Royal Canin Calm działa dopiero po dlugotrwałym jedzeniu-dwa tygodnie np. CalmAid działa po tygodniu ale nie każdemu kotu może smakować. Najszybciej działa feliway-mogę podesłać linka do najtańszego jaki znalazłam-jakby co proszę o PW.
na razie kupiliśmy Stresnal, ale, że wczoraj Herszt nie chciał jeść to go nie dostał. Dziś troszeczkę zjadł, ale póki nie wydobrzeję to mu nic nie podam...
No i zbieram na badanie krwi dla Muszki i Herszta. Podstawową biochemię i morfologię. Oni badań nigdy nie mieli i może to jest błąd...
Ja bym na twoim miejscu zrobiła badania moczu. Przewlekłe stany zapalne w cale nie muszą wyjść w morfologii, problemy z nerkami też nie. Mój kot miał przewlekły stan zapalny pęcherza, obustronne zapalnie uszu, zapalnie dziąseł i struwity i miał "dobrą" morfologię na podstawie, której stwierdzono, że kot jest zdrowy (!) i w ciągu 2 tygodni go dwukrotnie zaszczepiono, odrobaczono i ściągnięto mu kamień z zębów pod narkozą.
Czasem tak bywa, jakiś zastój.... o Merlina miałam jeden telefon i dwa maile. Pani nie mogła zrozumieć mojego zainteresowania jej mieszkaniem na 4 piętrze, a konkretnie balkonem. Bo ona przecież miała koty...tylko ciekawe, że już ich nie ma
Dziewczyny są na miau czarne kwiatki, miałam taki telefon, że włos się jeży na głowie..... Ja nie wiem czy to był żart czy ten facet mówił serio ( ja nie chce tego wiedzieć) ja się z tego wszystkiego nie zapytałam skąd on jest......... facet chciał łownego kota, do MASARNIIII swoje poprzednie oddał do schroniska, potem powiedział, że psy je zagryzły.... no ja nie wiem, nie wiem normalnie masakra...... oczywiście nic nie wysterylizuje kotki, ma się mnożyć bo sobie łowne kociaki zostawi.... ja nie chce wiedzieć co nie z łownymi zrobi.... !!
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś rano nim włączyli maszyny w masarni.... walili kijami po maszynach, żeby wypłoszyć ...gryzonie !!! Bywa, ze nie zdążyli i gryzonie szły na przemiał.....
tak wiem, USG 30 wet mówił, że nie trzeba narkozy podawać, a ja jedno powiem, Muszka bez narkozy to sobie nie da krwi pobrać.... on był umierający, ale u weta miał siły żeby cyrk odstawiać.... Dziewczyny ataki Muszki na Herszta są coraz bardziej brutalne.... a ja biedna nie wiem co mam począć....
Pęcherz musi być wypełniony moczem, żeby badanie "wyszło" miarodajne. Bardzo często przy pustym pęcherzu pewnych rzeczy nie widać. U nas lecznica od 9. Musiałabyś złapać kota o...powiedzmy 6 i zamknąć w transporterze, żeby się nie wysikał.
Dodam tylko, że jak kot pije bardzo mało to może mu wyjść podwyższona wartość mocznika i kreatyniny. Więc się nie zdziw jak mu będziesz robiła morfologię z biochemią.