory, Potwory & Psy
ObrazekObrazek Obrazek

behemotka

Post » Czw gru 16, 2010 21:09 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Tak, wiem na pewno :( Ostateczna informacja (po uzgodnieniu rzecz jasna takowej decyzji z danym przełożonym :twisted: ) pochodzi z kadr, Królowej zamierzam powiedzieć jeszcze tylko kilka słów na odchodne :twisted:

Że tylko tydzień - też wiem :ok: Zastanawiam się tylko, czy te dwa głupole od razu Cię poznają :mrgreen: ... Móżdżki mikroskopijne (o ile w ogóle jakieś :wink: ), to i pamięć pewnie krótka...

Wielbłądzio

Post » Czw gru 16, 2010 21:20 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Wielbłądzio pisze:Tak, wiem na pewno :( Ostateczna informacja (po uzgodnieniu rzecz jasna takowej decyzji z danym przełożonym :twisted: ) pochodzi z kadr, Królowej zamierzam powiedzieć jeszcze tylko kilka słów na odchodne :twisted:
Wiesz, na czym stoisz - to plus.
Czyli możesz ze spokojnym sumieniem iść na zwolnienie, by mieć czas na:
a) wypędzenie choróbska;
b) szukanie pracy.

Będzie dobrze!

Wielbłądzio pisze:Że tylko tydzień - też wiem :ok: Zastanawiam się tylko, czy te dwa głupole od razu Cię poznają :mrgreen: ... Móżdżki mikroskopijne (o ile w ogóle jakieś :wink: ), to i pamięć pewnie krótka...
Nie wiem, jak na mnie zareagują. Wątpię, by od początku było sielankowo i cudownie, z barankami oraz mruczankami. Raczej będzie trzeba długo pracować nad odzyskaniem zaufania...
Chlory, Potwory & Psy
ObrazekObrazek Obrazek

behemotka

Post » Czw gru 16, 2010 21:30 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Pocieszę Cię, że przynajmniej ze strony tych dwóch kretynów raczej na pewno szybko możesz spodziewać się przychylności, radości i braku pretensji - nie wiem, czy Chlory należą do tego samego podgatunku idiotów :mrgreen: , ale mój Plu jest mi ZAWSZE wdzięczny za wszystko, NIGDY się o nic nie gniewa i ZAWSZE wita mnie z identycznym półgłupiastym wyrazem radości na pyszczku :ok:

Wielbłądzio

Post » Czw gru 16, 2010 21:34 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Kasiu, dopiero przeczytałam - strasznie mi przykro.
Nie wiedziałam, że rak może TAK zabijać. :(

Przytulam

A dla Tadzi i Bidzi światełko [']
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Czw gru 16, 2010 22:08 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

(') dla obu kocich dam...

brązowobiali

Od: Śro kwi 28, 2010 19:02

Post » Pt gru 17, 2010 2:28 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

[']
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pt gru 17, 2010 8:46 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Dzięki Kochani...

Moje koleżanki ekscytują się właśnie plotkami z najnowszego "Party". Jeszcze tylko kilka dni, hurra :twisted:

Rano jednak zrobiłam sobie Fervex i wzięłam go też ze sobą do pracy. Zapomniałam już, w jaki dokładnie sposób on mi szkodzi, trudno, najwyżej będę jeszcze gorszym wariatem :mrgreen:

Klaryska rzuciła się do oczu Piotrusiowi :( Po tym, co zobaczyłam, jednak musiałam zamknąć ją do klatki, zaczynam poważnie obawiać się, żeby podczas mojej nieobecności żadnego nie uszkodziła :(

Jest byle jak. Znowu. Za długo widocznie było w miarę znośnie :(
Ostatnio edytowano Pt gru 17, 2010 9:09 przez Wielbłądzio, łącznie edytowano 2 razy

Wielbłądzio

Post » Pt gru 17, 2010 8:58 Re: Jedyne takie Dranie. Tragiczny początek. Tadźka [`].

Cześć Słoneczka! :)
Kasiu, trzymaj się. Jesteśmy z Wami myślami - ja i moja szalona gromadka :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt gru 17, 2010 14:35 Re: Jedyne takie Dranie. Miesiąc bez Bidulka[`]. Tadźka [`].

Zdycham.
Po powrocie do domu i posprzątaniu kuwet mam zamiar walnąć się prosto do wyrka i zostać tam już do jutra. Jeżeli dam radę, jutro zawlokę się z Paluszętami na krew. Ale - biorąc pod uwagę to, jak teraz się czuję :roll: - naprawdę nie wiem, czy dam :roll:

Wielbłądzio

[poprzednia][następna]